Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazem ziemnym

Lord Vader

Recommended Posts

• Odpowiedzi 640
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cytat:

... Intensywnie żółte, trwałe zabarwienie płomienia wskazuje na obecność sodu, zabarwienie fiołkowe (obserwowane przez szkło kobaltowe) - na obecność potasu, ceglastocerwone - wapnia, karminowoczerwone - strontu, zielone - baru. Poza tym czerwone zabarwienie wskazuje na obecność litu, fioletoworóżowe - rubidu lub cezu, zielone - miedzi lub boru, a niebieskie - ołowiu, cyny, arsenu lub antymonu. ...

Źródło:

Jerzy Minczewski, Zygmunt Marczenko Chemia Analityczna, Podstawy Teoretyczne i Analiza Jakościowa, tom 1, Warszawa 1987, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, strona 219, ISBN 83-01-04431-4 oraz 83-01-05038-1

Dobrze, że nie wywaliłem tej książki - używałem jej na studiach XX lat temu......

vitogas 100 cd.

zjechalem z temperaturą na piecu z 60 do 50 st i przeprogramowalem zegar sterujacy pompą podlogówki (podloga grzeje sie w godiznach 4:00 do 8:00, potem wyłącza i następnie od 14:00 do 21:00) . Na dworze jest cieplo- piec spala teraz na dobę 8 metrów- (wczesniej powyzej 10) :D . W domu w dzien stale jest w granivcach 21-22 stopni, w nocy spada do 19.

Gość w_piotr

Zamontowałem Vaillanta dwa tygodnie temu. Na razie trwa remont (ocieplenie) i nie uzywam cwu ale piec ogrzewał 130 m.kw. domu zużywając na tydzień ok. 160 m3 gazu. Czekam teraz na zakońzcenie ocieplenia i tym się pocieszam, że będzie taniej. Ciekawe są Wasze doświadczenia z obnieniem czasu włączenia pieca. Mój instalator w ogóle nie powiedział mi nic o tym jak ustawiać piec - odpalił i cześć. Jaka jest wg praktyków optymalna temp. pieca przy obecnej pogodzie? Gdy ustawiłem na 55-58 st. to grzejniki były szybko gciepłe ale potem na pół godz. się wyziębiały (wtedy na kotle była tem. wody ok. 22 st C)

PS Używam sterownika radiowego

Gość w_piotr

Mam nową instalację - miedź + grzejniki aluminiowe (dostosowane do miedzi - 90 szt) - wody niewiele.

Próbuję ustawiać piec metodą prób i błędów - jeden z instalatorów poradził by gdy będzie występować róznica temperatur w pomieszczeniach najlepiej dławić na powrocie w rozdzielaczu przy piecu a potem dopiero ustawiać termostaty.

Czy macie doświadczenia z serwisem telef. Vailanta? Tłumaczą przez telefon takie rzeczy. Nie moge się do nich dodzwonić

Gość KOv

Jesli chodzi o infolinie Vaillanta jestem z niej bardzo niezadowlony. Zeby sie cos dowiedziec to trzeba sie niezle nameczyc. Rozmowa ciagle polega na udowadnianiu mi jako uzytkownikowi ze ustawienia pieca zaleza od wielu czynnikow, instalacji itp. Rozmowa rozpoczyna sie zawsze od wciskania przez nich kitu. A to sciany nie takie a to okna itd. Tak naprawde to albo sami oni nie wiedza jak niektore parametry sie ustawia i jaki wplyw maja na prace pieca albo najzwyklej w swiecie sciemniaja aby wolac serwisantow przy kazdej regulacji i zmianie ustawien pieca. Jednym razem mowia co innego pozniej jak im powiedzialem ze ta opcja w tym trybie nie dziala zmieniaja "zeznania" - i tak w kolko. Jak przyszedl serwisant i ustawil mi piec to piec spalal mi (jak w poscie powyzej ok 15 m3 gazu) teraz spala mi ok 6 m3 a w domu mam cieplej.

P.S Jesli chodzi o parametr czas miedzywlaczeniowy (tzw. blokada palnika) na podstawie moich prob stwierdzam ze nie ma on zadnego znaczenia w zadnym trybie pracy pieca - jesli jest zamontowany regulator pokojowy - (chyba ze mam zepsuty piec). Oczywiscie na infolinii dopiero chyba za 3 razem wydusilem to od nich, a i tak do konca tego nie wiem.

W dodatku spostrzeglem jedna wazna rzecz - mianowicie nie mozna dopuszczac aby piec pracowal w trybie obnizenia na zadanej temp obnizenia. Jest to tryb bardzo nieekonomiczny. Dlatego jezeli ktos pisze ze ma w dzien czasy pracy w takich a takich godz i np 21 stopni a na obnizeniu 19 stopni to piec bedzie malo zuzywal gazu wtedy kiedy nigdy na te temp obnizona nie wejdzie. Dlatego tez jednym piec malo zuzywa gazu bo np. w nocy nigdy temp nie spada do tej obnizonej i piec sie nie wlacza zas innym spada temp szybciej i piec od pewnego momentu ciagle grzeje (z malymi przerwami) aby te krytyczna temp utrzymac.

Na podstawie moich pomiarow doprowadzilem do tego ze piec w tej chwili spala mi ok 6 m3/dobe gazu przy utrzymaniu temp wewnatrz budynku ok 16 stopni (pow ok 240 m2) i ustawieniach odp. czasow grzania. Temp. obnizona ustawilem na 10 stopni (do takiej nigdy nie dochodzi) i dzieki temu piec nigdy nie pracuje w trybie obnizonej temp - no i wreszcie zaczal spalac mniej gazu. Przy roznicy temp pomiedzy np 17 a obnizona np 15 chajcowal za trzech. (zbyt mala delta)

To tyle moich doswiadczen,

Pozdr. Kov

niestety tak to jest ze praca kotla uzalezniona jest od wielu czynnikow i na prawde przez telefon niewiele i szybko mozna pomoc.

mnie regulacja kotla czasami zajmowala 2/3 dni. nie zawsze uda sie od razu ustawic optymalne nastawy.

Kov - to ze udalo ci sie teraz zoptymalizowac prace kotla nie znaczy ze bedzie on ekonomiczny przy w kazdych warunkach ale zycze powodzenia w zdobywaniu doswiadczenia. calkiem niezle ci idzie.

Gość Ma(r)tado
Już wiem dlaczego mój mąż gdy wraca z pracy pół godziny spędza w kotłowni. :roll: On zaklina naszego Buderusa żeby mniej palił.Udało mu się po roku gdy ociepliliśmy budynek-spala połowę.Heya :wink:

Gość w-piotr

O co chodzi z ta deltą?

Przecież nie mogę dac obnizonej tem. w nocy na 10 st, bo gdy wstanę rano to albo będę szczękał zebami albo piec zużyje barzdo dużo gazu by doprowadzić temp. do zadanej, np. 19 st.

Jeden z fachowców od co i klimy, gdy naprawiał u mnie w pracy c.o. twierdził, że nie wolno ibniżać temp. więcej niż o 4 st., gdyż potem koszty podniesienia temp. do żądanej sa wyższe niż zaoszczędzone. Co wy na to?

Jak w takim razie ustawić mojego Vaillanta?

Gość KOv

Do Toma,

dzieki za uznanie,

rzeczywiscie ustawianie tego cholernego kotla to syzyfowa praca i rozumiem ze nie da sie tego wszystkiego ustawic na telefon ale od czegos byl serwisant 2 miesiace temu, ktory tak naprawde nic nie zrobil tylko uruchomil kociol z wszystkimi ustawieniami fabrycznymi i sobie poszedl.

Efekt tego taki jak wczesniej opisalem.

Jesli chodzi o te delte (roznice pomiedzy temp ustawiona na regulatorze na dzien - czy na grzaniu, a temp obnizona) to chodzilo mi o to ze im jest ona wieksza (oczywiscie w granicach rozsadku) to wowczas piec sie nie wlacza i nie usiluje ja ciagle dobijac do tej wymaganej obnizonej - co jest bardzo nieekonomiczne. W dodatku przy obenych technologiach nawet gdy ta delta bedzie ustawiona za duzo to i tak temp w budynku nie spadnie do niej w ciagu doby. Uwazam ze np. ustawienie tryb grzania 20 obnizona 16 jest bardziej korzystniejsze niz 20 i 18. W tym drugim przypadku gdy rzeczywiscie temp spadnie do 18 stopni to piec juz od tego momentu bedzie caly czas chajcowal i dobijal. Regulator (termostat) jest stosunkowo czuly - a wlasciwie gdybysmy mieli pierwsze ustawienie to tem 17,4 stopnia pewnie by nas zadowolila i piec dopiero by sie wlaczyl w trybie grzania i podgrzal do 20 w okreslonych godzinach. Oczywiscie sytuacja ma sie nieco inaczej jak ktos czesto bywa w domu a kiedy go nie ma (zachowanie odp. komfortu ciepla). Jednak jak na samym poczatku watku zaznaczylem mnie zalezalo aby piec malo spalal i utrzymywal zadana temp. w ciagu doby w budynku niezamieszkalym.

POzdr. KOv

w-piotr

to szerszy problem. bede pewnie powtarzal to co KOv uslyszal przez telefon. Praca kotla zalezy od:

- aktalnej temp zew (szybkosc wychladzania sie budynku)

- temp zadanej kotla wynikajaca z reg pogodowego

- temp zadanej w pomieszczeniu (zalezy od nastawy reg pokojowego - jesli on daje taka szanse warto ustawic kilka progow temperatury np: 24-3 17°, 3-5 18°, 5-7 20°, ...) wtedy unika sie sytuacji kiedy dobrze ocieplony budynek wychladza sie powoli i szybko dochodzi do obnizonej temp szczegolnie w okresach przejsciowych. kociol wlacza sie z minimalna moca (czyt. minimalna sprawnowscia) i to na krotko. zuzycie gazu pochlania wtedy praktycznie jedynie kociol na podtrzymanie swojej temperatury zadanej czyli utrzymuje swoja gotowosc grzania.

prawidlowe ustawienie pogodowki i pokojowki potrafi sporo gazu zaoszczedzic. jesli instalatorowi uda sie ustawic prawidlowo piec w dniu uruchomienia i to jeszcze w nowym domu macie do czynienia z wielkim specem. do kotla nalezy podchodzic kilka razy ale jesli wiecie o co chodzi w doborze parametrow (matma na poziomie szkoly sredniej :) ) to nie musicie wolac instalatora albo bedziecie wiedzieli co od niego chcecie. wtedy mozna uzywac infolinii :)

Gość w-piotr

Dzieki tom

Tylko, że ....

Instalator włączył piec i ustawił pokrętło na piecu tak na ok. 2/3 mocy - na moje pytanie dlaczego tak - usłyszałem odp: to tak jak z predkością w aucie i zużyciem paliwa.

Spróbuje teraz ustawic programator tak jak sugerowałeś na kilka zmian - tylko nadal nie wiem, czy na piecu przy takiej pogodzie lepiej mieć tem. ustawiona na ok. 45 czy tez 55 stopni?? Jakie znaczenie ma ustawienie tych parametrów - a może niewielkie?

Wielkie dzięki za podpowiedzi ale dopiero się uczę ustawiania pieca gazowego - całe dotychczasowe życie "obsługiwałem sterowanie" kotłów węglowych. Ponadto musze jeszcze walczyć z otoczeniem, które twierdzi, że gaz to się nie opłaca i zapłacę dwa albo i trzy razy więcej niż przy ogrzewaniu węglowym - czekają tylko na moje doświadczenia by stwierdzić: a nie mówiłem. Drudzy zaś moi mili sąsiedzi zacierają ręce i w duchu czekają tylko by rachunki za gaz były baaaardzo duże.

Tak więc muszę zmagać się nie tylko z programatorem i piecem

Gość Marek_

Witam.

Mam od wakacji nową instalację + dwufunkcyjny kocioł Buderus Economy (Logamax 004K ) - czyli najtańszy z ich oferty. Budznekto stara przedwojenna kamienica, stolarka równie stara, mieszkanie 90 m2 częsciowo ocieplone sciany zewnętrzne i stropy. We wrześniu zużyłem 30 m3 (~48 zł) praktycznie tylko grzanie wody do celów sanitarnych, w pażdzierniku 129 m3 (~154 zł). Jak będzie przy porządnych mrozach to zobaczę za miesiąc, dwa.

