Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

P?yty betonowe na ogrodzenie

remx

Recommended Posts

Wydaje mi się że płyty są dla mnie nawet zbyt mocne jak na tzw prefabrykowany fundament. ALe nie mogę znaleźć słabszych (tj tańszych). Producent powiedział, że latem dla paru osób zrobił słabsze (tańsze) ale już tego nie powtórzy. Nawet daje na te płyty jakieś atesty. Na pewno można z nich robić murki oporowe. Beton B30 + zbrojenie. Są to generalnie płyty normalnie wykorzystywane do budowy płotów betonowych. Zaletą rozwiązania jest, że odpada problem z babraniem się w piachu i betonie. Ten producent jest za Grodziskiem (wiem gdzie ale nie pamiętam nazwy miejscowości). Drugi jest w Kaniach (za Pruszkowem). Widziałem - płyty obu - wyglądają bardzo solidnie. W obu przypadkach grubość - 4,5 cm. Dł 2 m szerokość 0,5m. Trzeci producent jest w Budziszewicach gdzieś za Tomaszowem. On właśnie robi cieńsze (4,1cm) i te płyty już nie wyglądają tak solidnie ale na pewno zamiast podmurówki się nadają. Tyle że koszt dowiezienia jest wysoki i trzeba wynająć 2 osoby do rozładunku (nie mają HDSu). Pewnie zdecyduję się na pierwszego.

Montowanie:

kupujesz rury 1,5''. Tj w składzie hutniczym są rury 7m, tam ci je potną na 3 odcinki. Z tym może być problem o tyle że pasuje aby rury miały 2,5 m - wtedy możesz je posadowić odpowiednio głęboko. Niestety 7/3=2,33 - trochę za mało. Ja sobie poradziłem w ten sposób, że mam dwie rury 2,45 i jedną 2,10. Tych rur 2.10 użyję od frontu działki. Może nie będzie to zbyt mocne ale po skończeniu budowy i tak od frontu zrobię klasyczne słupki klinkierowe. Część tych krótkich rur wykorzystam do zrobienia podpór na słupkach.

Spawacz przyspawa na wys 0,5m od dołu ceownik. Rury się betonuje, w ceowniki u dołu wsuwa się płyty, przyspawuje się ceowniki nad płytą tak że jest ona jednocześnie stabilna i może się trochę przemieszczać - odpada (tak mi się wydaje) temat pękania podmurówki.

Do rur są przyspawane śruby (poziomo) - później wsuwasz w te śruby pręty zabezpieczające przed kradzieżą siatki. Aha mniej więcej na wysokości 20 cm od dołu należy przyspawać pręt fi12 dł 20 cm pod kątem prostym do rury. Ten pręt uniemożliwi wykręcenie rury z betonu.

To na razie teoria bo nawet mój fachowiec nie zaczął pracy i niepokoi mnie że zaczyna szukać wymówek. Prawdopodobnie ma inne prace. Nie podpisywałem z nim żadnej umowy. Ale też nie dawałem zaliczek, tyle że materiał kupiony i zapłacony.

To tyle. Zaczynam odczuwać presję czasu - mrozy. Traktuję to ogrodzenie jako trening we współpracy z wykonawcami a także jako swoiste przełamanie się. Jeszcze niedawno nie wiedziałem co to jest skład hutniczy i co to jest rura czarna.

Ja już mam tak wykonane ogrodzenie. Z tym że zamiast rur zastosowałem profil o przekroju kwadratowym - łatwiej się spawa i łatwiej utrzymać płaszczyznę ceowników z obu stron słupka, a jest to konieczne, żeby zastosować ceowniki dobrze dopasowane do płyty (inaczej płyta będzie miała luz i co zatym idzie przechylenie i nie będzie odpowiedniego efektu wizualnego. Trzeba pamiętaćo płaskowniku na dole ceownika do podparcia płyty. Najtrudniejsze było betonowanie słupków, tak żeby zachować odległość na długość płyty. Płyty z wzorem cegły, pomalowane na kolor obmurówki klinkerowej domu - efekt jest super. Płyty z firmy Drewbet z okolic Częstochowy, ale mają dystrybutorów na terenie kraju.

Cena za płyty 4,5 cm grubości -14 zł.

Facet od ogrodzeń zaczyna mnie irytować, nie tak to miało wyglądać.

w_dlugi: w jaki sposób betonowaliście aby tą odległość zachować.

Ajak wyglądało betonowanie słupków. Jak to robiliście aby w trakcie wiązania betonu słupek nie przechylił się.

Zrobiliśmy przymiar drewniany wielkości płyty. Otwory w ziemi wiercone wiertłem. Kamyki na dół, tak aby podeprzeć słupek i ustawić jego wysokość, ustawienie słupka do rozciągniętego sznurka z włożonym przymiarem, zalanie gęstym betonem z pospólki z większymi kamieniami - kamienie świetnie stabilizowały słupek. I to wszystko. Ogrodzenie stoi drugi rok, i nawet ostatnia zima nie spowodowała żadnych szkód.

Gość mak

Niedaleko Grdziska jest firma Sawina0 22 792 014

Produkuja płyty z betonu 2 x 0,5 m

Ja zamierzam zrobic jeszcze inaczej.

Zrobię formy z desek i odleję przy słupkach specjalny fundament z zamkami w które wsunę płyty

Pozdrawiam

z okolic Błonia