splinka 05.12.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Może to banalne, ale mam takie pytanko: Na dachu jest blachodachówka, w ziemii zakopane takie taśmy metalowe. I zastanawiam się czy wystarczy te taśmy połączyć z dolnym brzegiem dachu? na zasadzie że jak piorun uderzy w dach to wyłapie go blachodachówka i przekaże dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 05.12.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Chodzi właśnie o to, żeby piorun nie uderzył w dach tylko w uziemioną instalację odgromową. Dach choć jest metalowy, nie jest uziemiony. Jak go uziemisz i połaczysz z bednarką - to dopiero będzie ściągal pieruny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splinka 05.12.2008 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 no wlasnie chce go połączyć z bednarką , ale przypiąć to połączenie do dolnego brzegu dachu. czy to bedzie dobrze? czy muszę ciągnąć taki drut jeszcze przez całą wysokość dachu aż do szczytu i sterczącym drutem zakończyć , tak jak to jest na dachach z dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.12.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Było już o tym.Dach z blachodachówki nie może zastąpić zwodu piorunochronu: kontakt pomiędzy poszczególnymi arkuszami blachy jest niepewny i słaby - co może prowadzić nawet do pożaru konstrukcji dachu w razie uderzenia pioruna.Tak więc musisz i tak zrobić instalację klasyczną, tak jakby to nie była blachodachówka - ale blachodachówkę oczywiście połączyć ze zwodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 05.12.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Było już o tym. Dach z blachodachówki nie może zastąpić zwodu piorunochronu: kontakt pomiędzy poszczególnymi arkuszami blachy jest niepewny i słaby - co może prowadzić nawet do pożaru konstrukcji dachu w razie uderzenia pioruna. Tak więc musisz i tak zrobić instalację klasyczną, tak jakby to nie była blachodachówka - ale blachodachówkę oczywiście połączyć ze zwodami. Mnie osoba projektująca piorunochrony zezwoliła. Warunek blacha co najmniej 0,5m grubości. Ja tak miałem robić, ale ostatecznie zrezygnowałem. http://forum.muratordom.pl/instalacja-odgromowa-na-blachodachowce,t139917.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts