Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

banalne pytanie - głowica termostatyczna

daggulka

Recommended Posts

Mam pewnie dla będących w temacie banalne pytanko.

Przeszukałam forum i nie znalazłam informacji na temat.

Otóż gnębi mnie taka sprawa:

małż twierdzi ( dowiedział się od kolegi w pracy), że każda głowica termostayczna sprzedawana współcześnie posiada wmontowany czujnik który pozwala jej na :nabicie temperatury w pomieszczeniu i kiedy już ta temperatura będzie taka jak zadana na głowicy to głowica się wyłączy i uruchomi się sama kiedy temperatura w pomieszczeniu spadnie.

Prawda to czy fałsz?

Posiadamy głowice Valvex, takie:

http://www.valvex.pl/pol/arm_gaz1.php?kod=4440020

sorki ...obejrzałam jeszcze raz i faktycznie stoi jak byk "głowica reaguje na temperaturę w pomieszczeniu"

a to teraz wszystkie głowice takie uczone są czy tylko wybrane ? :wink:

a w szczególe ...czy to moje badziewie też ma czujnik który reaguje na temperaturę w pomieszczeniu?

słuchaj męża :) on prawdę gada :)

tylko pamiętaj jeszcze o jednym, jak otworzysz okno to termostat otworzy ci maksymalnie przepływ wody by podgrzewać schładzane pomieszczenie

wiec należy wykształcić w sobie taki odruch Pawlowa

chce otworzyć okno - najpierw zamykam zawór termostatyczny - później jak zamknę okno - otwieram i nie ma maksa tylko na ustawiona poprzednio wartość

chce otworzyć okno - najpierw zamykam zawór termostatyczny - później jak zamknę okno - otwieram

No chyba że tylko na 5 minut, wtedy szkoda zachodu.

... i nie ma maksa tylko na ustawiona poprzednio wartość

A to już bardzo trudno Paniom wytłumaczyć... ja już wykresy rysowałem, że niepotrzebnie, że działanie termostatu, że... ehh :roll:

"No ale zimno, to szybciej nagrzeje..." :oops:

...A to już bardzo trudno Paniom wytłumaczyć... ja już wykresy rysowałem, że niepotrzebnie, że działanie termostatu, że... ehh :roll:

"No ale zimno, to szybciej nagrzeje..." :oops:

bo widzisz Cpt, kobietom trzeba inaczej - jakbyś kolorkami operował i do każdej barwy podporządkował odpowiednie pieniądze - dotarłoby :lol:

Ale wiem....rozumiem...tez mam w domu i jakoś nie dociera dlaczego tak się dzieje - chłop swoje - baba swoje

Patrzcie, jednak przysłowia są mądrością Narodu :) :) :)

Wiec.... niech sobie nasze panie kręcą jak chcą i co chcą :p

Mam pewnie dla będących w temacie banalne pytanko.

Przeszukałam forum i nie znalazłam informacji na temat.

Otóż gnębi mnie taka sprawa:

małż twierdzi ( dowiedział się od kolegi w pracy), że każda głowica termostayczna sprzedawana współcześnie posiada wmontowany czujnik który pozwala jej na :nabicie temperatury w pomieszczeniu i kiedy już ta temperatura będzie taka jak zadana na głowicy to głowica się wyłączy i uruchomi się sama kiedy temperatura w pomieszczeniu spadnie.

Prawda to czy fałsz?

Posiadamy głowice Valvex, takie:

http://www.valvex.pl/pol/arm_gaz1.php?kod=4440020

W zasadzie wszystko już było napisane. Zastanawia mnie skąd pomysł, że mogą być jakieś głowice, które nie regulują temp. w pomieszczeniu? To tak jak by pytać, czy są jakieś samochody, które mogą się poruszać :) Może chodziło o zawór, a nie głowicę?

Dla uściślenia to głowica się nie zamyka i otwiera tylko zamyka i otwiera zawór co reguluje dopływem wody do grzejnika.

...a głowica termostatyczna tylko tym zaworkirm steruje 8)

U siebie zdemontowałem wszystkie głowice, a własciwie wcale ich nie zakładałem.

Poza łazienką,WC i pomieszczaniem gospodarczym wszystkie drzwi (oprócz zewnętrznych :wink: ) są stale otwarte. Stosowanie głowic termostatycznych ma sens gdy chcemy utrzymywać różne temperatury w poszczególnych pomieszczeniach albo wydajność kaloryferów nie została dobrze dobrana.

daggulka, na pewno musisz mieć te głowice? :wink:

Koszt głowic w pomieszczeniu jest na tyle niewielki ze nie warto z nich rezygnować. Kiedyś w w bloku pamiętam nie mieliśmy głowić tylko zwykłe jakieś zawory których nawet się nie ruszało bo odrazy zaczynały kapać. Po ociepleniu bloku wyminie okien i założeniu zaworów termostatycznych poprawił się zdecydowanie komfort. Dzięki temu w całym mieszkaniu mam jednakową temp. I nie muszę otwierać okien tak jak to było wcześniej żeby obniżyć temperaturę. Głowice mam ustawione w pokojach na 3 i grzejniki są zimne. Jak bym tych głowic nie miał to bym się chyba ugotował.

U mnie regulację temperatury w pomieszczeniach załatwia sterownik pokojowy od kotła gazowego.

W pomieszczeniu referencyjnym i tak nie umieszcza się głowic termostatycznych na kaloryferach, a w pozostałych pomieszczeniach nie stwierdziłem potrzeby ich (głowic oczywiście :wink: ) stosowania.

W bloku poza głowicami termostatycznymi nie ma innego regulatora temperatury w pomieszczeniach więc ich stosowanie jest uzasadnione. W domku jednorodzinnym zwłaszcza parterowym o duzych "otwartych" przestrzeniach niekonieczne.

U mnie regulację temperatury w pomieszczeniach załatwia sterownik pokojowy od kotła gazowego.

W pomieszczeniu referencyjnym i tak nie umieszcza się głowic termostatycznych na kaloryferach, a w pozostałych pomieszczeniach nie stwierdziłem potrzeby ich (głowic oczywiście :wink: ) stosowania.

W bloku poza głowicami termostatycznymi nie ma innego regulatora temperatury w pomieszczeniach więc ich stosowanie jest uzasadnione. W domku jednorodzinnym zwłaszcza parterowym o duzych "otwartych" przestrzeniach niekonieczne.

Przy kotle gazowym (elektrycznym, olejowym) i dobrze wyliczonej mocy grzejników jak najbardziej taki układ ma sens. Przy kotle na paliwo stałe lepiej jest przewymiarować grzejniki chociażby po to, aby po wychłodzeniu domu w przypadku np. dłuższego wyjazdu szybko doprowadzić do ludzkiej temperatury w pomieszczeniach. Wtedy termostaty sprawdzają się świetnie.

no, i trza to powiedzieć mpoplaw ...zawsze ze mną drze koty że se niepotrzebnie grzejniki przewymiarowałam :roll: :lol:

a tak serio ... skoro już wiem jak to działa to spokojniejsza jestem i nie łażę , nie zakręcam i nie odkręcam na przemian ... zdałam sie na małża :wink: