daggulka 04.12.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Mam pewnie dla będących w temacie banalne pytanko.Przeszukałam forum i nie znalazłam informacji na temat.Otóż gnębi mnie taka sprawa:małż twierdzi ( dowiedział się od kolegi w pracy), że każda głowica termostayczna sprzedawana współcześnie posiada wmontowany czujnik który pozwala jej na :nabicie temperatury w pomieszczeniu i kiedy już ta temperatura będzie taka jak zadana na głowicy to głowica się wyłączy i uruchomi się sama kiedy temperatura w pomieszczeniu spadnie.Prawda to czy fałsz? Posiadamy głowice Valvex, takie:http://www.valvex.pl/pol/arm_gaz1.php?kod=4440020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plulka 04.12.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Witam i potwierdzam. Danfoss tak to prezentuje: http://pl.heating.danfoss.com/PCMPDF/EVERIS_pl.swf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.12.2008 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 łopatologicznie fajna stronka ...ale tam nie ma nic o odpowiedzi na moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.12.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Właśnie wszystko na niej jest pokazane. Wiec to jest prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.12.2008 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 sorki ...obejrzałam jeszcze raz i faktycznie stoi jak byk "głowica reaguje na temperaturę w pomieszczeniu" a to teraz wszystkie głowice takie uczone są czy tylko wybrane ? a w szczególe ...czy to moje badziewie też ma czujnik który reaguje na temperaturę w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.12.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Twoja też to ma. Tak pracują wszystkie głowice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 04.12.2008 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 ok, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.12.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 słuchaj męża on prawdę gada tylko pamiętaj jeszcze o jednym, jak otworzysz okno to termostat otworzy ci maksymalnie przepływ wody by podgrzewać schładzane pomieszczenie wiec należy wykształcić w sobie taki odruch Pawlowa chce otworzyć okno - najpierw zamykam zawór termostatyczny - później jak zamknę okno - otwieram i nie ma maksa tylko na ustawiona poprzednio wartość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 04.12.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 chce otworzyć okno - najpierw zamykam zawór termostatyczny - później jak zamknę okno - otwieram No chyba że tylko na 5 minut, wtedy szkoda zachodu. ... i nie ma maksa tylko na ustawiona poprzednio wartość A to już bardzo trudno Paniom wytłumaczyć... ja już wykresy rysowałem, że niepotrzebnie, że działanie termostatu, że... ehh "No ale zimno, to szybciej nagrzeje..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.12.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 ...A to już bardzo trudno Paniom wytłumaczyć... ja już wykresy rysowałem, że niepotrzebnie, że działanie termostatu, że... ehh "No ale zimno, to szybciej nagrzeje..." bo widzisz Cpt, kobietom trzeba inaczej - jakbyś kolorkami operował i do każdej barwy podporządkował odpowiednie pieniądze - dotarłoby Ale wiem....rozumiem...tez mam w domu i jakoś nie dociera dlaczego tak się dzieje - chłop swoje - baba swoje Patrzcie, jednak przysłowia są mądrością Narodu :) Wiec.... niech sobie nasze panie kręcą jak chcą i co chcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 04.12.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 ...Wiec.... niech sobie nasze panie kręcą jak chcą i co chcą Ni chu chu - w obu łazienkach i w hallu głowice zdjąłem Tym bardziej, że w jednym z tych pomieszczeń wisi sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.12.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Mam pewnie dla będących w temacie banalne pytanko. Przeszukałam forum i nie znalazłam informacji na temat. Otóż gnębi mnie taka sprawa: małż twierdzi ( dowiedział się od kolegi w pracy), że każda głowica termostayczna sprzedawana współcześnie posiada wmontowany czujnik który pozwala jej na :nabicie temperatury w pomieszczeniu i kiedy już ta temperatura będzie taka jak zadana na głowicy to głowica się wyłączy i uruchomi się sama kiedy temperatura w pomieszczeniu spadnie. Prawda to czy fałsz? Posiadamy głowice Valvex, takie: http://www.valvex.pl/pol/arm_gaz1.php?kod=4440020 W zasadzie wszystko już było napisane. Zastanawia mnie skąd pomysł, że mogą być jakieś głowice, które nie regulują temp. w pomieszczeniu? To tak jak by pytać, czy są jakieś samochody, które mogą się poruszać Może chodziło o zawór, a nie głowicę? Dla uściślenia to głowica się nie zamyka i otwiera tylko zamyka i otwiera zawór co reguluje dopływem wody do grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.12.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 ...a głowica termostatyczna tylko tym zaworkirm steruje U siebie zdemontowałem wszystkie głowice, a własciwie wcale ich nie zakładałem. Poza łazienką,WC i pomieszczaniem gospodarczym wszystkie drzwi (oprócz zewnętrznych ) są stale otwarte. Stosowanie głowic termostatycznych ma sens gdy chcemy utrzymywać różne temperatury w poszczególnych pomieszczeniach albo wydajność kaloryferów nie została dobrze dobrana. daggulka, na pewno musisz mieć te głowice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 07.12.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Koszt głowic w pomieszczeniu jest na tyle niewielki ze nie warto z nich rezygnować. Kiedyś w w bloku pamiętam nie mieliśmy głowić tylko zwykłe jakieś zawory których nawet się nie ruszało bo odrazy zaczynały kapać. Po ociepleniu bloku wyminie okien i założeniu zaworów termostatycznych poprawił się zdecydowanie komfort. Dzięki temu w całym mieszkaniu mam jednakową temp. I nie muszę otwierać okien tak jak to było wcześniej żeby obniżyć temperaturę. Głowice mam ustawione w pokojach na 3 i grzejniki są zimne. Jak bym tych głowic nie miał to bym się chyba ugotował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 07.12.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 U mnie regulację temperatury w pomieszczeniach załatwia sterownik pokojowy od kotła gazowego. W pomieszczeniu referencyjnym i tak nie umieszcza się głowic termostatycznych na kaloryferach, a w pozostałych pomieszczeniach nie stwierdziłem potrzeby ich (głowic oczywiście ) stosowania. W bloku poza głowicami termostatycznymi nie ma innego regulatora temperatury w pomieszczeniach więc ich stosowanie jest uzasadnione. W domku jednorodzinnym zwłaszcza parterowym o duzych "otwartych" przestrzeniach niekonieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.12.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 U mnie regulację temperatury w pomieszczeniach załatwia sterownik pokojowy od kotła gazowego. W pomieszczeniu referencyjnym i tak nie umieszcza się głowic termostatycznych na kaloryferach, a w pozostałych pomieszczeniach nie stwierdziłem potrzeby ich (głowic oczywiście ) stosowania. W bloku poza głowicami termostatycznymi nie ma innego regulatora temperatury w pomieszczeniach więc ich stosowanie jest uzasadnione. W domku jednorodzinnym zwłaszcza parterowym o duzych "otwartych" przestrzeniach niekonieczne. Przy kotle gazowym (elektrycznym, olejowym) i dobrze wyliczonej mocy grzejników jak najbardziej taki układ ma sens. Przy kotle na paliwo stałe lepiej jest przewymiarować grzejniki chociażby po to, aby po wychłodzeniu domu w przypadku np. dłuższego wyjazdu szybko doprowadzić do ludzkiej temperatury w pomieszczeniach. Wtedy termostaty sprawdzają się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 08.12.2008 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 no, i trza to powiedzieć mpoplaw ...zawsze ze mną drze koty że se niepotrzebnie grzejniki przewymiarowałam a tak serio ... skoro już wiem jak to działa to spokojniejsza jestem i nie łażę , nie zakręcam i nie odkręcam na przemian ... zdałam sie na małża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts