Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłacze gazowe i projekt zagosp. działki, a PNB

Killer_su

Recommended Posts

Czekam sobie na PNB... Czekam i czekam.....

Dzwonię i słyszę, że skoro mam ogrzewanie gazowe to powinienem mieć też narysowane przyłacze na projekcie zagospodarowania działki. I projektant ma to uzupełnić to wtedy dostanę PNB.

Niby brzmi rozsądnie, ale czy aby na pewno jest to niezbędne do uzyskania decyzji o PNB? W drodze jeszcze nie ma gazociągu, a ja mam dopiero wydane warunki przyłączenia i dostawy gazu.

Nie tylko to przyłacze ale również inne ( z zachowaniem odpowiednich odległosći).

A nie masz zatwierdzenie madiów w ZUDzie ? Na tej Zudowskiej mapie powienieneś mieć wszyzstkie przyłacza i pieczątki uprawnionych do takich rysuneczków :)

Zakładam, że gazociąg w drodze jest chociaż zaprojektowany.

W projekcioe musie być przedstawiony kompleksowo sposób zasilania budynku w wymagane media. Często w przypadku projektów domków, gdzie przewiduje się doprowadzenie gazu (i są problemy z otrzymaniem warunków przyłaczeniowych) do czasu zakończenia budowy projektuje się instalację zbiornikową (której nie ma się zamiaru postawić) i na tej podstawie można otrzymać pozwolenie na budowę. W trakcie budowy wprowadza się zmianę w projekcie i projektuje przłącze gazowe.

Zaraz! Po kolei!

1. Warunki wydane przez gazownię MAM!

2. Projektu przyłącza nie mam.

3. Prawdopodobnie projektu gazociągu w ulicy też nie ma!

4. W ZUD nic nie było załatwiane! Wydaje mi się, że w ZUD załatwia się dopiero na etapie szczegółowego projektowania przyłącza i to będzie robić gazownia wykonując projekt przyłącza.

5. Mi brakuje prostej linii od płotu do budynku, która pokazywałaby przebieg przyszłego przyłącza gazowego.

Dlaczego projektant nie dorysuje tej linii? NIE MOGĘ SIĘ DO BARANA DODZWONIĆ!!!!

znowu widzę oswieciło kogoś w jakimś urzędzie ale chyba bardziej błysnęło po oczach...

"3. Projekt budowlany powinien zawierać:

1) projekt zagospodarowania działki lub terenu, sporządzony na aktualnej mapie, obejmujący:

określenie granic działki lub terenu, usytuowanie, obrys i układy istniejących i

projektowanych obiektów budowlanych, sieci uzbrojenia terenu, sposób odprowadzania lub

oczyszczania ścieków, układ komunikacyjny i układ zieleni, ze wskazaniem

charakterystycznych elementów, wymiarów, rzędnych i wzajemnych odległości obiektów, w

nawiązaniu do istniejącej i projektowanej zabudowy terenów sąsiednich;"

Literalnie urzędnik może wymagać od Ciebie narysowania tego i owego, ale:

co jeśli w kwestii wykoanaia przyłącza "spuściłeś" się na gazownię i energetykę ?

Wreszcie przyłącza gaz prąd zapewne będą poza Twoją działką ( zaciski w skrzynce w granicy i zawór w drugiej skrzynce) a mapkę masz zapewne zaktualizowaną w zakresie wyłącznie Twojej działki - zatem na jakiej podstawie dysponując prawem wyłącznie do swojej działki masz cokolwiek wrysowywać jeszcze ? No i w oparach absurdu... gazownia w Poznaniu nie wyda Ci WTP jak nie masz pozwolenia na budowe kanciapki. Wcześniej wydadzą jedynie pismo o zapewnieniu możliwosci podłączenia do sieci. A nawet jak Ci wydadzą WTP to napiszą "...gazomierz w granicy posesji"

Zatem poproś grzecznie urzędnika żeby się nie wygłupiał i uznał za wystarczające WTP z energetyki, wodociagów i zapewnienie o podłączeniu do sieci gazowej. A jak będzie się upierał weź czarny cienkopis i linijkę - i narysuj kropki opisując -tu będzie skrzynka gazowa, tu elektryczna a tu mi się marzy zasuwka w ulicy do wody bo wodomierz chcę mieć w domu.

a - i projektant od domku nie dorysuje Ci tej prostej linii oznaczającej nitke gazową bo nie ma do tego uprawnień... Chyba ze tki odważny jest :)

a - i projektant od domku nie dorysuje Ci tej prostej linii oznaczającej nitke gazową bo nie ma do tego uprawnień... Chyba ze tki odważny jest :)

Bo tego nie rysuje projektant domku :) Tylko człowike z uprawnieniami :) Tak jak inne.Za chwilę autor będzie występował o PnB instalacji gazowej od skrzynki do budynku i w budynku. I tak potrzebuje tych papierów.

I znów dyskusja o przylączach tam gdzie ich nie ma. Ktoś rozsądny zauważył, że twoja instalacja gazowa jest nie kompletna tzn urywa się na ścianie budynku. Przyłącze będzie zrobione do płota. Więc co gaz bez rury będzie od płota do domu płynął?

A tyle już razy otym było i nic sięnie uczycie.

Nefer napisał:

a - i projektant od domku nie dorysuje Ci tej prostej linii oznaczającej nitke gazową bo nie ma do tego uprawnień... Chyba ze tki odważny jest

Bo tego nie rysuje projektant domku Tylko człowike z uprawnieniami Tak jak inne.Za chwilę autor będzie występował o PnB instalacji gazowej od skrzynki do budynku i w budynku. I tak potrzebuje tych papierów.

Gość M@riusz_Radom

POTWIERDZAM

Projekt domu jeśli zawiera gaz to jest to z reguły instalacja wewnętrzna. W 99% przypadków i tak konieczny jest kolejny projekt na nitkę od domu do skrzynki gazowej.

Instalacja wewnętrzna to wszystko do skrzynki. Czyli zalezy od tego co będzie w warunkach z gazowni. Jeśli skrzynkę masz na domu to instalacja wewnętrzna obejmuje to co w domu, jesli skrzynke gazownia umiejscowiła ci w ogrodzeniu to instalacje wewnętrzna obejmuje również nitke od domu do skrzynki i wtedy musi to by wpisane do pozwolenia na budowę.

Dla wszystkich co to jest przyłącz:

gaz - od głównej nitki do skrzynki

energetyka od głównej sieci do skrzynki ( jeśli skrzynka jest na istniejącym słupie to przyłącz od góry słupa w dół do skrzynki)

kanaliza od głownej sieci do studzienki na działce lub jeśli nie ma studzienki na działce to studzienka w drodze.

Wszystko pozostałe to instalacja wewnętrzna domu i musi obejmowac pozwolenie na budowę. Chyba z ktoś chce się bawic w osobne pozwolenie na instalacje wewnętrzne. Dodam jeszcze, że ani gazownia ani energetyka nie załatwi za was pozwolenia na tą nitkę od domu do skrzynki. I przy odbiorze domu może byc problem z inwentaryzacją powykonawczą.

Czyli rozumiem, że kreska na mapce jednak jest niezbędna i nie zmienia faktu to, że nie występuję o pozwolenie na gazociąg.

Sprawa niby prosta by była gdybym tylko mógł jakoś projektanta zapchnąć do tego urzędu!

No, a urzędnicy służbiści i nie da rady dorysował kreseczkę cieńkopisem....

Ta kreseczka o której mówisz nie tylko musi byc narysowana na mapce, ale i zatwierdzona na ZUDPie ( Zakład uzgadniania dokumentacji projektowej). I raczej nie odpuszczaj sobie teraz tego bo potem to jest droga przez mękę.

Powtarzam to nie jest przyłącz, to instalacja wewnętrzna i zakład gazowniczy w swoim pozwoleniu na przyłącz do ciebie tej kreseczki nie ujmie.

kurna...

nie przyłącz, tylko przyłącze ktokolwiek nazywa to inaczej myli się

Jeśli warunki techniczne jakie otrzymałeś z gazowni pozwalają Ci wybrać, czy Ty wykonujesz projekt przyłącza czy wykonuje to wybrana w przetargu firma

Zgadzam się co do jednego - warunki określą Ci gdzie ma stać skrzynka z zaworem - jeśli w granicy - opisano dokąd sięga przyłącze

jeśli przy ścianie budynku - również

Podpisałeś umowę przyłączeniową ? W umowie będziesz miał napisane po czyjej stronie leży kompleksowe wykonanie przyłącza, i kto za co odpowiada.

Zatem - przeczytaj uwaznie warunki techniczne jakie dostałeś pod kątem tego, gdzie będzie kończyć się przyłącze a zaczynać Twoja instalacja wewnętrzna.

Niczego sam po projektach nie rysuj.

Jak sądzę, zeby dokłądnie sioę dowiedzieć o co biega musisz ustalić parę spraw.

Weź kartkę i długopis i notuj :)

1)Sprawdź czy w WTP masz określone, gdzie kończy się przyłącze czyli gdzie ma stać szafka z kurkiem - jeśli masz to zanotuj to

2)Sprawdź co załączyłeś do wniosku o pozwolenie na budowę - WTP czy informację z gazowni o zapewnieniu dostarczania gazu

3)Sprawdź czy złożony przez Ciebie projekt zawierał część instalacyjną dot. gazu a wniosek obejmował budowę domu wraz z instalacją gazową

4) Zadzwoń udając wariata do urzędu i zapytaj - bo Ci się myli - co tam trzeba wkreślić - nitkę instalacji czy przyłącza

Jak ustalisz te 4 rzeczy napisz tu, co masz a wtedy będziemy myśleć co dalej

Edit:

jeszcze mi się przypomniało, że konia z rzędem temu, komu uda się przekonać gazownię (a włąściwie jej podwykonawcę wybranego w przetargu) do wykonania przyłącza przed wykonaniem instalacji wewnętrznej.

Oczywiście nie twierdzę, ze to niemożliwe. NIe jest jednak proste bo gazownia swego czasu zraziła się strasznie do niedoszłych odbiorców, którzy owszem przyłącze tak, ale z odbiorem gazu to już różnie

to ja jeszcze dodam, że przyłącza jako takie nie wymagają PnB wystarczy zgłoszenie do starostwa (ale projekt musi być), to samo z instalacjami zbiornikowymi-wymaga zgłoszenia, nie wiem czy w każdym starostwie przechodzi ale u nas można napisać, że przyłącza (lub zbiornik na gaz) zostaną zgoszone wg odrębnego opracowania, tylko, że to wciąż nie załatwia "wewn. instalacji gazowej w gruncie"-to może dorysować na projekcie zagospodarowania projektant, instalator który robił wewnętrzną instalację gazową lub ją przystosowywał ją w typowym projekcie

1)Sprawdź czy w WTP masz określone, gdzie kończy się przyłącze czyli gdzie ma stać szafka z kurkiem - jeśli masz to zanotuj to

Tak i jest to linia ogrodzenia.

2)Sprawdź co załączyłeś do wniosku o pozwolenie na budowę - WTP czy informację z gazowni o zapewnieniu dostarczania gazu

Dokument nazywa się dokładnie tak:

Warunki Techniczne Przyłaczenia do Sieci Gazowej dla podmiotu przewidującego odbiór paliwa gazowego w ilości nie większej niż 10m^3/h gazu ziemnego wysokometanowego grupy E.

3)Sprawdź czy złożony przez Ciebie projekt zawierał część instalacyjną dot. gazu a wniosek obejmował budowę domu wraz z instalacją gazową

Projekt zawierał gazociąg wewnętrzny w budynku, ale wniosek o PnB dotyczył wyłącznie budowy budynku i szamba szczelnego.

4) Zadzwoń udając wariata do urzędu i zapytaj - bo Ci się myli - co tam trzeba wkreślić - nitkę instalacji czy przyłącza

Oni to nazywają przyłaczem, ale z tego co czytam to chodzi o nitkę instalacji wewnętrznej.

Jak ustalisz te 4 rzeczy napisz tu, co masz a wtedy będziemy myśleć co dalej

Dzięki! Sprawa z opisu urzędniczki wydaje się drobnostką i taką by pewnie była tyle, że nie mogę się skontaktować z projektantem :\

Nie bardzo też rozumiem po co mi tu ZUD. Co on ma do instalacji wewnętrznej???