Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

taras i schody zewn

rafalryba

Recommended Posts

Witam mam pytanie czy na taras i schody zewn dobrze jest polozyc 4cm kostke brukowa? Mysle ze jest bardziej trwala od plytek. Co sadzicie? POZDRAWIAM.

Co dla ciebie znaczy trwała ?

PS

Na schody granitu w kostce raczej nie polecam - ciężko odśnieżyć i skuć lód w zimie. Poza tym super

Mam na mysli zwykłą betonowa? Granit oczywiscie tak ale biorac pod uwage cene skupiam sie na tanszych materiałach.

A porównałaś cene ? Ja 2 lata temu też tak zakładałem beton bo taniej. I mam taras z granitu bo..............wyszło taniej.

Rónzica w cenie nie była wielka, ale granit to granit.

Na schody to polecam płyty granitu płomieniowane.

nie porownywalem szczerze mowiac. masz jakies fotki?

Juz kilka razy zamieszczałem na forum , muisiłbys poszukac a w moich postach.

Cena "wtedy" za m2 kostki granitowej w stosunku do kostki "ładniejszej" za m2 była niższa robocizna droższa, ale jak do tego doliczyłem wykonanie palisady betonowej i porównałem z wymurowniem z kostki granitowej murku to wyszło na korzyść granitu.

Za kostkę szara płaciłem 350zł/ tona za kolorowe coś koło 600zł/tona. Z tony wychodziło koło 9m2.

• 3 weeks później...

PostWysłany: Wto, 30 Grudzień 2008 15:54 Temat postu:

Czy takie tarasy jak na zdjęciach wyżej to można zrobic, jak już sa wylane taras i schody betonowe? czy wtedy koncepcja tarasu z granitu odpada? Pozdrawiam

Raczej kostki granitowej na wylanym tarasie nie da się ułożyć. Ale mogę polecić płyty z granitu płomieniowanego.

Jak łączona była kostka na murku oporowym? -

klejona do konstrukcji czy murowana (ewentualnie, na jaką zaprawę)?

Jaką metodą została fugowana?

W tym konkretnym przypadku kostka została przyklejona do murka oporowego za pomocą normalnej zaprawy betonowej. Fuga również jest betonowa "przetarta"; na powierzchni płaskiej fuga jest z zasypki granitowej.

Pewnie

zacznę od początku w w zasadzie od miejsca w którym granda banda nielicznych fachowców których wpuściłem na budowę zrobiła mi przysługę i posprzątała posesję oraz domostwo po tynkowaniu wsypując całe ustrojstwo (resztki po tynkowaniu gruz i co tam się walało) w miejsce tarasu a następnie zasypali to piaskiem z wykopu po szambie.

Pozostało albo to sprzątnąć (tragedia) albo ubić poczekać do jesieni i położyć na to kostkę. Wyjdzie prościej taniej i bardzo estetycznie

Ponadto pozbędę się problemów z terakotą na tarasie