Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach dwuspadowy symetryczny... ???

Recommended Posts

Witam Forumowiczów,

W decyzji o WZiZT mam napisane: "dach dwuspadowy symetryczny o nachyleniu podstawowych połaci dachowych 35 - 50 stopni z kalenicą równoległą do ulicy..."

Czy jeżeli dom (w rzucie poziomym) ma kształt litery T (do prostego domu doklejona bryła garażu, nad którą jest jeszcze pokój) i są dwa połączone ze sobą dachy dwuspadowe to taki dom spełnia wymogi z cytowanej decyzji?

Chyba taki dach jest w dalszym ciągu dwuspadowy czy też się mylę? A co to są podstawowe połacie dachowe. Jeśli oprócz podstawowych połąci mogą być jeszcze jakieś inne "niepodstawowe" to czy może być taki opisany dom ??

pozdrawiam wszystkich

Marcin

Niepostawowoe to pewno lukarny i np. coś doklejonego czyli np. ...garaż..Ja bym uznała garaż jako połacie niepodstawowe i w związku z tym zgodne z warunkami.A masz coś o garażu oprócz tego?Bo ja miałam -garaż w bryle.

Może spytaj w urzędzie?

Dzięki za odpowiedzi. Moja decyzja jest bardzo niejednoznaczna i stwarza możliwość pokrętnej interpretacji dla urzędasów. Dlatego też trochę obawiam się zwrócić o wyjaśnienie bo na tej podstawie mogą udowodnić co tylko chcą. Tak naprawdę to w otoczeniu są najróżniejsze domy nawet z dachem płaskim, albo dwuspadowym silnie niesymetrycznym.

"Wolnostojący jednorodzinny budynek mieszkalny z wbudowanym lub przybudowanym garażem."

W innym miejscu:

"budynek mieszkalny dwukondygnacyjny w tym poddasze użytkowe (...) dopuszcza się realizację garażu dobudowanego jako jednokondygnacyjnego."

oraz:

"Dach dwuspadowy symetryczny o nacyleniu podstawowych połaci dachowych 35 - 50 stopni z kalenicą równoległą do ulicy x"

Czyli jeśli ten dom potraktować, że ma garaż wbudowany to nad garażem może być pomieszczenie - typowe poddasze jak nad resztą parteru. Ale wtedy pytanie czy ten dom (ma kształ zbliżony do litery T) można uznać, że ma dach dwuspadowy symetryczny?

Jeśli przyjmę, żę dom jest prosty i ma dobudowany garaż - wtedy oczywiste, że dach garażu to będą połacie dodatkowe "niepodstawowe". Ale jeśli dobudowany to wtedy garaż może być tylko jednokondygnacyjny - być może nie może nad nim być pomieszczenie (poddasze)?

Marcin

Marcin - dlaczego sądzisz, że urzędasy jak ich mało elegancko nazwałeś zechcą Tobie utrudniać życie?

Urzędnik też ma swoje przepisy które musi stosować. I jeśli nie zwrócisz się do nich z konkretnym zapytaniem to jakakolwiek odpowiedż forumowicza może być błędna. Na poparcie swoich argumentów (być może nie będziesz musiał niczego popierać) mozesz przedstawic fotografię oddanych w ubiegłym czy też tym roku do użytku domów w których dachy były np. podobne do twojego (projektowanego)

Nazwałem ich urzędasami ponieważ na to zasłużyli (jedocześnie zauważ, że nie jest to specjalnie obraźliwe). Najpierw zwodzili mnie przez długie miesiące, mówiąc 2 razy w tygodniu, że decyzja będzie za kilka dni. Raz nawet kierownik referatu powiedział mi, pomimo że nie byłem nieprzyjemny "jak Pan chce może Pan iść na skargę do burmistrza, może on Panu decyzję przygotuje, ja się nie wyrabiam, widać powinienem być zwolniony". Później poinformowali o terminie rozprawy. Przybyłem na tę "rozprawę" czym wzbudziłem wielkie zdziwienie, bo widać nie zdarzyło się tam aby ktoś przybył i co więcej zgłosił jakieś uwagi. Protokół, który sporządzono - zaginął i do wojewody poszedł projekt, w którym napisano, że strony (czyli również ja) nie zgłosiły żadnych uwag. Dopiero po moich interwencjach zaczęli odkręcać sprawę, a cały sezon oczywiście diabli wzięli...