prosciu 02.03.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 to byłem ja Prosciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2004 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Prosciu, chyba odbiegłes od tematu, propan do celow grzewczych i propan-butan to dwie rozne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 02.03.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 przedstawiciel orlenu, ktory sprzedaje propan-butan, i zapewnial nas, ze wszystko gra jak zbiornik jest pod ziemia, ze GWARANTUJA niezawodne dzialanie, ale na pismie nigdzie tego nie mial... czy naprawde nikt z forumowiczow nie moze sie podzielic pozimowymi wrazeniami z ogrzewania domu mieszanka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 przedstawiciel orlenu, ktory sprzedaje propan-butan, i zapewnial nas, ze wszystko gra jak zbiornik jest pod ziemia, ze GWARANTUJA niezawodne dzialanie, ale na pismie nigdzie tego nie mial... czy naprawde nikt z forumowiczow nie moze sie podzielic pozimowymi wrazeniami z ogrzewania domu mieszanka? nie maja czasu wchodzić na forum bo naprawiają piece po propan-butanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2004 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 mam instalację z orlen gazu, ale miałam problemy w zeszłym roku i teraz tankuje tylko czysty propan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Oto odpowiedz jaka dostalem na pytanie o problemy z instalacjami Orlenu:Szanowny Panie!Dziękujemy za zainteresowanie naszą firmą i przesłanie opinii jednego zinternautów znajdującej się na stronach "Muratora". Jednakże forum to miejsce anonimowych wypowiedzi każdego kto chciałbyukrywając swoją tożsamość oczernić np. konkurencję. Poza pomówieniami wtekście przesłanym przez Pana nie ma żadnych konkretów, więc nie możemyustosunkować się do konkretnego przypadku. Firma nasza wykonała dotychczas kilkaset instalacji zbiorników przydomowychi proszę mi wierzyć Klienci są z nich bardzo zadowoleni. Z powierzonychzadań i ustaleń zawartych w umowie wywiązujemy się rzetelnie w terminachokreślonych w w/w umowie a tym samym zaakceptowanych przez Klienta. Niestety mamy wolność słowa i każdy może mówić, co "mu ślina na językprzyniesie" Z poważaniem ...Kierownik Centralnego Działu Obsługi KlientaTe. 0801 100 100PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 05.03.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 No to piszę: Umowa z ORLEN GAZ podpisana w czerwcu 2003. Instalacja wewn + zewn (mój wykop i płyta) niespełna 2400 zł, płatne w 6 ratach. Pierwsze tankowanie propan - butanu 1,08 zł/l. Instalacja pod Białymstokiem, instalator przyjeżdżał ze Starachowic i się grzebał. Interweniowałem w Orlenie - przyjechał inny z Brodnicy i od ręki wszystko dokończył. Kocioł Zeus Victrix (kondensacyjny) pracuje od początku października. Sprawdzałem miesiąc temu, zużycie ok 800 - 900 l gazu (do tego ok 1,5 m3 brzozy do kominka). Problemów jakoś nie widać. A - zbiornik w dzierżawie - pierwszy rok gratis, potem zaplacę kaucję zwrotną. Zdecydowałem sie na gaz bo zamierzam wymienić butlę na ziemny (kiedyś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 09.03.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 no właśnie i mają nową promocję czy ktoś zna szczegóły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2004 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Witajcie!Newsy ze strony OrlenGaz'u (oczywiscie moga byc tendencyjne):Instalacje podziemne jak świeże bułeczki[19.02.04]Podziemne instalacje przydomowe, które w ubiegłym roku ORLEN GAZ wprowadził do swojej oferty, cieszą się coraz większym zainteresowaniem właścicieli domków jednorodzinnych. Instalacja na propan-butan przeszła pomyślnie test ujemnych temperatur. Nawet przy bardzo silnych mrozach sprawdza się znakomicie. Stąd też coraz większe zainteresowanie klientów tym ekologicznym, funkcjonalnym i estetycznym systemem ogrzewania. Niebagatelne znaczenie ma też dużo niższy koszt eksploatacji w porównaniu z energią elektryczną i propanem. Wszystko wskazuje na to, że w tym roku z oferty ORLEN GAZ skorzysta jeszcze więcej klientów niż w ubiegłym, w którym podpisano kilkaset umów.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 10.03.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 No właśnie. Obaj fachowcy, którzy u mnie robili instalacje mówili, że mają umowy z różnymi dystrybutorami ale najwięcej zgłoszeń mają z ORLENU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 25.03.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Przymierzam się do Orlen Gazu jaką cenę udało wam się uzyskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 25.03.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 hi!orlenowiec na spotkaniu przedstawil na pakiety cenowe - zaleznie od tego co zlecisz orlenowi, a co zdecydujesz sie robic sam. ceny te wahaly sie w granicach mniej wiecej od 1000 coś do kilku, bodajze 7000 tysiecy full servis: projekty, roboty, przylacza. dokladnie to musialabym sprawdzic w tym papierku, gdybys byl zainteresowany.mowie oczywiscie o zbiorniku podziemnym.pozdrawiam, m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 25.03.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Dzięki mad sprawa wygląda tak papierki mam. po pierwszym zczytaniu nie wynika jasno to że serwis jest gratis ale to po pierwszym zczytaniu. chodzi mi raczej o to ile można zejść w porównaniu do tego co jest na papierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 25.03.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 tego niestety nie wiem. serwis w cenie dzierzawy z tego co wiem. m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 25.03.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Doświadczeń z ogrzewaniem nie mam. Ale kiedyś wykonywaliśmy taką instalacje dla kotłowni hotelowej. Zbiornik podziemny i instalacja podziemna. Po wykonaniu wszystko było ok, ale przy mrozach -18 był problem z unieruchomieniem instalacji. Włściciele mieli do szefa pretensje, on odpowiedział że, instalacaja jest wykonana zgodnie z projektem i trzeba było zatankować propan . Instalacje mają jeden słaby punkt :główny kurek gazowy na zewnątrz budynku.( oczywiście ze względu na temp a nia na bezpieczeństwo). Tam właśnie gaz z powrotem skrapla się i nie dochodzi do budynku. Oczywiście mozna próbować ocieplac tą skrzynkę ale tamto za dużo nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek Jacek 26.03.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Czesc, temat byl juz lekko walkowany, ale chyba warto odswiezyc, bo zrobilo sie nieco zimno i mozna juz chyba liczyc na wymiane doswiadczen. Czy ktos z szanownych posiadaczy zakopanego zbiornika na propan-butan z Orlenu moze podac jakies fakty jak mu sie spisuje takowe rozwiazanie (chyba jest Was troche, bo regionalnych przedstawicieli trudno namierzyc - sa ponoc tak zapracowani przy instalowaniu). Oferta jest kuszaca, ale pozostaje wiele znakow zapytania i niedomowien. Czy mozecie tez cos napisac o dostepnosci na rynku piecow, ktore wspolpracuja z p-b i kuchenek. Dzieki za info. alice Doświadczenia są jak najbardziej pozytywne, instalacja pracowała przez całą zimę bez najmniejszych uwag. Od września do końca marca spaliłem około 2000 litrów czyli kosztowało około 2200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek Jacek 26.03.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 przedstawiciel orlenu, ktory sprzedaje propan-butan, i zapewnial nas, ze wszystko gra jak zbiornik jest pod ziemia, ze GWARANTUJA niezawodne dzialanie, ale na pismie nigdzie tego nie mial... czy naprawde nikt z forumowiczow nie moze sie podzielic pozimowymi wrazeniami z ogrzewania domu mieszanka? nie maja czasu wchodzić na forum bo naprawiają piece po propan-butanie Kondensat Vaillanta sprawdził się i nic nie naprawiałem. Instalacja też jest OK nie rozumiem skąd te Wasze wątpliwości w Szkole Podstawowej na lekcjach geografii trzeba było uważać i zaglądać do atlasu i wszystko byłoby jasne dlaczego gaz odparuje jeżeli zbiornik jest pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek Jacek 26.03.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Słyszałem, że 3 dni temu propan był u nich za 1.24gr?!?! Cholera, ja w dragongazie płaciłem w lipcu po 1,54 Z tym, że W Orlenie (jak wynika z ich folderku reklamowego) nie sprzedają dla domków propanu tylko propan-butan. A propan-butan jest zawsze tańszy niż propan. Z kolei folderek reklamowy BP GAZ rozwodzi się głównie nad tym dlaczego propan-butanu do instalacji przydomowych nie poleca się stosować i jakie z tego problemy i niebezpieczeństwa (z pożarem włącznie) grożą. Notabene również w innych źródłach (artykuły w Muratorze??? nie pamiętam) pisze się o kłopotach z propan-butanem. Podstawowa kwestia polega na tym, że to coś przestaje działać (się ulatniać z postaci ciekłej) w temperaturach poniżej zera. Jak widać moja wiedza o przydomowych stacjach LPG ogranicza się głownie do folderków reklamowych gazowników. Rzecz w tym, że nawet z tych folderków wynika, że w przeliczeniu na złotówki za 1kWh ogrzewanie gazem z butli jest droższe niż prądem w II taryfie. (propan-butan Orlenu jest wprawdzie ciut tańszy, ale co z jego niewyssanymi z palca wadami?) A do tego dochodzą jeszcze przeważnie miesięczne opłaty za dzierżawę butli (ile płacicie?), za które możne sporo kWh kupić. Ponadto oczywiste jest i nie ukrywane w w.w. folderkach, iż inwestycja w instlację ogrzewania na gaz z butli (wodne c.o) jest znacznie droższa niż ogrzewanie prądem. Dlatego właśnie nie wgłębiałem się już dalej w rozważania nad rurkami z gazem i wodą w domu, a stawiam na ogrzewanie elektryczne podłogowe, które w instalacji jest na dodatek wyjątkowo tanie. Ponadto dla zabezpieczenia się przed "zeżarciem przez rachunki za prąd" planujemy wentylacje z odzyskiem ciepła i rozprowadzane tymi samymi rurami ciepło z kominka, który (w zależności od wypadkowej stanu finansów i chęci do pracy przy paleniu) będzie głównym lub uzupełniającym źródłem ciepla. Wracając do tematu, popieram pytanie alice. Czy ktoś z praktyki może napisać jak to jest z tym propan-butanem? Czy problemy z nim są tylko mitem, czy jednak podczas mrozów bywają kłopty? Bo o piec i kuchenkę bym się nie martwił. Na pewno da się dostosować palniki. A może sam fakt zakopania w ziemi rozwiązuje problemy z mrozem? Bo moim zdaniem, jeżeli już decydować się na butlę LPG to tylko zakopaną. Jest to zdecydowanie bardziej estetyczne rozwiązanie, no i chyba ciut bezpieczniejsze. A o ile droższe ? Napiszcie. No własnie i co z tymi kosztami? Skoro gaz z butli jest tak drogi, z jakich powodów się na niego decydujecie? Licząc na gaz z rury w najbliższej przyszłości? Na ile podpisuje się umowę z butlowymi gazownikami? Pytania same się mnożą ... Piszcie jak to jest w praktyce. pozdrawiam Robert Już podzieliłem się swoimi doświadczeniami przy innych pytaniach. Jednak nie mogę zgodzić się z faktem niższych kosztów eksploatacji centralnego ogrzewania na II taryfie. Ogrzewałem węglem i dogrzewałem prądem na II taryfie w poprzednich sezonach. We wrześniu ruszyła instalacja na propan butan i do końca marca spaliłem gaz za około 2200 zł. Na prądzie zaoszczędziłem około 150 zł miesięcznie czyli w tym okresie 1050 zł (traktuję to jako dogrzewanie prądem i CWU z prądu na II taryfie). Za węgiel tak jak wcześniej wspomniałem koszty ponosiłem na poziomie 2150 zł. Fakt że inwestycja w ogrzewanie prądem będzie niższa ale biorąc pod uwagę dłuższy okres i tak będę do przodu. Przy okazji wiem, że ORLEN zaczął oferować solary muszę to jeszcze zbadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek Jacek 26.03.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 mam instalację z orlen gazu, ale miałam problemy w zeszłym roku i teraz tankuje tylko czysty propan dziwne tylko czy zakopałaś zbiornik. U mnie wszystko było i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek Jacek 29.03.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 ja mam zbiornik podziemny na propan z progazu, wkopany 2 lata temu, kolega ma od poprzedniej zimy na propan-butan z orlenu, mieszanka zamarzła i uszkodził piec, fachowcy z ORLENU stwierdzili, że dolewał lewiznę, koszt naprawy Viessmana wyniósł nieco więcej niż oszczędności na mieszance + sporo nerwów pozdrawiam zwolenników mieszanki, która zamarza poniżej zera Kolego przy -0,5C butan ma temperaturę wrzenia, ucz się pilnie i nie pisz bzdur bo aż płakać się chce. Ja od września mam instalację z ORLENu i wszystko było OK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts