Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazem ziemnym

Lord Vader

Recommended Posts

W tym roku a to jest 2 sezon jade tylko na kominku

Ale rok temu to był pierwszy sezon spalał co+cwu przy temp zew między 0 a 5*C spalał ok 13m pow ogrzewana 200m2

ja mam dwufunkcyjną berettę z zasobniczkiem 2,6 litra o mocy 7-15 kW na c.o i 7/24 kW na c.w.u. na gz 41,5

przy obecnych temp a więc 0 do + 5 st na zewnątrz spala mi 10 m.3 - wydaje mi się że dużo (kamienica przedwojenna 100 m.kw, okna pcv, temp przez pół doby 20 st przez drugie pół 17 st.), zapotrzebowanie na ciepło ok 13 kW

ustawiłem temp. wody na piecu na 63 stopnie.

piec podnosi temp z 17 na 20 st w przeciągu 50-60 minut a więc chyba przyzwoicie.

w pomieszczeniu temperatura utzrzymuje się przez ok45 - 50 minut po czym piec znowu się załącza i pracuje przez ok 18-20 minut podnosząc temp. na eurosterze z 19,75 na 20,25.

czy to są dobre parametry.

co ewentualnie można jeszcze zmienić w parametrach pieca/pompy czy instalacji aby spalać trochę mniej.

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 8 months później...

Szukacie oszczędności, to odłączcie cyrkulacje. Ja to zrobilem i nie nie musze wcale długo czekac za ciepla woda. Ustawilem cyrkulacje tak aby chodzila po nagrzaniu zasobnika czyli okolo 10 minut po nagrzaniu wody włączam cyrkulacje na okolo 5 minut aby rozprowadzila wode no a pożniej wylączam.

Lord Vader

• 1 month później...
Temperatura na zewnątrz spada i zaczynają się problemy - jestem szczęśliwym posiadaczem vailanta ecotec z regulatorem vrc 410. Na moje nieszczęście do do zewnętrznego czujnika temperatury dostała się woda i to spowodowało jego uszkodzenie - wskazuje temp. zewn. 33st gdy rzeczywiście jest 15-17. Dzisiaj uruchomiłem pierwszy raz w tym sezonie kocioł i nic, skurczybyk ani drgnie. Przypomniałem sobie że zmiana ustawienia funkcji TP z pozycji 2 na 1 spowoduje że kocioł nie będzie brał pod uwagę temp. zewn. ale tylko temp. wewnatrz i powinien się uruchomić i pracować w miarę poprawnie. Tak zrobiłem i dalej nic. Gdzie tkwi błąd, czy ja coś źle zrobiłem czy coś jest nie w porządku? Sam kocioł wydaje się być sprawny bo gdy go zresetowałem to uruchomił się i przez jakiś czas pracował - dało się zauważyć zmianę temp. grzejników. Oczywiście wiem że trzeba zakupić nowy czujnik temp zewn ale będzie to możliwe z mojej strony dopiero pod koniec tygodnia, a nie wiem co będzie w samym serwisie bo nie mam o nich dobrego zdania z tego powodu że rok temu zgłaszałem im fakt fałszowania temp zewn przy okazji płatnego przeglądu gwarancyjnego - pan serwisant podłączył swój mądry komputer i stwierdził że wszystko jest oki. Może ktoś jest w stanie mi coś doradzić?

Sądząc z tego co napisał VPS na poprzedniej stronie, a mianowicie:

Załączenie TP (tylko VRC 410, VRC 420)

Jeśli regulator nie jest zabudowany bezpośrednio w kotle grzewczym i uaktywniony jest wpływ wartości temperatury pomieszczenia na proces regulacji, to przy nastawie „1” wpływ wartości podawanych przez czujnik temperatury pomieszczenia na proces regulacji wynosi 100 % (przy nastawie „0” wartość temperatury pomieszczenia nie jest w ogóle uwzględniana).

to jednak kocioł powinien pracować "kierując się" temp wewnętrzną, ale on, cholera ani myśli wziąść się do roboty :evil:

• 9 months później...

jest środek lata choć niektórzy pewnie się dogrzewają ( U mnie w tej chwili za oknem jest 10 stopni)

Czy możecie podać jakie macie spalanie gazu na przygotowanie CWU. Zmieniłem przed 2 tygodniami zasilanie w gaz z propanu na ziemny mam teraz licznik i mogę sprawdzić ile spalam gazu, wychodzi mi OK 3 m3 na dobę. Mam kocioł ACV Alfa Sprint z zasobnikiem 45 litrów dwoje dorosłych, dziecko i gospodyni która nie potrafi osczędzać wody.

Muszę jeszcze ustawić kocioł ale serwisant jedzie już tydzień.

zuzywam 50 - 80 m3 GZ-50 w miesiacach letnich (rozbieznosc z powodu wyjazdow)

4 osoby (2 +2)

piec z otwarta komora spalania 24 kW + zasobnik 100 ltr

cyrkulacja 6:00 - 9:00 i 17:00 - 23:00 non - stop i jeszcze impulsowo od 9tej do 17stej

kuchnia gazowa - gotujemy bardzo malo

3 m3 / dzien = tragedii nie ma ..ale mozna zawsze cos uszczknac

Y

• 5 months później...
  • 2 months później...

a mam piec Immergas Zeus Victrix 20 , dwufunkcyjny, z pogodowka. Piec ma wbudowany zasobnik 54 litry. Nie stosuje obiegu cwu.

Doskonale daje rade z wydatkiem cwu. Na razie korzysta z niego 3 osobowa rodzina.

A co do zuzycia gazu to jestem w sumie pozytywnie zaskoczony praca mojego kotla. Jest to moj pierwszy sezon grzewczy ( z praktyki innych podobno najgorszy ). Moj dom ocieplilem styro. 12 cm i welna mineralna dach (nie oszczedzalem).

Pow. 160 m2.

w okresie 26.01.2008 - 28.02.2008 spalil 299 m3 gazu GZ50.

na dobe wyszlo ( z cwu dla 3 osob i ogrzewaniem) 299/33 = 9,06 m3 gazu

Temp. ustawiona: 20h/dobe = 22,4C (dzien) , 4h/dobe = 21,5C (noc) - musze ustawiac takie temp, zeby na gorze bylo cieplo, bo na dole jest sterownik pokojowy. Z drugiej strony zawsze jest ktos w domu, wiec nie moge wlaczac na dzien trybu nocnego.

• 7 months później...

Witam przeczytałem dokładnie cały post i niestety ogrzewanie gazem jest drogie!!!!

Posiadam piec Vaillanta turbotec plus z zamknietą komora spalania dwufunkcyjny

Do ogrzania mam domek 80m2 nie ocieplony spala mi gazu około 7m3 kompanie gotowanie to troche duzo jak na taki mały domek.

Temp na piecu 45st grzejniki dobrane do tej temperatuty zapotrzebowanie około 120 W /m2 Nie posiadam zadnego sterowania tylko głowice na grzejnikach.

Piec ma moc 8do 24kw ustawione na piecu 10kw.

Teraz moje pytania.

Jakie powinno byc ustawione cisnienie minimalne dla dysz do gazu gz50

Ile gazu w ciągu godziny powinien spalic przy mocy 10kw

Czas blokady palnika mam ustawiony na 30

Tem w pomieszczeniach 21st

Bardzo proszę o odpowiedzi może VPS by cos doradził

Witam przeczytałem dokładnie cały post i niestety ogrzewanie gazem jest drogie!!!!

taaaak ?

u mnie spalanie srednio 5,4m3 dziennie za ostatni miesiac, kociol 2f vaillanta, pow. podlog 175m2, trzy osoby i temp. 23-24^ (zona jest cieplolubna;-)) ....

kominek tylko rekreacyjnie w weekendy,

patrzac na rachunek ,to tyle placilem co miesiac za mieszkanie 70m2 w docieplonym bloku,

poprawka do postu: spalanie dokladnie 5,4m3,