Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak odbioru ciepła z kominka

Recommended Posts

Mam problem, który mnie bardzo dręczy. Posiadma kominek z płaszczem wodnym CTM Polonia 18 kw, który przez wymiennik ( bodajże 26kW ) połączony jest z instalacją centralnego ogrzewania. Mimo intensywnego palenia w kominku tak, że jego temperatura osiąga 55-65 stopni kaloryfery są ledwo ciepłe, a na piecu olejowym osiągam temperaturę około 40-45 stopni. Podejrzewam, że przyczyną może być zapowietrzony układ miedzy kominkiem a wymiennikiem. Niestety hydraulik, który montował całą instalację sprawę odpowietrzenia sobie olał. Aktualnie drugi fachowiec poprawia po pierwszym ale na razie bez zadawalających rezultatów. Może inna przyczyna wchodzi tu w grę? Co Wy na to?

Mam problem, który mnie bardzo dręczy. Posiadma kominek z płaszczem wodnym CTM Polonia 18 kw, który przez wymiennik ( bodajże 26kW ) połączony jest z instalacją centralnego ogrzewania. Mimo intensywnego palenia w kominku tak, że jego temperatura osiąga 55-65 stopni kaloryfery są ledwo ciepłe, a na piecu olejowym osiągam temperaturę około 40-45 stopni. Podejrzewam, że przyczyną może być zapowietrzony układ miedzy kominkiem a wymiennikiem. Niestety hydraulik, który montował całą instalację sprawę odpowietrzenia sobie olał. Aktualnie drugi fachowiec poprawia po pierwszym ale na razie bez zadawalających rezultatów. Może inna przyczyna wchodzi tu w grę? Co Wy na to?

Jeśli masz na kominku temperaturę 55-65 deg C to co chcesz przekazywać na kaloryfery? Ty nie masz problemu z przekazaniem energii, ale z jej wytworzeniem.To wygląda tak jakby moc twojego kominka była za mała w stosunku do realnego zapotrzebowania (lub opał za mało kaloryczny)

podpinam się pod temat glester cos sie wyjasniło??

mam podobny problem,bo tak to rozumuje skoro na piecu gazowym jest 50-60 st i grzejniki są gorace to dlaczego jak w kominku jest 50-60 st to grzejniki są ledwo ciepłe??

Czy ktoś może mi to wytłumaczyc jak to możliwe?mam kominek Makroterm z płaszczem wodnym.

Bardzo proszę o odpowiedz

Monika

dzieki Bladyy78za odpowiedź, czyli żeby miec na grzejnikach 55-60st to musze nagrzac w kominku na 70 st?

mam podłączone pompy i poczatkowo były tak nastawione że wlaczaly sie na 50st dopiero więc w rezultacie bardzo długo trzeba było palić w kominku żeby grzejniki sie zagrzały.Po naszych interwencjach u hydraulika że cos jest nie tak zmienił ustawienia by pompy wlaczaly sie od poczatku rozruchu kominka i teraz jest lepiej ale takiego ciepełka jak przy grzaniu piecem gazowych nie udalo sie uzyskać. Czy to normalne, czy to z instalacja coś nie tak?

dzieki Bladyy78za odpowiedź, czyli żeby miec na grzejnikach 55-60st to musze nagrzac w kominku na 70 st?

mam podłączone pompy i poczatkowo były tak nastawione że wlaczaly sie na 50st dopiero więc w rezultacie bardzo długo trzeba było palić w kominku żeby grzejniki sie zagrzały.Po naszych interwencjach u hydraulika że cos jest nie tak zmienił ustawienia by pompy wlaczaly sie od poczatku rozruchu kominka i teraz jest lepiej ale takiego ciepełka jak przy grzaniu piecem gazowych nie udalo sie uzyskać. Czy to normalne, czy to z instalacja coś nie tak?

Żeby uzyskać takie samo ciepełko musi być taka sama moc. Nie chodzi jednak o moc nominalną ani maksymalną z tabliczki znamionowej, a taką która jest faktycznie uzyskiwana. Zależy ona nie tylko od parametrów technicznych, ale i w znacznej mierze od opału i sposobu palenia. Z opisu wynika, że moc twojego kominka jest niższa od mocy kotła gazowego.

zbigmorPowiedz coś wiecej o sposobie palenia,tzn co jest źle. Mam turbokominek ( z płaszczem wodnym) Makroterm o mocy 24 kW a do ogrzania jest 120 m kw, czyli co za mała jest ta moc?

Nie dam rady powiedzieć bo nie używam. Nie jestem nawet zwolennikiem kominków z płaszczem wodnym.

Pytanie jest tylko czy palisz rzeczywiście z mocą 24kW? Bo może jakość opału robi z tego 15kW?

Jakiem mocy masz porównywany przez ciebie kocioł gazowy?

• 2 weeks później...
Chyba jest jakis dodatkowy problem, bo mój piec olejowy pracując 4.5 godziny non stop jest w stanie podnieść temperaturę wody w układzie do 52 stopni. Ogrzewam nim dół- podłogówka 100m2, góra 8 grzejników w tym 2 drabinki w łazienkach oraz 20 m2 podłogówki w łazienkach oraz wodę w zbiorniku 160l. Toż to tragedia. Czy winą może być zapowietrzony układ?