Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nawiew powietrza do garażu i kotłowni

Recommended Posts

musze wykonać nawiew świeżego powietrza go garażu i oddzielnie do kotłowni

na jakiej wysokości powinnna być kratka wentylacyjna?

raczej blisko posadzki - np 50 cm od dołu czy lepiej jednak zdecydowanie od góry - np 30 cm od góry?

i sprawa druga - czy komin wentylacyjny można wykorzystać na dwa pomieszczenia - czyli dla garażu i stojącej obok kotłowni?

kiedyś rozpoznawałem temat... powinieneś zrobić tzw "zetkę" w projekcie pewnie masz to nawet wrysowane - o ile masz zaadaptowaną kotłownię do pieca na paliwo stałe.

nawiew powinien mieć powierzchnię przekroju 200cm2 - mi się niestety nie udało znaleźć takiego systemu kanałów żeby uzyskać te 200 cm2 i ukryć to w ociepleniu zewnętrznym :( - użyłem kanałów 200x60mm czyli mam 120cm2 - ciekawe co powie na to kominiarz :roll:

wylot w kotłowni nie powinien być wyżej niż chyba 30cm od podłogi w wlot na dworze powinien być chyba wyżej 150cm (nie mam pewności co do tych wysokości ale mniej więcej są ok)

no właśnie - jak to z tymi kanałami jest?

Niektórzy mówią o zet'ce. Mój hydraulik z kolei powiedział, że zwykły prosty kanał wystarczy - zwykłe napowietrzenie.

Jest na to jakiś paragraf??

Paragraf nie ale funkcjonalnie jest lepiej mieć zetkę - nie nawiewa niepotrzebnie zimne powietrze tylko piec pobiera tyle ile potrzebuje.

Coś mi się wydaje że w kotłowni wlot powinien być wyżej a na zewnącz niżej - ciepłe powietrze z kotłowni nie pójdzie w dół (na zewnącz) a zimne powietrze samo nie podniesie sie do góry...

Wszystko to już było omawiane niedawno, jeśli chodzi o to co ma być wyżej a co niżej to pomyśl o kotłowni,która jest w piwnicy :wink:

TUTAJ JEST WSZYSTKO

Pozdr.

dziwne ,że nie ma tego dokładnie sprecyzowanego.Trzeba jakiegoś fachowca wywołać

Wymagania określa PN-87-02411.

I tak dla kotłowni na paliwo stałe o mocy kotła do 25kW:

- wentylacja nawiewna powinna odbywać się za pomocą niezamykalnego otworu o przekroju minimum 200cm2 o wylocie do 1,0 m nad poziomem podłogi. Wentylacja wywiewna powinna być realizowana kanałem wywiewnym z materiału niepalnego o przekroju minimalnym 14 x 14 cm z otworem wlotowym pod stropem pomieszczenia kotłowni. Kanał wywiewny powinien być wyprowadzony ponad dach i umieszczony w pobliżu komina. Na kanale wywiewnym nie należy lokalizować urządzeń do zamykania,

Czyli norma nie określa ,że musi być to "zetka",jednak chyba korzystniejsza.W podanym wyżej linku wyczytałem ,że powinno być ok 200 cm nad poziomem terenu z zewnątrz,a np 30 cm od podłogi wewnątrz.I tak zrobię.Sprawa ma się całkiem odwrotnie ,jeśli ktoś ma zamiar ogrzewać lpg.

Dzięki za pomoc

Czyli norma nie określa ,że musi być to "zetka",jednak chyba korzystniejsza.W podanym wyżej linku wyczytałem ,że powinno być ok 200 cm nad poziomem terenu z zewnątrz,a np 30 cm od podłogi wewnątrz.I tak zrobię.Sprawa ma się całkiem odwrotnie ,jeśli ktoś ma zamiar ogrzewać lpg.

Dzięki za pomoc

W zasadzie "zetka" wymagana jest wtedy, kiedy kotłownia jest poniżej poziomu terenu.

Podane wyżej wymagania dotyczą kotłowni na paliwo stałe - dla kotłowni gazowych sa nieco inne i różne dla paliwa gazowego lżejszego i cięższego od powietrza.

Witam!

Pozwole sobie na małe dopytanie w tym wątku :) U mnie będzie kocioł kondensacyjny z zamknieta komorą spalania (nie wiem czy sa inne opcje, nie znam sie na tym kompletnie), w kotłowni okienko i kanał wentylacyjny w kominie. Czy musi byc jakaś dodatkowa wentylacja kotłowni (otwór w ścianie)?

skoro zamknięta komora spalania to nie

Niestety nie jest tak. Pomieszczenie w którym jest zamontowany kocioł gazowy musi spełniać wymogi kotłowni, czyli musi posiadać wentylację.

Istnieją jednak wyjątki:

- Dopuszcza się doprowadzenie powietrza zewnętrznego z pomieszczeń sąsiednich wyposażonych w wentylację naturalną nawiewną. Wymagane są wtedy otwory w ścianie lub kanał doprowadzający powietrze zewnętrzne (dotyczy wszystkich kotłow gazowych).

- W przypadku kotłów gazowych z zamknięta komorą spalania można zastosować wentylację machaniczną.

Tak to wyglada - moim zdaniem