Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu, wyciąg mapek

Proconsul

Recommended Posts

Witam,

mam zamiar się budować do roku, ale zanim to się zacznie :) mam parę pytań co do samego "zaczęcia budowy". Aktualnie mieszkam u teściów w domu. Do tego domu jest dobudowany garaż (5x9m) który ma podobno fundament taki sam jak dom. Tylko nie ma na to żadnego planu, gdzieś się zapodział

:-?. Chce powiększyć fundament jaki jest pod garażem i wybudować na jego miejsc dom.

Proszę mi powiedzieć gdzie ewentualnie mogę sprawdzić rzeczywisty plan, fundament jaki znajduję się pod garażem.

Pozdrawiam

Zaraz, zaraz po kolei. Po pierwsze kiedy teściu uzyskał pozwolenie na budowę domu z garażem. Jeśli w miarę niedawno ( do 10 lat -15 lat temu) można spróbowac wystąpic do instytucji która to pozwolenie wydała (dawniej gmina od jakiś 10 lat starostwo) o wgląd do dokumentacji archiwalnej. Należy to zrobic na piśmie i uzbroic się w cierpliwośc bo przeszukanie archiwum to syzyfowa praca. Ale to że znajdziesz dokumenty nie znaczy jeszcze że fundamenty zostały wykonane zgodnie z projektem i tu teściu może ci coś na ten temat powiedziec. Sprawa druga chcesz się budowac a właściwie rozbudowac dom teściów bo garaż przyklejony jest do domu. Aby to zrobic najpierw musisz znaleśc architekta który zrobi inwentaryzacje tego co istnieje i dobrze by było wykonac odkrywkę istniejących fundamentów i na tej podstawie dopiero architekt będzie mógł sporządzic projekt rozbudowy domu teścia. Także dobrze żeby projekt tego co jest był (ułatwi pracę architektowi)ale niekoniecznie jest to do szczęścia potrzebne.

Zacząłbym od kogoś kto ma uprawnienia branży konstrukcyjno - budowlanej i podejmie się oceny stanu fundamentów.

Na forum często spotykam się z wpisami z których wynika że całość prac projektowych wykonuje architekt.

Architekt nia ma uprawnień do dokonywania takiej oceny.

§ 16. 1. Uprawnienia budowlane w specjalności architektonicznej

bez ograniczeń uprawniają do projektowania

lub kierowania robotami budowlanymi związanymi

z obiektem budowlanym w zakresie:

1) sporządzania projektu architektoniczno-budowlanego

w odniesieniu do architektury obiektu lub

2) kierowania robotami budowlanymi w odniesieniu

do architektury obiektu.

Chce doprecyzowac swoją poprzednią wypowiedz. Napisałam architekt, ale zazwyczaj całości nie wykonuje jeden człowiek. Projekt to nie tylko architektura, ale i inne branże ( w tym i obliczenia konstrukcyjne). Zazwyczaj jest jedna osoba wiodąca ( czy to architekt czy konstruktor), która współpracuje z innymi branzystami aby projekt był kompletny.

Z projektem będzie ciężko dom stoi ponad 15 lat. Chyba, że jest jakaś możliwość znalezienia projektu z lat 80 tych. Dobrze że i tak można dokonać ekspertyzy bez planów (pewnie dłużej to trwa). Mieszkam w Krakowie, nie wiecie może kto ma dostęp do archiwum ? Może akurat coś by się znalazło.

Pozdrawiam.

Chce doprecyzowac swoją poprzednią wypowiedz. Napisałam architekt, ale zazwyczaj całości nie wykonuje jeden człowiek. Projekt to nie tylko architektura, ale i inne branże ( w tym i obliczenia konstrukcyjne). Zazwyczaj jest jedna osoba wiodąca ( czy to architekt czy konstruktor), która współpracuje z innymi branzystami aby projekt był kompletny.

DOKŁADNIE

Może inaczej, to jest część z działki na którym stoi dom teściów, a ja właśnie chce do tego domu swój wybudować. Raczej nie powinni mieć zastrzeżeń. W jaki sposób można podzielić inaczej działkę, niż geodezyjnie ? Nie jest tak, że najpierw geodeta mi robimy mapkę, a później wpada notariusz ?

pozdrawiam