Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do "Barlinka":

Może uda się zaprosić tu np Oliwkę w tej sprawie - wcześniej pellet "no name" nazywany "barlinkiem".

Po zmianie na prawdziwy "barlinek"kocioł totalnie zawalił się sadzą i stanął. Nawet wentylator wyciągowy zdechł. Zapchał się po prostu.

Okazało się, że kaloryczność i jakość była na tyle wysoka, że kociołek należało przestawić całkowicie(zwłaszcza powietrze). Inaczej po kilku godzinach pracy "zdychał".

Tak, że dość niepoważne jest tu opisywania jakie to złe są rodzaje opału czy też urządzeń - tylko warto zastanowić się czy owe urządzenia są prawidłowo ustawione ( z naciskiem na "prawidłowo").

I to nie tyle, że sprzedaję ten określony produkt, bo właściwie nie mam z nimi nic wspólnego, ale nie raz klienci (i to wcale nie moi) wzywali mnie do właśnie takich kłopotów.

• 3 years później...

Temat bardzo stary ale dla mnie ciagle katualny :)

Otorz probowalem juz roznych pelletow (od jakiegos lokalnie produkowanego w garazowych warunkach poprzez ukrainski - ponoc debowy - skonczywszy na lavie i barlinku).

Mam koze MCZ i jest to moje podstawowe zrodlo ciepla w zimie.

Z tych pelletow ktore sprawdzilem tylko barlinek i lava nadawaly sie do palenia bez zapychania paleniska. Barlinek ma 8 i 6mm odmiane. 8mm jest slaba - i lava 8mm bije go na glowe, ale moim zdaniem 6mm barlinek jest nie do pobicia w czystosci spalania i ilosci generowanej energii. Aczkolwiek tegoroczny zostawia sporo nagaru na palenisku (cos w rodzaju pumeksu) co latwo dalo sie zauwazyc bo pierwsza partie mialem z zeszlorocznych dostaw.

Nie probowalem lavy 6mm, jak tylko znajde w swojej okolicy to wyprobuje i dam znac.

Jeszcze jedna uwaga off-tipic - jak instalowalem piec pellet byl po 500PLN/tone, obecnie za barlinka place 970PLN/tone (!!) a minely raptem 2 lata (3cia zima).

• 6 months później...
  • 2 months później...
Maly update (dla tych co rozważają pellet) - ta zime mialem i barlinek 6mm i Olimp 6mm - piec na -30% musialem nastawic. Jak na razie Olimp 6mm wskoczyl na 1wsze miejsce przed Barlinka 6mm! Wydaje mnie sie, ze ma tez mniej popiolu.

Witam

jaj jestem po pierwszym sezonie i przed drugim. Od samego początku palę Olimp-em 8mm i jak dla mnie jest rewelacja. b. mało popiołu i spala sie rewelacyjnie. Wziąlem na próbe tone Lavy ale jest ciut gorszy ( wydaje mi się że więcej się go spala) płacę za tone Olimp-u 880zł

Nie wiem własnie czy próbować Barlinek czy dać sobie spokój.....?

Pozdr

• 4 months później...
  • 1 year później...
W sprawie Barlinka - Używam tego pelletu od kilku lat i nie mam żadnych zastrzeżeń. Niezależnie od tego czy był to 6mm czy 8mm przy dobrej regulacji nie odczuwałem różnic spalania. Przez jakiś czas kupowałem POWER, ale jak dla mnie to strata pieniędzy. Testowałem też pellet od innych producentów - raz miałem wrażenie, że pellet jest naszprycowany owsem, bo przy spalaniu odczuwalny był nieprzyjemny zapach, a przy reszcie mimo tańszej ceny pellet spalał się zdecydowanie szybciej. Nie jestem eskpertem, ale prawdopodobnie chodzi tu o kaloryczność albo wilgotność.

• 4 months później...
  • 3 years później...

Przeca to normalne jest że konkurenty psioczą na konkurencję , chamy jedne powiedzom nawet że złoto śmierdzi i srebro je lepsiejsze.

Barlinek to jeden z najlepszych pelletów na noszym rynku ,klne się na Bolka Bieruta że to prowda.

Poliłem Olimpem jest Okej

Barlinkiem jest Okej

Poliłem tanim goofnem ze zmielonych mebli za 760zł /tone nie polecom nikomu chyba że wrogowi jakiemuś

Najlepsiejszy pellet to ten co pachnie somiuśkim drewnem a nie kitem do okien czy innymi chemikaliami .