Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedawać mieszkanie?

I.W.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie ostatnie parę dni do pracy autobusem (2 godz w jedną str bo z przesiadką). Chłodnica w moim sztruclu powiedziała "nie" (dziura się zrobiła) i nagle się zagotował na środku autostrady. A potem jeszcze trochę próbując jakoś dojechać do celu. Więc jeżeli nie usmażyłem głowicy to jeszce trochę się pobujam ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy- to auto się kończy i trzeba myślec o nowym a w najbliższym czasie chyba akurat dobry moment jest.

O tym, że drożeją kredyty. Jeszcze nie tak dawno wysokość otrzymanego kredytu mogła wynosić 130% inwestycji, a teraz banki wymagają wkładu własnego wartości 30%. Coraz trudniej o kredyty w CHF i są droższe, a korzystne oferty kredytów w jenach zanim się u nas zadomowiły zdążyły zniknąć :-?

O tym, że niektóre (oby nie było ich więcej) firmy tracą płynność finansową, co może (na szczęście nie musi) prowadzić do upadłości, a co za tym idzie do zwolnień pracowników.

O tym, że idą kolejne podwyżki prądu (gdzieś straszyli, że wytwórcy prądu chcieliby podnieść ceny nawet o 40% :o ), gazu, a niedługo zobaczymy czego jeszcze :roll:

O tym, że w pewnym momencie to wszystko może się przełożyć na problemy Jana Kowalskiego.

Są i optymistyczne akcenty, np. potaniało paliwo :D

Niestety nasza gospodarka jest powiązana niewidzialnymi nićmi z innymi gospodarkami i wątpię czy perturbacje nas ominą.

Bardzo bym chciała, żebyś miał rację, że nic nam się nie pogorszy, czego z całego serca życzę Tobie, sobie i wszystkim innym.

Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej, ani tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej :D

O tym, że drożeją kredyty. Jeszcze nie tak dawno wysokość otrzymanego kredytu mogła wynosić 130% inwestycji, a teraz banki wymagają wkładu własnego wartości 30%. .....
i to bylo chore z założenia i wczesniej czy później musiało sie odbic czkawka

Nie każdy musi mieć własny dom - musi to do was dotrzeć

sytuacja jest chora - bo własny dom wychodzi za te same bądź mniejsze pieniądze niż porównywalne mieszkanie

nigdzie na świecie tak nie ma i nigdy nie było - tylko ciagle u nas jest taka chora sytuacja

Jak brałem kredyt w 88 wymagano ode mnie 25% wkładu własnego w wykonanych pracach i nikt wtedy nie płakał, nie biadolił ze krach ze to czy siamto, powiesz inne czasy? Nie za bardzo - procentów było ponad 10% później doszła denominacja i urealnienie złotówki które przełożyło się na 465% w styczniu 1990 roku - w niecałego roku kredyt zdrożał mi CZTEROKROTNIE wiec dajcie spokój

To ze weryfikuje sie kredytobiorców rozumiem i szczerze mówiąc popieram

Byliśmy w tej dobrej sytuacji (kredyt braliśmy 1,5 roku temu), że mieliśmy już wtedy stan surowy zamknięty i nie mieliśmy problemów, żeby kredyt dostać. Przez parę lat przed rozpoczęciem budowy zaciskaliśmy mocno pasa, żeby nie startować bez żadnego kapitału. Mogliśmy sobie na to pozwolić, bo mieliśmy gdzie mieszkać. Niestety nie wszyscy tak mieli i tak mają. Niektórzy są zmuszeni brać kredyt na całość inwestycji, bo nie mają innego wyjścia, a mieszkać gdzieś trzeba :-? Nie możemy nikogo potępiać za to, że chce mieć swoje własne lokum, za swoje własne pieniądze. Skoro bierze kredyt, to wie, że musi go spłacić. Trudno też się dziwić, że każdy z nas chciałby kredyt na jak najdogodniejszych warunkach :oops:

Historię tamtych podwyżek kredytów pamiętam, kto w porę nie zdążył spłacić, to miał horror (dotknęło to moich znajomych).

Zobaczymy jak to się teraz dalej wszystko potoczy. :roll:

co do kredytow na ponad 100% wartosci to bralo sie to glownie z namawiania klientow przez banki lub posrednikow zeby brac wiecej bo rpzeciez odsetki tak niskie ze jest to najtanszy pieniadz na rynku. A jeszcze pamietam opowiadania o tym jak to lepiej wziac wiecej pieniedzy i nadwyzke wsadzic w fundusze i z zysku splacac kredyt byly wyliczenia ze po 15 latach kredyt sam sie splaci. I gdzie teraz sa ci doradcy?

A co do kryzysu to rozmawialem ostatnio z kolega ktory pracuje w branzy surowcow wtornych glownie gruzu, betonu i plastiku i twierdzi ze stanely zamowienia i na tym rynku jest zapasc szczegolnie dotyczy to plastiku w mniejszym stopniuu betonu (ale tu moze byc troche sezonowa zmiennosc chociaz zimy jeszcze nei ma i mozna budowac) tak wiec cos chyba jednak jest w tym kryzysie.

Dzisiaj np w Castoramie widzialem cement po 9,40 zl (dawno juz nie widzialem takiej niskiej ceny)

(..) Wiesz...mowia ze idzie kryzys (..)

Nie siejcie paniki kolego !!! ;-)

pozdrawiam

saper

bo on nie idzie, on już doszedł :-?

jaki kryzys ? gdzie ? kto ? jak ? gość właśnie sprzedał apartament - kasy ma jak lodu, ostrzy zęby na czarną Alfę, a wy coś o jakimś kryzysie.... 8)

(..) Wiesz...mowia ze idzie kryzys (..)

Nie siejcie paniki kolego !!! ;-)

pozdrawiam

saper

bo on nie idzie, on już doszedł :-?

jaki kryzys ? gdzie ? kto ? jak ? gość właśnie sprzedał apartament - kasy ma jak lodu, ostrzy zęby na czarną Alfę, a wy coś o jakimś kryzysie.... 8)

:lol: :lol: :lol:

Ja też sobie ostrzę zębiska na jakieś dobre 4 kółka (np. takie Q7 :roll: ) i na razie na tym ostrzeniu pozostanie :lol: :lol: :lol: , choć mój staruszek ma już 17 lat i 315 tys. km na liczniku chucham i dmucham na niego, zeby jeszcze jak najdłużej świadczył mi "usługi przewozowe" :D

Priorytet - budowa :-?

Chciałaby dusza do raju( samochodowego), ale finanse nie pozwalają :lol:

Nigdy nie mogłem zrozumieć, dlaczego ludzie sprzedają i kupują mieszkania poprzez pośredników...

Do czego jest Wam potrzebny taki pośrednik ?

My swoje mieszkanie kiedyś kupiliśmy bez pośrednika, i tak samo bez pośrednika potem je sprzedaliśmy.

Nie widzę ANI JEDNEJ przyczyny, aby korzystać z usług tych pasożytów! Za co płacicie im 2,3, czy nawet 5 % - za to , że umieszczą Wasze ogłoszenie w internecie ??? Bo tak naprawdę to te pasożyty nic więcej nie robią przecież...!

No i nadszedł ten dzień - dzisiaj mam podpisać umowę przedwstępną na sprzedaż mieszkania ale sam nie wiem czy dobrze robię.

.....

No i ostatnia zagrywka biura nieruchomości która mnie niejako do tych ustępstw zmusiła. Od samego początku podawali klientowi moją cenę wraz z prowizją a temu ostatniemu bez. .

A nie lepij wynająć?

gdybym mial mieszkanie napewno bym go nie sprzedawał - wynajem - i na spory % raty kredytowej by starczyło...a sprzedać zawsze można.

Druga kwestia po co sprzedajacemu pośrednik w postaci biura obrotu nieruchomościami?

pozdrawiam

Pawlok

Skoro bierze kredyt, to wie, że musi go spłacić.

Ja bym nie był taki pewny, skoro po pierwszych wahaniach kursu walut pojawiły się głosy, że rata przewyższa możliwości finansowe.

Kredyt to beznadzieja na całe życie, ale bez tego nie da się wybudować wymarzonych 4 ścian.

Pozdrawiam wszystkich kredytobiorców!!!

Adam