Lord Vader 22.01.2004 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Najswieższe wiadomości. Dostałem właśnie rachunek za gaz, za okres od 2003-12-08 do 2004-01-14, czyli 42 dni i suma sumarum wyszło 493,62 zł brutto (abonament 6.10, za gaz 0.5060, opłata przsyłowa s. 12 za 1 m-c, opłata przesyłowa zm. 0,3270 do tego 22%). Po przeliczeniu wyszło, że dobowo spalił mi 11 m3 gazu za kwotę 11,66. Nie wiem jak u was, ale ja zszedłbym jeszcze poniżej tej kwoty, ale nie wiem jak. mam vaillant 24 kV z zasobnikiem 120 +pogodówka + czujnik pokojowy vrc 410 s. Piec w sumie grzeje 11 godzin na dobę podzielonych na trzy przedziały + podgrzanie wody 2X na dobę po 1 godzinie + kuchnia gazowa. W domu 21 stopni, obniżona 18 stopni. Teraz mam krzywą grzewczą na 1.30. Zastanawiam się czy nie odłaczyć pogodówki, może wtedy będzie palił mniej. Co o tym sądzicie. Temperatura zewnętrzna w tym okresie była w granicach +3 do - 12. Mam do ogrzania 170 m2, grzejniki KERMI(OKOLICE TRÓJMIASTA).Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2004 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Lordzie Vader!Gdzie Twoj wspanialy usmiech!?!Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 22.01.2004 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Do Gość - MirekNie wiem, czy mówisz poważnie, czy poprostu masz jakieś inne źródło ogrzewania i się poprostu nasmiewasz. Bo już wielu próbowało podawać różne opcje ogrzewania( coś + coś). Ja poprostu podaję to co dzisiaj otrzymałem na rachunku ( mam tylko gaz)i chcę się z tym podzielić, wysłuchać jak inni w ostatnim okresie spalili gazu. Jezeli mówisz szczerze to dzięki. Być może ktoś pomysli , coja jeszcze chcę, ale to jest mój pierwszy sezon grzewczy i każdy rachunek jest dla mnie nowościąPozdrawiam Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2004 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Lordzie Vader,Absoulutnie sie nie nasmiewam!!!Wrecz przeciwnie, uwazam ze masz bardzo dobre wyniki (stad pewnie brak Twojego usmiechu).Ja sie przygladam opcji ogrzewania weglem groszkiem i wcale nie wychodzi tanio.Jesli czytales watek o ogrzewaniu weglem, to ludzie zuzywaja ok. 1 tony wegla groszku na ogrzanie (no, ponad) 200 m2 domu. Tona groszku kosztuje ok. 400 PLN ale! uwaga na slasku!Wiec jak ktos mieszka na slasku to ok. ale przywoz groszku stamtad tez kosztuje i to ok. 900 za woz (star przywiezie wegla na caly sezon).Ogrzewac trzeba ok. 6 m-cy co daje 2400. Twoje wyliczenia pokazuja lekko ponad 2000. Gdzie tu taniosc wegla?A wklad swojej pracy tez trzeba wliczyc. Zamierzalem sie w to bawic, ale widze ze sie ze wszech miar nie oplaca.Oplaca sie natomiast (co bylo juz napisane) kazda zlotowke wiecej wlozyc w ocieplenie i to jest kierunek gdzie trzeba isc.Czytam uwaznie ten watek bo walcze o przylacze gazu (nie wiem jeszcze ile gazownicy sobie zaspiewaja). Tak wiec dzieki za ten watek - bede go sledzil dalej z zainteresowniem.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 22.01.2004 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Do Gość-MirekWobec tego serdeczne dzięki. Będę na bieżąco podawał wszelkie dane. Mnie przyłącze kosztowało 1500 zł jako partycypacja w nitce w ulicy. Nitka główna bieg ła jakieś 120 metrów ode mnie. Wewnątrz działki: teren 10 metrów i 10 metrów wewnątrz = 90 zł + 50 zł z materiałem wykonawcy.Zakładałem to we wrześniu. Ale podobno można znaleźć już taniej. Rejon trójmiastaPozdrawiamLord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 22.01.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 U mnie gazownicy napisali że 28 zaczną budować przylącze do mnie, ale na rzazie to mi się wydaje że pogoda trochę zapsuje te plany. Na razie od poczętku października spaliłem w koninku dzrewa za 950 zł, a to połowa zimy ( alle ogzrewam tym cały Dom 220m2 i robię CWU dla 4 osób)Ale Lord myslę że twoje wyniki w zużyciu gazu nie są złe.Znajomi oppwiadali mi o utrzymywaniu przez gazownię ciśnienia w sieci przy pomocy doładowywania go powietrzem lub azotem, Dlatego moje zainteresowanie możliwością sprawdzania jakości dostarczanego nam gazu. Czy ktoś coś naten temat słyszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 22.01.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Lord V. u mnie pali około 15-16-tu m3 na dobę, ale.... co prawda mam mniej więcej tyle samo powierzchni co Ty, jednak temp. u mnie to 18,5-20,5, a ja jeszcze - sporadycznie co prawda - palę w kominku przez 2-3h 2-3razy w tygodniu (nie mam r.c.p.). Frustracja - tak można nazwać mój stosunek do pracy c.o. i c.w.u. u mnie. Najbardziej wkurza mnie sposób ogrzewania zasobnika (patrz wyżej) - jak mając regulator pokojowy 330 Vaillant spowodować, by kocioł ogrzewał zasobnik 2 razy na dobę o określonych porach? Co muszę dokupić? (TOM SOYER - liczę na Ciebie) Druga sprawa to ustawienie krzywej grzania. Śledzę to forum już tyle czasu, ale do tej pory nie wiem gdzie się ustawia tę krzywą? Pokrętłem na kotle, czy też za pomocą zmiany wartości jakichś kodów (d.50 , d.71 ???). Dla Was to pewnie już fraszka, a ja się z tym "miotam" do tej pory. Co do gazu to przyłączam się do życzeń: też chciałbym wiedzieć ile jest "gazu w gazie". Mam taką sytuację, że jestem na końcu b.długiej nitki i w przeszłości zdarzały się różne sytuacje... Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 22.01.2004 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 U mnie gazownicy napisali że 28 zaczną budować przylącze do mnie, ale na rzazie to mi się wydaje że pogoda trochę zapsuje te plany. Na razie od poczętku października spaliłem w koninku dzrewa za 950 zł, a to połowa zimy ( alle ogzrewam tym cały Dom 220m2 i robię CWU dla 4 osób) Ale Lord myslę że twoje wyniki w zużyciu gazu nie są złe. Znajomi oppwiadali mi o utrzymywaniu przez gazownię ciśnienia w sieci przy pomocy doładowywania go powietrzem lub azotem, Dlatego moje zainteresowanie możliwością sprawdzania jakości dostarczanego nam gazu. Czy ktoś coś naten temat słyszał. czakur tez slyszalem o tych kombinacjach "gazownikow" i tez kiedys pytalem na forum o sposoby kontroli jakosci gazu. pare lat temu widzialem program do analizy kosztow jakie energetyka powinna zaplacic odbiorcy za zla jakosc pradu. oczywiscie pomyslowi "podcieto nogi". musze pogadac jednak z panami doktorami, ktorzy ten program opracowali. moze to kwestia tylko wymiany miernika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 22.01.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Pearl wg tego co piszesz, to na tym regulatorze nie zrealizujesz tych funkcji, W tej chwili aby realizować grzanie wody w zaqsobniku 2 razy dziennie to musisz iść do kotła i skręcić albo odkręcić pokrętło od ciepłej wody. Moim zdaniem czeka cię zmiana regulatora na taki który umożliwi ci zaprogramowanie temp CWU w konkretnych godzinach. Jezeli chodzi o krzywe grzania to ustawianie ich jest istotne w Regulatorach pogodowych a nie w takim jak masz teraz.(krzywa grzania określa jaka ma być temperatura na wyściu z kotła w zależności od temp na zewnątrz aby tobie w twoim domu było ciepło)Trzeba ją sobie określić doświadczalnie i w twoim przypadku (obecnym) ustawiać ręcznie na kotle. uffMa nadzieję że udało mi się wyjaśnić jak ja to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 22.01.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 (krzywa grzania określa jaka ma być temperatura na wyjściu z kotła w zależności od temp na zewnątrz aby tobie w twoim domu było ciepło) Trzeba ją sobie określić doświadczalnie i w twoim przypadku (obecnym) ustawiać ręcznie na kotle. uff. o.k. tylko czy robię to tym pokrętłem, czy też za pomocą kodów? Kod d.50 to max wartość temp. zasilania...kto z Was mi wyjaśni o co innego tu chodzi? Następnie kod d.71 max.wartość temp. zadana temperatury zasilania w trybie ogrzewania - no tu już nic nie kapuję . Generalnie mam chyba żal do świata, że produkuje super kotły z extra automatyką...tylko użytkownik (ja) nie potrafi z nich w pełni mądrze korzystać. Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 22.01.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 No Panie i Panowie, przebijam wszystkich... Licznik mam założony ok. 5-6 stycznia, do dnia dzisiejszego nabił mi ponad 380 m3!!! Fakt, że jeszcze tydzień temu poddasze było nieocieplone, ale i teraz żre mi po prawie 20 m3 na dobę. I co??? Grzegorz PS. Junkers Eurostar, jeszcze bez: cwu, regulatora, grzejniki bez termostatów. Dom ok. 180m2 użytkowej, w trakcie wykończenia - gładzie+malowanie. Bez tynków zewnętrznych, PTH 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Podawanie zużycia gazu bez średniej temperatury na zewnątrz i wewnątrz nie jest miarodajne. 