Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazem ziemnym

Lord Vader

Recommended Posts

Chyba rzeczywiscie cos mi sie pomylilo ale nie jestem w domu w tej chwili i nie moge sprawdzic. Niemniej 170 za dwa miesiace to brzmi calkiem realnie. Tym bardziej, ze sam abonament w Taryfie W-3 to ponad 39 PLN + VAT( Zwykly rozboj w bialy dzien....) W TP-sie i w liniach komorkowych przynajmniej wliczaja w to jakies darmowe minuty a tu....?

Ja na pdgrzew cieplej wody zuzywam ok 60-70 m na dwa miesiace. Wakayjnych miesiecy( lipiec i sierpien ) nie moge brac za miarodajne bo przynajmniej 2 tygodnie, albo wiecej nas nie ma. To rachunek za te dwa miesiace u mnie to bylo cos ok 166 PLN. Gdybysmy byli pelne dwa miesiace w domu, to za sam podgrzew CWU 2 stowki pekna. Ale w tym jest kurde, 8 dych abonamentu.... :o :o

Pozdrawiam

Jankes

Widzisz, jak się nie sprzedaje gazu i ma na utrzymaniu kilkutysięczną armie pracowników to się tworzy abonament i o opłate ( ja to tak nazywam) za gotowość do dostarczenia energii :D

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie zerknąłem na rachunki. Bandycka podwyżka miała miejsce w czerwcu tego roku, abonament został bez zmian 7,10 netto, natomiast opłata dystrybucyjna zmieniła swą nazwę na "sieciowa", zmienna została bez zmian a stałą podnieśli z 12,50 do 31,60 netto :evil:. Należność za gaz podnieśli z ,8058 do 0,9215. Nic tylko płakać i płacić a nadziei że będzie lepiej to chyba mieć nie można :(

Jankes

Nie zmieniali mi taryfy. Od samego początku przyłącza czyli lipiec 2006 mam W-3

Pierwszy sezon zamknąłem kwotą 2 166,16 zł, drugi już więcej 2 459,49 zł ale nadal nie tragedia, ciekawe ile będzie w tym roku. Pewnie sporo przekroczę 3000 :cry: :x

• 2 weeks później...

Witam?

Dzisiaj wolny dzien troche trzeba poeksperymentowac z ustawieniami pieca bo szlak mnie trafia :( troche chłodniej i 10m3 gazu idzie przy powierzchni uzytkowej 80m2 szok!!!!!

Piec vaillanta turbotec plus moc regulowana 8kw do 24kw na co.

Zamówiłem regulator pokojowy ale jescze nie dotarł :(

Wiec opisze teraz test którego wynik jest troche dla mnie zaskakujacy.

Piec ustawiony na moc 10kw odkręcam wszyskie zawory termostatyczne na 5

piec pdgrzewa wode do temp 55st w 10 min i spala 0.250 m3 gazu

Ustawiam piec na max moc 24kw piec podgrzewa wode do 55 st w 9min ale uwaga spala 0.200 m3 gazu

Co jest grane większa moc mniejsze spalanie ?????

Teraz to zgupiałem prosze poradźcie cos moze VPS by cos poradził???????

w 30 sek piec spala 001.1 m3 gazu przy 10kw

i tyle samo przy 24kw. to wychodzi 11litrów na 30 sek to moc jest 11kw

niewiem co jest grane :(

• 4 months później...

Witam !!!

Do porównania podam moje wyliczenia.

Dom parterowy (GLX 7 studio Atrium) 115m2 z poddaszem użytkowym,

parter - podłogówka + jeden grzejnik w kotłowni

poddasze - 9X grzejniki Regulus przewymiarowane X 2 ( a ściślej mówiąc, a może pisząc) dołożyłem po jednym grzejniku do każdego pomieszczeia (teraz jest pod każdym oknem grzejnik).

Brak mieszacza i RTL-a

Piec z modulacją od 4,7 do 23,5kW, kondensacyjny z pogodówką Max zasilanie CO 45oC

Od 1 pażdiernika 08r do dzisiaj to jest 23 03 09r (co daje 174 dni), zużyłem 830m3 gazu ziemnego, co daje średie zużycie na dobę 4,77 m3 gazu. W tym CWU ( 4 osoby) i kuchnia gazowa, temperaturę mam ustawioną na 22oC w godz. 5-9 i 14-18 reszta 21oC.

Rachunki jakie dostałem to

01,04,08r stan 0000 założono licznik

18,04,08r stan 0083 zużycie 083 cena 222 zł

30,06,08r stan 0239 zużycie 156 cena 343 zł

23,08,08r stan 0295 zużycie 056 cena 195 zł

27,10,08r stan 0389 zużycie 094 cena 252 zł

12,12,08r stan 0596 zużycie 207 cena 442 zł

28,02,09r stan 1098 zużycie 502 cena 881 zł

2335zł za 10 miesięcy

Czekam na inne wyliczenia z tego sezonu grzewczego

Pozdrawiam

Patos

Witam -wybudowałem dom w lewkoniach p.u.=ok 182m2 ściany: ytong 40cm

poddasze wełna 25, piec vaillant kondens, dół podłogówka+kaloryfery, góra wyłącznie kaloryfery purmo, temp ok 20-21 zużycie od 7.03.08 do 9.03.09=2049m3 / 368=5,6m3/dobę wraz z cw. -kuchnia na en. elektr.

pozdrawiam. Aha zużycie wody zazwyczaj ciepłej - około 10-11m2 / miesiąc

• 4 months później...
Witam mam pytanie czy jest sens instalować piec kondensacyjny na poddaszu urzytkowym o powierzchni 100m2 z ogrzewaniem podłogowym i 3 kaloryferami? w tym że jeden pokój ma wysokość 3 m i powierzchnię 20m2. A reszta pomieszczeń są standardowej wysokości. Chcę zaznaczyć że w tym wysokim pokoju będzie zainstalowana koza.

