autorus 14.02.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Na stropie mam tak: strop, styropian, folię srebrną, rurki i wylewki. Dlaczego nie ma foli na stropie? Dlatego, żeby w razie "w" znaleźć miejsce awarii i nie kuć całej posadzki... A folia pod wylewkami musi być, bo zabezpiecza je przed ucieczką wody, szczególnie w pierwszych dniach wiązania betonu. Mam dokładnie jak kolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 15.02.2015 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 (edytowane) Cytat forumowego Fizyka: "Wszelkie betony budowlane, chude czy nie, to dla wody/pary normalne sito. Warto by o tym wiedzieć, jak się ktoś za budowanie zabiera." Może nie całkiem sito, bo jednak ma opór dyfuzyjny ok. 70-150 razy większy niż wełna przez którą para przechodzi jak przez powietrze, ale przy typowej grubości stropu Sd wynosi 12m natomiast przyzwoita paroizolacja ma Sd=100m czy więcej, zatem faktycznie beton w funkcji dobrej paroizolacji dostalibyśmy gdzieś przy grubości 1 metra płyty. I przynajmniej nie byłoby tych cholernych nieszczelności na stykach arkuszy czy wkrętach do kartongipsu Edytowane 16 Lutego 2015 przez DSQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 15.02.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Na stropie mam tak: strop, styropian, folię srebrną, rurki i wylewki. Dlaczego nie ma foli na stropie? Dlatego, żeby w razie "w" znaleźć miejsce awarii i nie kuć całej posadzki... A folia pod wylewkami musi być, bo zabezpiecza je przed ucieczką wody, szczególnie w pierwszych dniach wiązania betonu. Trochę Cię zmartwię. Dobry beton w stropie monolitycznym uczciwie zagęszczony jest całkiem szczelny na przesiąkanie wody do dołu. Nad garażem mam strop i przed pokryciem zdarzyło się ze 2-3 tygodnie ciągiem stała tam woda po deszczu. dochodziło do 15cm i od strony wewnętrznej nie było nawet kropli. Strop monolityczny wibrowany 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts