Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Teka mikrotekstura - opinie

g_cz

Recommended Posts

Witam.

Bardzo podoba mi sie zlewozmywak Teka Cuadro. Niestety Teka nie robi powierzchni LEN. Stali nie chcę bo sie rysuje i widać zacieki. Czy może ktoś użytkuje zlewozmywak w wersji mikrotekstura z Teki. Jak się sprawuje? Czy jest to podobne do lnu? Czy widać plamy? Czytałam opinie o Cuadro - stal szla, że nie da się usunąc plam i zacieków. Proszę o pomoc, bo może muszę szukac innej firmy. Teraz uzytkuję Franke Mikado - len - po 6 latach wygląda jak nowy, bez plam i zarysowań.

• 2 months później...

Odświeżam wątek dot. zlewozmywaka Teka cuadro, czy ktoś chciałby się wypowiedzieć w tej sprawie? Dodatkowo zapytam o praktyczne wykorzystanie tego zlewozmywaka, tzn czy korzystacie z tej deski i czy łatwo się czyści (prowadnice i inne zakamarki z tym związane). Czy mikrotekstura to coś pomiędzy jedwabiem a lnem?

Podany wyżej link do wątku nie dostarczył konkretnych informacji w tym zakresie.

aka

nie mam quatro, a jakiś inny model Teki, ale także w strukturze Len. Hmm sama nie wiem co doradzić, niby nie znać tak zacieków jak na gladkiej stali. ale tam już miałam nawyk przecierania na sucho i było OK. Natomiast jeżeli chodzi o tą strukturę to bardzo trudno doczyścić wszelkie zacieki (np. po herbacie) tj. doczyścić oczywiście się da, ale się należy do tego dobrze przyłożyć.

• 8 months później...

OK. A czy ktoś na spokojnie mógłby mi powiedzieć jaka jest różnica między lnem, a mikroteksturą? Chciałem kupić taki lub taki. Oba jednak są z mikrotekstury, której nigdy nie użytkowałem. Do tej pory u rodziców korzystałem ze zlewozmywaków z powłoką lnianą (teka i franke).

Help ;)

Mikrotekstura jest drobniejsza od lnu, też ma takie chropowate ziarenka ale naprawdę drobniutkie. Ja szczerze NIE polecam zlewu z mikrotekstury firmy teka. Nawet po przetarciu gąbką do zmywania tą twardszą stroną widać rysy.Ale rysy to drobiazg, nie jest to aż takie widoczne, najgorsze są zacieki, koszmar. Nigdy w zyciu bym go juz nie kupiła. Nie moge się doczekac kiedy go wymienie.

To zależy co lubisz dla mnie zlew to nie sztuka choć na aspekt wyglądu zwracam uwagę . Tu liczy się jako podstawowa funkcja użytkowość ..... i jeśli porysowany spełnia funkcje i z daleka nie widać to o"key , z pewnością bardziej niż coś co nie jest porysowane a zaplamione plamami , co trzeba szorować i widać z kilometra . I dodaj jeszcze powtarzalnośc tych operacji to ja już wolę zwykły polski stalowy ,bo odkazić zawsze można nawet ACE I ZA RÓŻNICĘ W CENIE mogę sobie kupic nawet niezłe cośtam . Tu akurat snobizm nie popłaca liczy się praktyczność.......

Mam zlew Teki mikrotekstura (nie pamiętam modelu) i po pół roku użytkowania jest już dość zniszczony - bardzo się rysuje (rysy widać głównie przy sztucznym oświetleniu, w dzień jest OK). Trudno mi było doczyścić zacieki z herbaty, ale świetnie w tej kwestii działąją magiczne gąbki :)

http://megamedia.pl/_p/27/n/zlewozmywaki-1-komorowe-stalowe-teka-universo-1c-1e-mtx-p27056.jpg

miałam taki i wywaliłam z dziką satysfakcją. Był nieestetyczny,bardzo łatwy do zarysowania, po każdym odkręceniu wody zostawały krople, które nie spływały tylko zasychały na jego ściankach i uroczo go zdobiły. Miał być niekłopotliwy w obsłudze i utrzymaniu go w czystości bez pucowania, a rzeczywistość pokazała co innego.

Teraz w jego miejsce mam taki:

http://megamedia.pl/_p/40/n/mm40560483426.jpg