2112wojtek 12.12.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Nie wiem gdzie to jest, nie wiem jak płytki będą układane, jak duże pomieszczenie etc. - mało danych.Zaimpregnować koniecznie powinnaś.Dylatacja pożądana jest najlepiej tam, gdzie wypada fuga, na 1/3 głębokości warstwy posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 12.12.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 http://forum.muratordom.pl/fuga-1mm,t86665.htm Nie do końca zgadzam się jednak z wypowiedzią m@rcela w tym wątku. Skoro płyta 100x100 potrzebuje dylatacji przy maksymalnym wydłużeniu 1,5 mm, to płyta 50x50 wymaga już 0,75, a więc dylatacja ( tu grubość fugi) 1-1,5mm w zupełności spełnia te wymagania. kamil_wr i 2112wojtek, dzięki za porady (i za link). Czyli, reasumując, czytamy dokładnie oznaczenia na gresie, przed położeniem na podłogówkę, tak - żeby sprawdzić czy parametry odpowiadają? Nie wiem, który pogląd ostatecznie zwycięży, ale wygląda na to, że dość wąskie fugi w tej sytuacji można stosować, przy zachowaniu pewnych zasad. Ważny jest elastyczny klej i fugi, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 15.12.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Nie wiem gdzie to jest, nie wiem jak płytki będą układane, jak duże pomieszczenie etc. - mało danych. Zaimpregnować koniecznie powinnaś. Dylatacja pożądana jest najlepiej tam, gdzie wypada fuga, na 1/3 głębokości warstwy posadzki. Parter, salon ok 35m2, plytki 30x60 cm ukladane na zakladke (przesuniecie - nastepny rzad o polowe dlugosci plytki). Sa 2 dylytacje, ale raczej nie pokryja sie z fuga na platce (na pewno nie pokryja sie w polowie przypadkow, przez to ze kladzione na zakladke).. kupilam krzyzyki 2,5 mm - wystarczy? Fuga koniecznie epoksydowa (chcialam kupic w nomi i nie bylo)? Impregnat HG kupiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 18.12.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 A co to jest półpoler i z czym to się je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe 18.12.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Dorciu już pokazuje półpoler u mnie - niby matowy ale się błyszczy niby połysk ale matowy i na docatek jeszcze zakurzony. http://images28.fotosik.pl/306/e81eaf8b2088ed36med.jpg http://images39.fotosik.pl/41/aff09964963abdaamed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 18.12.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Och immienniczko mojej mamy, Ty to jak już coś pokażesz, to pięknego Ale on jest szkliwiony, czy polerowany tylko nie do końca? Jak się sprawuje? Nie jest śliski? A trzeba impregnować tak jak poler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe 18.12.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 ihhh jaki komplement - wiesz Dorciu bo ja taka cichociemna wszystko czytam ale mało pisze. domek się kończy to pewnie po troszku coś nowego pokaze A podłoga to paradyż Percy półpoler- połozona wczoraj wiec za dużego doswiadczenia nie mam - wydaj mi się ze śliska nie jest -raczej ma chropowatą strukturę. Fuga epoksydowa - dobrze się kładła z płytek lekko sie myła. I co najważniejsze nie trzeba jej impregnowac Połysk widac pod swiatło - o każdej porze dnia inny efekt. http://images30.fotosik.pl/306/4613601fe6b64eac.jpg http://images31.fotosik.pl/421/da2fa563348b6f51.jpg generalnie na żywo jest dużo jaśniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 18.12.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Impregnat HG kupiony. Uwaga na impregnaty! Trzeba wypróbować na osobnej płytce, poczekać i zobaczyć efekty, bo może odbarwiać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milu 19.01.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Zrozumiałam tylko tyle, ze półpolera sie nie imregnuje ale czy na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lalija 04.03.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A podłoga to paradyż Percy półpoler- Czy Percy nadal ci się podoba? Ja kupiłam metr tych płytek i układam je w różnych miejscach domu, ale sama nie wiem, co o nich myśleć... Raz mi się podobają ogromnie, a kiedy indziej niezbyt, bo w miejscach, gdzie nie pada światło bezpośrednio wygladają jakoś tak buro. W całości wszystko jednak wyglada inaczej - na twoich zdjęcia podadzka jest super, ale zdjęcia nie odbijają na pewno prawdziwych tonów kolorystycznych. A może masz już pomalowane ściany? Jak teraz to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 04.03.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Podajcie prosze nazwe pewnych impregnatow, na ktorych warto "zawiesic" oko . Juz sama nie wiem jaki kupic (producent polecil mi taki, ktorego w Polsce akurat nie dostane ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewe 04.03.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Czy Percy nadal ci się podoba? Ja kupiłam metr tych płytek i układam je w różnych miejscach domu, ale sama nie wiem, co o nich myśleć... Raz mi się podobają ogromnie, a kiedy indziej niezbyt, bo w miejscach, gdzie nie pada światło bezpośrednio wygladają jakoś tak buro. W całości wszystko jednak wyglada inaczej - na twoich zdjęcia podadzka jest super, ale zdjęcia nie odbijają na pewno prawdziwych tonów kolorystycznych. A może masz już pomalowane ściany? Jak teraz to wygląda? Lalijo - miał podobny problem z tymi płytkami tez kupiłam troche i leżały sobie kawałek czasu - teraz jak juz sa w całosci ułozone o wiele bardzije mi sie podobają - i w sumie dużo osób które je widziały to mówiły ze bardzo fajana podłoga. Myśle ze musi to pasowac do specyfiki domu - na pewno dodają dużo ciepła, robią miły klimat - w odrózneiniu od dużych tafli jasnego poleru. Nowe zdjećia pewnei za jakis miesiac bo zaczynamy robic podłogę na górze i cały dół jest pozabezpieczany. A i percy jest tez tutaj: http://forum.muratordom.pl/ales-nam-zenus-wyrosl,t60180-60.htm?highlight=percy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lalija 06.03.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ewe, dziekuję za link i odpowiedź. Mam jeszcze trochę czasu na ostateczną decyzję, bo dopiero będą nam zalewać podłogówkę w salonie. Chciałabym, żeby dom był "klimatyczny" i ciepły. Okna są ciemne, drewniane, i częściowo ze szprosami (oprócz tarasowego), będzie tez troche dębowej podłogi z desek. Okna mam dosyć duże, ale dom otaczają stare drzewa, więc światła nie jest w nim jednak zbyt wiele, więc troche sie martwię, czy tam gdzie nie ma go prawie wcale, płytki te nie będą wyglądać trochę buro. W swietle Percy wygladają promiennie, ale co z miejscami niedoświetlonymi? Bardzo, bardzo chętnie zobaczę je u ciebie w wykończonym (albo prawie) wnętrzu... Napisz tez proszę, jak fugowałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrStar 07.03.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 dzisiaj rozmawiałam z Panem ,który zajmuje się wykańczaniem wnętrz i powiedział ,że szkliwowy nie nadaje się na podłogę,bo bedzie się ścierał Więc ten Pan powinien zając się ..... pieczeniem bułeczek Gres szkliwiony naturalnie nadaje się na podłogę, byleby tylko był przynajmniej 3 klasy scieralności. Klasa 1 i 2 nadaje się na ściany. Na salon i korytarz, kuchnie, więc miejsca często uczęszczane, też w twardym obuwiu, raczej zalecana jest klasa 4, a idealna jest 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 25.05.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 ihhh jaki komplement - wiesz Dorciu bo ja taka cichociemna wszystko czytam ale mało pisze. domek się kończy to pewnie po troszku coś nowego pokaze A podłoga to paradyż Percy półpoler- połozona wczoraj wiec za dużego doswiadczenia nie mam - wydaj mi się ze śliska nie jest -raczej ma chropowatą strukturę. Fuga epoksydowa - dobrze się kładła z płytek lekko sie myła. I co najważniejsze nie trzeba jej impregnowac Połysk widac pod swiatło - o każdej porze dnia inny efekt. http://images30.fotosik.pl/306/4613601fe6b64eac.jpg http://images31.fotosik.pl/421/da2fa563348b6f51.jpg generalnie na żywo jest dużo jaśniejsza Jakiej szerokości masz fugi epoksydowe? Jakie krzyzyki wybrałaś? Ja chciałam 1mm (tym bardziej ,że płytki imają dodatkowo ścięte brzegi i robi to wrażenie większej fugi.), ale Pan w sklepie powiedział ,ze do epoksydowej fugi to minimum 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 25.05.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 jakiej firmy wybrałaś fugę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 29.05.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 2112wojtek mam pytanie o gres włoski firmy delconca sera KY http://en.delconca.com/prodotti/ky_2/ cosądzisz o jego jakości i o tym producencie - gres bardzo mi się podoba - wiem tylko że ma 5 klasę ścieralności i jest szkliwiony. I o co chodzi z tymi tzw półpolerami jak choćby właśnie Percy Paradyża jaka jest jego charakterystyka - bardziej jak polerowany czy jak szkliwiony Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 29.05.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 A jaka ma cenę ten gres bel conca -bardzo ładny zresztą i gdzie go wypatrzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salix 30.05.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Ja z trochę innej beczki, czy ktoś zna może firmę, która produkuje gres w rozmiarze 80x80? A może wiecie gdzie można takie kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordoś 01.06.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 A jaka ma cenę ten gres bel conca -bardzo ładny zresztą i gdzie go wypatrzyłeś? W Euro Ceramika mają teraz promocję na te płytki i na zywo wygladają jeszcze lepiej i bardziej naturalnie niż na zdjęciach. Bardzo mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts