Gość KOv 15.12.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Do Lord Vaderinnego wpisu ze slowem minimalna nie znalazlem, wiec to chyba ten parametr. Ustawiona jest tam wartosc fabryczna ale nie wiem jaka musze zerkac na w kotle ale to bedzie mozliwe dopiero wieczorem.W kazdym badz razie wielkie dzieki,Zastanawiam sioe jak go ustawic i jak on wplywa na prace kotla.Bo teraz np. widze na piecu temp 26 stopni wody grzewczej ale ze regulator pokojowy wskazuje taka tem wew jak zadana np 18 stopni wiec piec sie nie wlacza. Co spowoduje zmiana wartosci tego parametru na wyzsza lub nizsza.POzdr. KOv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 15.12.2003 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2003 Do Kov. Jeśli ustawisz za małą temperaturę wody na piecu to będziesz miał niedogrzany dom. Piec będzie się "męczył" na niskiej temp. wody żeby osiągnąć wreszcie po dluższym czasie zadaną temp. wewnętrzną (jeśli jest włączony regulator pokojowy). Może być tak że piec nie dociągnie nigdy do 20 st. w pomieszczeniach wewnątrz ponieważ przy tak niskiej temperaturze wody kaloryfery mają za małą moc grzewczą w stosunku do strat. Piec wejdzie w tryb pracy ciągłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 16.12.2003 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Do krispl Po przeczytaniu twojego postu wnioskuję, ze chyba mój piec się trochę męczy, jeżeli temp oscyluje w granicach zera. Jeżeli chodzi o mój programator(pogodówka + VRC 410s) to wydaję mi się, że ja mogę podnieść temp. poprzez podniesienie krzywej grzewczej, . W Chwili obecnej mam na 1.20 (temp. załączania palnika 40, wył. palnika 57). A gdybym podniósł krzywą grzewczą na 1.30 wówczas podniesienie mi się temperatura grzania na kotle. Nie wiem czy dobrze rozumuje. Wówczas grzejniki będą grzane wyższą temp.piec będzie dłużej jednarazowo grzał(np. załączy się w ciągu 10 minut 2x, a nie jak teraz 3 x) i pomieszczenia osiągną zadaną temperaturę na czujniku pokojowym w krótszym czasie. lord vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 16.12.2003 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Do KOv Z moich obserwacji i "kombinowania" wyszło mi , że gdy ten parametr obniżyłem z 40 do 35 st piec obniżył całą wartość zasilania grzejników. Gdy miałem ustawioną najniższą na 40, wówczas piec wyłączał mi się w granicach 56 st., natomiast gdy ustawiłem na 35 st, piec wyłącza się w granicach 46. Nie wiem czy ty masz pogodówkę, bo jeżeli chodzi o mnie to wydaje mi się że w moim przypadku to pogodówka dobiera temp. zasilania, ja mogę korygować temp. zasilania wody poprzez podniesienie lub obniżenie krzywej grzewczj. Pisałem to w poście do Krispl. U mnie jest tak: mam ustawioną najniższą temp. zasilania na 35. O godzinie 15.00 w łacza się piec i grzeje pierwszy raz około 11 minut, później się wyłącz na okres 6 minut, by potem się włączyć drugi raz i znowu się wyłacza, po czym włacza się trzeci raz i jeżeli czujnik pokojowy nie da sygnału, że temp. jest jeszcze za niska, wówczas piec się mi nie załaczy. Ale z tego co pisał krispl, to uważam, że muszę podnieść krzywą grzewczą na 1.30, żeby piec grzał wyższą temp zasilania, a mniej razy w ciągu np. godziny się właczał. I właśnie te między właczenia palnika są ustawiane od zadanego poziomu temp najniższej lub minimalnej zasilania. Tak ja zaobserwowałem przy moim piecu. Czyli generalnie rzecz ujmując, temperatura najniższa zasilania włacza palnik na zadanym poziomie temperatury. lord vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KOv 16.12.