gaga2 21.10.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Pytanie do wszystkich, którzy ubijali grunt pod posadzkę na gruncie.W projekcie mam zapisany stopien ubicia Id > 0,6. Mój grunt to same piaski, i zdecydowano, że między fundamenty ubijany będzie właśnie ten grunt rodzimy (piach). Chłopcy dzielnie ubijali warstwami i polewali, sami to widzieliśmy, inspektor chodził z drutem i odbierał kolejne warstwy. No i dzisiaj mąż zamówił jakiegoś speca od pomiarów (ze specjalnym urządzeniem) i wyszedł stopień ubicia Id =0,2. Podobno przy naszym gruncie, jak sie teraz okazało, nie da się uzyskać lepszego stopnia ubicia.I teraz pytanie: Jak wy sprawdzaliście stopień ubicia, czy wychodziło wam te 0,6 czy o,5? Czy osiągnięcty stopien ubicia Id =0,2 jest do przyjęcia? W przeciwnym wypadku będziemy musieli wybierać ten nasz rodzimy piach i kupić nowy piach i to na nowo ubić. Koszty porażąjące, bo i dom rozległy. Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 21.10.2003 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Dodam jeszcze, że cały piach z wykopów wszedł w fundamenty, a i tak musieliśmy dokupić jeszcze ok. 100 ton piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 21.10.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Witam. Jak nie mogłem wbić młotkiem druta fi6 głębiej niż na 20-30 cm. przez porównanie do gruntu rodzimego uznałem, że wystarczy. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.10.2003 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Pytanie do wszystkich, którzy ubijali grunt pod posadzkę na gruncie. W projekcie mam zapisany stopien ubicia Id > 0,6. Mój grunt to same piaski, i zdecydowano, że między fundamenty ubijany będzie właśnie ten grunt rodzimy (piach). Chłopcy dzielnie ubijali warstwami i polewali, sami to widzieliśmy, inspektor chodził z drutem i odbierał kolejne warstwy. No i dzisiaj mąż zamówił jakiegoś speca od pomiarów (ze specjalnym urządzeniem) i wyszedł stopień ubicia Id =0,2. Podobno przy naszym gruncie, jak sie teraz okazało, nie da się uzyskać lepszego stopnia ubicia. I teraz pytanie: Jak wy sprawdzaliście stopień ubicia, czy wychodziło wam te 0,6 czy o,5? Czy osiągnięcty stopien ubicia Id =0,2 jest do przyjęcia? W przeciwnym wypadku będziemy musieli wybierać ten nasz rodzimy piach i kupić nowy piach i to na nowo ubić. Koszty porażąjące, bo i dom rozległy. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam, gaga2 Proponuję zapoznać się trochę z teorią np. na stronie Laboratorium Tego typu wskaźniki wyznacza się laboratoryjnie przyrządy dają tylko przybliżone wyniki. Teoretycznie stopień zagęszczenia gruntu najluźniej usypanego jest równy 0, gruntu maksymalnie zagęszczonego jest równy 1. W zależności od wartości stopnia zagęszczenia wyróżniamy następujące stany gruntów niespoistych: - luźny, w skrócie ln, przy ID <= 0,33 - średnio zagęszczony, szg, przy 0.33 < ID<= 0,67; - zagęszczony, zg, przy 0,67 < ID <= 0,80; - bardzo zagęszczony, bzg, przy ID> 0,80. Jeżeli masz grunt niespoisty, to wątpię, aby po zagęszczaniu Id było mniejsze od 0,2. Chyba coś z tymi pomiarami nie tak. Jeżeli grunty są spoiste, to wyznacza się dla nich wskaźnik plastyczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts