Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZYDOMOWA PRZEPOMPOWNIA ?CIEKÓW

Konradk

Recommended Posts

Mam wielki problem , ponieważ mam ponad 120 m kanalizy , zaprojektowano mi przepompownie (baniak i pompa zatapialna) która bedzie tłoczyc ścieki do rury głównej.

No i kompletnie nie mam rozeznania jeśli biega o firmy które coś takiego produkują i sprzedają .Może ktoś miał podobny dylemat . Ciekawi mnie jak sie to kształtuje cenowo .

POMÓŻCIE . Pozdrawiam wszystkich.

Mam podobny problem, ponoć studzienka + pompa to koszt minimum 4 tys. PLN, no i jeszcze koszty eksploatacji, ew. naprawy pompy - upierdliwość :cry:

Szukałem opinii Forumowiczów, jak to się sprawuje, ale widziałem że wszystkie takie posty były bez odpowiedzi. Czy nikt nie użytkuje takiej przepompowni chociaż z rok?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi o montażu i eksploatacji.

Pozdrawiam

Od 6 lat dziala u mnie zestaw w piwnicy: plastikowa beczka na kapuste 120l + przez 5 lat pompa do brudnej wody z supermarketu budowlanego, a przez ostatni rok czeska pompa do sciekow. Calosc wymyslil i wykonal moj znajomy hydraulik.

Mialem przez tych kilka lat pare razy duza nieprzyjemnosc osobistego serwisowania takiego zestawu. Problemy wynikaly z zablokowania plywaka wlaczajacego pompe, zatkania pompy (uszczelka, a innym razem skarpetka) i raz zamrozilem rure wylotowa i spalilem pompe.

Po spaleniu pompy do brudnej wody kupilem czeska pompe do sciekow. Jak na razie nie sprawia klopotow. Kosztowala kilkaset zl.

Tak wiec calosc z montazem mozna pewnie miec w okolicach 1500 zl.

Witam ponownie , puchatek nie wiem co ty tam masz w tej piwnicy i kto ci to zrobił , ale chyba mnie nie zrozumiałeś .Moja przepompownia bedzie zamontowana 30 m od domu i nie bedzie wielkości beczki do kapusty ale średniego samochodu osobowego ,takie przepompownie mają od 2 m do 4 m wysokości , a pompa ma pchnąć ścieki na 300 m do rury zbiorczej, także nie może to być jakieś byle co .

Już sie troche dowiedziałem na ten temat , cenowo kształtuje sie to od 5 tyś aż nawet do 20 tyś , zależy co komu potrzeba . Produkuje to np leszczyńska fabryk pomp , moge dać namiary . Ale pewien fachowiec mi powiedział że to nie najlepsze zestawy , przede wszyskim mają ocynk , a nie stal nie rdzewną no i pompa ponoć za słaba jak dla mnie , ale na mniejszych odległościach ponoć dobra , jutro bede miał prospekt .Także bede pisał na bieżąco . Ponoć najlepsze zestawy to jakiejś francuskiej firmy , która je do nas sprowadza i sprzedaje za euro , wychodzi w granicach 7 tyś , ale ponoć rewelacja . Niedługo bede wiedział więcej .Pozdrawiam

Cóż, faktycznie rozwiązanie Puchatka może nie przejść - bo ktoś to musi odebrać, gdzie atesty, dopuszczenia itd. :D - mimo wszystko dzięki za odzew.

Ja nie mogę na swojej długości przyłącza (ok.55 metrów) uzyskać odpowiedniego spadku, rura będzie jeszcze w 4 miejscach zakręcać. Zapotrzebowanie na moc nie będzie może u mnie duże, ale to już nie jest taka duża różnica w kosztach

Konradk, a w jakich okolicach budujesz?

Witam ponownie .Nikomu nie ubliżając rozwiazanie puchatka jest jakby to powiedzieć psu o dupe :) . Ciekawe kto mu robił odbiór ,takiego wynalazku nikt nie odbierze , przepisy jeżeli chodzi o ścieki są bardzo restrykcyjne . Pozatym Taka pompa miele ścieki , ma wirnik i je rozdrabnia , nie wiem jak on taki efekt chce uzyskać w beczce po kapuście , szcególnie że ta pompa nie jest wcale mała tak więc beczka odpada . Wogle ten pomysł odpada i nie bede już więcej na ten temat pisał.

A teraz konkrety .KrzyśkuSw powiem ci szczerze że ten zestaw co z leszczyńskiej fabryki pomp , mógłby być dla ciebie ok.Z tego co piszesz nie masz takiej strasznej odległości do pchnięcia jak ja . Pompa ma moc 1,5 kw .Zestawik na tak małą odległość to kwota około 6 tyś zł z tego co sie dowiedziałem.

Ale niestety zestaw ten ma jedną podstawową wade . Tfu na psa urok ,niestety Prowadnice od pompy jakteż i rury są ocynowane a nie ze stali nierdzewnej . A wiadomo że ocynko po paru latach padnie , nie ma jak stal nierdzewna . Mimo że pan który sprzedaje te pompy piał z zachwytu nad ty zestawem i prawie dostał orgazmu wychwalając zalety tego sprzętu . To jednak niezależny fachowiec polecony mi przez znajomych od razu wychwycił mankamenty zestawu .

Wykluczyłem ten zestaw .

Teraz w poniedziałek jade do Legnicy do tego przedstawiciele francuskiej firmy . Zrelacjonuje to po fakcie .

Buduje sie na dolnym ślasku w okolicach Lubina.

Pozdrawiam

Ja też będę na rozmowach w tym tygodniu, może coś znajdę ciekawego, to się podzielę.

Zastanawia mnie tylko jedna sprawa - 1,5 kW u mnie to się zgodzę, ale u Ciebie to nie przy mało? Pamiętaj, że żywotność pompy zależy w dużej mierze od jej warunków pracy, jak będzie pracować na maxa, to trzeba się będzie częściej taplać w g... i ją remontować. :D

Ale to też sprawdzę, to Ci napiszę.

Pozdrawiam

Rozmawiałem dziś z Brzeską Fabryka Pomp . Doszedłem do wniosku że to wariaci , Najgorszy produkt chyba mają , praktycznie zbiorniki klepia na jedno kopyto , nie dostosowuja do potrzeb klijentów . Cena z kosmosu ponad 9000 zł brutto , ale najlepsze jest to że proponowali mi pompe 1,1kw i twierdzili że wystarczy . Ja tu myśle o conajmniej 2kw jak nie wiecej , a oni mi tu mówia o tym 1,1 .

Zbiornik bez prowadnic , ponoć pompa na jakimś łańcuchu sobie wisi ,osprzęt do dupy ogólnie . Sprzedawca nie kompetentny fe :(.

Szukam dalej .

Gość pikuś
Firm produkujących pompy zatapialne jest bardzo dużo.Są produkowane w rozlicznych wykonaniach i wielkościach. Dobierając pompę, jeżeli nie ma sie wiedzy i charakterystyk poszczególnych pomp można popełnić kosztowny błąd . Albo nie uzyskamy wydajności albo będzie za duża.I w jednym i w drugim przypadku drożej zapłacimy za prąd.Dobór zostawić fachowcowi a nie szacować "na oko". Pompownię można wykonać samemu,jako zwykłą studzienkę, pompę trzeba niestety kupić i osprzęt też. Co do częstotliwości napraw - dobra pompa może pracować latami bez remontu, chyba że domownicy lubią spławiać pampersy, podpaski :oops: itp. rzeczy. Wtedy zabawa murowana.Co do doboru pompy, to potrzebne są wysokość podnoszenia, wielkość strat na długości rurociągu, która z kolei zależy od średnicy i długości przewodu tłocznego. I to by było na tyle. Sorry, ale bez przynudzenia nie da się tych spraw wyjaśnić. Pozdrowienia.

Nie dalej jak dzisiaj rozmawiałem z firmą Preskan , która instaluje swoje urządzenia do odprowadzania ścieków, a zatem

koszt zestawu / zbirnik z pompą + sterownik + wpięcie do magistrali /

w W-wie życzą sobie ok. 5000,00

do tego należy doliczyć koszt zasilania elektrycznego wskazane trójfazowe

koszt wykopania przykanaliku i miejsca na zbiornik, oraz koszt

projektu z uzgodnieniami.

znajomi użytkują to dziwo od 3-4lat i jak na razie jest ok.