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Do Lord Vader,Rozmawialem z serwisantem Vaillanta i generalnie dowiedzialem sie ze zmiana parametru minimalnej temp. zasilania na kotle w przypadku regulatora pokojowego nic nie daje bowiem regulator wymusza wlaczanie i wylaczanie sie pieca i nie bierze pod uwage tego parametru.Podobnie jest z parametrem czasu wylaczenia palnika.Jesli chodzi o pogodowke to z twoich postow wynika ze sytuacja jest troche bardziej skomplikowana i chyba ten parametr ma wplyw na ustawiona krzywa grzewcza i chyba ja troche przesuwa.POzdr. KOv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 16.12.2003 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Do KOv Generalnie sie zgadza, ale tak jak pisałem poniżej, przykładowo piec załącza mi się o godzinie 15.00(wówczas temp. kotła wynosi powiedzmy 28 stopni)i grzeje mi do temperatury 56 st. Przy drugim właczeniu kotła załaczy się właśnie na tej ustawionej temperaturze najniższej (jak miałem ustawioną na 40 st. to spadało do 40 i się załączał, natomiast jak przełaczyłem na 35, to temp. schodziła do 36 i dopiero wtedy się załaczał).Wydaje mi si, że właśnie chodzi o to w tej najniższej temperaturze zasilania. Lord vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 16.12.2003 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Do KOv KOv napisał:Ale w takim razie jak to mozliwe ze so osoby nawet na tym forum ktore twierdza ze maja zuzycie gazu na poziomie ok 6-8 m3, ogrzewaja chalupy do 200 m2 i maja temp. sred temp. wew ok 20 stopni. To znaczy ze tak naprawde nie maja one pojecia ile tak naprawde ich kociol zuzywa gazu, albo maja temp. wew 15 stopni Być może to aluzja do mnie, ale muszę was zapewnić, że ja nie mam żadnego interesu w tym, aby przypuśćmy zaniżać wyniki, zresztą nie wiem po co to komu. Wszystko to, co opisałem to są rzetelne wyniki zaobserwowane przeze mnie. Sam jestem ciekaw ile to wszystko zużywa gazu, dlatego uważam, że jeżeli ktoś opisuje na tym forum swoje niby rzetelne spostrzeżenia, to powinień zrezygnować, bo od opowiadania i pisania bajek to mamy nasz pseudo rząd. Chyba nie po to ktoś dzieli się swoimi spostrzeżeniami, żeby samemu i kogoś oszukiwać. No bo wtedy sam siebie bym oszukiwał. lord vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KOv 16.12.2003 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Do Lord Vader,w moim cytacie na temat spalania, ktory przedstawiles wczesniej nie mialem ciebie na mysli. Ty i Tom Soyer nalezycie do osob z ktorymi rzeczowo sie dyskutuje i na tej podstawie mozna dojsc do konkretnych wnioskow. Mialem tu na mysli innych piszacych o tak niskim spalaniu i dogrzewajacych sie np. kominkiem. Zreszta na podstawie ostatnich postow latwo sie domyslec o kogo i o co chodzi, wiec nie bede sie powtarzal. Jesli odebrales to pod swoim adresem to sorki.POzdr. KOv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 16.12.2003 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2003 Do Lorda Vadera. Dlaczego ci się piec wyłącza tak szybko po włączeniu się na zimne kaloryfery ? To dziwne. Piec powinien pracować bez przerwy. Coś mi się nie podoba z odprowadzaniem wody z kotła. Podejrzewam małą wydajność pompy obiegowej (niski bieg). Jeśli pompa dobrze i wydajnie pracuje to piec nie powinien pracować w trybie włącz-wyłącz. Inaczej mówiąc odwrotnie - zwalniająć pompę można doprowadzić wreszcie do wyłączenia się w pewnym momencie pieca, ponieważ nie jest odprowadzana z niego energia wytwarzana przez spalanie. Czy jak się włączy twój piec np. o 15 to masz natychmiast po 5 minutach grzania wszystkie kaloryfery ciepłe ? Może regulatory przy kaloryferach blokują przepływ i piec musi się szybko wyłączyć (mały przepływ np. złe nastawy wstępne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość w_piotr 17.12.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Zastoswałem się do niektórych wskazówek z forum i mój piec (20kW) spala tyle samo gazu niezależnie od ustawienia temperatury: przy temp zasilania 65 st i temp zasilania 50 st i takich samych ustawieniach czasowych spalił średnio na dobę 13,5 m sześć. (w tym cwu 3 razy dziennie po 2 godz. i kuchnia)Teraz chcę sprawdzuić zmieniając jeszcze ustawienia blokady palnika i wybieg pompy - obecnie odpowiednio 15 i 10 min. Czy to prawda, że w przypadku reg. pokojowego blokada palnika nie działa lub jest ustawiana przez piec w zależności od