Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co najpierw - gladzie gipsowe czy drzwi wewnetnrze?

Boska

Recommended Posts

U mnie wyglądało to następująco:

- tynki maszynowe

- wylewki

- płyty k-g na sufit poddasza

- drzwi (z futrynami regulowanymi)

- kominek

- kafelki

- panele

Sądzę, że jest to kolejność optymalna.

Jeśli ktoś ma pytania dlaczego to przed tym to oczywiście odpowiem

Pozdrawiam

-tynki maszynowe - gdyż to są prace b. brudne i powstaje dużo wilgoci

- wylewki - gdyż także wilgoć ale przynajmniej podłogi nie będą brudzone przez spady gipsu z agregatu

- płyty k-g na sufit poddasze - gdyż trzeba je położyć gdy nie będzie już wilgoci po tynkach i wylewkach.

- drzwi (z futrynami regulowanymi) - gdyż mam już ustaloną grubośc wylewki i wiem jak wysoka będzie terakota lub panele (zostawiam odpowiedni luz pod skrzydłem)

- kominek - gdyż gdybym wcześniej położył płytki lub panele to musiał bym głowić się ile zostawić miejsca na obudowę kominka

- kafelki - gdyż są to ostatnie "prace brudne"

- panele - gdyż nie porysam i nie zabrudzę ich niczym podczas np. kafelkowania czy też montażu drzwi przez fachowców (vide wątek Kapcie dla gości :wink: )

Ta tak w skrócie

Dodam jeszcze w temacie drzwi, że podczas tynkowania agregatem fachowcy cały czas "jeżdżą" po pomieszczeniach całkiem sporą maszyna na kołach. Częścia składową tego agregatu jest b. ruchliwa :p rura doprowadzająca zaprawę gipsową. Jeszcze większą "rurą" posługują się fachowcy od wylewek z miksokreta. Nie jest to wcale korzystne dla powierzchni z która podczas pracy może mieć kontakt. W przypadku wylewek wykonywanych tradycyjnie to sobie możecie wyobrazić jakie mogą być rezultaty "kontaktu" futryny z taczką pełną betonu.

A gdzie się "zmieściły" gładź i malowanie ( choć może po tynkach maszynowych gładź nie jest konieczna)?

Malowanie przed panelami.

Mój tynkarz wyrównał swoje tynki tak, że rzeczywiście gładź nie była potrzebna. I to jest ta wyższość dobrze wykonanego tynku gipsowego nad tradycyjnym cem-wap.

A gdzie się "zmieściły" gładź i malowanie ( choć może po tynkach maszynowych gładź nie jest konieczna)?

Malowanie przed panelami.

Mój tynkarz wyrównał swoje tynki tak, że rzeczywiście gładź nie była potrzebna. I to jest ta wyższość dobrze wykonanego tynku gipsowego nad tradycyjnym cem-wap.

Witam

Wowka, mam pytanko.

Czy malowałeś na docelowy kolor przed panelami czy tylko podkład/grunt? Czy kliny przy panelach i ścianie nie poniszczyły Ci świeżo położonej farby?

Pozdrowienia B.

Przed panelami malowałem już docelowo. Kliny (dystanse) nie mają prawa zniszczyć ścian. Ponadto przecież ściany są olistwowane a my zdecydowaliśmy sie na dość wysokie listwy.

Jeszcze jedna uwaga dot. instalacji c.o. wod-kan. i gazowej.

Wszystkie te instalacje wykonaywała ta sama ekipa. Uzgodniłem z nimi, że swoje prace wykonają "na raty".

- instalacja wodna, kanalizcyjna oraz przepusty w ścianach pozostałych instalacji wraz z rozdzielaczami c.o - przed tynkami

- instalacja pozostała c.o oraz gazowa po tynkach

- zwieszenie kotła c.o oraz zasobnika na wodę po położeniu pierwszej partii płytek w pomieszczeniu "kotłowni"

Pozdrawiam

Jeśli pod pojęciem gładź gipsowa masz na myśli tynk gipsowy - to jest mały problem. Musisz zadecydować sama.

Ale weź pod uwagę, że jeśli wstawisz przed tynkowaniem to musisz je zabezpieczyć nie tylko przed pobrudzeniem ale i przed uszkodzeniami mechanicznymi (taczki, agregat, tynkarz "pętający" się z 2,5 metrową ostrą listwą w ręku itd.) Ponadto wstawiając futryny tworzysz tzw. "wąskie gardła" w ciągach komunikacyjnych. Jeśli np. przewidziałaś drzi 80" to z przejścia między pokojami o rozmiarze ok 85 cm tworzy się mniej niż 70 cm. Jeśli zabezpieczysz ościeżnice (przed uszk. mechanicznymi) np. warstwą wełny to znowu zmniejszasz prześwit.

Jeśli zdecydujesz się na montaż w tej kolejnosci w której ja wykonywałem te prace to powiem tylko tyle, że gips (ten z agregatu) znakomicie łączy się z później nakładanymi warstwami. I nie musisz tego gipsu rozrabiać w agregacie. Wystarczy wiaderko i wiertarka ze "śmigiełkiem" za 7 zł.

Jeśli chodzi tylko o samą gładź na już wykonane tynki to jest to nowy element w tym wątku i radziłbym wykonać gładź po montażu drzwi

Pozdrawiam

Wowka - a czy tynk gipsowy nie ma większych tendencji do pękania, jak to jest u Ciebie?

Groszek. W uzupełnieniu mojej poprzedniej odpowiedzi dodam tylko, że miejsca szczególnie narażone na pęknięcia czyli wszystkie tynki w miejscach połączeniach ścian z sufitami czy też innymi ścianami oraz miejsca styku ścian z stolarką okienną są pokryte wzdłuż całej długości powierzchni stykającej się warstwą (elastycznego) akrylu. Dopilnuj by Twoi tynkarze "nie zapomnieli" o tej czynności.