20 m gazu na dobę to średnio 0,83 m/ h. A to oznacza żę grzejesz ze średnią dobową mocą: 0,83 m sześć x 8,5 KW/m szesć = 7 KW. W przeliczeniu na metry powierzchni domu 7000/180 = 39 W/ m kw. Czy to dużo ? Wszystko zależy od średniej dobowej tempeatury na zewnątrz. Jesli chcesz zużywać ogrzewając tylko 5 m gazu na dobę to musisz mieć dom, który ogrzejesz mocą nie 7 KW ale 1,7 KW tj o dużo dużo lepszej izolacyjnosći. Nie wiem czy w ogóle do wykonania w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 22.01.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Chwala Ci Gosciu za racjonalizm Ja tez zaczalem grzac w domku - parterowy (JW BK 400), sufit jest nie zabudowany, tylko ocieplenie i to czesciowe (10 cm welny - bede dokladac) i zjada mi, przy temp. na zewnatrz -5 stC a wewnatrz +5 stC 8.5-10 m3 gazu na dobe (kondensat Vaillant Ecotec). Dom 100 m2 uzytkowej. Temp wewnatrz niska jak widac - tylko tzw. tryb przeciw zamarzaniu - zeby ekipa mogla wejsc i robic tynki i sufit. Aha - sterownik VRT 390 hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 22.01.2004 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Pearl ja jeszcze nie użytkuję swojego kotła ale jak przeczytałem instrukcję o wydaje mi się iż te paramery diagnosztyczne dotyczą maksymalnej temperaury wody na wyjściu z kotła (po przekroczeniu której kocioł uzna że się przegrzał) i wyrzci usterkę a ten drugi parametr D.71 określa ile stopni usawiasz przekręcając pokręło na max w lewo, ale są o moje przypuszczenia nie poparte doświadczeniem. Szkoda tylko że VSP ego nie wyjaśni. aha a moim zdaniem tą "swoją krzywą grzania" ustawiasz ręcznie pokręłtem od temp grzania, zastępując w ten sposób regulator pogodowy. pozdrawiam czakur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 23.01.2004 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Do PearlNie wiem jak w innych programatorach. U mnie krzywą grzewczą ustawia się na programatorze. Naokoło pkrętła są narysowane ikinki. Ikonka dla krzywej grzewczej jest przedstawiona w postaci osi x, y i na niej jest narsowany odcinek krzywej. Tam ustawiam w zależności odtego jaka temp. ma grzać piecLord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 23.01.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 pearl napisał że ma regulator pokojowy 330, a on ma tylko możliwość sterowania tylko jednym obiegiem CO nie ma możliwości ustawiania krzywej grzania ani sterowania temp CWU.pozdrawiam czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.01.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 pearljak to sie dzieje ze w twoim zasobniku utrzmywane jest 50°? Taka masz ustawiona temp na piecu? Czy masz pomiar temp zasobnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 o.k. tylko czy robię to tym pokrętłem, czy też za pomocą kodów? Kod d.50 to max wartość temp. zasilania...kto z Was mi wyjaśni o co innego tu chodzi? Pearl Kod d.50 Określa maksymalną temperaturę zasilania. Jest to tylko statystyka i nie można nic zmieniać. Następnie kod d.71 max.wartość temp. zadana temperatury zasilania w trybie ogrzewania - no tu już nic nie kapuję Pearl Kod d.71 Maksymalna temperatura zasilania. Tę funkcje można zmieniać. 0=82'C (nastawa fabryczna) 1=87'C tylko do kotłów VU/VUW Plus oraz VUI 40-85'C (nastawa fabryczna) tylko do kotłów Eco Aby wejść w funkcję kodów należy wcisnąć jednocześnie "i" i "+" :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.01.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 pearl jak to sie dzieje ze w twoim zasobniku utrzmywane jest 50°? Taka masz ustawiona temp na piecu? Czy masz pomiar temp zasobnika? Temperaturę ciepłej wody w zasobniku ustawia sie na pokretle przy kotle. W zasobniku jest czujnik temperatury i podłączony jest z automatyką w kotle. W funkcji kodów pozycja d.6 odczytasz jaką masz ustawioną temperature ciepłej wody w zasobniku. Obracając pokrętłem na kotle ustawiasz żądana wartość temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.01.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 no wreszczie dzieki VPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts