Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prowadnice szufladowe czy metaboxy

Slawek 1719499182

Recommended Posts

Hey,

kto z majsterkowiczów budujących meble samemu zakupował tego typu okucia kuchenne i chce się podzielić doświadczeniami.

Generalnie mój dylemat polega na wyborze pomiędzy łożyskowymi prowadnicami bez systemu domykania - za to jednak z udźwigiem do 15 i do 45 kg, a metaboxami (prowadnice zintegrowane z metalowymi bokami szuflad), a jakże z systemem samoczynnego domykania - grass albo blum - za to jednak z plastikowymi rolkami i tzw. udźwigiem dynamicznym do 25 kg.

Zastanawiam się nad zleceniem stolarzowi wykonania mebli kuchennych i łazienkowych, jednak okucia wolałbym mu dostarczyć sam - i stąd dylemat przy planowaniu. Wersja z prowadnicami wymaga od stolarza przygotowania całej szuflady...

Eeeech, może coś podpowiecie

Pozdrowienia

Montowali, montowali.

Montowali i na metaboxach, i na zwykłych prowadnicach. Nie wiem jaki one miały udźwig. System domykania polegał na odpowiednim wyprofilowaniu prowadnicy, tak, że pod koniec szuflada zjeżdzała lekko w dół i domykała się.

Głównie przewaga metaboxów nad zwykłymi prowadnicami polega na tym, że się je łatwiej montuje i łatwiej ustawia front. Ale jeżeli Tobie robi meble stolarz to jego problem - po prostu będzie miał więcej roboty jak uprzesz się przy zwykłych (które zresztą są tańsze).

Drugą zaletą jest to, że przy tej samej szerokości szafki masz przy metaboxach więcej przestrzeni w szufladzie (odpada bok z płyty).

Nie wiem czy o takie informacje Ci chodziło, ale napisałam co wiedziałam :) .

To są metaboxy firmy Blum, cena zestawu wysokości ok. 10-11cm (nie pamiętam w każdym razie średnie) jakieś 25 zł. Są jeszcze niższe (chyba 5 cm) i wyższe. Do całkiem wysokich można zamontować relingi, ale to chyba zbytek. Blum ma kilka rodzajów metaboxów. Te, o których piszę nie mają pełnego wysuwu. Te z pełnym wysuwem chyba nazywają się jakoś inaczej , a i cena jest nieporównanie wyższa :( .

Kupowaliśmy je w firmie, która tnie płyty, w której zresztą kupujemy większość rzeczy związanych z meblami. W Tarnowie - "STOPLAN" na ul. Monopolowej.