Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres polerowany a szkliwiony!!!???

kamil_wr

Recommended Posts

2112wojtek mam pytanie o gres włoski firmy delconca sera KY

8) 8) Skąd Ty wytrzasnąłeś te firmę ?

To "świeżonka", cieplutka jeszcze niemal na rynku. Od niedawna połączone siły kilku zagrożonych firm, zjednoczone w grupę Del Conca.

Nie widziałem, słyszałem jedynie o nich na ACM chanel w korespondencjach z targów Ceramicon, Cevisama i Cersaie. Warto obejrzeć chociaż nowości z corocznych wystaw w Mediolanie, Bolonii,Walencji - są też relacje w polskim necie.

Porównują ich do Lea, Gardenia, Parador, Caesar a więc wzorniczo na bieżąco z topowymi firmami włoskimi i hiszpańskimi.

Co do jakości.

Cóż , myślę ,że można im wierzyć. Na rynku ceramiki panuje wielka wojna ojczyźniana, trup ściele się gęsto, co cieszyć raczej powinno klientów.

Od dawna już nie było na rynku tyle nowinek technologicznych, w wydawałoby się pospolitych płytkach. Powstała cała masa jakościowo nowych materiałów o niezwykłych wręcz właściwościach np. szkliwienie wyglądające lepiej niż polerowanie, niezwykłe formaty trzymające geometrię, antypoślizgi w najwyższej klasie non-slip z powłokami easy clear, fotodruki, faktury 3D, niezwykłe wręcz mozaiki itp.

Półpoler to obróbka mechaniczna polegająca na częściowym wypolerowaniu np. ryfla, szkliwienie to obróbka termiczno-chemiczna.Nie da się porównywać obu technik.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

macie może pojęcie, gdzie na opakowaniu włoskiego gresu znajdę informację, którego jest gatunku? Mam wrażenie, że płytki są nieco wygięte (widac pod świtło) i nie wiem, jak to ocenić?

i jaki rodzaj wykończenia powieszchni polerowanej (choć to może widać, bo jest matowy, tylko które symbole o tym mówią?)

i przy okazji - czym impregnować taki matowy polerowany gres? :-?

Również rozglądam się za dobrym gresem do salonu / jadalni / kuchni.

To razem duża powierzchnia, więc nie chciałabym ryzykować...

Szukam takich w stylu rustykalnym, o nieregularnych krawędziach, podobnych do kamienia...

Ostatnio natknęłam się na przepiękne płytki włoskiej formy "CERDOMUS".

Czy znacie tę firmę ?

I co o niej sądzicie ?

ja zakupiłem gres włoski szkliwiony porcelanato firmy CEDIR, model Abaco, kolor Avorio (kość słoniowa). Piękny, rozmiar 49 x 49, cena 250 zł/m2. Z tego co mi mówiono nie trzeba go impregnować, choć fugi można zaimpregnować, szczególnie że chcę dać fugę Mapei w kolorze 'Jaśmin'. Teraz pytanie do fachowców - czy dać fugę epoksydową Mapei, jeśli mam ogrzewanie podłogowe (akceptuję fugę szerokości max 3mm) ?

• 5 months później...

Wrzuciłam w google "gres barwiony w masie" i może to jest gres satynowany?

"Gres satynowany: Gres porcelanowy barwiony w masie z powierzchnią szlifowaną na całej płytce do uzyskania półmatu. Charakteryzuje się małym współczynnikiem antypoślizgowości , małą twardością 3-4 w skali Mosa (rysuje się ) oraz podatnością na zabrudzenia. Nie nadaje się na hole wejściowe oraz pomieszczenia o dużym natężeniu ruchu i pomieszczenia podatne na zabrudzenia".

Jeśli tak, to z opisu wynika że należałoby go raczej zaimpregnować :roll:

Edit: Na poprzedniej stronie 2112wojtek pisał: "Gresy szkliwione mogą być barwione w masie ale nie muszą"

znalzałm na stronie dystrybutora informację że jest to gres porcelanowy:

"Gres porcelanowy

Powstaje w procesie prasowania i wypalania. Jest to najnowocześniejsza technologia produkcji płytek ceramicznych dająca produkt bardzo wysokiej jakości, barwiony w masie, o wyjątkowo wysokich parametrach technicznych pozwalających na stosowanie tego materiału zarówno we wnętrzach jak i na zewnątrz, na ścianach i posadzkach, a także w zastosowaniach przemysłowych, gdzie występują duże obciążenia, wysokie natężenie ruchu a także agresywne działanie środków chemicznych.

Uwaga, w przypadku gresów występują także gresy szkliwione, powlekane, które wprawdzie mają bardzo wysoką twardość, ale obniżone wskaźniki ścieralności.

Przykładowe płytki znajdujące się w ofercie DAV (producent, linia):

Cearamiche Caesar – wszystkie linie – to płytki gresowe barwione w masie za wyjątkiem linii Pietra di Samarkanda, która jest gresem powlekanym."

to moze jednak nie wymaga impregnacji ?

a jak gres nie jest szkliwiony, ale też nie polerowany, tzn nie ma połysku, jest matowy, można powiedzieć że w dotyku - satynowy, (firmy Caesar Ceramiche)

to trzeba go impregnować czy nie?

bo ja juz nic nie rozumiem ;(

skoro nie szkliwiony i nie polerowany to jest techniczny lub barwiony w masie i nie trzeba go impregnować

• 1 month później...
Ja również chcę położyć polery w tym że nie mogę znaleźć rozmiaru :( może ktoś mi pomoże? szukam jasnego gresu polerowanego 100x100 a przynajmniej w jedną stronę metr bo to ma być na schody a nie chcę fugi :D Wiem że ani cersanit ani Opoczno nie produkuje tych rozmiarów :cry:

witam wszystkich pytałam wcześniej ale nikt nie odpisał może teraz się uda :D poszukuję gresu polerowanego o wymiarach 100x100, a przynajmniej w jedną stronę 100 bo to na schody czy ktoś wie gdzie mogę dostać w takich wymiarach?opoczno ani paradyż takich nie produkuje pozdrawiam:-)

Też poszukuję dużego gresu - 60 x 60 mają wszyscy :(

I znalazłam cudne proste kafle firma CIBEC/(FINCIBEC) seria FAHRENHEIT:

trzy kolory: krem, szary i czarny; wymiary 120x120; 120x60 MÓJ ULUBIONY WYMIAR :) ORAZ 120X30; 30X60 i oczywiście 60 x 60.

Cena z m2 koło 290pln niestety (gres barwiony w masie, porcellanato).

• 2 months później...

Witam serdecznie, zakupiłam gres polerowany jasny do przedpokoju , póki co czeka jeszcze na ułożenie, ale nie w tym rzecz...

mam wątpliwości, ponieważ płytki są matowe, gdzieś bokami prześwituje błysk natomiast płytki wyglądają jakby były czymś pokryte, czy takie zachowanie jest właściwe dla tych płytek? może to jakaś powłoka ochronna? z pewnością Pan które będzie je układał zna odpowiedź natomiast ja sama lubię mieć jasne i klarowne informacje zawczasu. Czy taką powłokę należy usunąć czyt. zmyć przed nałożeniem impregnatu?

Czy impregnat francuskiej marki Lithofin - MN Couleur Plus ( pour pierres naturelles et dalles de béton) jest dobrym wyborem?

• 3 weeks później...
1. klej klasy C2 najlepiej samorozpływny np atlas progres mega

2. fuga klasy cg2

3 impregnat moim zdaniem najlepszy fila

Czy te dane są odpowiednie również do podłogi podgrzewanej (Arkesia grafit struktura 60x60)?

OK mam odp. Adesilex P4 Mapei

Edytowane przez grazi

Witam serdecznie, zakupiłam gres polerowany jasny do przedpokoju , póki co czeka jeszcze na ułożenie, ale nie w tym rzecz...

mam wątpliwości, ponieważ płytki są matowe, gdzieś bokami prześwituje błysk natomiast płytki wyglądają jakby były czymś pokryte, czy takie zachowanie jest właściwe dla tych płytek? może to jakaś powłoka ochronna? z pewnością Pan które będzie je układał zna odpowiedź natomiast ja sama lubię mieć jasne i klarowne informacje zawczasu. Czy taką powłokę należy usunąć czyt. zmyć przed nałożeniem impregnatu?

Czy impregnat francuskiej marki Lithofin - MN Couleur Plus ( pour pierres naturelles et dalles de béton) jest dobrym wyborem?

Gres możesz impregnować po usunięciu wosku. Wosk sprawia, że płytki są matowe.