Czy ktos ma już doświadczenia z tym kotłem ?

Ktoś pytał o temperaturę wody na piecu. Jak nastawiać.

Temperatura wody na wyjściu pieca określa maksymalną moc jaką można wycisnąć z pieca przy określonym stałym przepływie strumienia wody przez kaloryfery wymuszanym przez pompę.

Jeśli zmniejszymy temperaturę wody na wyjściu pieca z 90/70 do 60/50 to moc grzewcza kaloryferów spadnie o ok połowę. A przy 40/30 już tylko do 1/4 ich mocy nominalnej. Można więc bezpośrednio samą temperaturą wody, nastawianą na piecu regulować ilośc ciepła dostarczaną do ogrzewanych pomieszczeń.

Automatycznie tę regulację robią tzw. regulatory pogodowe. Ich rola jest ogromna przy piecu kondensacyjnym. Taki regulator zmusza piec do pracy na niższej temperaturze wody a więc przy większej kondensacji

a w konsekwencji przy lepszej sprawności.

Jeśli nastawimy wodę na piecu na 80 st. to zmusimy automatycznie piec do pracy impulsowej tj. do częstszych włączeń i wyłączeń przy niższym poborze. Piec czasem włączeń i wyłączeń reguluje średnią moc kaloryferów tak by utrzymywać stałą temperaturę w pomieszczeniu.

Piec pracuje wtedy w zakresie pracy z regulacją dwupołożeniową typu włącz-wyłącz. Ma więc trochę większe straty tzw rozruchowe.

Jeśli będziemy zmniejszać temp. wody grzewczej to dojdziemy w pewnym momencie do takiego punktu równowagi, w którym moc oddawana przez kaloryfer będzie równa mocy wytwarzanej podczas pracy pieca w stanie ciąglym. Czyli inaczej mówiąc piec nie będzie się w ogóle wyłączał. Bedzie pracował w zakresie liniowym regulacji a więc w zakresie modulacji pieca. Jego sprawność wzrośnie o straty rozruchowe.

krispl

nie we wszystkim sie z toba zgadzam (np w kwesti "start rozruchowych", ktore generalnie w nowych palnikach stopniowych sa znikome, a w palnikach modulowanych sa to raczej straty "modulacji" czyli pracy palnika ze zmiejszona wydajnoscia i sprawnoscia).

najwazniejsza idea optymalnej pracy kotla jest (tak jak w aucie :) ) jazda ze stala optymalna predkoscia. Przepraszam, moca. :) Chodzi o takie dobranie nastaw aby piec pracowal jak najdluzej z maksymalna sprawnoscia (czyt. max moca). Temu sluzy wlasnie regulator pogodowy, ktory dyktuje parametr na jaki powinien pracowac kociol przy okreslonej temp zew tak, aby nie przegrzewac pomieszczenia. Za wysoki parametr powoduje szybsze dochodzenie do temp zadanej w pomieszczeniu i za nim zadziala regulator pokojowy, blokujacy prace palnika, kociol bedzie jeszcze hulal. Za niski parametr bedzie powodowal niedogrzewanie pomieszczen lub dlugie oczekiwanie na komfort cieplny. To jest jedyne kryterium doboru nastawy temp kotla.

Czesto jest tak ze zadamy od CO szybkiej reakcji, np po powrocie z weekendu. Chcemy aby za 15 min bylo w chacie cieplo. Jesli piec jest zoptymalizowany przesuniecie temp w pomieszczeniu o 1° moze trwac nawet godzine. jesli dom jest wychlodzony np do 16° a chcemy miec 20° to bedziemy musieli poczekac (praca optymalna) lub podniesc parametr zadany na kotle (praca nieoptymalna ale pozwalajaca na szybsze uzyskanie komfortu cieplnego). Sa algorytmy w zaawansowanych sterownikach sterujace taka sytuacja w sposob optymalny.