NOTO 15.05.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Jeżeli jednak nawet z teorii wynika, że prąd w II taryfie jest tańszy niż propan (i jakieś 10% droższy niż p-b z Orlenu), tak niezbicie, iż sami gazownicy butlowi (BP, Orlen) piszą o tym wprost w swoich materiałach reklamowych, to coś musi być na rzeczy prawda? Tylko że w przypadku ogrzewania podłogowego ciężko jest sterować temperaturą w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winner 08.06.2004 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Ja mam Gaspol. Grzeję od 3 tygodni. Jestem zadowolony z obsługi. Tez rozważałem Orlen, ale ostatecznie udało mi się ładnie wynegocjować warunki w Gaspolu, tak, że zbiornik podziemny mam w cenie naziemnego, mało za instalację itp. Póki co działa Czy po dwoch sezonach grzania gazem ze zbiornika podziemnego wystapily Ci jakies problemy czy mozna byc zadowolonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 14.06.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 jeżeli chodzi o PB to cały problem polega na tym że kocioł pracuje na paliwie które nie ma stabilnych parametrów. wynika to z różnych temperatur odparowania poszczególnch gazów, w wyniku szybszego odparowywania propanu przy następnych tankowaniach zmienia się proporcja propanu do butanu. powoduje to że dysze które są dobrane do konkretnego gazu pracują na innych parametrach, może to doprowadzić do spalenia palnika (butan ma większą wartość opałową) a butanu po kolejnych tankowaniach jest w mieszance coraz więcej. jeżeli chodzi o ORLEN to miałem zawodowo kontakt z przedstawicielem handlowym niestety mimo tego że wiedział że jestem z branży chciał "wcisnąć mi kit" na dziś z tego co wiem można stracić gwarancję na kotły większości producentów przy stosowaniu PB.robliłem dla klienta porównanie dostawców gazu, zdecydowanie najlepiej wypadł Gaspol, mają parę rzeczy które przebijają konkurencję o głowę:- mają zbiorniki wyposażone w urządzenia telemetryczne płaci się co miesiąc za bieżące zużycie,- w przypadku gdy istnieje potrzeba tankowania to urządzenie zawiadamia Gaspol, a ci bez powiadamiania tankują- można zamiast dzierżawy zastosować opłatę jednorazową płaci się raz i już do końca swoich dni można nie myśleć o zbiorniku, rzecz jest opłacalna przy przewidywanym użytkowaniu zbiornika powyżej 4 lat,- w każdej chwili można zrezygnować i co najważniejsze ich przedstawiciel handlowy rozmawiał ze mną tak jak powinno rozmawiać się z klientem. acha i jeszcze jedno nie jestem związany z Gaspolem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszmm 15.06.2004 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Z tą rezygnacją w Gaspolu (zresztą u innych podobnie) nie jest tak słodko jeśli nie zużyjesz określonej w umowie ilości gazu !Przed podpisaniem umowy proszę o dokładne jej przeczytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 17.06.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Wracając do\ ORLENGAZU Kto podpisywał z nimi umowę i jak da się negocjowac ceny PLIZZ pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 24.06.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 zainteresowalismy sie oferta orlenu i okazalo sie, ze obligatoryjne jest wykupienie karty rabatowej za 500 zl. >I. Rozliczanie Kart Rabatowych>KLIENT>> 1. Z chwilą podpisania umowy na wykonanie instalacji Klient wyraża jednocześnie zgodę na wykupienie Karty Rabatowej.>>2. Klient kupuje Kartę Rabatową od Przedstawiciela Handlowego za kwotę 500 zł. Karta rabatowa jest dokumentem potwierdzającym wpłacenie przez Klienta równowartości Karty.>>3. Karta rabatowa upoważnia do upustu na wykonanie instalacji oraz dostaw gazu w wysokości ustalanej przez PH i wpisanej na Kartę w odpowiedniej rubryce >>4. Karta rabatowa ważna jest tylko łącznie z podpisaną umową i naniesionym jej numerem na umowę>>5. Karta rabatowa obowiązuje przez okres 12 miesięcy od dnia podpisania umowy, po tym okresie klient traci prawo do wszystkich rabatów przewidzianych kartą.>>6. Karta rabatowa traci ważność, jeżeli:>>. Klient nie zakończył procesu inwestycji związanej z wykonaniem instalacji zbiornikowej na gaz płynny, umożliwiającej dokonanie odbioru przez Urząd Dozoru Technicznego w terminie 12 miesięcy od daty podpisania umowy ze swojej winy>>. Klient nie udostępni ORLEN GAZ instalacji w celu jej zatankowania na warunkach określonych w umowie>>. W przypadku nie wykonania instalacji z winy ORLEN GAZ, Klient otrzyma równowartość ceny zakupu karty określonej na jej przedniej stronie.>> Wykupienie Karty Rabatowej i podpisanie umowy przez Klienta uzależnia rozpoczęcie prac zleconych Spółce ORLEN GAZ >>(...)>>PH musi wpisać numer karty rabatowej do umowy w celu potwierdzenia jej wykupu przez Klienta>>(...)>>Co do gwarancji sprawności instalacji, istnieje jedynie oświadczenie odnoszącego się do własciwości gazu oferowanego przez Orlen GAZ a produkowanego przez PKN Orlen:>>(...) Oświadczamy iż gaz płynny propan butan produkowany przez PKN ORLEN i używany przez ORLEN GAZ do napełniania zbiorników podziemnych zamontowanych w instalacjach gazowych dla celów grzewczych będzie spełniał właściwości fizykochemiczne i zapewni urządzeniom gazowym dostateczną ilość gazu do ich prawidłowego funkcjonowania bez względu na temperaturę zewnętrzną otoczenia. z takiego oswiadczenia nic konkretnego jednak nie wynika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareg 28.06.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 WitamMam instalację ze zbiornikiem podziemnym na propan-butan z PROGASU, mają dużo tańszą ofertę od orlenu, tańszy propan-butan, i konkretnę obsługępozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 28.06.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 jak dlugo uzytkujesz te instalacje? jakie masz uwagi? pozdro, m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareg 29.06.2004 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 od listopada 2003jak narazie wszystko okpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 30.06.2004 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 dzis zadzwonilam do tej firmy. pan mi powiedzial, ze mieszanke tankuja po uzyskaniu pisemnego oswiadczenia, ze tankujesz na wlasne zyczenie. nie ponosza zadnej odpowiedzialnosci za niezawodnosc instalacji ani szkody powstale w wyniku skroplenia butanu. ryzykowna sprawa. orlen nie zmusza to takich oswiadczen, choc gwarancji niezawodnosci nie daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 03.07.2004 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2004 Witam Mam instalację ze zbiornikiem podziemnym na propan-butan z PROGASU, mają dużo tańszą ofertę od orlenu, tańszy propan-butan, i konkretnę obsługę pozdrawiam NApisz coś więcej o cenach ? I doświadczeniach - w końcu upłynęło już trochę czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareg 04.07.2004 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 zapłaciłem około 1700 + 7 % Vat, za instalacje z dokumentacją, z materiałami, bez wykopu i płytyMieszanine mają tańszą niż orlen, jedną zimę mam już za sobą i nie miłem problemów z instalacją, też podpisywałem oświadczenie, że na moje ryzyko, ale znajomy grzał wcześniej i nie miał problemów, a orlen też nie dawał gwarancjipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 05.08.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 a my sie przerzucilismy na olej. mniej papierkow. mniej klopotu. pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 23.02.