roberto2005r 07.12.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 witam mam pytanko bo mam dach zbudowany w starym systemie tzn.nie ma folii miedzy blacha a krokwiami i pytanie w jaki sposób można to ocieplić by wata nie zgniła bo przez łączenie blachy trapezowej z okuciem szczytu przy konkretnej zadymce na poddaszu mam śnieg i przy takim systemie wata nie ma prawa bytu. tak tez zastanawiam sie czy gdy bym kazdy z tych otworów potraktował pianka montażowa czy by to nie pomogło bo co do zakładania folji to problem bo ona musi być do rynny spuszczona a w tym wypadku nie ma takiej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 28.12.2008 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Pianka z pewnością pomaże.Tylko musisz jakoś ją zabezpieczyć przed padaniem promieni słonecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto2005r 04.01.2009 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 trzeba będzie pomyśleć nad tym ,albo gęstym lakierem ja zamaluje albo silikonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniooo 07.01.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Chcesz ocieplić dach bez dania folii paroprzepuszcvzlanej? To w ogóle ma sens? Przeciez ta wełna bedzie zamakac! Przyanjmniej ja tak uwazam a wrecz jestem przekonany. Jestem w takim samym punkcie co Ty, tzn mam dach z balchodachówki i nie dano folii. Na wiosnę planuję ocieplenie dachu i wykorzystanie stryszku na poddasze użytkowe. U siebie mam zamiar od spodu przybijac folię do krokiew dając listewki aby folia scisle przylegała do nich.Niestety ja nie wymyslilem nic lepszego.. moze ktos inny doradzi co z takim fantem począć? Zawiewa sniegiem to i u mnie zdrowo mimo ze dach solidnie pokryty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.01.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Chcesz ocieplić dach bez dania folii paroprzepuszcvzlanej? To w ogóle ma sens? Przeciez ta wełna bedzie zamakac! Przyanjmniej ja tak uwazam a wrecz jestem przekonany. Jestem w takim samym punkcie co Ty, tzn mam dach z balchodachówki i nie dano folii. Na wiosnę planuję ocieplenie dachu i wykorzystanie stryszku na poddasze użytkowe. U siebie mam zamiar od spodu przybijac folię do krokiew dając listewki aby folia scisle przylegała do nich.Niestety ja nie wymyslilem nic lepszego.. moze ktos inny doradzi co z takim fantem począć? Zawiewa sniegiem to i u mnie zdrowo mimo ze dach solidnie pokryty. Na twoim miejscu mocno bym sprawę jeszcze przemyślał. Skoro zawiewa ci śnieg pod pokrycie, a membranę dasz od spodu to znaczy, że woda ze śniegu będzie leżała na krokwiach. Belki cały czas będą zamoknięte i zgadnij czym to grozi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniooo 08.01.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Ok przemyślalem... Daję folię. A dlaczego ? Bo nie widzę innego wyjscia?! Chyba ze zaproponujesz cos lepszego bo ja nie mam juz pomysłu jak to inaczej rozwiązać- przeciez zostawienie tego tak jak jest i danie wełny = mokra wełna i skropliny z blachy lecą prosto na wełnę.A zapomniałbym: dlaczego woda ma leżec na krokwiach?Przeciez miedzy krokwiami dam folię wiec wiecej tej wody bedzie na folii niz na krokwiach..chyba ze zle sie zrouzmielismy. Czekam na propozycję jak to inaczej można by rozwiązać? Bo ja juz powoli głupieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.01.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Ok przemyślalem... Daję folię. A dlaczego ? Bo nie widzę innego wyjscia?! Chyba ze zaproponujesz cos lepszego bo ja nie mam juz pomysłu jak to inaczej rozwiązać- przeciez zostawienie tego tak jak jest i danie wełny = mokra wełna i skropliny z blachy lecą prosto na wełnę.A zapomniałbym: dlaczego woda ma leżec na krokwiach?Przeciez miedzy krokwiami dam folię wiec wiecej tej wody bedzie na folii niz na krokwiach..chyba ze zle sie zrouzmielismy. Czekam na propozycję jak to inaczej można by rozwiązać? Bo ja juz powoli głupieje. To nie chodzi o to gdzie tej wody będzie więcej. Jeśli dasz membranę od spodu to znaczy, że krokwie będą odkryte od góry. Nie zrozumiałem tylko czy chcesz kłaść paski membrany między krokwiami, czy owinąć nią krokwie od spodu? W tym drugim przypadku membrana będzie skutecznie utrzymywała krokwie wilgotne. W przypadku montażu folii paroprzepuszczalnej nawiany śnieg pod dachówki nie roztopi się pogarszając właściwości wełny. Roztopi się dopiero gdy temp. pod pokryciem przekroczy 0 stopni. wtedy oczywiście wełna zamoknie, ale w wyższej temperaturze ta wilgoć i tak odparuje nie czyniąc żadnej szkody. Jeśli jednak konstrukcja drewniana zostanie zawilgocona na dłuższy okres jest to znacznie groźniejsze dla użytkownika. Najlepsze rozwiązanie to jednak zdjąć pokrycie i położyć membranę tak jak to powinno być wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniooo 08.01.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 W tym momencie mnie zasmuciles Rozmawialem juz z paroma osobami i oni radzili mi zrobic wlasnie w ten sposób aby folię zamocować paskami do krokiew..do boków dobijac listewkami. Krokiew jest wtedy odsłonieta, nie opatulam jej dookola bo to bez sensu. A folię dac w celu jakby to powiedziec - zeby ta para, skropliny ewentualnie snieg mogły sobie spłynąc nie wsiakając w wełne i nie narazając w ten sposób na przerwanie(pogorszenie) izolacji. Sciaganie pokrycia zrywanie łąt i dawanie kontrłat - Boze tylko nie to! Takie rozwiazenie nie wchodzi w gre! Czy cos innego wchodzi w gre?No bo ja jestem w tej chwili zdania ze lepiej bedzie z folią niz goła blacha jestem w błedzie?poprawcie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.01.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 W tym momencie mnie zasmuciles Rozmawialem juz z paroma osobami i oni radzili mi zrobic wlasnie w ten sposób aby folię zamocować paskami do krokiew..do boków dobijac listewkami. Krokiew jest wtedy odsłonieta, nie opatulam jej dookola bo to bez sensu. A folię dac w celu jakby to powiedziec - zeby ta para, skropliny ewentualnie snieg mogły sobie spłynąc nie wsiakając w wełne i nie narazając w ten sposób na przerwanie(pogorszenie) izolacji. Sciaganie pokrycia zrywanie łąt i dawanie kontrłat - Boze tylko nie to! Takie rozwiazenie nie wchodzi w gre! Czy cos innego wchodzi w gre?No bo ja jestem w tej chwili zdania ze lepiej bedzie z folią niz goła blacha jestem w błedzie?poprawcie mnie. Z tą folią dobijaną to rzeczywiście lepsze rozwiązanie niż owijanie. W twojej sytuacji to może rzeczywiście najlepsze rozwiązanie. Ale gwarancji bym nie dał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniooo 08.01.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 A może wypowie sie ktoś kto był w podobnej sytuacji? Jak sobie z tym poradził. Przeciez wiele osób robi sobie poddasza w starych domach. Dodam tylko ze wysłałem maila do rockwoola z zapytaniem. Ciekawe jakie oni zaproponuja rozwiązanie. Jak otrzymam odpowiedz, podziele sie tym na forum.Narazie pozostaje czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniooo 08.01.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Szukając odpowiedzi na nasze wydumki znalazłem to : http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/folia-paroprzepuszczalna,12574,43-0.htm Cytuje: " Folia paroprzepuszczalna Czy można kłaść folię paroprzepuszczalną, która ma znajdować się pod zewnętrznym pokryciem dachowym, od wewnątrz bez zdejmowania pokrycia dachu? Istnieją technologie zakładania folii wysoko-paro-przepuszczalnej od środka. Można to zrobić " owijajac także krokwie, a można pomiedzy krokwiami wstawiać pasy foli, mocując je i napinając listwkami mocowanymi do boków krokwi." A tu kolejny cytat z porad experta: "Jak przymocować folię do krokwi? W przypadku wykonywania ocieplenia poddasza od strony strychu ekspert URSA radzi - Folia paroprzepuszczalna w przestrzeni międzykrokwiowej, izolacja, folia paroizolacyjna. Mam pytanie, w jaki sposób mocować folię paroprzepuszczalną, owijać szczelnie krokwie od wewnątrz, czy jakoś mocować do boku krokwi? Proponuję wykonać z membrany parprzepuszczalnej URSA SECO rynienki, czyli mocować membranę do boku krokwi np: za pomocą zszywek stolarskich." Czyli jakby nie bylo po części odpowiedź się znalazła . Natomiast w niektórych poradach jest napisane cos o przestrzeni miedzy folią a wełną. Ale skoro wełna wysokoparoprzepuszczalna to mozna dosuwać. Jedni gadają tak drudzy inaczej. Bądz tu mądry i zrób dobrze Ja dosunę do folii bo zalezy mi na wysokości a i tak już w planach mam 25 cm izolacji wiec kazdy cm jest na wage złota. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.01.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Proponuję wykonać z membrany parprzepuszczalnej URSA SECO rynienki, czyli mocować membranę do boku krokwi np: za pomocą zszywek stolarskich." Tego akurat bym się wystrzegał jak ognia. Ile czasu te zszywki wytrzymają zanim przerdzewieją i odpadną? 1 sezon? jak jeszcze wełna będzie dolegała do niej to miejscami będzie prężyć i zapomnij o izolacji od wilgoci.Pomysł z listewkami na pewno jest lepszy.Tak, czy owak zabawy kupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto2005r 11.01.2009 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 pomysłowość całkiem fajna tylko woda zgromadzona na folji gdzieś musi spłynać,z tego co wiem to powinna do rynny ,a gdy jest ściana i duży okap to bez ściągnięcia pokrycia niema szans tak zrobić,a zostawić folie w środku spowoduje zamokniecie muru. a wracając do 1 postu to zastosowałem piankę montażową i jak zaranie śniegu nie widać,a co do ocieplenia to zastosuje Granulat wełny mineralnej ,ma leprze właściwości od wełny w rolkach ,przy układaniu nie gryzie jak i nie pyli i co najważniejsze jest nasączony olejkiem zapobiega on nasiąkliwości i wchłanianiu pary z otoczenia,temperatura palności zaczyna się od 800*C http://www.allegro.pl/item521843282_welna_mineralna_granulat_5_66zl_10.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniooo 11.01.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Obawiam sie ze twoje rozwiazanie moze tez mieć negatywne skutki choć mogę się mylic. Ale zauważyłem takie zjawisko: na blachodachówce wykrapla sie woda co jest spowodowane różnicą temperatur.W tej chwili ta woda skapuje sobie na strop i tam pewnie zamienia sie w pare i znowu kraz(mniejsza o to co z nią sie dzieje potem, ale w prawdzie szkód nie wyrządza..) U Ciebie te skropliny beda leciec na ten granulat i z czego by nie byl bedzie na nim wilgoc. Tez chciałbym uniknąć zabawy z folią ale raczej nie da sie. Z prostego względu woda skapująca z blachy musi miec ujscie. U mnie tez nie ma mozliwosci wyprowadzenia folii do rynien. Ja folię doprowadzam do zakończenia łał czyli tuz nad podsufitkę jest ona z pcv i kat nachylenia jest na zewnatrz wiec woda raczej tutaj nie bedzie szkodzić poprostu bedzie skapywac po okapie zrobionym pod rynna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto2005r 11.01.2009 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 ja mam okapy drewniane wiec to odpada bo bym po kilku latach misiał je zmieniać.u siebie jeszcze sie nie spotkałem ze skraplaniem może dobra wentylacja albo nie zauważyłem .a dokładniej to tylko martwi mnie ocieplenie skosów w miejscach użytkowych,bo całego dachu nie mam zamiaru ocieplać,miedzy częścią użytkowa a stryszkiem który tam będzie planuje ułożyć następujące warstwy:-płyta kartonowo gipsowa-folia paroizolacyjna(aluminiowa bądź żółta)-granulat wełny mineralnej(pomiędzy legarami)-i od góry płyta OSBa przecież kilka lat temu gdy nie była w zastosowaniu folia to poddasza tez były użytkowe a zwłaszcza w górach i tez ocieplali .bo zrywać pokrycie dachu by folie położyć to kretynizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniooo 11.01.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 A jeżeli chodzi o granulat... Nie chce tutaj negować cudowności tego produktu.Ale znasz kogos kto ma tym zrobione?Poleca ten produkt?Lepiej spytać kogos o opinię a nie zdawać sie na opis. Na kazdym produkcie stosowanym do tego celu znajdziesz taka etykiete Ja mogę tylko przytoczyć przykład naszego domu. Konstrukcja z 1,5 pustaka. Jakies 10 lat temu stosowano ocieplecia wlasnie podobnego typu a jak to wygladało.. Otóż przyjeżdzali sobie panowie ze swoim agregatem nawiercali nam otwory w scianach i tam pakowali ten produkt cos w stylu pianki poli tyle ze bardziej miekki i nie sprezynował tak jak pianka.No super sprawa. Pierwsza zima no w domu jakby cieplej ok produkt sie sprawdził. Nastepnej zimy to juz byla kastrofa pustaki zaznaczały sie na scianach, widać bylo idealnie spoiny. Co sie dzieje? I tak zostało do dzisiaj grzybki i inne pleśnie w domu u nas zamieszkały.W przyszłym roku ocieplenie styropianem podobno sprawe ma atwić. Rozmawiałem ostatnio z pewną osobą i oswiecił mnie dlaczego to ocieplenie nie zdało egzaminu. Wykonując izolacje miedzy warstwami pustaków przesunelismy punkt skraplania do wewnatrz. Pierwszej zimy wilgoc kumulowała sie w scianie nastepnej zimy juz dawała o sobie znac. Dlatego ja mam tak sceptyczne do tego cudownego produktu podejscie.Poza tym mnie to wyglada na resztki wełny lub jakis odpad po produkcjyjny który warto teraz sprzedzać - moze za ostre słowa ale ja oceniam tylko to co widze. Moze ktos dokłanie zna produkt i podzieli się informacja o nim i wtedy przekona mnie do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniooo 11.01.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Zgadza sie ludzie kiedys tez mieli poddasza użytkowe ale pod dachem z pełnym deskowaniem ! Sam takie widzialem.Wata szklana byla dawana i najczesciej boazeria. Jezeli chodzi o problem ocieplenia u mnie tez tylko głowie sie z tymi skosami bo reszte zostawiam odkryte.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto2005r 11.01.2009 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 zgadzam sie ,może sie okazać ze ten granulat to niewypał,ale w okolicy nie znam osób kto by miał z tym do czynienia,ale w pierwszej kolejności zastosuje ja na podłogę pomiędzy legarami ,prawdopodobnie już coś więcej będę mógł powiedzieć w sobotę bo mam miedz przywieziony granulat. "Zgadza sie ludzie kiedyś tez mieli poddasza użytkowe ale pod dachem z pełnym deskowaniem ! Sam takie widziałem.Wata szklana była dawana i najczęściej boazeria. Jeżeli chodzi o problem ocieplenia u mnie tez tylko głowie sie z tymi skosami bo resztę zostawiam odkryte.." a jesli było deskowanie to deska tez wodę-parę chłonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniooo 11.01.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Mysle ze pod papą to troche inna sprawa..szczelina wentylacyjna i powietrze osuszalo tą wate.Gdybac mozna ale narazie trzeba siie zastanowic nad swoim przypadkiem Ja zaczynam ruszac z robotą dopiero luty-marzec.Musze zaimpregnowac krokwie. Póżniej bedę dobijał folię do krokwi listewkami i wyprowadzał ją przy okapie.Jezeli bedzie sie działo cos niepokojącego to zerwe podsufitke i cos bede kombinował. Efekt skraplania jest widoczny tylko zima i pózną jesienia wiec moze nie bedzie tak zle. Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.01.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 A jeżeli chodzi o granulat... Nie chce tutaj negować cudowności tego produktu.Ale znasz kogos kto ma tym zrobione?Poleca ten produkt?Lepiej spytać kogos o opinię a nie zdawać sie na opis. Na kazdym produkcie stosowanym do tego celu znajdziesz taka etykiete Sam zastosowałem granulat w stropie drewnianym pomiędzy poziomami ogrzewanymi. Główny cel zastosowania to była izolacja od hałasu z poddasza, a drugim izolacja termiczna, aby ciepło z dołu nie przegrzewało mi góry. Cudów nie ma. Nie jest to lepszy produkt niż wełna w płytach, czy rolkach. Ma plusy i minusy. Na plus jest to, że zapełnia wszelkie szczeliny (w stropie) lepiej niż w płytach, ma lepsze własności jako izolacja akustyczna (bo jest cięższa), jest tańsza. Na minus - gorsze właściwości jako izolacja termiczna, dużo łatwiej nasiąknie (mimo, że jest zabezpieczona), dużo łatwiej się ubije. Do stropu jak dla mnie to był ideał. Do innych zastosować mocno bym się zastanowił. Jeśli hodzi o technologię wykonania to rzeczywiście z reguły jest wykonywana z odpadów, co nic jej nie umniejsza. Gdy nie jest wykonana z odpadów ma te same właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts