Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazem ziemnym

Lord Vader

Recommended Posts

[quote name="Lord Vader... że muszę zapłacić za 1 m 3 gazu ziemnego 1,32 zł. Zapewne zdziwisz się skąd ta cena , już Ci odpowiem, cena jednostkowa ,abonament, opłata przesyłowa stała, opłata przesyłowa zmienna, no i oczywiście do tego dochodzi VAT. Tak więc napewno nie 50 gr.

Pozdrawiam

Ile kosztuje 1 kW energii cieplnej według tej stawki ?

Gdzie znajdę wzory do takich przeliczeń ? Aby z ceny gazu za m3 otrzymać cenę do porównań z energią elektryczną, węglem itp.

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

720 PLN za 2 m-ce - temp. 22stopnie powierzchnia 90 m2 mieszkanie w bloku z 2000 roku parter 3 strony wolne (ściany zewnętrzne). Okna plastikowe ale z szybą U =3,0 W/m2K.

Piec 2 funkcyjny typu BERETTA - popsuł się tzw. mały moduł elektroniczny - przyczyną były nagłe wyłączenie gazu z powodu wadliwego reduktora doprowadzającego gaz do budynku. Koszt k. 450 PLN wraz z usługą. :x

Przebrnelam przez caly topik, uff ciezko bylo.

Mam w zwiazku z tym pytanie, rozbudowuje swoj dom w ktorym zainstalowany jest starej generacji piec C.O. i teraz nie wiem czy kupowac nowy piec co z zasobnikiem, czy zostawic na razie stary (ewentualnie potem go wymienic na nowej generacji) a do c.w.o zastosowac gazowy przeplywowy ogrzewacz wody.

Beda dwie kondygnacje ogrzewane tym samym piecem, ale beda je zmieszkiwac dwie rodziny i kazda bedzie korzystac osobno z cieplej wody, tzn na parterze maja byc ogrzewacze elektryczne, a ja na swoim pietrze nie chce elektrycznych.

• 5 months później...
Do Kov

Z mojej praktyki z regulatorem VRC 410 s polecam ci go, jeżeli chcesz zmienić, nie zastanawij się. U mnie po wzięciu pod uwagę wszystkich różnych wskazówek na tym forum mam święty spokój z piecem. Chodzi wszystko jak trzeba, mam ustawione przedziały grzania , cyrkulacji i ciepłrj wody. [....]

Pozdrawiam :evil: :evil: Lord Vader

Witam,

Powiedz Lord Vader jak radzisz sobie z ustawieniem temperatury pokojowej na VRC410?

U siebie mam nastawiona krzywa 1.2, obniżenie temperatury w nocy do 18*C, chcę utrzymywać temperaturę w pokojach 20*C. Na VRC410 według instrukcji nastawiam żądaną temperaturę dzienną na dużą kropkę (pionowe położenie pokrętła) co oznacza 20*C. Temperatura podnosi się do 21, 22*C i często nadal kocioł pracuje - dlaczego? Jak utrzymywać zadaną temperaturę pomieszczeń na 20*C? W okresie obniżonej nocnej temperatury kocioł także pracuje choć temperatura wynosi 21*C a powinna być obniżona do 18*C - dlaczego?

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Przepraszam, że się wtrącę, ale miałam identyczny problem. Z tym właśnie sterownikiem. Skończyło się wymianą urządzenia, bo żadne działania serwisantów nie skutkowały. Kocioł zachowywał się, jakby nie było komunikacji z VCR 410

Sprawdź jeszcze tylko, czy masz prawidlowo podłączony przewód od czyjnika temp. zewn. - czy na wyświetlaczu jest temp zew?

Przepraszam, że się wtrącę, ale miałam identyczny problem. Z tym właśnie sterownikiem. Skończyło się wymianą urządzenia, bo żadne działania serwisantów nie skutkowały. Kocioł zachowywał się, jakby nie było komunikacji z VCR 410

Komunikacja jest ponieważ jeśli przekręcę pokrętło temperatury dziennej na minimum to kocioł się wyłączy a następnie jeśli dam maksimum to się włączy.

Interesuje mnie tylko jak ustawić na nim aby ciągle była utrzymywana tamperatura 20*C. Według instrukcji tej temperaturze odpowiada duża kropka przy pionowym położeniu pokrętła. U mnie w tym położeniu dochodzi do temp. 22*C i nadal grzeje. Dlaczego?

Jeśli jeszcze ktoś wyjaśniłby mi dlaczego pomimo nastawienia obniżonej temperatury 18*C po 22 godzinie kocioł nadal grzeje choć wyświetlacz pokazuje temperaturę 21*C a na zewnątrz jest 8*C i nie idą jeszcze zimowe mrozy :o ?

Jak sobie poradziłaś z tymi kwestiami? Jak ustawiasz temperaturę dzienną i obniżoną i czy kocioł do tych nastaw się stosuje?

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Witam

Nie wiem czy Cie to pocieszy JMaciek, ale moj VCR 410 zachowuj sie identycznie jak twoj !

U mnie funkcja TP-zalacz = 0

PS.

Zauwazylem jeszcze jedno "ciekawe" zachowanie pieca.

Wystepuje ono gdy spuszcze z zasobnika niewielka ilosc wody (np. odkrecajac na kilka minut kran z woda).

Wowczas temeperatura wody w zbiorniku spada i EcoTec sie wlacza. W ciagu 10 sekund temperatura na wyswietlaczu podnosi sie do ok 70 st C i piec sie wylacza mimo ze dalej powinien grzac wode :(. Po około minucie temperatura na wyswietlaczu spada do ok 45-50 st C i piec znowu wlacza sie z pełna moca na około 10 sekund. Takich cykli potrafi byc do dziesieciu (do chwili az temperatura wody w zasobniku wzrosnie).

Czy to normalne ??

Mam nadzieję że to co napiszę będzie zrozumiałe i wam pomoże.

Załączenie TP (tylko VRC 410, VRC 420)

Jeśli regulator nie jest zabudowany bezpośrednio w kotle grzewczym i uaktywniony jest wpływ wartości temperatury pomieszczenia na proces regulacji, to przy nastawie „1” wpływ wartości podawanych przez czujnik temperatury pomieszczenia na proces regulacji wynosi 100 % (przy nastawie „0” wartość temperatury pomieszczenia nie jest w ogóle uwzględniana).

• Przy odchyleniu wartości rzeczywistej temperatury w pomieszczeniu od wartości zadanej następuje równoległe przesunięcie aktualnej krzywej grzania o odpowiednią wartość na osi wartości temperatur pomieszczenia do góry lub w dół.

• Jeśli np. wartość rzeczywista temperatury pomieszczenia (18°C) leży o 2 K poniżej zadanej wartości TP (20°C), to krzywa grzania zostanie przesunięta na osi temperatur pomieszczenia o 2 K do góry (22°C).

W regulatorach wyprodukowanych po 01.03.2002 istnieje możliwość wprowadzenia funkcji wyłączania ogrzewania korekty jeżeli temp. pomierzona w pomieszczeniu jest wyższa niż zadana (Zał. TP=2)

TP mam nastawioną na 1.

• Przy odchyleniu wartości rzeczywistej temperatury w pomieszczeniu od wartości zadanej następuje równoległe przesunięcie aktualnej krzywej grzania o odpowiednią wartość na osi wartości temperatur pomieszczenia do góry lub w dół.

• Jeśli np. wartość rzeczywista temperatury pomieszczenia (18°C) leży o 2 K poniżej zadanej wartości TP (20°C), to krzywa grzania zostanie przesunięta na osi temperatur pomieszczenia o 2 K do góry (22°C).

Wszystko fajnie jeśli faktycznie temperatura pomieszczenia jest niższa od zadanej niech wtedy robi co chce ze wszystkimi krzywymi aby dojść do temperatury zadanej.

Ale dlaczego grzeje jeśli zadana wartość temperatury to 20°C a regulator wyświetla temperaturę pomieszczenia 22°C???

Wczoraj jeszcze bardziej mnie zaskoczył wychodząc rano ustawiłem pokrętło temperatury dziennej w lewo na najmniejszą możliwą wartość (według instrukcji na 12.5°C) i mając ustawione programy grzania powinienem utrzymywać taką temperaturę od 6-22 godziny a w nocy temperaturę obniżoną 18°C.

Wróciłem po 23 i co widzę kocioł grzeje. DLACZEGO??? :o :o :o

Nie powinien grzać ponieważ:

• po pierwsze: temperatura w pomieszczeniu wynosiła 22°C czyli więcej od zadanej 12.5°C,

• po drugie: był już to okres nocny kiedy powinien utrzymywać temperaturę obniżoną 18°C.

Dlaczego grzeje? I jak w takim wypadku wyłączyć grzanie jeśli pokrętło temperatury dziennej jest ustawione na minimum? Jedyne co mogłem zrobić to zmienić wartość obniżonej temperatury nocnej z 18°C na 15°C i wtedy się wyłączył. Dlaczego - przecież zarówno 18°C jak i 15°C to grubo poniżej 22°C więc tak czy siak nie powinien grzać.

Nic nie pojmuję albo pojmuję tak, że jest odwrotnie jak być powinno, bez żadnej logiki aby to powiązać w całość. :-?

Pozdrawiam,

Maciek Jot

Aha czy ta kropka na VRC410 to naprawdę oznacza 20°C?

Lepiej przedzwoń do vaillanta (0-801-804-444). Robiłem to rok temu i od tamtej pory nic nie zmieniałem (poza temperaturą), więc nie chce cię wprowadzić w błąd.

Hmmm... to mam problem bo u mnie na wsi nie ma telefonu :) a chciałbym wszelkie zmiany nanosić "on line". Nie wiem czy po 21 jeszcze pracują więc chyba będę musiał kogoś do mnie zaprosić na weekend :) .

Pozdrawiam,

Maciek Jot