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 WITAM po długiej nieobecności grzeję propan-butanem drugi sezon i muszę potwierdzić, że technologia się sprawdza ani tej ani poprzedniej zimy nie miałem żadnych problemów natury technicznej. celowo to podkreślam.odradzam natomiast sam Orlen Gaz jako dostawce. Był kiedyś taki dowcip: Przychodzi baba do lekarza ze studentem w dupie. Lekarz pyta co pani jest a baba na to Dziekanat." a tu mogła by powiedzieć Orlen Gaz. ale po kolei 1. samo załatwianie spraw przy umowie - zamówiłem opcję z projektem miał być w ciągu dwóch tygodni. Oczywiście nie było. Umowę podpisałem na adres, z którego po tygodniu musiałem się wymeldować bo sprzedałem mieszkanie. Przedstawiciel oczywiście stwierdził, że inaczej się nie da ale zrobił adnotację na umowie. dzwonię więc do pana projektanta który zaklinał się, że tydzień temu wysłał po dwóch tygodniach biegania na pocztę i stania w kolejce jak gwizdek dostałem - wysłane dwa dni wcześniej. 2. dostawa gazu - najpierw jeszcze na budowę - tydzień - TYDZIEŃ!! mnie zwodzili a na moje reklamacje (przy drugim telefonie) jakaś zblazowana panienka w Dzierżoniowie rzuciła przy mnie do kolegi że jakiś nerwowy gość dzwoni. Skandal i KOMUNA Drugie tankowanie to samo - ponad tydzień krętactw i wyczekiwania na dostawę. 3. FV - zgodnie z tym co mówią i piszą mam płacić na podstawie FV, które patrz pkt. 1 wysyłali mi na adres gdzie już od dawna nie mieszkałem po trzeciej FV i oczywiście mojej interwencji w końcu ktoś zmienił adres w systemie. 4. Po rocznej promocji na dzierżawę zbiornika powinien rozpocząć się okres płatności no się rozpoczął dla nich w grudniu dla mnie w lutym z tym, że pierwszą FV wysłali mi z płatności na 02.02.06 (wystawioną 19.01) dnia 08.02.06 czyli tydzień po terminie płatności i po tygodniu od razu wezwanie do zapłaty i odsetki. wysłałem im te 150 PLN BURACTWO Jedyny powód, dla którego nie wywalę ich na zbity pysk to to, że zakopałem butlę i nie chce mi się już przekopywać ogrodu. GAZ - TAK ORLEN – NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 24.02.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 ciekawe czy to tylko moje spostrzeżenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
postgres 06.04.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 woprz a ile kosztuje Cię ogrzanie domu propan-butanem ? Jak duży masz dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darun 01.05.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 czy to prawda że orlengaz zmusza do zakupu odpowiedniej ilości gazu w przeciwnym wypadku podnosi 3 krotnie czynsz za dzierżawę butli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darun 01.05.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 czy to prawda że orlengaz zmusza do zakupu odpowiedniej ilości gazu w przeciwnym wypadku podnosi 3 krotnie czynsz za dzierżawę butli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 01.05.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Witam,Darun, tego dowiesz sie z propnowanej umowy, teraz moze byc inaczej niz kiedys, poza tym kazdy moze wynegocjowac inne warunki.U mnie wlasnie mija trzeci sezon z Orlen-Gazem.Technicznie no problem, nawet zeszlej zimy przy -30 na zewnatrz.Kociol Termet Mini Max Turbo.Niestety gaz coraz drozszy (mozna sprawdzic po ile jest na http://www.orlengaz.pl). Kto policzy przy jakiej cenie za litr przestanie sie oplacac w stosunku do pradu w pierwszej taryfie, zakladacjac powiedzmy 600 PLN / rok dzierzawa?Bylbym wdzieczny! Na wolnym rynku cena jest zdecydowanie nizsza i to jest podstawowa wada podpisywania umowy z jakakolwiek firma.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amdam78 02.05.2007 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Czytam was i czytam i mdleje. Ktoś tu napisał, że propan ma w butli podziemnej. Ten kto ci montował taką butlę i zatankował propanem kwalifikuje się albo do psychiatryka, albo do więzienia. Jest niezmienna zasada. Sam propan - butla naziemna, propan-butan - może być podziemna. Wystarczy poczytać o właściwościach lotnych butanu i propanu, aby wiedzieć, dlaczego nie wolno zakopywać samego propanu. Reszty nie chce mi się komentować. Mam już drugi rok butlę z gaspolu, jestem bardzo zadowolony. No, ale jak was czytam to wychodzi z tego, że jestem jednym z niewielu, ktorzy czytają, negocjują i podpisuja dopiero na koncu umowe. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts