Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze ...

Recommended Posts

Witam, potrzebuje pomocy ...

Na poddaszu mam jedną wielką przestrzeń, będzie podzielona na 2 pokoje plus łazienka i teraz moje pytanie ... w jakiej kolejności wykonać prace

1. Całe poddasze ocieplić (skosy, sufit), zabudować sufit płytą g-k ,potem skosy i dopiero wtedy podzielić ściankami działowymi (też ścianki z g-k) na pomieszczenia (plus to taki że ścianki będą mogły stać tam gdzie ja zechcę) :D ,a na koniec ściany szczytowe i kolankowe.

2. Ocieplam poddasze, ustawiam ścianki działowe ( z g-k) niestety ścianki muszą być w miejscu krokwi bo do czegoś trzeba przymocować :o :oops: i dopiero wtedy sufit, skosy itd...

Który sposób lepszy jeśli chodzi o pękania itd...

Wolałabym 1 ,ale poradzić się warto, pozdrawiam

Ścianki powinno się kręcić do krokwi, jętek ewentualnie wymianów.Nie jest również powiedziane, że nie można przykręcać ich już po opłytowaniu skosów i sufitu.Jednak ścianka wykonana w ten sposób nie będzie tak stabilna jak przykręcona do więźby.Możesz pójść na łatwiznę i ścianki w,których planujesz drzwi mocować do więźby, a pozostałe kręcić przez płyty :wink:

ja mam mieszkanie wykonane dokładnie jak opisane 1 sposobem. Ocieplenie z sufitem wykonane w kwietniu 2007 rok, a ścianki działowe z k/g + szczytowe z przyklejonymi płytami w listopadzie 2007 rok. Na razie wszystko wygląda w porządku - zauważyłe 2 małe pęknięcia na łączeniach płyt sufitowych, ale to chyba normalne dla tego materiału.