glester 04.12.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Mam problem, który mnie bardzo dręczy. Posiadma kominek z płaszczem wodnym CTM Polonia 18 kw, który przez wymiennik ( bodajże 26kW ) połączony jest z instalacją centralnego ogrzewania. Mimo intensywnego palenia w kominku tak, że jego temperatura osiąga 55-65 stopni kaloryfery są ledwo ciepłe, a na piecu olejowym osiągam temperaturę około 40-45 stopni. Podejrzewam, że przyczyną może być zapowietrzony układ miedzy kominkiem a wymiennikiem. Niestety hydraulik, który montował całą instalację sprawę odpowietrzenia sobie olał. Aktualnie drugi fachowiec poprawia po pierwszym ale na razie bez zadawalających rezultatów. Może inna przyczyna wchodzi tu w grę? Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.12.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Możesz mieć źle dobrany wymiennik i nie przekazuje mocy. Z tego co już wiele osób się wypowiadało to jest najczęstsza przyczyna takich kłopotów jak u Ciebie.Producenci wymienników niestety zawyżają moce swoich wymienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glester 04.12.2008 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Zapomniałem dodać, że wymiennik został już wymieniony na większy- 32kW, ale bez żadnych efektów. Może jest,żle podłączony. Sam nie wiem. Wiem, że odbiór ciepła jest słaby i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 05.12.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 a pompy ustawione na maksa ? nie ma szans na to ze w wymienniku osadził się kamień kotłowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glester 06.12.2008 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Pompy chodzą na maxa. Wymiennik jest nowiutki więć o kamieniu chyba nie ma mowy. Co robiić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glester 10.12.2008 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 no i co nikt nie ma pomysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 10.12.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Gdyby ciepło nie było odbierane to woda w kominku by się zagotowała. W płaszczu jest mało wody. Sprawdz temp. na powrocie do płaszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.12.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Mam problem, który mnie bardzo dręczy. Posiadma kominek z płaszczem wodnym CTM Polonia 18 kw, który przez wymiennik ( bodajże 26kW ) połączony jest z instalacją centralnego ogrzewania. Mimo intensywnego palenia w kominku tak, że jego temperatura osiąga 55-65 stopni kaloryfery są ledwo ciepłe, a na piecu olejowym osiągam temperaturę około 40-45 stopni. Podejrzewam, że przyczyną może być zapowietrzony układ miedzy kominkiem a wymiennikiem. Niestety hydraulik, który montował całą instalację sprawę odpowietrzenia sobie olał. Aktualnie drugi fachowiec poprawia po pierwszym ale na razie bez zadawalających rezultatów. Może inna przyczyna wchodzi tu w grę? Co Wy na to? Jeśli masz na kominku temperaturę 55-65 deg C to co chcesz przekazywać na kaloryfery? Ty nie masz problemu z przekazaniem energii, ale z jej wytworzeniem.To wygląda tak jakby moc twojego kominka była za mała w stosunku do realnego zapotrzebowania (lub opał za mało kaloryczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemia2 15.12.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 podpinam się pod temat glester cos sie wyjasniło??mam podobny problem,bo tak to rozumuje skoro na piecu gazowym jest 50-60 st i grzejniki są gorace to dlaczego jak w kominku jest 50-60 st to grzejniki są ledwo ciepłe??Czy ktoś może mi to wytłumaczyc jak to możliwe?mam kominek Makroterm z płaszczem wodnym.Bardzo proszę o odpowiedzMonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 15.12.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Bo jak na gazowym masz 50-60 *C to tyle masz tez na grzejnikach, a jak masz 50-60%na kominku to na grzejnikach będziesz miał 40-45*C. Ciepło wody przechodzącej przez wymiennik nie jest w 100% odbierane, i stad te różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemia2 15.12.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 dzieki Bladyy78za odpowiedź, czyli żeby miec na grzejnikach 55-60st to musze nagrzac w kominku na 70 st?mam podłączone pompy i poczatkowo były tak nastawione że wlaczaly sie na 50st dopiero więc w rezultacie bardzo długo trzeba było palić w kominku żeby grzejniki sie zagrzały.Po naszych interwencjach u hydraulika że cos jest nie tak zmienił ustawienia by pompy wlaczaly sie od poczatku rozruchu kominka i teraz jest lepiej ale takiego ciepełka jak przy grzaniu piecem gazowych nie udalo sie uzyskać. Czy to normalne, czy to z instalacja coś nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.12.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 dzieki Bladyy78za odpowiedź, czyli żeby miec na grzejnikach 55-60st to musze nagrzac w kominku na 70 st? mam podłączone pompy i poczatkowo były tak nastawione że wlaczaly sie na 50st dopiero więc w rezultacie bardzo długo trzeba było palić w kominku żeby grzejniki sie zagrzały.Po naszych interwencjach u hydraulika że cos jest nie tak zmienił ustawienia by pompy wlaczaly sie od poczatku rozruchu kominka i teraz jest lepiej ale takiego ciepełka jak przy grzaniu piecem gazowych nie udalo sie uzyskać. Czy to normalne, czy to z instalacja coś nie tak? Żeby uzyskać takie samo ciepełko musi być taka sama moc. Nie chodzi jednak o moc nominalną ani maksymalną z tabliczki znamionowej, a taką która jest faktycznie uzyskiwana. Zależy ona nie tylko od parametrów technicznych, ale i w znacznej mierze od opału i sposobu palenia. Z opisu wynika, że moc twojego kominka jest niższa od mocy kotła gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemia2 15.12.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 zbigmorPowiedz coś wiecej o sposobie palenia,tzn co jest źle. Mam turbokominek ( z płaszczem wodnym) Makroterm o mocy 24 kW a do ogrzania jest 120 m kw, czyli co za mała jest ta moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.12.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 zbigmorPowiedz coś wiecej o sposobie palenia,tzn co jest źle. Mam turbokominek ( z płaszczem wodnym) Makroterm o mocy 24 kW a do ogrzania jest 120 m kw, czyli co za mała jest ta moc? Nie dam rady powiedzieć bo nie używam. Nie jestem nawet zwolennikiem kominków z płaszczem wodnym. Pytanie jest tylko czy palisz rzeczywiście z mocą 24kW? Bo może jakość opału robi z tego 15kW? Jakiem mocy masz porównywany przez ciebie kocioł gazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glester 27.12.2008 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Chyba jest jakis dodatkowy problem, bo mój piec olejowy pracując 4.5 godziny non stop jest w stanie podnieść temperaturę wody w układzie do 52 stopni. Ogrzewam nim dół- podłogówka 100m2, góra 8 grzejników w tym 2 drabinki w łazienkach oraz 20 m2 podłogówki w łazienkach oraz wodę w zbiorniku 160l. Toż to tragedia. Czy winą może być zapowietrzony układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts