krisandrzej 04.12.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Proszą Was o radę, czy zgodzić się sąsiadowi na poprowadzenie rury kanalizacji przez moją działkę. On jest właścicielem działki, która jest za moją. A moja bezpośrednio przy drodze. Przez moją działkę będzie miał bliżej do kanalizacji, która biegnie w drodze. Zgodzić mu się? Z czym to się póżniej wiąże? Nie będzie mi to kolidowało np. z podłączeniem wody, bo np. nie mogą się krzyżować z kanalizacyjnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 04.12.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 U nas idzie przez całą dziłkę kanalizacja sąsiada .Przez 30 metów coś koło 1 metra od granicy ...Gdy bym sie nie zgodziła sasiad musił by budować przepąpownie ścieków ...t Zgodziłam sie na to ,tym bardziej ze kanalizację robimy współnie w sumie 6 sąsiadów .I tylko jego kanalizacja idzie przez moja posesję .. Gdy by jednak chodziło sam fakt ze ma poprostru blizej ..stanowczo bym odmówiła ..no chyba ze w grę wchodziło by naprawde duzo mertów dodatkowej roboty dla dobra sasiedzkich stosunków być moze zgodziła by sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 04.12.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Jeśli chodzi o skrzyżowanie mediów - nie ma ograniczeń, możesz się skrzyżować nawet z gazociągiem Jamalskim. Oby tylko trasa przyłącza nie koolidowała Ci z planowaną zabudową. Nie pozwól prowadzić przez środek działki. Mądre zlokalizowanie przyłacza nie przysporzy Ci wielkiego problemu, a będziesz miał wdzięcznego sąsiada. Jeżeli Twoja działka jest działką budowlaną i jeszcze nie masz przyłaczy możesz np. naciągnąć sąsiada do zrobienia studzienki rewizyjnej na trerenie swojej działki i tym samym skrócić sobie długość swojego przyłacza kanalizacyjnego.Jestem projektantem branży sanitarnej - w razie potrzeby służę radą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.12.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Jeżeli nie masz kanalizy to niech zrobi taka średnicą rury żebyś kiedyś mógł się w nią włączyć, musisz się liczyć z tym że na przebiegu tej kanalizy nie możesz sadzić żadnych drzew. Po za tym nawet nie odczujesz ze masz tą rurę w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 04.12.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Z tymi drzewami to bez przesady - na iglaczek nikt nic nie powie.Lasu nikt sadzić nie będzie.Średnica 200 mm w zupełności wystarczy. Byle rzędna dna studzienki była w miarę głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisandrzej 04.12.2008 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Już mi to trochę naświetliło sprawę.Prawdopodobnie mu się zgodzę i będziemy razem budowali przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 04.12.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 No i ot to chodzi - zdrowe podejście. Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.12.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 żeby więcej było ludzi ugodowych to budowanie byłoby zdecydowanie łatwiejsze nie ma nic bardziej podnoszącego na duchu niż odmowa w tak ważnej sprawie jeszcze przed wbiciem pierwszej łopaty i rzucanie kłód pod nogi jak mnie rzucano dlatego gratuluję krisandrzej podjęcia własciwej decyzji- w odwdzięce bedziesz miał za płotem życzliwego sąsiada który doradzi, podzieli się namiarami, doglądnie dobytku .... itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.12.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 dlatego gratuluję krisandrzej podjęcia własciwej decyzji- w odwdzięce bedziesz miał za płotem życzliwego sąsiada który doradzi, podzieli się namiarami, doglądnie dobytku .... itd albo zaciętego wroga. Są ludzie, którzy nie mogą znieść myśli, że są komuś coś winni. Najlepiej jak interes jest po obu stronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 05.12.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 .Gdy bym sie nie zgodziła... Zgodziłam sie na to ...stanowczo bym odmówiła... być moze zgodziła by sie Hm, kobieta zmienną jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Broda79 05.12.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Gazio podłaeś dwie błędne informacje. Krzyżować uzbrojenie podziemne się może. Niestety muszą być zachowane odległości w przypadku, gdy biegną równolegle. Np woda od ks 1,5 m. Od gazu my wymagamy przynajmniej 1m. Od budynków 3 m. Po drugie nie można sadzić na kanalizacji drzew i krzewów, ponieważ one przerastają. Nawet nie wyobrażasz sobie w jakie szczeliny potrafi wrosnąć korzeń w poszukiwaniu wody i pożywienia. Poza tym uważam, że zgoda nie wyrządzi Panu krzywdy a tylko pomoże. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 05.12.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 1. Pisałem tylko o skrzyzowaniach, nie o prowadzeniu równoległym mediów,2. tak z ciekawości - w jakiej normie lub akcie prawnym określone są podane przez Ciebie odległości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts