Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do budujących z BK Biały SOLBET- klej czy zwykla zaprawa?

Recommended Posts

Otrzymałem dzis wycene białych pustaków SOLBET KOlbuszowa 590x240x240-650-TLMA 6,52 netto plus klej do tego- w sumie ok 400PLN/ok tonę- ale nie w tym rzecz. Cena z transportem przystępna.

Proszę o opinie tych którzy mieli do czynienia z tymi pustakami czy robili na klej czy na zwykłą zaprawę cementowo-wapienną- powiem szczerze, że cena za ten klej (pod warunkiem, że go wystarczy) jest ok w porównaniu do tego że bedzie trzeba kupic cement, piach, to bardziej opłacalne- pisze to jako osoba która miala do czynienia tylko ze zwykłą zaprawą i wiem jak to wygląda.

POnaddto nie wiem jak sie mają spoiny na klej do nadproży, wieńca murowanych tradycyjnie (lanych z betonu+ocieplenie- takie miałem pierwotnie robic)

Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane

U mnie robili na klej. czysto szybko i przyjemnie. Wystarczy wiaderko i wiertarka z mieszadłem. Odpada cała zabawa z betoniarką i całym syfem z tym związanym. Osobiście nie mam nic przeciwko murowaniu na zaprawę ale wygoda maetody na klej jest nieporównywalna. Warunek musi być taki, że bloczki muszą być równe bo spiona na klej to ok 2-3 mm i jak bloczki nie trzymaja wymiarów to wtedy jest kaszana i trzeba dużo wtedy szlifować kolejne warstwy. W takim przypadku bezpieczniej na zaprawę.

Otrzymałem dzis wycene białych pustaków SOLBET KOlbuszowa 590x240x240-650-TLMA 6,52 netto plus klej do tego- w sumie ok 400PLN/ok tonę- ale nie w tym rzecz. Cena z transportem przystępna.

Proszę o opinie tych którzy mieli do czynienia z tymi pustakami czy robili na klej czy na zwykłą zaprawę cementowo-wapienną- powiem szczerze, że cena za ten klej (pod warunkiem, że go wystarczy) jest ok w porównaniu do tego że bedzie trzeba kupic cement, piach, to bardziej opłacalne- pisze to jako osoba która miala do czynienia tylko ze zwykłą zaprawą i wiem jak to wygląda.

POnaddto nie wiem jak sie mają spoiny na klej do nadproży, wieńca murowanych tradycyjnie (lanych z betonu+ocieplenie- takie miałem pierwotnie robic)

Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane

Witaj

Cena tych pustaków to chyba bez transportu?

Pozdro

cena bez transportu- za transport policzyli dodatkowo 800 za auto/ koniecnze dwa zestawy i rozladunek po mojej stronie

jak orientowalem sie to najblizej oferowany pustak SIWY 8,02(Ecobet oświęcim) ok 8,5 Prefabet BB- do obydwóch jeszcze koszty transportu- a solbet to jednak pustak biały

Napiszę tak

Miałem kleić jednak kiedy zacząłem mierzyć bloczki (szczególniej tolerancje płaskości) - zwyciężyła stara technologia

Miałem 140 bloczków 240 i 800 120 poszło na to 900kg wapna + 600 kg cementu - piach ciężko oszacować - Wziąłem po prostu Tatrę

Plusy rozwiązania - nie trzeba było szlifować tych bloczków

Minusy - nie widzę bo niestety nie mam porównania

"600" made in Solbet Podnieśno z uchwytem

Wyglądało to tak jakby drut tnący bloczek miał za duże rozciągnięcie - widocznie się chłopakom śpieszyło

Ale w tej cenie co kupiłem - pies i małe pieski - mi to nie przeszkadza

Ja miałem Solbet Śniadowo i były super. :lol:

oj chyba raczej Prefbet Sniadowo ;)