temp. zasilania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 17.12.2003 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Do krispl Nie wiem jak powinien właśnie chodzić ten piec, no bo nigdy przedtem nie miałem takiego pieca. W sumie mam 12 grzejników. Z tego grzejniki na poziomie gdzie jest regulator pokojowy ustawione są na 5 - czyli na maxa, żeby temperatura odczytywana przez czujnik była w miarę szybka i wiarygodna. Natomiast na dole i w pomieszczeniach, gdzie nie wpływ podgrzewanej temp. otoczenia nie ma bezpośredniego wpływu na czujnik na 2-4. pompa zamontowana to Grundfos 25-40, woda jest podnoszona przez tą pompę na maksymalnie 3 metry (piętro). Przed zainstalowaniem pompy pytałem się fachowca, czy aby nie będzie za mała wydajność, stwierdził, że nie, chociaż sądziłem, że dobże by było zainstalować pompę o parametrach 25-60. Regulator przepływu pompy ustawiłem na 3 bieg-max. O godzinie 15.05 - 15.10 ma już ciepłe kaloryfery. Wyjaśnij mi co to są nastawy wstępne. I dzięki za podpowiedzenie. Mój piec jest z palnikiem jednostopniowym, nie modulowany Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 17.12.2003 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Do KOv Nie ma mowy o żadnych urazach, poprostu uważam tak jak ty i krispl, że jeżeli mamy pisać, to piszmy rzeczowo, a nie o bajkach. Tak apropo ja założyłem ten temat ze względu na to, że jestem bardzo zainteresowany. Miło mi, że Ty i krispl, oraz inni, którzy chcą się dowiedzieć coś rzeczowego na ten temat piszą tu. Z zebranych tutaj od was wypowiedzi naprawdę dużo mi one pomogły. Jak byś mógł to zerknij na ostatni mój post adresowany do krispl, może Ty też zetknołęś się z takim problemem Pozdrawiam Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KOv 17.12.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Do Lord Vader,prze nastawy wstepne Krispl mial na mysli (tak mi sie wydaje) ustawienia przeplywu zaworow w kaloryferach. Przed zalozeniem glowicy termostatycznej na czpien ustawia sie w tym miejscu przeplyw na zaworze w kaloryferze. Nastawy sa, o ile dobrze pamietam od 0-5 oraz opcja N - otwarcie pelne. Ustawia sie to po to aby rozklad ciepla byl w miare rownomierny we wszystkich pomieszczeniach.Jesli chodzi o wydajnosc pompy to mysle ze powinna wystarczyc, w koncu to nie wiezowiec. Grundfos robi dosyc dobre produkty i te nawet ze standardowymi parametrami w zupelnosci wystarczaja do domkow jednorodzinnych. Dla przykladu mam "hydrofor" - taka sprytna pompe Grundfosa MQ ktora wlacza sie po odkreceniu kranu itd. Podstawowy model w zupelnosci wystarcza na podniesienie wody na wysokosc I pietra. Wzialem sobie model nieco mocniejszy, wyszedlem z zalozenia jakbym np. robil kiedys lazienke na poddaszu to sie przyda - z zapasem mi wystarcza.POzdr. KOv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 17.12.2003 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Do KOv Powiedz mi, czy mogę ja to sam sprawdzić, jak mam ustawione zawory po regulatorami na grzejnikach. Mam zawory Hertza. Czy do tego są potrzebne jakieś specjalistyczne "klucze". Jeżeli chodzi o tę pompę na zasilaniu pogrzewacza zasobnikowego, proszę podaj jakieś konkretne namiary(cena, gdzie to można kupić). Ja mam pompę cyrkulacyjną Grudfosa, którą załącza zegar o określonych pora(tak jak podgrzewa się woda). Chciałbym, żeby ta pompa chodziła tylko wtedy, kiedy właśnie pobieram wodę, zawsze coś zaoszczędzę. po co ma tracić ciepło, kiedy wody nie biorę, a ona cały czas miele tą wodę. I jeszcze jedno, jak możesz powiedz mi co daje ustawienie parametru "wybieg pompy". Ja mam ustawione na 8 minut. O co tu chodzi Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KOv 17.12.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Nastawy wstepne w kaloryferach mozesz sprawdzic samemu, sciagasz cala glowice termostatyczna i zobaczysz wystajacy czpien i wokolo niego jest ruchome, obrotowe koleczko z cyferkami. W pewnym miejscu jest wyzlobienie - punkt odniesienia na ktore ustawiasz odp cyfre. Jezeli np. N pokrywa sie z tym punktem wtedy masz przeplyw na maxa.Prosta sprawa. Jesli chodzi o pompe cyrkulacyjna to tez mam Grundfosa i zegar ja zalaczajacy. Nie jest to rozwiazanie doskonale poniewaz pompa rowniez pracuje kiedy temp wody juz jest ok. Wiec chyba lepszym rozwiazaniem byloby zamontowanie termostatu do pompy - pisal o tym Tom ale nie wiem jak, gdzie i ile to kosztuje, ale mysle ze gdzies do 200 zl. Trzeba zapytac Toma on wie wiecej na ten temat bo juz kiedys cos wspominal.POzdr. KOv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 17.12.2003 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Do KOv Dzięki za cenne rady, w tej chwili nie mogę tego sprawdzić, ale jestem pewien, że instalator ukrył "pewne sztuczki" dla podniesienia swoich fachowości, jak tylko sprawdzę napiszę. Wracając do pompy cyrkulacyjnej. Wiem, że do tej pompy co mam mogę kupić nakładkę sterującą, ale nie wiem czy w tej nakładce jest opcja, która pozwala włączyć się pompie wtedy kiedy puszczę wodę z kranu.Jest to uważam idealne rozwiązanie, tym bardziej kiedy się szuka wszelkich oszczędności. Spróbuję wejść na stronę grundfosa, może się coś dowiem. U mnie ta pompa jest i mniejsza i ma inny kształt, anieżeli pompy zasilające ogrzewanie, z diodą kontrolną, świecącą kiedy pracuje. Pozdrawiam Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 17.12.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 ustawiłem czas wybiegu pompy na 60 min. z blokadą palnika postąpiłem identycznie. Efekt: spalanie podobne, większy komfort, kocioł pracuje z mniejszą temp wyjścia. Poza tym kocioł zdecydowanie rzadziej się włącza (bo też i dłużej pracuje ). Mam pytanie do użytkowników Vaillanta. Chodzi mi o ładowanie zasobnika. U mnie kocioł ładując zasobnik ZAWSZE pracuje z temp. wyjścia 80-81st.! Trochę mi się to nie podoba, bo zasobnik b.gwałtownie jest dogrzewany (staram się w nim utrzymać ok.50st.). Jak to zmienić. Jeśli chodzi o żłopanie gazu, jak żłopał tak żłopie ... Pozdrawiam Pearl PS: poszukuję pilnie otulin na c.o. firmy (lub nazwa produktu) STEINONORM. Okolice Pruszkowa, Grodziska Maz., Żyrardowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 17.12.2003 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Do Pearl Z zasobnikiem jest tak samo jak z piecem. Ja próbowałem zmienić to w kodach. poniekąd to mi się udało. Generalnie chodzi o to, że temp. najniższa zasilania jak i najwyższą możesz ustawić w d- numer kodu. Jest to oznaczone jako: temperatrura najniższa ładowania podgrzewacza zasobnikowego i temperatura najwyższa ładowania pogrzewacza zasobnikowego zasobnika. Ja miałem fabrycznie najwyższą ustawioną na 82 st., zmniejszyłem do 75. Jeżeli chodzi o najniższą, to sądzę, że można ustawić na jakieś 30 st. Powiedz mi o co chodzi z tym wybiegiem pompy. I jak ty blokujesz palnik. Ja mam vrc 410s z pogodówką Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 17.12.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Do Lord V. wszystko robię na kotle, a instrukcję jak to robić znajdziesz w instrukcji instalacji na str. 32 (przynajmniej tak jest dla turbo). Przy okazji: co daje zmiana blokada ponownego włączenia pracy w trybie ogrzewania? to co napisałem wcześniej to nie blokada palnika tylko blokada ponownego włączenia pracy w trybie ogrzewania . Sorki Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 18.12.2003 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Do Pearl Super funkcja, ale niestety u mnie tego nie ma, chociaż jak kupowaliśmy z żoną ten piec to był najnowszym produktem w swojej klasie. Instalator powiedział, że jest to nowy typ i ma usunięte wszystkie niedociągnięcia występujące w starych piecach (mówie o Vk INT 24 Kw z jednostopniowym palnikiem). Przeczytałem całą książkę serwisanta, ale pod żdnym kodem diagnostycznym D nie znalazłem tej funkcji. Jak byś mógł to powiedz pod jakim numerem jest to u Ciebie. Pozdrawim Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts