Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

reku Tywent...

Recommended Posts

Wczoraj otrzymalem wstepna wycene instalacji z odzyskiem ciepla. Wycena przewiduje kilka wariantow centrali rekuperacyjnych. I tu nastalo moje zdziwienie...jedna z central Mistral 8000 kosztuje ponad 8 k.pln podczas gdy reku firmy Tywent o podobnej wydajnosci tylko 2.8 k.pln.. W zwiazku z czym czy ktos z was posiada reku tego producenta?? Zastanawiam sie skad tak duza roznica? jesli ktos uzywa Tywenta wszelkie uwagi bylyby bardzo cenne;) Wiadomo rozncia w cenie znaczna tylko...pozostaje tylko :wink:

Uo jezu - czy naprawde należy oceniać maszynę po jej wyglądzie? Audiofilski sprzęt audio wygląda często jakby był klecony w garażu (a nawet czasem jest!), w porównaniu z wieżą z Chin, świecącą i mrugającą i błyszczącą wygląda na badziew. I co z tego?

Rekuperator to proste urządzenie mechaniczne - jak ktoś je robi tanio, to czemu nie?

Ja nie mówię, że Tywent jest super, bo go nie znam, ale może zamiast takich wylakierowanych bajerów lepsze coś co jest tanie i działa?

raz mi uwierz. to koszmar blachy nieizolowane, wentylatory na blachowkrętach , centymetr luzu na "uszczelkach" (gabkach) wymiennika. A jak właczysz to coś miedzy T-34 a Ursusem . Ale , naprawde właczać byś nie musiał . Daje ci słowo.

Zresztą prosty rachunek

Centrala 250m3 dwa sterowniki (każdy silnik odzielnie), wymiennik hitexa, dwa wentylatory, metalowa obudowa za 990zł!

nie no - mogą być kiepskie, ale sam wygląd o niczym jeszcze nie świadczy. tylko tyle staram się powiedzieć - pojawia się dużo "domowej roboty" reku, bo to prosta konstrukcja jest. A że w domowym warsztacie trudno o estetyke, to może wyglądać to niezbyt ładnie, co nie znaczy, że nie będzie prawidłowo działać.

Witam,

Nie neguje ani Tywentu ani nie chce nikogo reklamowac ale nie tylko widziałem ale i słyszałem reku Tywentu będac specjalnie w ich fabryce, jeśli tak można nazwac zakład w Tyczynie gdzie to produkują.

Prosze wejśc na strone np. przez wyszukiwarkę google i pooglądac zdjęcia tego reku - jest pokazany, styropian wkładany tak sobie luzem....

Uwazam ze za te pieniądze warto obejrzeć reku z firmy jan gaz.

pozdrawiam.