tom soyer 25.11.2003 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 tom ja mam Vaillanta turbomax plus 28kW i zasobnik 120l. i o jle bypas pomiędzy zas Zasobnika i powrotem z zasobnika to rurka około 3mm to wew połączenie w kotle pomiędzy zas CO i powrotem CO ma średnicę taką jak wyjście nie mierzyłem ale (18-20mm) wydaje mi się że na tych odejściach jest montowany obieg grzewczy wymiennika CWU w kotłach dwufunkcyjnych a w moim jednofunkcyjnym jest wykonany ten BYPAS o tak dużej średnicy czy to jest ok. nie rodzaj kotla jest tu wazny ale konfiguracja. ile masz obiegow i jakie, ile pomp i gdzie, ile zaworow trojdrogowych i jakich? jesli bypass jest w obiegu z pompa i zaworem trojdrogowym to jego srednica nie gra roli. podobnie jesli pompa jest pompa jest po stronie obiegu a nie kotla. wtedy nawet nie musi byc zaworu trojdrogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 25.11.2003 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Dom 180 m kw. Ogrzewam gazem ziemnym - przy temp. około 0 stopni zuzycie gazu na poziomie 10 m/dobę, przy -15 około 13 m/dobę. Zaznaczam, że zużycie to jest łączne z kuchnia gazową, i podgrzewaniem zimnej wody - rodzina 4 osobowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 26.11.2003 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Tom ja mam jeden obieg grzewczy zasilany z jednego kotła takiegi jak w/w i tego typu obejście jest zamontowane orginalnie w kotle (spinające bezpośrednio wyjście co z powrotem co do kotła) fekt że srednica tego połączenia jest nieco mniejsza niż średnica wyjścia z kotła. (nie będę w to połączenie ingerował , bo to jest orginał ale zastanawiam się nad jego sensem i wpływem na zużycie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 26.11.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Tom ja mam jeden obieg grzewczy zasilany z jednego kotła takiegi jak w/w i tego typu obejście jest zamontowane orginalnie w kotle (spinające bezpośrednio wyjście co z powrotem co do kotła) fekt że srednica tego połączenia jest nieco mniejsza niż średnica wyjścia z kotła. (nie będę w to połączenie ingerował , bo to jest orginał ale zastanawiam się nad jego sensem i wpływem na zużycie gazu. jest to prawdopodobnie tzw podmieszanie kotla. ochrona kotla przed zbyt niska temp powrotu. nie powoduje to strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość w_piotr 27.11.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 odp. tom soyerPrzepraszam ,że nie odpowiedziałem zaraz, ale nie miałem dostępu do internetu. Mam kocioł vaillanta plus 20 kW (prwadopodobnie modulowany - ale instalator nie zmienił nic w ustawieniach fabrycznych), jednofunkcyjny + zasobnik 120 l, sterownik vaillanta VRT 340 F. Po próbach zmian wybieg pompy i blokada na 22 min niewiele się zmieniło - cały czas (nawet przy 8 st. C) zużycie ponad 12 m3/dobę (130 m.kw. 12 cm styropianu, 20 wełny w dachu).Jeśli uważasz, że da się coś z tym zrobić będę wdzieczny za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 27.11.2003 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Do w_piotr Ja mam vaillant vk int 24 kv z zasobnikiem 120. Programator vrc 410 s z czujnikiem pogodowym. Z moich obserwacji wynika, że jedyne co mogę zrobić, to regulować temp. krzywą grzewczą. Natomiast jeżeli chodzi o obniżenie punktu temperatury załaczania pieca lub podwyższenie, to wychodzi mi że jeżeli obniżę na np. 38 to piec wyłaczy mi się na 50, jeżeli zrobię na 40 to wyłaczy mi się na 53. Tak więc uważam, że nie ma tu wielkiego popisu do regulacji jakichkolwiek programatorów. Jedyna regulacja i oszczędność to ustawienie temperatury na poziomie 17 st. i przyjęcie jej jako komfortu grzania w XXI wieku. Poprostu piec musi swoje spalić na ogrzanie 200 mkw. Pozdrawiam Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 27.11.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Piotr opisz następujące elementy:1. Czy regulator ustawiony jest w tryb A czy Z ( po zdjęciu obudowy na tylnej ściance jest umieszczony mikro przełącznik),2. Jaką masz ustawioną temperaturę zasilania na piecu,3. Jaki jest czas postoju pomiędzy kolejnymi włączeniami pieca,4. Jakie okresy grzania masz ustawione na sterowniku a przedewszystkim ile,5. Gdzie jest umieszczony sterownik od pieca, czy w tym pomiesczeniu są zawory termostatyczne, i ostanie bardziej dla mnie jeżeli na sterowniku masz ustawioną temperaturę np. 20 st. C to przy jakiej temperaturze piec się wyłącza. Pozdawiam TEŻ PiotrekMożesz pisać również na e-maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 27.11.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Do Lorda VaderaZałamujesz mnie ja mam alalogiczną konfigurację i pow. co prawda regulator vrc390 (system jeszcze nie odpalił bo czekam na przyłącze gazu) ale liczyłem iż przy dobrym optymalnym ustawieniu kotła i regulatora zużyję ze 100 do 150m3 gazu na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KOv 27.11.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Calkowicie sie zgadzam z postem Lord Vadera. W dodatku szlag mnie trafaia kiedy sobie przypomne dyskusje na temat tego ktory piec jest lepszy a ktory gorszy, bo ten mniej spala ten wiecej. Mam Vaillanta i zlopie mi gazu co nie miara i sadze ze jakbym mial Barette, Viesmanna czy Termeta to zuzycie gazu mialbym na tym samym poziomie. Coz czlowiek uczy sie na bledach, dopoki sam sie nie przekona (jak zaplaci pare rachunkow za gaz) ze w cuda i rewelacyjne nowinki "ze sasiadowi piec spala gazu tylko za 300 zl/miesiac w zimie" nie mozna wierzyc. Trzeba znalezc kompromis jakosci/ceny i wybrac odpowiedni piec. Dobrze ze nie wydalem jeszcze wiecej pieniedzy na kotlownie Viesmana (bo znam takich ktorzy twierdza ze te kotly to juz na samo powietrze pracuja) bo teraz to bym chyba wyladowal w wariatkowie POzd. KOv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.11.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 oczywiscie kubatura swoje potrzebuje ale ogrzewac mozna "inteligentnie" i to nie korzystajac z inteligencji sztucznej ale naszej.podobnie jest z samochodami: moce, przyspieszenia itd.to w jaki sposob sie jedzie (czyt. ogrzewa) tyle spali silnik (albo kociol). jesli macie klopoty z Vaillantem to w tym temacie mozecie dusic na forum VPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.11.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 w sprawie nastaw sterownikow Lorda, czakura i w_piotra (niestety do VRT nie mam zadnych DeTeeRek) postaram sie pomoc w poniedzialek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KOv 27.11.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 VPS odezwij sie please !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 27.11.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Tom aby wejść na forum VSP to chyba trzeba być ich autoryzowanym partnerem może im zaproponujesz założenie forum dla użytkowników mogli by uzyskać sporo informacji i opini użytkowników. Ja osobiście mam dobrą ocenę tej firmy (mam nadzieje że nie tylko dlatego że jeszcze nie uruchomiłem kotła ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 28.11.2003 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Do czakur:Życzę Ci tego z całego serca. Jak odpalisz to powiedz ile pali, ale ja jak już mówiełem opyłgłem z nowinek technicznych. Przy + 4 6,5 m3 gazu w komforcie XXI wieku (18 obniżona dzienna 20-21). Pozdrawiam i czekam na wyniki Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Vader 28.11.2003 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Do Kov: Dzięki za duchowe wsparcie i realne spojrzenie na rzeczywistość. Teraz moim sprzymierzeńcem jest prognoza pogody i anomalie typu np. nadchodzi +14 w styczniu. Rewelacja, a póki co będę informował na bieżąco jak się zachowuje ten mój cud techniki. W poniedziłek podam świeże dane Pozdrawiam Lord Vader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 28.11.2003 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Przepraszam że nie mogę odpowiedzieć i doradzić na czas lecz jestem zawalony pracą. W miarę możliwości postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania. Właśnie odebrałem telefon i kolejny wyjazd do klienta. Gdyby można się zklonować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czakur 29.11.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Do VSP perę postów temu pisałem o tym BYPASIE zamontowanym w moim kotle zamontowanym za zaworem trójdrożnym a przed pompą obiegową powiedz czy tak duża średnica nie powoduje dodatkowych włączeń i wyłączeń palnika ( czy ono nie powinno być przydławiane. tam coś jest ale to chyba tylko zawór zwrotny) napisz coś o tym rozwiązaniu Vaillanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Czy to prawda, że nie ma wielkiej różnicy w ustawieniu temp na 19 i np 21 st. bo gdy tylko na początku jest większy wydatek energi na doprowadzenie temp. do zadanej a potem tylko dogrzewamy i nie ma wielkiej różnicy czy z 18 na 19 czy też z 20 na 21 st.Coś tu chyba jednak nie jest tak do końca. Jak to wygląda u praktyków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KOv 01.12.2003 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Do VPS'a dzieki za odp. na posta.Jak bedziesz mial chwilke to prosilbym o porade.Zagladam prawie codziennie wiec mysle ze natrafie na taki moment.POzdr. KOv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 01.12.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 czakurVRC390 jest reg pokojowym i nie pozwala na jakies wyrafinowane sterowanie. Ale i tak mozna szukac oszczednosci i pomyslec o:- godzinach obnizenia - moze czasami warto temp obnizenia nocnego wprowadzic godzine wczesniej? przy dobrze ocieplonym budynku niepowinien on sie tak szybko wychladzac- jesli masz kociol modulowany sprawdz na jak dlugo sie wlacza palnik i czy pompa cyrkulacyjna pracuje caly czas czy wlacza sie tylko na czas zalaczenia palnika czy jeszcze inaczej- sprawdz jak czesto wlacza sie piec na potrzeby cwu- w przypadku kiedy nie masz sterowania pogodowego wazna jest temp nastwiona na kotle - wyzsza bedzie powodowac wieksze przesterowania (dopasowanie pod wzgledem komfortu cieplnego) ale spowoduje rzadsze zalaczanie pieca i prace z wieksza moca podczas zalaczenia (dopasowanie pod wzgledem uzyskania wiekszej sprawnosci procesu). dobre ustawienie wiec temperatury kotla moze sporo pomoc ale niestety dziala tylko kiedy temp zew jest stala. praktycznie kazde 5° powoduje koniecznosc korekcji temp na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts