Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres polerowany a szkliwiony!!!???

kamil_wr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Mam pytanie, Wojtek wspominałeś że Alcalagres polecasz i zastanawiam się nad gersem z tej firmy/60/60 seria Playas kolor atlantida :

http://www.alcalagres.es/ficha_producto.cfm?id=333

lub

seria City :

http://www.alcalagres.es/ficha_producto.cfm?id=597

, jednak też widziałam gres lapato /między mat a poler/ firmy Cedir seria Mood - nic nie wiem o tej firmie tylko tyle że Włoski producent.

Gorąca prośba o informację i ewentualne doradzenie.

Alcalagres Playas cena promocyjna 149zł

Alcalagres City cena promocyjna 129zł / tylko ta płytka ma nie jednolity kolor tylko takie mazania - nie wiem ja będzie wyglądać po założeniu/

Cedir Mood - 149zł

Pozdrawiam.

Witam,

Mam pytanie, Wojtek wspominałeś że Alcalagres polecasz i zastanawiam się nad gersem z tej firmy/60/60 seria Playas kolor atlantida :

http://www.alcalagres.es/ficha_producto.cfm?id=333

lub

seria City :

http://www.alcalagres.es/ficha_producto.cfm?id=597

, jednak też widziałam gres lapato /między mat a poler/ firmy Cedir seria Mood - nic nie wiem o tej firmie tylko tyle że Włoski producent.

Gorąca prośba o informację i ewentualne doradzenie.

Alcalagres Playas cena promocyjna 149zł

Alcalagres City cena promocyjna 129zł / tylko ta płytka ma nie jednolity kolor tylko takie mazania - nie wiem ja będzie wyglądać po założeniu/

Cedir Mood - 149zł

Pozdrawiam.

Zerknąłem sobie na te płytki i jest to odcień jakiego i ja szukam. (przynajmniej tak to widać na fotkach)

My w swoich poszukiwaniach znaleźliśmy jeszcze coś takiego:

RAKO ORION DAASE350 kość słoniowa 29,5x59,5 cm

są też w innych rozmiarach.

Czy ktoś może coś powiedzieć o tej czeskiej firmie Rako?

Zerknąłem sobie na te płytki i jest to odcień jakiego i ja szukam. (przynajmniej tak to widać na fotkach)

My w swoich poszukiwaniach znaleźliśmy jeszcze coś takiego:

RAKO ORION DAASE350 kość słoniowa 29,5x59,5 cm

są też w innych rozmiarach.

Czy ktoś może coś powiedzieć o tej czeskiej firmie Rako?

Znalazłam link i nie za bardzo jest to polecana firma choć są różne opinie przeczytaj :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?58248-p%C5%82ytki-rako

Też obejrzałam tą płytkę i wygląda fajnie.

Ja raczej wybiorę z Alcalagres bo oni tylko robią gresy.

Czytałem ten wątek. Opinia zła była napisana w roku 2006. Wszystkie następne były już raczej pozytywne. Czytałem też kilka innych wątków na innych forach i było całkiem OK.

Pytając o opinię miałem na myśli tych, którzy może mają płytki tej firmy. Sieć przeszukałem już dogłębnie.

MR6319,

Nie wiem czy widziałaś gres Nowej Gali Concepto 0,1 i mają w rozmiarze 30/60cm, dziś widziałam go na żywo ispodobała mi się zwłaszcza ten 0,1 niby biały ale tak na prawdę to delikatny beż :

http://www.e-budujemy.pl/?k=192

• 1 year później...
Widziałem w sklepie gres naturalny concept, chyba porcelanowy nie polerowany. Bardzo ładnie się prezentuje w dotyku trochę matowy i tępy. Jak taki gres będzie się prezentował w przedpokoju i kuchni, chodzi mi o utrzymanie, czy bardzo się brudzi. Nie wiem czy kupić naturalny niepolerowany czy szkliwiony

Widziałem w sklepie gres naturalny concept, chyba porcelanowy nie polerowany. Bardzo ładnie się prezentuje w dotyku trochę matowy i tępy. Jak taki gres będzie się prezentował w przedpokoju i kuchni, chodzi mi o utrzymanie, czy bardzo się brudzi. Nie wiem czy kupić naturalny niepolerowany czy szkliwiony

kup 3-4 płytki, połóż sobie na podłogę i będziesz widział jak się prezentuje - jak się nie spodoba to zwrócisz

Proponuje pomyslec o plytkach firmy CERAMSTIC poniewaz zakupujac je razem z klejami gruntem, fugami ROTBERG otrzymuje się 6 letnia gwarancję jakości.

Unikalna sytacja ze firma gwarantuje ze nic nie bedzie się dzialo negatywnego, nic sie nei odklei, odksztalci etc. a gdyby nawet to przyjmie rekalmacje. Wiemy jak to zwykle bywa ;)

• 1 month później...
Odświeżam trochę temat - czy ktoś coś może powiedzieć na temat tego gresu NOWA GALA CONCEPT CN 02 jasny beż 40x40 natura rektyfikowana ? Nadaje się do kuchni/korytarza ? Doczytałam już, że trzeba zaimpregnować, douczyłam się, że przy podłogowym musi być fuga - rozumiem, że jeśli mamy rozprowadzenie ciepła z kominka to też trzeba pomyśleć nad fugą. Wprawdzie cała ta instalacja jest izolowana i wkuta w posadzkę, ale chyba jednak dla bezpieczeństwa ta fuga by się przydała?

• 1 year później...
  • 6 months później...
  • 3 months później...
Dzis rozmawiałem z glazurnikiem i twierdzi ze dobry szkliwiony gres jest lepszy niz polerowany, a co do ścieralności to nie mam o co sie martwić--- Zgłupaiłem :(

wiesz co, my wybralismy gres szkliwiony, tak nam doradził nasz wykończeniowiec i nie narzekam.

wybraliśmy gres kwadrceramiki (czyli paradyża) i wygląda bardzo fajnie i już 2 lata się nim cieszymy. Nie zmienił bym zdania jakbym miał teraz wybierać.

możesz sobie zobaczyć ten produkt na stronie producenta http://www.kwadroceramika.com/pl/produkty/gresy_szkliwione/holtzer, bo nie ma sensu żebym tutaj kopiował opis czy zdjęcia.

• 1 year później...

odgrzewam wątek, bo teraz ja jestem na etapie poszukiwań dobrych rozwiązań podłogowych. Szukam uniwersalnego rozwiązania do przedpokoju i ten sam gres do kuchni.

Przy pierwszym podejściu wybrałam gres Paradyż Doblo Bianco Polerowane. Poczytałam opinie o tym gresie - zrezygnowałam.

Wśród minusów min.:

- bardzo śliskie (czyli w przedpokoju mogłoby być ciężko ze śniegiem na butach)

- bardzo ciężkie do doczyszczenie. Non stop nawet po myciu potworne smugi, dodatkowo trzeba polerować na sucho - hmmmm... jak mam możliwość wyboru, to jednak wolę coś mniej pracochłonnego.

Poszliśmy jeszcze raz do sklepu i tym razem patrzyliśmy na szkliwione, min. na:

- Opoczno Spazio Creme

- Emigres Riga White

- Baltico pilch cemento

- Nowa Gala Lumina

- Spazio NovaBell

Byłabym bardzo wdzięczna za informacje jak się sprawdza gres szkliwiony? Czy tak jak z polerowanym trzeba tyle ślęczęć nad pielęgnacją? Wiadomo, że trzeba sprzątać, ale wszystko w granicach rozsądku ;)

Z góry dziękuję za informacje.

P.S.

A może macie jakieś konkretne kolekcje które się sprawdziły?

Gość Konto usunięte_1*
ja kładłem kilka miesięcy temu chyba chińskie jak dobrze pamiętam 60x60 polerowane nazywa się to balleno 39 zł w kolorze lekka kawa z mlekiem czy słaby beż nie znam się na nazwach kolorów , oczywiście przed fugowaniem impregnacja co ciekawe kilku sprzedawców twierdziło że jakościowo biją na głowę raz droższe ale mniejsza z tym , jednym słowem żona zachwycona wilgotną szmatą czy mopem śmignie i żadnych smug czy czegoś podobnego , kładłem tego ponad 80m2 oczywiście sam

Gres lappato powstaje przy użyciu nieco zmodyfikowanej techniki produkcji gresu polerowanego. Płytki lappato polerowane są elastycznie osadzonymi tarczami. Dzięki temu zyskują połysk, a jednocześnie mają nieco nierówną, pofalowaną powierzchnię. Są równie efektowne, a przy tym nieco mniej śliskie od polerowanych.

Wyglada to efektownie