Konradk 21.10.2003 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Mam wielki problem , ponieważ mam ponad 120 m kanalizy , zaprojektowano mi przepompownie (baniak i pompa zatapialna) która bedzie tłoczyc ścieki do rury głównej.No i kompletnie nie mam rozeznania jeśli biega o firmy które coś takiego produkują i sprzedają .Może ktoś miał podobny dylemat . Ciekawi mnie jak sie to kształtuje cenowo .POMÓŻCIE . Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 23.10.2003 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Mam podobny problem, ponoć studzienka + pompa to koszt minimum 4 tys. PLN, no i jeszcze koszty eksploatacji, ew. naprawy pompy - upierdliwość Szukałem opinii Forumowiczów, jak to się sprawuje, ale widziałem że wszystkie takie posty były bez odpowiedzi. Czy nikt nie użytkuje takiej przepompowni chociaż z rok? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi o montażu i eksploatacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchatek 23.10.2003 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Od 6 lat dziala u mnie zestaw w piwnicy: plastikowa beczka na kapuste 120l + przez 5 lat pompa do brudnej wody z supermarketu budowlanego, a przez ostatni rok czeska pompa do sciekow. Calosc wymyslil i wykonal moj znajomy hydraulik. Mialem przez tych kilka lat pare razy duza nieprzyjemnosc osobistego serwisowania takiego zestawu. Problemy wynikaly z zablokowania plywaka wlaczajacego pompe, zatkania pompy (uszczelka, a innym razem skarpetka) i raz zamrozilem rure wylotowa i spalilem pompe.Po spaleniu pompy do brudnej wody kupilem czeska pompe do sciekow. Jak na razie nie sprawia klopotow. Kosztowala kilkaset zl.Tak wiec calosc z montazem mozna pewnie miec w okolicach 1500 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 23.10.2003 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Witam ponownie , puchatek nie wiem co ty tam masz w tej piwnicy i kto ci to zrobił , ale chyba mnie nie zrozumiałeś .Moja przepompownia bedzie zamontowana 30 m od domu i nie bedzie wielkości beczki do kapusty ale średniego samochodu osobowego ,takie przepompownie mają od 2 m do 4 m wysokości , a pompa ma pchnąć ścieki na 300 m do rury zbiorczej, także nie może to być jakieś byle co .Już sie troche dowiedziałem na ten temat , cenowo kształtuje sie to od 5 tyś aż nawet do 20 tyś , zależy co komu potrzeba . Produkuje to np leszczyńska fabryk pomp , moge dać namiary . Ale pewien fachowiec mi powiedział że to nie najlepsze zestawy , przede wszyskim mają ocynk , a nie stal nie rdzewną no i pompa ponoć za słaba jak dla mnie , ale na mniejszych odległościach ponoć dobra , jutro bede miał prospekt .Także bede pisał na bieżąco . Ponoć najlepsze zestawy to jakiejś francuskiej firmy , która je do nas sprowadza i sprzedaje za euro , wychodzi w granicach 7 tyś , ale ponoć rewelacja . Niedługo bede wiedział więcej .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 24.10.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Cóż, faktycznie rozwiązanie Puchatka może nie przejść - bo ktoś to musi odebrać, gdzie atesty, dopuszczenia itd. - mimo wszystko dzięki za odzew. Ja nie mogę na swojej długości przyłącza (ok.55 metrów) uzyskać odpowiedniego spadku, rura będzie jeszcze w 4 miejscach zakręcać. Zapotrzebowanie na moc nie będzie może u mnie duże, ale to już nie jest taka duża różnica w kosztach Konradk, a w jakich okolicach budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 24.10.2003 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 Witam ponownie .Nikomu nie ubliżając rozwiazanie puchatka jest jakby to powiedzieć psu o dupe . Ciekawe kto mu robił odbiór ,takiego wynalazku nikt nie odbierze , przepisy jeżeli chodzi o ścieki są bardzo restrykcyjne . Pozatym Taka pompa miele ścieki , ma wirnik i je rozdrabnia , nie wiem jak on taki efekt chce uzyskać w beczce po kapuście , szcególnie że ta pompa nie jest wcale mała tak więc beczka odpada . Wogle ten pomysł odpada i nie bede już więcej na ten temat pisał. A teraz konkrety .KrzyśkuSw powiem ci szczerze że ten zestaw co z leszczyńskiej fabryki pomp , mógłby być dla ciebie ok.Z tego co piszesz nie masz takiej strasznej odległości do pchnięcia jak ja . Pompa ma moc 1,5 kw .Zestawik na tak małą odległość to kwota około 6 tyś zł z tego co sie dowiedziałem. Ale niestety zestaw ten ma jedną podstawową wade . Tfu na psa urok ,niestety Prowadnice od pompy jakteż i rury są ocynowane a nie ze stali nierdzewnej . A wiadomo że ocynko po paru latach padnie , nie ma jak stal nierdzewna . Mimo że pan który sprzedaje te pompy piał z zachwytu nad ty zestawem i prawie dostał orgazmu wychwalając zalety tego sprzętu . To jednak niezależny fachowiec polecony mi przez znajomych od razu wychwycił mankamenty zestawu . Wykluczyłem ten zestaw . Teraz w poniedziałek jade do Legnicy do tego przedstawiciele francuskiej firmy . Zrelacjonuje to po fakcie . Buduje sie na dolnym ślasku w okolicach Lubina. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 27.10.2003 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Ja też będę na rozmowach w tym tygodniu, może coś znajdę ciekawego, to się podzielę. Zastanawia mnie tylko jedna sprawa - 1,5 kW u mnie to się zgodzę, ale u Ciebie to nie przy mało? Pamiętaj, że żywotność pompy zależy w dużej mierze od jej warunków pracy, jak będzie pracować na maxa, to trzeba się będzie częściej taplać w g... i ją remontować. Ale to też sprawdzę, to Ci napiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 27.10.2003 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2003 Rozmawiałem dziś z Brzeską Fabryka Pomp . Doszedłem do wniosku że to wariaci , Najgorszy produkt chyba mają , praktycznie zbiorniki klepia na jedno kopyto , nie dostosowuja do potrzeb klijentów . Cena z kosmosu ponad 9000 zł brutto , ale najlepsze jest to że proponowali mi pompe 1,1kw i twierdzili że wystarczy . Ja tu myśle o conajmniej 2kw jak nie wiecej , a oni mi tu mówia o tym 1,1 . Zbiornik bez prowadnic , ponoć pompa na jakimś łańcuchu sobie wisi ,osprzęt do dupy ogólnie . Sprzedawca nie kompetentny fe . Szukam dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość pikuś 28.10.2003 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Firm produkujących pompy zatapialne jest bardzo dużo.Są produkowane w rozlicznych wykonaniach i wielkościach. Dobierając pompę, jeżeli nie ma sie wiedzy i charakterystyk poszczególnych pomp można popełnić kosztowny błąd . Albo nie uzyskamy wydajności albo będzie za duża.I w jednym i w drugim przypadku drożej zapłacimy za prąd.Dobór zostawić fachowcowi a nie szacować "na oko". Pompownię można wykonać samemu,jako zwykłą studzienkę, pompę trzeba niestety kupić i osprzęt też. Co do częstotliwości napraw - dobra pompa może pracować latami bez remontu, chyba że domownicy lubią spławiać pampersy, podpaski itp. rzeczy. Wtedy zabawa murowana.Co do doboru pompy, to potrzebne są wysokość podnoszenia, wielkość strat na długości rurociągu, która z kolei zależy od średnicy i długości przewodu tłocznego. I to by było na tyle. Sorry, ale bez przynudzenia nie da się tych spraw wyjaśnić. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 28.10.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Nie dalej jak dzisiaj rozmawiałem z firmą Preskan , która instaluje swoje urządzenia do odprowadzania ścieków, a zatemkoszt zestawu / zbirnik z pompą + sterownik + wpięcie do magistrali /w W-wie życzą sobie ok. 5000,00do tego należy doliczyć koszt zasilania elektrycznego wskazane trójfazowekoszt wykopania przykanaliku i miejsca na zbiornik, oraz kosztprojektu z uzgodnieniami. znajomi użytkują to dziwo od 3-4lat i jak na razie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konradk 28.10.2003 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Super 5 tyś to nie 7 tyś ,MURMAN a podałbyś jakiś namiar na tą firme . Byłbym Ci wdzięczny . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 28.10.2003 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Oki - przesłałem namiary na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 28.10.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Oki - przesłałem namiary na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 29.10.2003 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Ja też poproszę o namiary Rozmawiałem wczoraj i też usłyszałem cenę 7 tys. za pompę + studzienkę z tworzywa sztucznego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.10.2003 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Podejrzewam, proszę szanownych Panów że te urzadzenia o których piszecie nie wszystkie są do d.......py one raczej są do tego co z niej i nie tylko wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts