neuron 13.01.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 1. Czyli prepetum mobile nie zbudujemy. To dobrze bo swiat bez idealow bylby nijaki. 2. Zuzycie paliwa jest w najwiekszym stopniu uzaleznione od budynku, jego konstrukcji, funkcji i sposobu uzytkownia. Na drugim planie sa niedomagania instalacji choc tu mozna duzo zaoszczedzic malym nakladem np poprzez wyregulowanie instalacji (raporty rzadowe globalnie szacuja je na ok 15%) 3. Problem niedopasowania mocy jest istotniejszy dla kotlow na paliwastale (optimum to 3-4 kW /m2 pow ogrzewalnej - nie mylic z ogrzewana), rozwiazywany przez duza pojemnosc kotla lub instalacji. Dla wiekszego obciazenia spr. maleje powoli ale dla mniejszego obciazenia to leci na leb, ze nie wspomne o stalopalnosci 4. wspolczesne kotly gazowe/olejowe maja szeroki zakres mocy przy ktorym sprawnosci sa wysokie a np. spr. kondensacyjnych rosnie ze spadkiem obciazenia (zapewne w granicach modulacji) Jest artylul w polski instalator 1/2003 5. jednak i ponizej zakresu modulacji kotly maja optymalizacje pracy:dobre sterowniki optymalizuja czasy zalaczen palnika i pomp. co ma gl. wplyw na zywotnosc urzadzen 6. Drogie kotly maja wieksza pojemnosc (np stojacy kond. vaillant)i nadwyzki magazynuja wewnatrz. ale z danych wynika, ze roczniedaje to 2-3% wyzsza sprawnosc. czyli dla 3000m3 gazu /rok ok 100 PLN/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 13.01.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 acha i jeszcze jedno: w niektorych sterownikach jest opcja by po uruchomieniu palnik przez pewien (ustawialny) czas pracowal z minimalna moca. Czas mozna dobrac a efektem jest lepsze dopasowanie zalaczen w zakresie mocy ponizej modulacji. Spotkalem sie tez z innym narzedziem tj ograniczeniem mocy max. oddzielnie dla CO (niezaleznie dla CWU) wtedy kocilo bedzie wolniej podgrzewal i moze plynniej pracowac Uwaga jesli stosujesz obnizenia nocne to daj pare % wiecej niz to wynika z projektu bo w bardzo zimne dni sie nie doczekasz na cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 13.01.2004 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Witam, ja ostatnio testuję ustawienie z 71-72 st. na kotle i grzaniem dwustawnym(?) tzn. gdy temp na zewnątrz była -10 do -14 było tak: około 4.00 grzanie przez 2,5h i przerwa 2h, potem grzanie 1,5h i przerwa 2h.....itd. aż do 23.30. W tym czasie temp.w zasobniku (140l.)nie spadała poniżej 40st. więc jakiś tam średni komfort był. średnia temp.w mieszkaniu 20-20,5st. W czasie 2h przerw temp.ustawiona na 15st. ale nigdy nie spadała poniżej 17-tu. Kocioł spalał około 18-18,5m3 gazu na dobę. Metraż do ogrzania: nieco powyżej 170m2. Generalnie nie jestem zachwycony tym wynikiem, ale chodziło mi głównie o wyeliminowanie do zera załączeń kotła w celu podtrzymania jego gotowości do pracy. Powtarzam - dla mnie jest to totalna bzdura, jeśli nie można tej min.temp. ustawić powiedzmy na 10-15st. Może czegoś nie rozumiem... Teraz temp.na zewnąrz. to 0st. ale nie zmieniłem ustawień. Nie jestem w stanie stwierdzić dokładnie jaką temp. miałem w domu w ciągu dnia wcześniej, bo mnie w nim nie ma, ale gdy teraz domek będzie się przegrzewał na pewno to wyczuję. Ale chyba było o.k.... Wrócę do efektywności pracy kotła, bo czegoś tu nie rozumiem. Czy nie można ustawić kotła tak, by temp.na jego wyjściu zgadzała się z temp.przy której kocioł jest najbardziej sprawny, a następnie ustawić regulatorem pokojowym przedziałów grzania podobnie do opisanych powyżej? Np. od 24.00 do 4.00 dom wychładza się do temp.18st (o 24-tej było powiedzmy 20,5st.). Lubimy gdy w domu jest nie mniej niż 20,5st. więc grzejemy od 4-tej do 8-ej BO WIEMY, ŻE TYLE CZASU GRZAĆ MUSI BY OSIĄGNĄĆ TEMP.20,5st. a w ciągu dnia postępujemy w zależności "jak się komu domek wychładza" tj. np. 2h nie grzeje, 1h grzeje - tem.w tym czasie nie powinna się wahać bardziej niż o 1,5st. (19-20,5). Ustawić "toto" jest pewnie b.trudno i wcale nie jestem pewien czy grzanie non stop z temp. na kotle 45-50st spowoduje, że zapłacimy mniej. W tych ustawieniach nieco zamieszać może włączające się nie regularnie ogrzewanie zasobnika. Tak czy owak praca kotła z optymalną dla niego temp. jak widać jest chyba możliwa i można mieć jakiś tam efekt, tylko jaki ? Aha, mam regulator 330 a kocioł Vaillant Turbo max 7,7-20kw. Może ktoś z Was w ten sposób experymentował? Ja jak widać tak, ale z odczytem wyników już gorzej . Kto przypomni jaka jest różnica (w ustawieniu na regulatorze 330) pomiędzy opcją A a opcją Z? Pozdrawiam "gazowych" - dopóki na zewnątrz 0st....nie zginiemy Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 13.01.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Peral ja Ci przypomnę jaka jest różnica pomiędzy ustawieniem A a Z. A - regulacja ciągła (histereza 2 K czyli ustawiona na sterowniku 20 to grzeje do 21 wyłącza się a ponownie powinien załączyć się gdy spadnie do 19 druga różnica to taka że (Thermomax 18kW jednof) temperatura na zasilaniu jest w moim przypadku max 40 C więcej nie grzeje a funkcja ta podobno przeznaczona do kotłów dobranych mocowo do zapotrzebowania cieplnego budynku) Z - histereza 1 K czyli ustawiona 20 wyłącza przy 20,5 a załącza dopiero gdy spadnie do 19,5 (UMNIE NIE DZIAŁA) i temperaturą na zasilaniu mogę dowolnie sterować. W obu przypadkach działa poprawnie modulowana praca palnika. Jest jeszcze jedno ale które zauważyłem. Modulacja przestaje poprawnie działąć gdy pompa pracuje na wolniejszym biegu zamiast modulować moc odrobinę spada i natychmiast się wyłącza. Dopiero przy ustawieniu na II działa poprawnie. I jeszcze jedno gdy miałem ustawione okres dzienny przez 10,5 godziny i na zasilaniu 45 C to przy pracy Z zużył około 8,8 m3 bez przygotowania ciepłej wody gdyż nie zamieszkuję tem ok. 16 C w całym domu grzeję ok 190 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 13.01.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Dzięki Piotrek, ale to nie jest przypomnienie tylko jakieś NOWOŚCI!!! Tak czy owak dla mnie bomba. U mnie prawdopodobnie chodzi na Z. Konkurs z nagrodami: Jak zmniejszyć zużycie gazu, ale tak by w domciu ciepło było...? Nagroda główna: satysfakcja, a i prestiż na forum, że ho, hooo.... Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 13.01.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 pearl postawić w domu dodatkowe żródło ciepła i to nie gazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 13.01.2004 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Jeśli masz rzeczkę w pobliżu to można zrobić sobie małą zaporkę i elektrownię wodną z takim ładnym kołem napędowym. Prądnica podpinamy do koła i już mamy energię za darmo ... Inne rozwiązanie to śmigło napędzane wiatrem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 14.01.2004 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 Nie chcę się powtarzać ale jeśli ktoś chce zużywać mało gazu to niech sobie spojrzy jaka jest zależność moc grzewcza-zużycie gazu: 1) 2 m szesć. /dobę - 0,7 KW 2) 4 ..........................1,4 KW 3) 6 ..........................2,1 KW 4) 8 ..........................2,8 KW 5) 10..........................3,5 KW 6) 12..........................4,2 KW 7) 14..........................4,9 KW 16..........................5,6 KW 9) 18..........................6,4 KW 10)20.........................6,8 KW 11)22.........................7,5 KW 12)24.........................8,5 KW Gaz GZ-50 i sprawność pieca 90 %. Jeśli piec ma zużywać <10 m gazu na dobę to zapotrzebowanie na moc grzewczą musi być mniejsze niż 3,5 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.01.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2004 krispl nalezaloby jeszcze dopowiedziec dla jakich roznic temperatur (zew i pom) obliczone zostalo zapotrzebowanie. Jesli bedziesz mial zaleznosc zapotrzebowania od tych temperatur latwo bedzie mozna oszacowac ile gazu zuzywamy za duze ew ile oszczedzamy przy okreslonych warunkach wew i zew. A stad juz niedaleka droga do optymalnej krzywej grzania ktora w ten sposob mozna dobrac bez uporczywych testow. Czakur no właśnie i dochodzę do wniosku iż wszyscy mamy kotły które mają zbyt wysoką moc gzrewczą (dobierana jest ze względu na CWU) i jest o w9iele za duża do CO. W związku z tym nawet modulowane palniki pracując na minimalnej mocy i tak dostarczają jej zbyt dużo w stosunku do chwilowego zapotrzebowania i zaczynam myśleć że niezależnie od ustawień regulatora i tak nie uruchomię kotła z mocą jaka jest potrzebna dla mojej instalacji w danej chwili, tylko z minimalną mocą (patrz zużyciem) kotła. I w związku z tym zużycie będzie zależało od charakterystyki domu (bezwładność cieplna kubatura rodzaj i pojemność instalacji ) a regulatory będą w stanie regulować moim poczuciem komfortu a dopiero dodatkowo i to w niewielkim stopniu zużyciem gazu. duzo w tym prawdy. regulatory maja wplyw jedynie na oszczednosci przy zmianach dynamicznych. po ustaleniu sie temp (w idealnym przypadku bezstratny budynek lub kiedy straty pokrywane sa stala praca kotla - oba przypadki abstrakcyjne) regulator nie ma zadnego wplywu na zuzycie gazu. rola regulatora jest sterowanie procesem podnoszenia temp w pomieszczeniu lub reagowanie na zmiany temp zew. Obie te temp sa ukryte w zapotrzebowaniu cieplnym budynku o ktorym wspomnial krispl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 15.01.2004 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 W/w obliczenie nie jest uzależnione od różnicy temperatury ponieważ jest to tylko moc jaką rozwija piec gazowy przy określonym zużyciu gazu. Może dotyczyć domu o maksymalnym zapotrzebowaniu na moc 8,5 KW przy - 20 st. C czyli 42,5 W/m kw. przy 200 m powierzchni ogrzewanej. Zużycie gazu w takim domu wygląda wtedy jak wyżej i można wyrobić sobie pogląd ile gazu taki dom będzie zużywał przy wyższych temperaturach na zewnątrz wtedy kiedy przyjmiemy liniową zależność potrzebnej mocy do ogrzania od różnicy temperatur. Dla innych domów można skorzystać z poniżśzych wzorów na moc potrzebną do ogrzania: P = Pm x {(20-Tz)/40} gdzie Pm to moc maksymalna przy - 20 st. C a Tz to temperatura na zewnątrz oraz zużycie gazu na dobę: Zd= (P/8,5) x 24 (P jak wyżej) Zejście z zużyciem gazu poniżej 10 m sześć. na dobę oznacza iż grzejemy średnią mocą dobową mniejszą niż 3,5 KW. Przykładowo jeśli dom ma moc maksymalną potrzebną do ogrzania 12 KW (np. 200 m kw. x 60 W/ m kw) to ile zużyje gazu na dobę zużyje piec w takim domu przy T na zewnątrz -2 st C grzejąc ciągle i bez przerwy ? P=12 x { (20-(-2))/40} = 6,6 KW Zd = (6,6 /8,5) x 24 = 18 m sześc. gazu na dobę. Wszystkie w/w wzory są przybliżeniami i uproszczeniami ale może się komuś przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Krispl,Podaj jeszcze prosze cene gazu, a bedziemy wiedziec wszystko!Wielkie dzieki.Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 16.01.2004 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Wzory są dla gazu ziemnego GZ-50 o parametrach 34 MJ/m sześć. Cena coś koło 1,1-1,2 zł za m sześć. gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 16.01.2004 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Aaa... Krispol nie bądź taki. Podaj wzory dla propanu, bo mi nie wychodzi... Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 16.01.2004 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Propan ma wartość opałową większą niż GZ-50 - jak dobrze pamiętam 48 MJ/l (?). Wtedy zamiast 8,5 można podstawić do wzoru 12. Czyli Zd = (P/12) x 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 16.01.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Propan ma wartość opałową większą niż GZ-50 - jak dobrze pamiętam 48 MJ/l (?). Wtedy zamiast 8,5 można podstawić do wzoru 12. Czyli Zd = (P/12) x 24 Dzięki wielkie za szybki odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 16.01.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Drobna korekta. Propan 45 MJ/kg a nie litr. Z tego co znalazłem w internecie 24 MJ/litr. 1 litr gazu nie waży 1 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 16.01.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Drobna korekta. Propan 45 MJ/kg a nie litr. Z tego co znalazłem w internecie 24 MJ/litr. 1 litr gazu nie waży 1 kg. Też się przeraziłem licząc Ale. Możesz podsumować. Tzn. jak liczyć dla propanu w tej sytuacji ? Tak, żeby wynik wyszedł w m3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 21.01.2004 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Widzę, że temat trochę siadł, czyli wszystko jest w porządku, piece chodzą na powietrze. To oczywiście żart, a tak na poważnie, mam pytanie. Chodzi mi o ustawienia pieców w ciągu doby. Bo wszystko ładnie pięknie, każdemu pali jak najmniej,ale wiadomo, że piec który chodzi srednio 7-10 godzin na dobę spali mniej od tego który chodzi 24 na dobę. Jeżeli możecie podajcie czas pracy kotła i czy podgrzewa zasobnik o jakiej pojemności. W ten sposób będziemy mogli uśrednić spalanie gazu. U mnie piec chodzi w sumie 11 godzin i wtym czasie podgrzewa zasobnik 120 litrowy 2x po jednej godzinie. Zużycie wachało się w granicach od 8-13 m3 na dobę ( temp zew. od 0 do -10), w środku 21, obniżona 18. Pozdrawiam Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 21.01.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 A ja mam pytanie z innej beczki. czy właściwie można sprawdzić jaki gaz, o jakim składzie (jak mocno zaazotowany) (o jakiej kaloryczności) mamy w rurze?? czy ktoś zna jakieś urządzenia które mogą coś takiego sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 21.01.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 U mnie wygląda to tak: wg mnie lepiej jest grzać np. od 4-tej do 24-tej, ale z taką temp.na kotle by kocioł nie osiągnął temp.na regulatorze. Jest to rozwiązanie lepsze niż np. grzeję 3h - nie grzeję 1,5h...i tak w kółko od 4-tej do 24-tej (temp.na kotle taka by te 3h wystarczyło do....). Oba te sposoby nie są doskonałe....wiem, ale tak właśnie zrobiłem u siebie. Twierdzę, że przy drugim sposobie zurzycie się zwiększa, bo za każdym razem musimy ponownie nagrzać całą instalację, a już kwestia większego komfortu przy pierwszym sposobie jest sprawą bezdyskusyjną. Ale nie to mnie boli. Nie jestem zadowolony z podgrzewania zasobnika 140l. Przypominam, że mam Vailanta Turbo 7,7-20kW oraz reg.pokojowy 330. Doradzono mi bym kupił właśnie taki, ale tam nie ma nic odnośnie regulacji c.w.u.! Teraz zasobnik jest ogrzewany wtedy, gdy temp. w nim spadnie poniżej... 50st. Nie podoba mi się to rozwiązanie i w ogóle uważam, że nie jest to żadne rozwiązanie. Powiedzmy, że kąpiemy się codziennie o 7-ej rano i o 22-ej. Chciałbym by zasobnik był ogrzewany np.: godzinę wcześniej tzn. o 6-tej i o 21-ej....ale tak oczywiście nie będzie . Nie jest to dobre rozwiązanie, bo: - nie potrzebna mi w godzinach pracy woda o temp. 50-82st.(a taką mam teraz, przez 24h na dobę). - chciałbym mieć do dyspozycji max.dużo gorącej wody tuż przed kąpielą(teraz najczęściej woda ma 50 + parę st. w górę, a kocioł włącza się by ogrzać zasobnik....gdy wychodzę z wanny) - żre gazu aż miło, ale miło jest tylko "panom" z gazowni. - praktycznie nie ma się żadnej kontroli nad ogrzewaniem zasobnika poza ustawieniem temp.min.na kotle. Jak poprawić ten stan? Co muszę dokupić do regulatora 330 bym mógł nagrzewać zasobnik tak jak...większość z Was. Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts