Proconsul 05.12.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Witam, mam zamiar się budować do roku, ale zanim to się zacznie mam parę pytań co do samego "zaczęcia budowy". Aktualnie mieszkam u teściów w domu. Do tego domu jest dobudowany garaż (5x9m) który ma podobno fundament taki sam jak dom. Tylko nie ma na to żadnego planu, gdzieś się zapodział . Chce powiększyć fundament jaki jest pod garażem i wybudować na jego miejsc dom. Proszę mi powiedzieć gdzie ewentualnie mogę sprawdzić rzeczywisty plan, fundament jaki znajduję się pod garażem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 08.12.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Mieliśmy taką sytuacje w przypadku fundamentu pod urządzenia technologiczne. Zmienialiśmy rodzaj zainstalowanego na nim urządzenia - wymagana była ekspertyza uprawnionej osoby i w projekcie opis adaptacji istniejącego fundamentu do projektowanego zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proconsul 08.12.2008 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Witam, cieszę się że jest jakieś wyjście. Ale plan jaki był na fundament muszę mieć, aby ktoś mógł dokonać ekspertyzy czy nadaje się to pod adaptację czegoś innego ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 09.12.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Gdyby był plan, wystarczyłaby adaptacja w projekcie. U nas podobnie jak u Ciebie nie ma dokumentacji. Dlatego właśnie zleciliśmy ekspertyzę techniczną, która daje informacje niezbędnedo określenia możliwości nośnych fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.12.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Zaraz, zaraz po kolei. Po pierwsze kiedy teściu uzyskał pozwolenie na budowę domu z garażem. Jeśli w miarę niedawno ( do 10 lat -15 lat temu) można spróbowac wystąpic do instytucji która to pozwolenie wydała (dawniej gmina od jakiś 10 lat starostwo) o wgląd do dokumentacji archiwalnej. Należy to zrobic na piśmie i uzbroic się w cierpliwośc bo przeszukanie archiwum to syzyfowa praca. Ale to że znajdziesz dokumenty nie znaczy jeszcze że fundamenty zostały wykonane zgodnie z projektem i tu teściu może ci coś na ten temat powiedziec. Sprawa druga chcesz się budowac a właściwie rozbudowac dom teściów bo garaż przyklejony jest do domu. Aby to zrobic najpierw musisz znaleśc architekta który zrobi inwentaryzacje tego co istnieje i dobrze by było wykonac odkrywkę istniejących fundamentów i na tej podstawie dopiero architekt będzie mógł sporządzic projekt rozbudowy domu teścia. Także dobrze żeby projekt tego co jest był (ułatwi pracę architektowi)ale niekoniecznie jest to do szczęścia potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 09.12.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Zacząłbym od kogoś kto ma uprawnienia branży konstrukcyjno - budowlanej i podejmie się oceny stanu fundamentów. Na forum często spotykam się z wpisami z których wynika że całość prac projektowych wykonuje architekt. Architekt nia ma uprawnień do dokonywania takiej oceny. § 16. 1. Uprawnienia budowlane w specjalności architektonicznejbez ograniczeń uprawniają do projektowanialub kierowania robotami budowlanymi związanymiz obiektem budowlanym w zakresie:1) sporządzania projektu architektoniczno-budowlanegow odniesieniu do architektury obiektu lub2) kierowania robotami budowlanymi w odniesieniudo architektury obiektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.12.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Chce doprecyzowac swoją poprzednią wypowiedz. Napisałam architekt, ale zazwyczaj całości nie wykonuje jeden człowiek. Projekt to nie tylko architektura, ale i inne branże ( w tym i obliczenia konstrukcyjne). Zazwyczaj jest jedna osoba wiodąca ( czy to architekt czy konstruktor), która współpracuje z innymi branzystami aby projekt był kompletny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proconsul 09.12.2008 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Z projektem będzie ciężko dom stoi ponad 15 lat. Chyba, że jest jakaś możliwość znalezienia projektu z lat 80 tych. Dobrze że i tak można dokonać ekspertyzy bez planów (pewnie dłużej to trwa). Mieszkam w Krakowie, nie wiecie może kto ma dostęp do archiwum ? Może akurat coś by się znalazło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 09.12.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Chce doprecyzowac swoją poprzednią wypowiedz. Napisałam architekt, ale zazwyczaj całości nie wykonuje jeden człowiek. Projekt to nie tylko architektura, ale i inne branże ( w tym i obliczenia konstrukcyjne). Zazwyczaj jest jedna osoba wiodąca ( czy to architekt czy konstruktor), która współpracuje z innymi branzystami aby projekt był kompletny. DOKŁADNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proconsul 12.12.2008 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 No dobrze Panowie. A żeby to wszystko ruszyło należy część działki przepisać . Jak się sprawy mają w moim przypadku. Najpierw geodeta odznacza moją cześć, później wpada notariusz ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 12.12.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 I tu sprawa może byc trudna. Jeżeli chcesz działkę geodezyjnie wydzielić, niekoniecznie musisz dostać na to zgodę. Zależy od zapisów w Miejscowym Planie Zagospodarowania Przestzrennego gminy.Ja miałem taką sytuację - pomysł poszedł na półkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proconsul 12.12.2008 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Może inaczej, to jest część z działki na którym stoi dom teściów, a ja właśnie chce do tego domu swój wybudować. Raczej nie powinni mieć zastrzeżeń. W jaki sposób można podzielić inaczej działkę, niż geodezyjnie ? Nie jest tak, że najpierw geodeta mi robimy mapkę, a później wpada notariusz ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 12.12.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 W ten sposób możesz być współwłaścicielem całości i w akcie w jakiś sposób określone której. Nie mniej w ewidecji będziesz współwłaścicielem całości - w takiej sytuacji po co ci geodeta? W akcie notarialnym dostajesz np. 50% jako darowizna i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proconsul 12.12.2008 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Czyli całą sprawę załatwi notariusz. On dzieli istniejąca działkę na "pół" i wtedy ja jestem właścicielem tej drugiej połowy, tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts