tomalas 06.12.2008 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Witam Jestem wlascicielm dzialki (od 2006) dostałem jako spadek po rodzicach Nie minelo jeszcze 5 lat od czasu uzyskania spadku Teraz chce te dzialke sprzedac. Czy w zwiazku z tym bede musial zaplacic podatek (10% ) ? Dziekuje za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 06.12.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Nie - wolna od podatku dochodowego jest sprzedaż nieruchomości nabytych w drodze spadku i darowizny przed dniem 31.12.2006, pomimo że nie upłynął jeszcze 5-letni okres posiadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomalas 06.12.2008 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 dziekuje za informacje,Ps ma pana na to jakas ustawe artukuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.12.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 dochodowego nie ma, ale jeśli korzystaliście z ulgi mieszkaniowej w podatku od spadku i darowizn to trzeba będzie zapłacić zaległy podatek od spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M GR 06.12.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Niemożliwe jest uzyskanie ulgi mieszkaniowej przy nabyciu nieruchomości w drodze spadku, kiedy przedmiotem nabycia były działki. Rozumiem, że niezabudowane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.12.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 aaa... działka... rozpędziłem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 06.12.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 a jak jest ze sprzedażą mieszkania odziedziczonego np. w tym roku po złożeniu tego druku zwolnienia od podatku od spadku... czy jest podatek od sprzedazy i ile wynosi, czy sa jakieś ulgi meldunkowa czy cuś..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomalas 06.12.2008 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 dziekuje za odpowiedzi, Czy ktos mi moze podac dokladna ustawe ktorej tresc mowi o tym ze moge sprzedac tę dzialke (jest to sama ziemia) i nie zaplace podatku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.12.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 a jak jest ze sprzedażą mieszkania odziedziczonego np. w tym roku po złożeniu tego druku zwolnienia od podatku od spadku... czy jest podatek od sprzedazy i ile wynosi, czy sa jakieś ulgi meldunkowa czy cuś..?? podlega to pod dzisiejsze przepisy o PIT, czyli 19% od dochodu. w tym przypadku praktycznie od całości (ewentualnie udokumentowane nakłady zwiększające wartość można odliczyć i koszty nabycia/sprzedaży). ulgi to po 5ciu latach i meldunkowa - ale trzeba się zameldować przed zniesieniem obowiązku meldunkowego (a i tak pewnie będą wątpliwości interpretacyjne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.12.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 dziekuje za odpowiedzi, Czy ktos mi moze podac dokladna ustawe ktorej tresc mowi o tym ze moge sprzedac tę dzialke (jest to sama ziemia) i nie zaplace podatku? http://www.pit.pl/att/przepisy/updof_2006.pdf art.21 ust.1 pkt. 32d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts