Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgoda na przyłacze kanalizacji sąsiada

Recommended Posts

Proszą Was o radę, czy zgodzić się sąsiadowi na poprowadzenie rury kanalizacji przez moją działkę. On jest właścicielem działki, która jest za moją. A moja bezpośrednio przy drodze. Przez moją działkę będzie miał bliżej do kanalizacji, która biegnie w drodze.

Zgodzić mu się? Z czym to się póżniej wiąże? Nie będzie mi to kolidowało np. z podłączeniem wody, bo np. nie mogą się krzyżować z kanalizacyjnymi?

U nas idzie przez całą dziłkę kanalizacja sąsiada .Przez 30 metów coś koło 1 metra od granicy ...Gdy bym sie nie zgodziła sasiad musił by budować przepąpownie ścieków ...t Zgodziłam sie na to ,tym bardziej ze kanalizację robimy współnie w sumie 6 sąsiadów .I tylko jego kanalizacja idzie przez moja posesję ..

Gdy by jednak chodziło sam fakt ze ma poprostru blizej ..stanowczo bym odmówiła ..no chyba ze w grę wchodziło by naprawde duzo mertów dodatkowej roboty dla dobra sasiedzkich stosunków być moze zgodziła by sie :)

Jeśli chodzi o skrzyżowanie mediów - nie ma ograniczeń, możesz się skrzyżować nawet z gazociągiem Jamalskim. Oby tylko trasa przyłącza nie koolidowała Ci z planowaną zabudową. Nie pozwól prowadzić przez środek działki. Mądre zlokalizowanie przyłacza nie przysporzy Ci wielkiego problemu, a będziesz miał wdzięcznego sąsiada. Jeżeli Twoja działka jest działką budowlaną i jeszcze nie masz przyłaczy możesz np. naciągnąć sąsiada do zrobienia studzienki rewizyjnej na trerenie swojej działki i tym samym skrócić sobie długość swojego przyłacza kanalizacyjnego.

Jestem projektantem branży sanitarnej - w razie potrzeby służę radą.

żeby więcej było ludzi ugodowych to budowanie byłoby zdecydowanie łatwiejsze :wink:

nie ma nic bardziej podnoszącego na duchu :evil: niż odmowa w tak ważnej sprawie jeszcze przed wbiciem pierwszej łopaty i rzucanie kłód pod nogi jak mnie rzucano :wink:

dlatego gratuluję krisandrzej podjęcia własciwej decyzji- w odwdzięce bedziesz miał za płotem życzliwego sąsiada który doradzi, podzieli się namiarami, doglądnie dobytku .... itd :wink:

dlatego gratuluję krisandrzej podjęcia własciwej decyzji- w odwdzięce bedziesz miał za płotem życzliwego sąsiada który doradzi, podzieli się namiarami, doglądnie dobytku .... itd :wink:

albo zaciętego wroga.

Są ludzie, którzy nie mogą znieść myśli, że są komuś coś winni.

Najlepiej jak interes jest po obu stronach

Gazio podłaeś dwie błędne informacje. Krzyżować uzbrojenie podziemne się może. Niestety muszą być zachowane odległości w przypadku, gdy biegną równolegle. Np woda od ks 1,5 m. Od gazu my wymagamy przynajmniej 1m. Od budynków 3 m. Po drugie nie można sadzić na kanalizacji drzew i krzewów, ponieważ one przerastają. Nawet nie wyobrażasz sobie w jakie szczeliny potrafi wrosnąć korzeń w poszukiwaniu wody i pożywienia. Poza tym uważam, że zgoda nie wyrządzi Panu krzywdy a tylko pomoże. M