aladin07 05.12.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 tak sie zastanawiam jakiej wielkosci kawalki drewna stosujecie do kominkow z plaszczem z moich obserwacji wynika ze w zwiazku z tym, ze regulowany zazwyczaj ciag w tego typu kominkach powoduje ze jednak nie ma tam zbyt wielkiego plomienia i zbyt grube drzewo slabo sie pali - przynajmniej u mnie jak wrzuce klocek 2 letniej gruszki czy czeresni ( bo takie mam ) o dlugosci 35-40cm i srednicy 14-18cm to jednak jest to za grube drzewo i poczatkowo pali sie ladnie a juz jednak im mocniej sie wypali na zewnatrz to tym trudniej te glebsze partie drzewa sie pala teraz sie zastanawiam jakiej powierzchni przekroju kawalki drewna beda najbardziej efektywne do palenia - lupanie przede mna i nie chcial bym za bardzo tego nadrobic bo sie z kolei za szybko spali jest jakas miara na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.12.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 U mnie najlepszy efekt dają kawałki drewna o długości ok 50 cm i średnicy 15 do 20 cm. Kominek Makroterm panoramiczny 18 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 05.12.2008 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 to widac ta grucha to ewidentnie twarde i zbity kawal drzewa ze przy takim przekroju nie chce sie zbyt fajnie palic a jaka masz ustawiona temp. wody zasilajacej w kominku? ja ustawiam 40-42st i moze to za malo bo z kolei dla brykietu drzewnego ktory mialem okazje stosowac bylo to wystarczajace - przy wyzszej zaczynal sie zbyt gwaltownie spalac i domykanie przepustnicy nie dawalo zbyt duzych rezultatow w krotkim okresie czasu - jakis taki gwaltowny ten ogien brykietowy byl a z kolei nie mam innego suchego drzewa zeby testowa - jedynie tegoroczna brzoze ktora jest jednak zbyt wilgotna do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.12.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 mam ustawiona temp. zadana na 62,60 chyba mam temp. zasilania i cwu,i co..mam jedna pompe,o wrzucie na co decyduje termostat na zasobniku...dusilem troche kominek i zadawalem mu 55-58 ale....lepiej jak dopali go troche,zwlaszcza,ze pale iglastymi klodami...musze miec wieksze nastawy,zeby lepiej palilo sie,choc mam drewno wysuszone,ale darmowe....na podlogowke daje na termostatcie okolo 29 st. uzyskujac w salonie-na dolnej kondygnacji 23 st. gora na grzejnikach 20-21 st....reku ograniczam,schladzaa mi dom...a dla mnie 19 st. do spania to za malo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts