Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka na stropie - czy dawac folię?

Recommended Posts

Na stropie mam tak: strop, styropian, folię srebrną, rurki i wylewki. Dlaczego nie ma foli na stropie? Dlatego, żeby w razie "w" znaleźć miejsce awarii i nie kuć całej posadzki... A folia pod wylewkami musi być, bo zabezpiecza je przed ucieczką wody, szczególnie w pierwszych dniach wiązania betonu.

Mam dokładnie jak kolega.

Cytat forumowego Fizyka:

"Wszelkie betony budowlane, chude czy nie, to dla wody/pary normalne sito.

Warto by o tym wiedzieć, jak się ktoś za budowanie zabiera."

Może nie całkiem sito, bo jednak ma opór dyfuzyjny ok. 70-150 razy większy niż wełna przez którą para przechodzi jak przez powietrze, ale przy typowej grubości stropu Sd wynosi 12m natomiast przyzwoita paroizolacja ma Sd=100m czy więcej, zatem faktycznie beton w funkcji dobrej paroizolacji dostalibyśmy gdzieś przy grubości 1 metra płyty. I przynajmniej nie byłoby tych cholernych nieszczelności na stykach arkuszy czy wkrętach do kartongipsu ;-)

Edytowane przez DSQ

Na stropie mam tak: strop, styropian, folię srebrną, rurki i wylewki. Dlaczego nie ma foli na stropie? Dlatego, żeby w razie "w" znaleźć miejsce awarii i nie kuć całej posadzki... A folia pod wylewkami musi być, bo zabezpiecza je przed ucieczką wody, szczególnie w pierwszych dniach wiązania betonu.

Trochę Cię zmartwię.

Dobry beton w stropie monolitycznym uczciwie zagęszczony jest całkiem szczelny na przesiąkanie wody do dołu.

Nad garażem mam strop i przed pokryciem zdarzyło się ze 2-3 tygodnie ciągiem stała tam woda po deszczu. dochodziło do 15cm i od strony wewnętrznej nie było nawet kropli.

Strop monolityczny wibrowany 15cm.