Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest na forum jakiś pracownik Insp. Nadzoru Budowlanego?

revalidon

Recommended Posts

No właśnie jak w temacie... Jesli sie w jakiś sposób krępuje, to może niech sie zaloguje pod innym nickiem i trochę nam pomoże...

Mnie natomiast interesuje nastepująca kwestia... Jak wygląda w PINB kwestia egzekwowania przepisów, które uważam za "nieżyciowe"... Podam może przykład... Na podstawie donosu sąsiada PINB otrzymuje informację, że dany dom jest zamieszkany, mimo że nie został odebrany przez PINB... Zostaje wszczęte postępowanie, na miejsce jedzie inspekcja i zastają na miejscu rodzinę z trójką malutkich dzieci... Ludzie tłumaczą, że jeszcze nie wszystko skończone, bo trochę krucho z pieniędzmi, wiadomo, że nie od razu Kraków zbudowano, ale że wszysko jest zabezpieczone, bezpieczne, bo to przecież też w ich własnym interesie, no bo trójka maluchów w domu...

I co wtedy... PINB nakłąda kary tak, żeby się ludzie w "papcie nie zmieścili", czy też panuje jakies bardziej ludzkie podejście..?

Oczywiscie wiem, że są różne PINB i różni ludzie, ale chyba od szefostwa, czy też z GINB ida jakies wytyczne...

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość M@riusz_Radom

Nakłada kary zgodne z odpowiednimi przepisami. Już kiedyś o to pytałem. Zaprzyjaźniony urzędnik PINB powiedział mi, że sami z siebie na kontrole nie jeżdżą zbyt często. A jak już jadą to podchodzą "po ludzku" do zauważonych przewinień lekkiego kalibru.

Za to mają obowiązek jechać na każde zgłoszenie tak zwanego "życzliwego" i postępują wtedy zgodnie z przyjętymi i nakazanymi przez prawo procedurami.

Trudno im się dziwić ...

Ciekawe na czyje konto wpływają te pieniądze...? Samorządu, państwa...? Tylko zrobić w PINB wykaz "przeterminowanych" pozwoleń na budowę, jakiiś pelengator czy cuś albo kamera termowizyjna i normalnie świetne źródło dla zawsze pustych budżetów, czy to samorządów czy państwa... Nie trzeba akcyzy na piwo czy na samochody podnosić... :evil:

10 000

Tutaj ustawa określa karę. I nie jest to niestety OD DO

A ktos wie ile zapłacił palikot za remont zabytkowej kamienicy bez pozwolenia, co zrobił w świetle kamer i mikrofonów..?

A w ogóle to głowny inspektor, szeryf, prezes GINB z jakiego nadania jest..? pisiaków czy platfusów...??? Miało być przyjazne państwo...

masz nieszcześniku problem z tarasikiem, kombunujesz jak tu zamieszkać, bez kwitów

wydaje mi się, że urzędnicy trochę nadinterpretują sprawę zmian (czy istotne czy nie nie wypowiadam się, na razie :-) ... )

może znajdę trochę czasu pomiędzy wypiekami, to poszukam...

swoją drogą, co masz w WZ lub MPZP dot. zabudowy? jakieś ograniczenia?

powierzchnie biol. czynne? bo procent zabudowy, a pow. biologicznie czynne to chyba trochę inne sprawy i ten betonowany tarasik niekoniecznie wymusza zminę sposobu zagospodarowania, te jest to samo i pod to samo

ale...

jak to ś.p. hes pisał, o tym później bo muszę gdzieś tam lecieć....

(czyt.: nie wiem na tą chwilę, trzeba sprawdzić mondre knigi)

pa pa

Gość M@riusz_Radom

A ktos wie ile zapłacił palikot za remont zabytkowej kamienicy bez pozwolenia, co zrobił w świetle kamer i mikrofonów..?

A w ogóle to głowny inspektor, szeryf, prezes GINB z jakiego nadania jest..? pisiaków czy platfusów...??? Miało być przyjazne państwo...

Powiem tak, jak znam Palikota to go stać nawet i na 100.000 PLN kary. A szeregowego Kowalskiego te 10.000, szczególnie na koniec procesu budowlanego, może bardzo mocno zaboleć

hmm, odnośnie mieszkania na budowie.

Buduje nowy dom obok starego, dosłownie w odległości niecały 1m.

Przed odbioem stary dom ma być rozebrany, ale cały czas stoi i stać będzie bo mieszka w nim moja babcia.

Jak nowy wykończe już na tip top dpiero zaczne rozbierać stary, czy to też niezgodne z przepisami???