• 4 years później...
Witam?

Dzisiaj wolny dzien troche trzeba poeksperymentowac z ustawieniami pieca bo szlak mnie trafia :( troche chłodniej i 10m3 gazu idzie przy powierzchni uzytkowej 80m2 szok!!!!!

Piec vaillanta turbotec plus moc regulowana 8kw do 24kw na co.

Zamówiłem regulator pokojowy ale jescze nie dotarł :(

Wiec opisze teraz test którego wynik jest troche dla mnie zaskakujacy.

Piec ustawiony na moc 10kw odkręcam wszyskie zawory termostatyczne na 5

piec pdgrzewa wode do temp 55st w 10 min i spala 0.250 m3 gazu

Ustawiam piec na max moc 24kw piec podgrzewa wode do 55 st w 9min ale uwaga spala 0.200 m3 gazu

Co jest grane większa moc mniejsze spalanie ?????

Teraz to zgupiałem prosze poradźcie cos moze VPS by cos poradził???????

w 30 sek piec spala 001.1 m3 gazu przy 10kw

i tyle samo przy 24kw. to wychodzi 11litrów na 30 sek to moc jest 11kw

niewiem co jest grane :(

Co zdziwiony, bo nawciskali ciemnotę w kolorowych folderach. Niska moc minimalna małe spalanie, jak widać nie chodzi o moc minimum tylko o algorytm w trakcie pracy palnika. Prawda jest taka, kupujesz tani kocioł z systemową automatyką palisz dużo gazu niezależnie do ustawienia mocy. Bo kocioł pracuje na prostym algorytmie temperatury zadanej. Jak chcesz oszczędzać to kupuj kotły z właściwym wymiennikiem zapewniającym niska temp spalin i pracujące na delta T, a nie proporcjonalnie czy delta P. Szukaj automatyki z zmiennym algorytmem w czasie rzeczywistym no i podstawa kompensacja poprzez regulator pomieszczenia (tzw modulacyjny kolejne 600-1000), a nie termostat ON/OFF. Dodatkowo powinien kontrolować przepływ i mieć pompę modulowaną, aby wiedział ile kW jest potrzebne dla zmieniającej się dynamicznie w czasie instalacji. Tak powinno być, ale tego w kotle za 5-6 tyś nie znajdziesz i dlatego musi spalać więcej gazu. Oszczędzasz przy kupnie kotła zużywasz więcej gazu podczas eksploatacji. Porada próbuj ustawiaj coś z tego będzie. podpowiedź inaczej jesienią i inaczej zimą.

• 10 months później...
ja mam ustawiony piec podobnie jak tu koledzy tłumaczą, serwisant tak mi pokazał i powiedział, że przy korzystaniu z tego 4 osób będzie po prostu optymalne, a jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o ogrzewaniu gazem ziemnym to może tu http://bialchem.pl znajdziesz jakieś informacje, które Cię zainteresują.

• 3 months później...

Do czasu założenia gazociągu będę ogrzewał dom gazem z butli (propan). Jeszcze tam nie mieszkam, chciałbym aby temp w domku była około 9/10C. Jak najekonomiczniej to zrobić.

Ustawić piec na 35C i żeby pracował przez klika godzin, czy lepiej na 20C i aby chodził dłużej. Co będzie bardziej ekonomicznie?

PIec Immergas + termostat pokojowy ( z możliwością programowania)

• 3 weeks później...

podczepię się do tematu

koledze chodzi po głowie zmiana w ogrzewaniu mianowicie pali eko groszkiem i chce zmienić na gaz ziemny .

Pytanie brzmi czy mógłby ktoś oszacować zużycie gazu na podstawie zużycia eko grochu , w tej chwili jest to ok 25-30 kg na dobę przy obecnych temp .

ile to wyjdzie m3 gazu ziemnego na dobę .

znalazłem tabele i wynika w/g moich obliczeń że ok18-20m3 na dobę czy dobrze obliczyłem proszę o weryfikację .

jeżeli by tak było zakładam 20 m3 x 2,10zł = 42,00 zł/dobę x 30 dni= 1260 / miesiąc oczywiscie w przybliżeniu .

to całkiem przyzwoicie wychodzi tylko czy prawidłowo przeliczyłem ?

Z gazem prosta sprawa. Praktycznie stała sprawność kotła w zakresie modulacji + stała wartość ciepła spalania gazu.

Z ekogroszkiem różnice nie tylko w sprawności kotłow w zależności od producenta, sprawności w zakresie "modulacji", czystości kotła ale dochodzi jeszcze jakość paliwa.

Czyli gdybanie i wynik w zależności co kto chce udowodnić.