Slawek 1719499182 21.10.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 Hey,kto z majsterkowiczów budujących meble samemu zakupował tego typu okucia kuchenne i chce się podzielić doświadczeniami.Generalnie mój dylemat polega na wyborze pomiędzy łożyskowymi prowadnicami bez systemu domykania - za to jednak z udźwigiem do 15 i do 45 kg, a metaboxami (prowadnice zintegrowane z metalowymi bokami szuflad), a jakże z systemem samoczynnego domykania - grass albo blum - za to jednak z plastikowymi rolkami i tzw. udźwigiem dynamicznym do 25 kg.Zastanawiam się nad zleceniem stolarzowi wykonania mebli kuchennych i łazienkowych, jednak okucia wolałbym mu dostarczyć sam - i stąd dylemat przy planowaniu. Wersja z prowadnicami wymaga od stolarza przygotowania całej szuflady...Eeeech, może coś podpowieciePozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 22.10.2003 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Hmm... głowę bym dał, że byli na tym forum zawodnicy, którzy chwalili się wykonanymi samodzielnie meblami. Czy żaden z Nich nie odważył się zrobić szuflad? Przecież jakoś muszą się one zamykać! Może Ktoś jednak odpowie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 22.10.2003 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2003 Montowali, montowali. Montowali i na metaboxach, i na zwykłych prowadnicach. Nie wiem jaki one miały udźwig. System domykania polegał na odpowiednim wyprofilowaniu prowadnicy, tak, że pod koniec szuflada zjeżdzała lekko w dół i domykała się. Głównie przewaga metaboxów nad zwykłymi prowadnicami polega na tym, że się je łatwiej montuje i łatwiej ustawia front. Ale jeżeli Tobie robi meble stolarz to jego problem - po prostu będzie miał więcej roboty jak uprzesz się przy zwykłych (które zresztą są tańsze). Drugą zaletą jest to, że przy tej samej szerokości szafki masz przy metaboxach więcej przestrzeni w szufladzie (odpada bok z płyty). Nie wiem czy o takie informacje Ci chodziło, ale napisałam co wiedziałam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 23.10.2003 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Dzięki Helism, właśnie o takie informacje mi chodziło.. Może mógłbyś jeszcze zdradzić, jakich firm te metaboxy używałeś, albo gdzie je kupiłeś? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 23.10.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 To są metaboxy firmy Blum, cena zestawu wysokości ok. 10-11cm (nie pamiętam w każdym razie średnie) jakieś 25 zł. Są jeszcze niższe (chyba 5 cm) i wyższe. Do całkiem wysokich można zamontować relingi, ale to chyba zbytek. Blum ma kilka rodzajów metaboxów. Te, o których piszę nie mają pełnego wysuwu. Te z pełnym wysuwem chyba nazywają się jakoś inaczej , a i cena jest nieporównanie wyższa . Kupowaliśmy je w firmie, która tnie płyty, w której zresztą kupujemy większość rzeczy związanych z meblami. W Tarnowie - "STOPLAN" na ul. Monopolowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts