Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dobre wkładki?Pomocy

falus30

Recommended Posts

problem jest taki mam komin do niego podłączony kominek rozkułem komin ponieważ bardzo się z niego "lało"komin jest z wkładek ceramicznych i obmurowany jest cegłą na 6 wkładki są poukładane mufami na duł czyli otwory w mufach są od spodu i stamtąd wylewa się ten syf ale mam jeszcze jeden problem na jednej z wkładek znalazłem nalepkę z napisem [ Przewody kominowe"Normal" stosować do kotłów na gaz lub olej opałowy] teraz mam pytanie czy ten komin jest prawidłowo zrobiony może powinien być mufami do góry i czy te wkładki mogą być do kominka

wkładki są poukładane mufami na dół czyli otwory w mufach są od spodu i stamtąd wylewa się ten syf
Co rozumiesz poprzez "mufy są od spodu"?

Powinno być tak, aby na złączeniu z zewnątrz była krawędź dolnej części, a w środek wchodziła górna część.

Zerknij na tą instrukcję:

http://www.tona-schornsteine.de/fileadmin/user_upload/pdf/TONAdin_Instrukcja_montazu.pdf

chyba trudne to pytanie albo szanownym forumowiczom nie chce się odpisać wiem niedziela ale to dla mnie bardzo ważne
Człowieku wyluzuj. Jak sam piszesz jest niedziela, przed południem. Większość z nas albo odsypia wczorajszą wizytę na budowie, albo jest w kościele, albo gotuje rosół.

Jak sam widzisz chwila cierpliwości i już pierwsze posty się pojawiają.

Powinieneś mieć te rury - przewody kominowe ustawione w kominie tak jak widać na podanym przez Ciebie linku, czyli kielichem (mufą) do góry !!!

Inaczej skropliny zamiast spływać do miski odkraplacza znajdującej się pod wyczystką będa wydostawać się pomiędzy elementami przewodu kominowego na zewnątrz tegoż.

Nie ma obawy, że spaliny czy dym wydostaną się ewentualnymi szczelinami między rurami, łatwiej jest im ulecieć prosto do atmosfery niż pchać się w ciasne zakamarki :wink:

Z tego co napisałeś w pierwszym swoim poście wynika, że masz niewłaściwie wykonany ten komin. Pozostaje go rozebrać i ponownie złożyć we właściwy sposób.

To czy te kształtki kominowe nadają się do współpracy z kominkiem powinien określić ich producent ( zadzwoń, wyslij e-mail z zapytaniem). Na pewno nie powinieneś ich montować "na sztywno" z zewnętrznym obmurowaniem komina, potrzebna dylatacja wypełniona skalną wełną mineralną. Przy okazji ocieplisz przewód kominowy.