Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa rury GK

magda158

Recommended Posts

Hello,

Ja wiem że to pytanie jak z podstawówki dla niektórych z Was ale ja jestem początkujący majsterkowicz. Powiedzcie mi jak zabudować rurę płytą G-K idącą przy ścianie pod sufitem. jakich profili mam użyć. Ta rura to ma być tak zabudowana około 10cm na 10cm. Jakie profile na ścianę jakie na sufit i czy na styku tych 2 płyt też musi być profil?

Może coś podpowiecie. Z góry dzięki. Magda

EDIT: pozostaje jeszcze sprawa jaka to wogole rura i czy nie trzeba bedzie zabezpieczyc sie przed skraplaniem wody/halasem splywajacej rura wody, bo zabudowy z plyt g/k maja swoje "pulapki".
Jeśli to gazowa, to jeszcze wentylacja i opcja demontażu
zabawne :D

gazowka! oj to trzeba zainstalowac kratki wentylacyjne i wentylatory z atestami przeciwybuchowymi, sruby i stelaz koniecznie z metali nieiskrzacych!, skrecac rowniez narzedziami nieiskrzacymi i to recznie bo elektronarzedzia sa niebezpieczne :D

opcja demontazu istnieje juz w samym zastosowaniu plyt g/k.

Zabawna to jest Twoja wypowiedź.

Co do demontażu - gdzies tutaj na forum ktoś pisał o swojej obudowie do rury gazowej z łatwą opcją demontażu, bez rozwalania całości.

Co do zaproponowanych przez Ciebie super elementów, to się nie wypowiem. Sam rury gazowej nie zabudowywałem, bo gazu nie mam, ale z tego co wiem musi być dojście, chociażby na czujnik gazu czy coś takiego.

magda158, musisz te rury zabudowywać? Jeśli to rura od gazu to właściwie nie należy jej szczelnie zabudowywać, można co najwyżej przysłonić aby nie była widoczna, ale w taki sposób żeby przysłonięta przestrzeń była wentylowana.

U siebie rurę gazową przechodzącą przez wiatrołap i pomieszczenie gospodarcze pozostawiłem nieosłoniętą. Pomalowałem ja białą farbą i nikt z domowników jej nie zauważa.