Wszystko jak opisałem jest zawarte w PNB (czyli budowa i rozbiórka), ale nic nie pisze kiedy co mam zrobić, przy odbiorze starego domu ma poprostu nie być.

Pozdro !!!

...... Ludzie tłumaczą, że jeszcze nie wszystko skończone, bo trochę krucho z pieniędzmi, wiadomo, że nie od razu Kraków zbudowano, ale że wszysko jest zabezpieczone, bezpieczne, bo to przecież też w ich własnym interesie, no bo trójka maluchów w domu......

Jeśli tak jest w rzeczywistości to wystarczy dokonać odbioru częściowego. Po obowiązkowej wizycie inspektora PINB dostaje się "papierek" i można spać bez obaw.

Nakłada kary zgodne z odpowiednimi przepisami. Już kiedyś o to pytałem. Zaprzyjaźniony urzędnik PINB powiedział mi, że sami z siebie na kontrole nie jeżdżą zbyt często. A jak już jadą to podchodzą "po ludzku" do zauważonych przewinień lekkiego kalibru.

Za to mają obowiązek jechać na każde zgłoszenie tak zwanego "życzliwego" i postępują wtedy zgodnie z przyjętymi i nakazanymi przez prawo procedurami.

Trudno im się dziwić ...

Uważam dokładnie tak jak pisze Mariusz.

Ciekawe na czyje konto wpływają te pieniądze...?

" ... w 2008 -2010 przeznaczymy na pomoc dla Gruzji 6 milionów euro. W tym roku wydano 1,3 miliona euro, w przyszłym roku ta kwota będzie podwojona ..."

10 000

Tutaj ustawa określa karę. I nie jest to niestety OD DO

No dobrze, to mógłbys popytać znajomego jak to by wyglądało dla mojego przykładu..?

Mamy rozumieć, że taka rodzina otrzymuje kare 10 tys. zł.... No ale to nie rozwiązuje problemu, bo mieszkają nielegalnie... Eksmituje sie ich więc przy pomocy policji do jakiejś noclegowni, ale ponieważ to nie są warunki dla dzieci, dzieci sie odbiera i oddaje do domu dziecka...

Rodzina nie ma z czego zapłacic kary, więc wchodzi komornik i licytujke dom... Dom warty 500 tys. zł sprzedaje znajomkowi za 150 tys...

Czy tak tam jest w tym PINB..???

....Mamy rozumieć, że taka rodzina otrzymuje kare 10 tys. zł.... No ale to nie rozwiązuje problemu, bo mieszkają nielegalnie... Eksmituje sie ich więc przy pomocy policji do jakiejś noclegowni, ale ponieważ to nie są warunki dla dzieci, dzieci sie odbiera i oddaje do domu dziecka...

Rodzina nie ma z czego zapłacic kary, więc wchodzi komornik i licytujke dom... Dom warty 500 tys. zł sprzedaje znajomkowi za 150 tys...

Czy tak tam jest w tym PINB..???

Przeginasz w tym przykładzie.

Groźba grzywny jest ustanowiona w celu przymuszenia do dokonania obowiązku zgłoszenia do odbioru budynku.

Nie dokonałeś tej czynności? To oznacza, że godzisz się z konsekwencjami.

Należało dokonać przynajmniej odbioru częściowego.

Tłumaczenie się, że nie wiedziałeś nie wchodzi w grę. "Ignorantia iuris nocet" - nieznajomosć prawa szkodzi.

O eksmisji z budynku nie ma mowy. Jeśli nieruchomość jest warta jak piszesz 500 000 zł to oznacza, że jest całkowicie lub w większości wykończona.

PINB sprawdzi, czy budynek lub jego część spełnia wymogi stawiane budynkom mieszkalnym.

Jeśli tak to mieszkasz dalej po dokonaniu odbioru lub odbioru częściowego.

Eksmisja doo noclegowni? Odebranie dzieci i przewiezienie ich do sierocińca?

Przeginasz. Nic takiego nie może nastąpić. Brak podstaw prawnych.

Tym bardziej, że posiadasz nieruchomość wartości pół miliona złotych i nawet po uszczupleniu tej kwoty o 10 000 zł pozostaje całkiem spora sumka na zakup innego domu.

To nie PINB "daje" mandat, to Sąd wyrokuje. Zawsze można zwrócić się o rozłożenie grzywny na raty.

To tyle z mojej strony.

By było wszystko jasne, nie jestem pracownikiem PINB

Życzę jak najmniej bolesnego zakończenia sprawy.