Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres polerowany a szkliwiony!!!???

kamil_wr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D Nie do końca zgadzam się jednak z wypowiedzią m@rcela w tym wątku.

Skoro płyta 100x100 potrzebuje dylatacji przy maksymalnym wydłużeniu 1,5 mm, to płyta 50x50 wymaga już 0,75, a więc dylatacja ( tu grubość fugi) 1-1,5mm w zupełności spełnia te wymagania.

kamil_wr i 2112wojtek, dzięki za porady (i za link). Czyli, reasumując, czytamy dokładnie oznaczenia na gresie, przed położeniem na podłogówkę, tak - żeby sprawdzić czy parametry odpowiadają? Nie wiem, który pogląd ostatecznie zwycięży, ale wygląda na to, że dość wąskie fugi w tej sytuacji można stosować, przy zachowaniu pewnych zasad. Ważny jest elastyczny klej i fugi, tak?

Nie wiem gdzie to jest, nie wiem jak płytki będą układane, jak duże pomieszczenie etc. - mało danych.

Zaimpregnować koniecznie powinnaś.

Dylatacja pożądana jest najlepiej tam, gdzie wypada fuga, na 1/3 głębokości warstwy posadzki.

Parter, salon ok 35m2, plytki 30x60 cm ukladane na zakladke (przesuniecie - nastepny rzad o polowe dlugosci plytki). Sa 2 dylytacje, ale raczej nie pokryja sie z fuga na platce (na pewno nie pokryja sie w polowie przypadkow, przez to ze kladzione na zakladke)..

kupilam krzyzyki 2,5 mm - wystarczy? Fuga koniecznie epoksydowa (chcialam kupic w nomi i nie bylo)?

Impregnat HG kupiony.

ihhh jaki komplement - wiesz Dorciu bo ja taka cichociemna wszystko czytam ale mało pisze. domek się kończy to pewnie po troszku coś nowego pokaze :wink:

A podłoga to paradyż Percy półpoler- połozona wczoraj wiec za dużego doswiadczenia nie mam - wydaj mi się ze śliska nie jest -raczej ma chropowatą strukturę. Fuga epoksydowa - dobrze się kładła z płytek lekko sie myła.

I co najważniejsze nie trzeba jej impregnowac :D

Połysk widac pod swiatło - o każdej porze dnia inny efekt.

http://images30.fotosik.pl/306/4613601fe6b64eac.jpg

http://images31.fotosik.pl/421/da2fa563348b6f51.jpg

generalnie na żywo jest dużo jaśniejsza

• 1 month później...
  • 1 month później...

A podłoga to paradyż Percy półpoler-

Czy Percy nadal ci się podoba? Ja kupiłam metr tych płytek i układam je w różnych miejscach domu, ale sama nie wiem, co o nich myśleć... Raz mi się podobają ogromnie, a kiedy indziej niezbyt, bo w miejscach, gdzie nie pada światło bezpośrednio wygladają jakoś tak buro. W całości wszystko jednak wyglada inaczej - na twoich zdjęcia podadzka jest super, ale zdjęcia nie odbijają na pewno prawdziwych tonów kolorystycznych. A może masz już pomalowane ściany? Jak teraz to wygląda?

Czy Percy nadal ci się podoba? Ja kupiłam metr tych płytek i układam je w różnych miejscach domu, ale sama nie wiem, co o nich myśleć... Raz mi się podobają ogromnie, a kiedy indziej niezbyt, bo w miejscach, gdzie nie pada światło bezpośrednio wygladają jakoś tak buro. W całości wszystko jednak wyglada inaczej - na twoich zdjęcia podadzka jest super, ale zdjęcia nie odbijają na pewno prawdziwych tonów kolorystycznych. A może masz już pomalowane ściany? Jak teraz to wygląda?

Lalijo - miał podobny problem z tymi płytkami tez kupiłam troche i leżały sobie kawałek czasu - teraz jak juz sa w całosci ułozone o wiele bardzije mi sie podobają - i w sumie dużo osób które je widziały to mówiły ze bardzo fajana podłoga. Myśle ze musi to pasowac do specyfiki domu - na pewno dodają dużo ciepła, robią miły klimat - w odrózneiniu od dużych tafli jasnego poleru.

Nowe zdjećia pewnei za jakis miesiac bo zaczynamy robic podłogę na górze i cały dół jest pozabezpieczany.

A i percy jest tez tutaj:

http://forum.muratordom.pl/ales-nam-zenus-wyrosl,t60180-60.htm?highlight=percy

Ewe, dziekuję za link i odpowiedź. Mam jeszcze trochę czasu na ostateczną decyzję, bo dopiero będą nam zalewać podłogówkę w salonie. Chciałabym, żeby dom był "klimatyczny" i ciepły. Okna są ciemne, drewniane, i częściowo ze szprosami (oprócz tarasowego), będzie tez troche dębowej podłogi z desek. Okna mam dosyć duże, ale dom otaczają stare drzewa, więc światła nie jest w nim jednak zbyt wiele, więc troche sie martwię, czy tam gdzie nie ma go prawie wcale, płytki te nie będą wyglądać trochę buro. W swietle Percy wygladają promiennie, ale co z miejscami niedoświetlonymi? Bardzo, bardzo chętnie zobaczę je u ciebie w wykończonym (albo prawie) wnętrzu... Napisz tez proszę, jak fugowałaś?

dzisiaj rozmawiałam z Panem ,który zajmuje się wykańczaniem wnętrz i powiedział ,że szkliwowy nie nadaje się na podłogę,bo bedzie się ścierał

Więc ten Pan powinien zając się ..... pieczeniem bułeczek :) Gres szkliwiony naturalnie nadaje się na podłogę, byleby tylko był przynajmniej 3 klasy scieralności. Klasa 1 i 2 nadaje się na ściany. Na salon i korytarz, kuchnie, więc miejsca często uczęszczane, też w twardym obuwiu, raczej zalecana jest klasa 4, a idealna jest 5.

• 2 months później...
ihhh jaki komplement - wiesz Dorciu bo ja taka cichociemna wszystko czytam ale mało pisze. domek się kończy to pewnie po troszku coś nowego pokaze :wink:

A podłoga to paradyż Percy półpoler- połozona wczoraj wiec za dużego doswiadczenia nie mam - wydaj mi się ze śliska nie jest -raczej ma chropowatą strukturę. Fuga epoksydowa - dobrze się kładła z płytek lekko sie myła.

I co najważniejsze nie trzeba jej impregnowac :D

Połysk widac pod swiatło - o każdej porze dnia inny efekt.

http://images30.fotosik.pl/306/4613601fe6b64eac.jpg

http://images31.fotosik.pl/421/da2fa563348b6f51.jpg

generalnie na żywo jest dużo jaśniejsza

Jakiej szerokości masz fugi epoksydowe? Jakie krzyzyki wybrałaś?

Ja chciałam 1mm (tym bardziej ,że płytki imają dodatkowo ścięte brzegi i robi to wrażenie większej fugi.), ale Pan w sklepie powiedział ,ze do epoksydowej fugi to minimum 2mm.

2112wojtek mam pytanie o gres włoski firmy delconca sera KY

http://en.delconca.com/prodotti/ky_2/ cosądzisz o jego jakości i o tym producencie - gres bardzo mi się podoba - wiem tylko że ma 5 klasę ścieralności i jest szkliwiony. I o co chodzi z tymi tzw półpolerami jak choćby właśnie Percy Paradyża jaka jest jego charakterystyka - bardziej jak polerowany czy jak szkliwiony :-?

Pozdrawiam