Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek przeróbka

gregfr

Recommended Posts

Witam.

Czy ktoś nawijał spirale z rury miedzianej na kolektor kominowy od kominka? Chce tak zrobić i podłaczyć to do grzejników. Nie mam mozliwości rozprowadzenia ciepła powietrzem. Płaszcza wodnego nie chce. Myśle ze w jakimś stopniu dogrzeje to wode. Dom stary i dośc duży ponad 300metrów.

Witam po pierwsze skoro ok 600zl to "troche drogo' t nie bierz sie za to bo koszt calej takiej instalki wynisie duzo wiecej niz cena tego wymiennika.Kiedys brat robil takie ogrzewanie wody na rurkach miedzianych ,ale nie umieszcal ich na rurze wylotowej z kominka ,ale owinol ja dokola wkladu i to dzialalo niezle.Musisz wziac pod uwege koniecznoc zakupu pompy oraz rozwiazac koniecznosc zasilania awaryjnego .Mozna stosowac UPSy od kompow ,ale wtdy nie mozna zostawic rozpalonego kominka pod nieobecnosc domownikow(ups pociagnie pompe kilkanascie, kilkadzisiat minut ,a potem cisnienie wody rozwali cala instalke)Koniecznie zrobic trzeba automatyczne wlaczanie pompy,brat kiedys myslal ,ze ktos inny ja wlaczyl ten ktos mysla ,ze on ja wlaczyl i cisnienie wody malo domu nie rozwalilo,w srodku wygladalo ze nadeszlo trzesienie ziemi o duzej sile :-).Pzdr

To opiszę całą istalacje jaką posiadam. Piec koksiak z podkową połączony z gazowym piecem 2 funkcyjnym. Całość jest na układzie otwartym, czyli mam zbiornik wyrównawczy. Posiadam tez dwie pompy jedna działa automatycznie w piecu gazowym drugą moge załaczyć po odłaczeniu tej pierwszej. Cały układ jest nowy i zasila dom o powierzchni 320metrów. Kominek ma być atrakcją, ale jesli już jest to ogrzewając pokój 50 metrowy powietrzem może tez wspomóc piec gazowy podgrzeając wode. Tak więc pomyślałem sobie ze kilka rurek za kominkiem może być ciekawym rozwiązaniem. Fajnie ze można poradzić sie innych. Pozdrawiam

skoro masz juz instalacje grzewcza to faktycznie wiekszosc kosztow juz poniosles.Na Twoim miejscu pomiedzy swietami o sylewstrem czailbym na wyprzedazowy wklada kominkowy z plasczem wodnym (mozna trafic czasmi za 1/3 ceny ,bo firmy nie chca miec resztowek na remanencie koncowym na koniec roku),a wklad ktory posiadasz sprzedalbym w allegro.Jezeli nie udalo by sie takie cos to raczej nawijalbym rurki na korpus wkladu,ewentualnie sa dosc taie pieco-kominki z plaszczami wodnymi (ceny od 1400zl) i masz z glowy problem.Pzdr