Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OrlenGAZ

alice

Recommended Posts

jak na razie to propan butan jest za swiezą sprawa (mało osób z tego kożysta, a te co kożystają nie wiedzią o czymś takim jak to forum), jesli sie nie myle to orlen dopiero od wiosny to instaluje, a te przypadki o ktorych mi mowiono zaistnialy tylko przy grzaniu cieplej wody. (ciekawe co bedą mieli w zimie)

ja juz zdecydowałem na 100% bedzie to propan, a wezme od tego co da lepsza oferte.

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ojej - ale tu roznych wypowiedzi nie popartych zadnymi faktami... Proponuje przejrzec najpierw archiwum gdzie bylo bardzo duzo na temat grzania propanem, elektrycznoscia, drewnem, chociazby niedawno w watku "Ogrzewajacy elektrycznoscia-wystap!". Ale do rzeczy:

1. Drewno jest najtanszym zrodlem energii. Jesli ktos pisze inaczej to pisze bzdury. Konkretnie - 1m3 drzewa jest w stanie dac 2000kWh uwzgledniajac sprawnosc kominka na poziomie ok. 75%. Oznacza to ze nawet przy cenie drewna 90zl/m3 1kWh kosztuje ok. 5gr. Jesli drewno nie jest super wysuszone (tak z reguly niestety jest) to 1kWh wzrosnie do 6-8gr. Ale i tak jest to najtansza kWh ze wszystkich zrodel energii. Dlatego kazdemu oplaca sie dogrzewac kominkiem - bo kazda kWh spalonego drewna oznacza oszczednosci na wydatki na energie z innych zrodel.

2. Cena kWh z propanu jest porownywalna z pradem w II taryfie a czesto nizsza. Nigdy nie jest drozsza. Tylko propan trzeba kupowac latem jak jest tani. Nawet uwzgledniajac koszty dzierzawy i sprawnosc kotla, 1kWh jest na poziomie 0,20-0,21zl a wiec na tym samym na ktorym jest prad w II taryfie. A nikt nie ma II taryfy cala dobe ! A jak stosuje ogrzewanie akumulacyjne to koszty inwestycyjne sa takie same jak w ogrzewaniu gazem. Jesli chodzi o propan-butan to wychodzi jeszcze taniej ale tu koszty INSTALACI sa wg mnie zbyt wysokie i dlugo sie beda zwracac.

3. Propan czy propan-butan sa paliwami czystymi i nic sie nie dzieje i nie ma prawa dziac. Zadne zapychania, brudy chyba ze ktos kupuje z niepewnego zrodla.

4. Jesli chodzi o instalacje butli i koszty dzierzawy to proponuje przyjrzec sie oprocz Gaspolu firmom BP (bardzo niska dzierzawa 300zl netto rocznie) czy Progas (tania instalacja i dosc tani gaz pozniej).

5. Teraz na butle nie trzeba pozwolenia i mozna to w gminie udowodnic - Prawo budowlane.

6. Jak ktos ma gaz ziemny w poblizu i szanse na podlaczenie to wlasciwie oczywistym jest ze powinien zalozyc butle i pozniej bezproblemowa podlaczyc instalacje do sieci. Gaz z sieci daje 1kWh na poziomie 15-16gr.

D.

Do XanX

dzieki, :) chyba calkowicie wyleczylem sie z Orlenu. Wlasnie na takie informacje liczylem. Zapytany o kotly przedstawiciel Orlenu migal sie strasznie od odpowiedzi. Teraz chyba wiem dlaczego. Dlatego tez zadalem na forum pytanie, czy ktos z Was zna takie urzadzenia na propan-butan.

Do Empi

Moze to i odosobniony przypadek z tym zatykaniem dysz, ale kociolek jest nieco wiecej wart od kuchenki wiec wole nie ryzykowac. Orlen pewnie umylby rece, ze to juz nie ich wina. Ich podejscie do klienta zreszta widac na przykladzie polityki cen paliw na stacjach benzynowych :evil:

Mam pytanie, trochę z innej beczułki, w sprawie "zakopywanego" gazu, a też mnie interesuje OrlenGaz. Jaka jest minimalna odległość zakopanej butli od odmu. Niestety Bozia nie dąła mi dużej działeczki i do tego jeszcze nieregularna :oops:

Kurcze, no naprawdę zajzyjcie do archiwum!

Kurcze, komu butan zapchał dyszę?

Luudzie nie piszcie bzdur. Ani propan ani butan nie mogą uszkodzic pieca. Każy piec gazowy można łatwo przystosować do zasilania propanemi butanem poprzez wymianę dysz i nie wiąze się to z utratą gwarancji. Poprostu przy zakupie informuje sie sprzedawcę o rodzaju paliwa.

W kazdej instalacji na propan czy też propan -butan montowane są filtry, ktore zmienia się co drugie tankowanie, albo w przypadku zapchania.

Od szesciu lat mam instalację na propan i jeszcze nigdy nie miałem żadnej awarii związanej z jakością bądź rodzajem używanego gazu.

POwtarzam już nie wiem który raz: propan paruje w temp. -20C, butan 0C. głębokość przemarzania w POlsce to jak się orientuję max 1,5m, butla ma średnicę ok 1,6m i jak się orientuje, w przypadku izstalacji na propan butan jest całkowicie zakopana w ziemi. Prawdopodobieństwo, że butan nie będzie miał warunków do parowania jest moim zdaniem znikome, a nawet jeśli nastąpi to wystarczy dotankować propanu i po problemie.

Co do cen to się nie wypowiadam bo jakie są to każdy na stacjach LPG może je sprawdzić.

Pozdrawiam

Naprawdę zachęcam do przejżenia archiwum. acha i nie podpisujcie bezmyślnie umów. najpierw sprawdźcie o ile drożej bedziecie musieli kupować gaz po skończeniu promocji. Pierwsze tankowanie zawsze jest po cenach rynkowych natomiast po roku albo juz przy drugim tankowaniu cena jest 30-50% wyższa niż na rynku gazu.

I jeszcze jedno, umowę na dzierżawę podpisujecie na conajmniej pięć lat. przy wczesniejszym zerwaniu z regóły obciażąją kosztami demontażu inst. Pamiętajcie o tym w trakcie rozmowy z dealerem który będzie wam marudził o tankowaniu przez pierwszy rok po 1 zł za litr.

MOj akurat przykład z shellem: czerwiec br. po długich negocjacjach pan z shella zgodził sie sprzedać mi gaz po 1,30 za litr-użyłem najcięższego argumentu tj zaoferowałem rozwiązanie umowy.

Tego samego dnia mogłem kupić taki sam propan z innej firmy działającej na hurtowym rynku LPG za 91 gr za litr.

Życzę samych rozsądnych decyzji!

P.S. 2500litrów bo tyle miesci się w mojej butli razy 39gr=975 PLN róznicy na jednym tylko tankowaniu. (może opłaca się kupić butlę na własność?)

Kurcze, komu butan zapchał dyszę?Luudzie nie piszcie bzdur.

Prosze nie goraczkuj sie. :wink:

Przerabiam temat z archiwum i zero konkretow. Dotyczy to przede wszystkim propan-butanu. Kazda informacja dodatkowa jest wiec dla mnie cenna (dla zainteresowanych tematem tez). Sek w tym, ze na prosbe o konkretne infortmacje o ofercie Orlenu nikt z uzytkownikow tego systemu nie chce podzielic sie doswiadczeniem. Przeciez instaluja to juz ponad pol roku!!! Widocznie tylko u osob, ktore nie czytuja forum :( Jak na razie, przynajmniej w moim przypadku - oprocz ceny - wiecej przemawia za propanem.

Od szesciu lat mam instalację na propan i jeszcze nigdy nie miałem żadnej awarii związanej z jakością bądź rodzajem używanego gazu.

No i kolejny uzytkownik propanu :)

Prawdopodobieństwo, że butan nie będzie miał warunków do parowania jest moim zdaniem znikome, a nawet jeśli nastąpi to wystarczy dotankować propanu i po problemie.

Teoretycznie. Zapytany o to przedstawiciel Orlenu, wpierw powiedzial, ze gwarantuja 100-proc. skutecznosc instalacji, ale jak drazylem temat, czy na pismie zagwarantuja mi zmiane proporcji mieszanki na ich koszt zaczal rzucac tylko frazesami. Wole dmuchac na zimne.

To jeszcz raz ja z pytaniem z innej beczki.

Jak odpowiadac do konkretnego postu wycinajac cytat na ktory chcemy odpowiedziec, tak zeby pojawil sie na innym tle ? Probowalem powyzej z mizernym efektem stosujac ikonke "odpowiedz z cytatami"

Pracuje na Macintoshu i nijak nie moge takiego efektu osiagnac :evil:

Dzieki

Kurcze, komu butan zapchał dyszę?Luudzie nie piszcie bzdur.

Prosze nie goraczkuj sie. :wink:

Przerabiam temat z archiwum i zero konkretow. Dotyczy to przede wszystkim propan-butanu. Kazda informacja dodatkowa jest wiec dla mnie cenna (dla zainteresowanych tematem tez). Sek w tym, ze na prosbe o konkretne infortmacje o ofercie Orlenu nikt z uzytkownikow tego systemu nie chce podzielic sie doswiadczeniem. Przeciez instaluja to juz ponad pol roku!!! Widocznie tylko u osob, ktore nie czytuja forum :( Jak na razie, przynajmniej w moim przypadku - oprocz ceny - wiecej przemawia za propanem.

No i kolejny uzytkownik propanu :)

Prawdopodobieństwo, że butan nie będzie miał warunków do parowania jest moim zdaniem znikome, a nawet jeśli nastąpi to wystarczy dotankować propanu i po problemie.

Teoretycznie. Zapytany o to przedstawiciel Orlenu, wpierw powiedzial, ze gwarantuja 100-proc. skutecznosc instalacji, ale jak drazylem temat, czy na pismie zagwarantuja mi zmiane proporcji mieszanki na ich koszt zaczal rzucac tylko frazesami. Wole dmuchac na zimne.

Przecież oni (przedstawiciele) nie maja pojęcia jak to działa zimą bo montują dopiero od wiosny 2003!!!! Nawet jak zaprowadza Ciebie do kogoś komu już zamontowali to niczego się nie dowiesz. Jestem z Płocka.

Tu ludzie korzystają z różnych źródeł. Póki co najmniej z ORLENGAZ.

No więc wracamy do punktu wyjścia :wink:

Mam instalację na propan(nie na propan butan) ale w zeszłą zimę temp były sporo poniżej -20C i jakoś nie miałem problemu z gazem co to nie chciał odparować i ;powedrowć do pieca. Wynika to z tego, że wszystkie ciecze parują nawet poniżej temp. wrzenia tylko że wolniej. W przypadku poboru gazu do zasilenia pieca ten pobór jest na tyle mały, że spadek temp. w nocy poniżej -20C przy nocnym obniżeniu temp wewnątrz domu o 3C nie rodzi zadnych problemów z zasilaniem pieca. Co do instalacji podziemnych to byłbym o to jeszcze bardziej spokojny.

Godul1 jest roznica miedzy propanem a propan butanem, chlopie jak mi znajdziesz taki piec ktory wytrzyma powiedzmy 5 sezonow na propan-butanie to Cie ozłoce, puki co mozesz szukac do usr...ej smierci( odwiedziłem chyba z 15 sklepów z piecami i jak sie pytałem o specjalne dysze do propan-butanu to robili wielkie oczka, a jak mi wciskali na propan to nie dawali gwarancji ze to pochodzi przynajmniej z rok), dysze ktore stosuje sie do propanu maja sie nijak do propan-butanu.