Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwójna opłata?

Recommended Posts

Witam.

Mam problem jakis czas temu zakupiłem dom. W tym domu mam szambo odstojnikowe tzn połaczone trzy zbiorniki. Z ostaniego zbiornika to najżadsze jest odprowadzane do deszczówki. Jest to wszystko zdogne z prawem mam wszystkie projekty a miasto podobno płaci gdzies tam kare za odprowadzanie nieczystosci do deszczówki. Problem polega na tym iz musze wykonywac podwójna opłate tzn. płace kilka razy do roku za wywóz szamba i dodatkowo płace za sciek wodociagom. Podczas rozmowy w urzedzie miasta poinformowano mnie ze jak mi sie nie podoba to moga mi odciąć szmabo od deszczówki a ze nie jest za duze to byłby dla mnie kłopot.

Bardzo byłbym wdzieczy jesli ktos mógłby mi pomóc.

Gość ZW

Z rzadkim wywoziłbyś co kilka tygodni a nie "kilka razy w roku".

Jak podasz pojemność szamba, liczbę osób i cenę za wywóz szamba w Twojej okolicy podejmuję się policzyć ile byś płacił po odcięciu deszczówki.

pozdr

• 2 weeks później...

Ty się lepiej od tej deszczówki sam odłącz. Jak sie wreszcie ktoś obudzi w wydziale ochrony środowiska to będą jaja. Chyba ze masz umowę na odprowadzanie ścieków...

Mam taka propozycję. Napisz do wodociągów prosbe o likwidację szamba. Zobaczysz co Ci napiszą. Jeżeli nie pozwolą, ponieważ jestes podłączony do deszczówki to powiem Ci tyle, że jest to tak gruby przekręt, że aż nie moge w to uwierzyć. Myślę, że to jest kanalizacja ogólnospławna. Wg najnowszych norm do takiej kanalizacji podłączamy się bez osadnika.