siemka 02.05.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Czytam was i czytam i mdleje. Ktoś tu napisał, że propan ma w butli podziemnej. Ten kto ci montował taką butlę i zatankował propanem kwalifikuje się albo do psychiatryka, albo do więzienia. Jest niezmienna zasada. Sam propan - butla naziemna, propan-butan - może być podziemna. Wystarczy poczytać o właściwościach lotnych butanu i propanu, aby wiedzieć, dlaczego nie wolno zakopywać samego propanu. Reszty nie chce mi się komentować. Mam już drugi rok butlę z gaspolu, jestem bardzo zadowolony. No, ale jak was czytam to wychodzi z tego, że jestem jednym z niewielu, ktorzy czytają, negocjują i podpisuja dopiero na koncu umowe. pzdr amdam 78 napisz prosze o kosztach związanych z butla gaspolu......jestem na etapie finalizowania i mam do wyboru pompa ciepła lub butla z gazem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 02.05.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Witam, Czytam was i czytam i mdleje. ... Jest niezmienna zasada. Sam propan - butla naziemna, propan-butan - może być podziemna. Wystarczy poczytać o właściwościach lotnych butanu i propanu, aby wiedzieć, dlaczego nie wolno zakopywać samego propanu. pzdr Adam78, powiedz troche wiecej o tych niezmiennych zasadach. Sugerujesz ze jak propan to butla tylko naziemna. Dlaczego nie moze byc podziemna (np. jak ktos chce aby jej nie bylo widac)? Piszesz ze propan-butan - moze byc podziemna, a musi? Dlaczego moze w przypadku mieszanki a w przypadku czystego propanu nie? Przeciez w mieszance tez jest propan? Dlaczego nie wolno zakopywac czystego propanu? Podziel sie swoja wiedza. Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amdam78 07.05.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Ale o czym mam tu pisać. Poczytajcie troche tu na forum już się też wypowiadałem, a i mądrzejsi ode mnie dyskutowali na ten temat. Wrzućcie w google właściwości lotne propanu i butanu będziecie wiedzieli dlaczego tak a nie inaczej. W przypadku rozszczelnienia zbiornika butan ulatuje do góry, w przypadku butli z propanem gaz ten "kładzie się" na ziemi. Wchodzi we wszystkie wgłębienia bo jest cięższy od powietrza. Dlatego np. w kotłowni gazowej na propan zaleca się wykonanie przepustu przy samej podłodze na dwór, aby w razie problemów gaz wyszedł dołem. Pierwsze słyszę o zakopywanym propanie w ziemi w butli. Gdy ja zakładałem gaz rozmawiałem chyba ze wszystkimi dostawcami butli. Będąc wtedy laikiem, też chciałem zakopać butlę z butanem. Żaden z dostawców nie wyraził zgody na to. Więc to o czym piszecie jest dla mnei niezrozumiałem. Ba mało tego Orlen, który tak bardzo reklamuje swoje podziemne zbiorniki też wcale chętnie ich nie wkopuje bo namawiał na naziemną butlę. Ja nie mam co pisać o moich kosztach gazu... bo już parę razy szokowałem ludzi i zarzucali mi kłamstwo. Ja wynegocjowałem dobre warunki zarówno cenowe jak i dzierżawne. Za butlę nie płacę nic. Rachunki ogrzewania gazem, bez dodatkowego źródła ogrzewania to 250-300 zł. W domu stała temperatura od 19-21 stopni. Od czasu zainstalowania kominka rachunki za gaz oscylują w granicach 60 zł brutto. To koszt przybliżony do grzania gazem ziemnym. Gdy zlikwidują opłatę przesyłową (rząd planuje to zrobić) to przejdę bezboleśnie na gaz ziemny i rachunki zapewne jeszcze się zmniejszą. Kocioł pracuje non stop bez wyłączania te 60 zł. to koszta ciepłej wody, kąpiele, prysznice. Ogrzewanie domu przejął kominek... czasami gdy chciałem dogrzać włączałem ogrzewanie gazowe, ale koszt tego nie wzrastał zbyt mocno ok. 80 zł całość + ok 70 zł miesięcznie na drzewo. Czyli koszt ogrzewania domu do temp. 19-21 stopni przy pomocy kominka i gazu wynosił razem ca 150 zł. Za butlę jak pisałem nie płacę dzierżawy i nie będę płacił. Gdybym musiał płacić to roczny koszt wynosiłby 360 zł dodatkowo. Mam gaspol - od marca 2006 do marca 2007 spaliłem 160 m3 gazu z tego w lutym i marcu 2007 zaczął pracować kominek. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amdam78 07.05.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 A co do porównań z innymi mediami. Ja nie wiem, gdzie ten prąd mają taki tani. Sezon od 01.10.2006 do 31.03.2007 r. Sąsiad pierwszy: na prąd w taryfie nocnej czy drugiej jak to nazywają sezon kosztował go 2300 zł. Czasami włączał kominek.Sasiad drugi: piec na paliwo stałe, drewno, pelet węgiel (piec do wszystkiego) koszt 1800 zł. Sąsiad trzeci: ogrzewanie pompą cieplną + kominek. Prąd do pompy + kominek - koszt całkowity ca 1400-1600 zł. On sam nie wie dokładnie. W każdym razie miesięczne rachunki za prąd wynosiły 400 zł. z tego część to oczywiście normalne użytkowanie urządzeń elektrycznych. Ale przy założeniu, że wydał 15000 na pompę cieplną to szybko mu się to nie zwróci. Więc nie wiem gdzie wy uważacie, że gaz jest droższy. Yhmm... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amdam78 07.05.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 I ostatnia rzecz... aktualnie zatankowano mi 80 m3 gazu - ZA DARMO!! Prosta rzecz, sąsiadka także zakłada butlę gaspol, powiedziala, że my poleciliśmy jej Gaspol. Za to dostałem 80 m3 gazu gratis. No wybaczcie, ale prądu za darmo nie dostaniecie, a te 80 m3 to 2-3 m-ce porządnego darmowego grzania bez dopalania w kominku. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 09.07.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Ale o czym mam tu pisać. Poczytajcie troche tu na forum już się też wypowiadałem, a i mądrzejsi ode mnie dyskutowali na ten temat. Wrzućcie w google właściwości lotne propanu i butanu będziecie wiedzieli dlaczego tak a nie inaczej. W przypadku rozszczelnienia zbiornika butan ulatuje do góry, w przypadku butli z propanem gaz ten "kładzie się" na ziemi. Wchodzi we wszystkie wgłębienia bo jest cięższy od powietrza. Dlatego np. w kotłowni gazowej na propan zaleca się wykonanie przepustu przy samej podłodze na dwór, aby w razie problemów gaz wyszedł dołem. Pierwsze słyszę o zakopywanym propanie w ziemi w butli. Gdy ja zakładałem gaz rozmawiałem chyba ze wszystkimi dostawcami butli. Będąc wtedy laikiem, też chciałem zakopać butlę z butanem. Żaden z dostawców nie wyraził zgody na to. Więc to o czym piszecie jest dla mnei niezrozumiałem. Ba mało tego Orlen, który tak bardzo reklamuje swoje podziemne zbiorniki też wcale chętnie ich nie wkopuje bo namawiał na naziemną butlę. pzdr może i masz niskie zużycie gazu - to sie chwali , ale o tym zakopywaniu butli w ziemi to piszesz straszne pierdoły . nie pisz ludziom takich rzeczy, bo wprowadzasz w błąd tu nie chodzi o to ze propan w przypadku nieszczelności ulatuje do góry bo i propan (C3H8) i butan (C4H10) sa cięższe od powietrza, wiec w przypadku nieszczelności będa sie ścieliły po ziemi. Dlatego potrzeba jest kratka wentylacyjna jak najbliżej podłogi w kotłowni. Tu chodzi o to, że większość firm sprzedaje tylko propan. Oczywiście propan plynny. temperatura wrzenia propanu wynosi -42 stopnie celcjusza, więc taki zbiornik moze sobie stac zarówno na powietrzu , jak i pod ziemią. natomiast inaczej jest z temp wrzenia butanu lub mieszanki propan- butan. tutaj wynosi ona zero stopni celcujsza, wiec co się stanie w zimie, jak temperatura spadnie dużo ponizej zera stopni celcjusza? Ano - przestanie parować - czyli będziesz mógł sobie tylko w kominku napalić, bo o mieszance propan butan nie ma co marzyć. Więc się po pierwsze zakopuje te zbiorniki pod ziemię, licząc na to ze grunt by najpierw musiał zamarznąć. po drugie tylko niektóre firmy dopuszczają tankowanie instalacji propan butan. inne nie chcą tego robic. zbiornik podziemy jest na pewno estetyczny ( bo go nie widac) tylko niekiedy moga się kłopoty pojawić, gdyby trzeba było go z różnych powodów wykopywać, bo się działkę psuć będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 04.08.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Witajcie,podzielcie się proszę doświadczeniem, wiedzą.Mam około 80 - 100 m do gazu ziemnego. Czy taniej wyniesie postawienie butli, czy jednak zainwestować w przyłącze?Z góry dzięki. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts