ged 08.12.2008 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Jaką średnicę powinna mieć rura od kotła do naczynia wzbiorczego dla mocy kotła 80 kW. Do 40 kW jest 1" a dla 80 nie pamiętam - jest na to norma, ale gdzieś mi ją wcięło. Byłbym wdzięczny za info od fachowca. Oczywiście instalacja otwarta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.12.2008 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 to się wylicza,zwróć się do projektanta,kocioł i mocy większej niż 75 kW i tak podlega odbiorowi UDT, musisz mieć wyliczoną pojemność naczynia wzbiorczego i średnicę zaworu bezpieczeństwa,a tego nie załatwisz bez projektu kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Jaką średnicę powinna mieć rura od kotła do naczynia wzbiorczego dla mocy kotła 80 kW ... ja bym pociagnał taką samą srednicą jaka masz na wyjściu z kotła ... p.s. mysle, ze do obsługi takiego kotła musisz miec uprawnienia potwierdzone komisyjnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 08.12.2008 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 1950 to jest instalacja otwarta jak pisałem i nie ma zaworu bezpieczeństwa. Z tego co pamiętam to norma podaje minimalną średnicę dla przedziału mocy - bez względu na wyliczenia. ... czy to znaczy że muszę zrobić kurs palacza CO ? Od dzisiaj ten kocioł ma moc 74.99 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 ... czy to znaczy że muszę zrobić kurs palacza CO ? Od dzisiaj ten kocioł ma moc 74.99 kW. obawaim sie, ze to i tak za duzo aby uniknąć kursu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 08.12.2008 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Kurs palacza we własnym domu !!!??? To jest automatyczny piec!!! Zasypuję podajnik i naciskam guzik !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.12.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Kurs palacza we własnym domu !!!??? To jest automatyczny piec!!! Zasypuję podajnik i naciskam guzik !!!Te w ciepłowniach też są automatyczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.12.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Całą wieś będziesz ogrzewał ??? Czy 80 KW to Twoje zapotrzebowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Kurs palacza we własnym domu !!!??? To jest automatyczny piec!!! Zasypuję podajnik i naciskam guzik !!! zdaje sie, ze wczesniej mówiło o tym ZARZĄDZENIE MINISTRA PRZEMYSŁU z dnia 15 marca 1989 r. w sprawie dodatkowych wymagań kwalifikacyjnych dla osób zajmujących się eksploatacją urządzeń i instalacji energetycznych, które zostało uchylone ... teraz chyba obowiązuje rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz. U. Nr 89, poz. 828 i Nr 129, poz. 1184) ale moge sie mylic i prosze o ewentualna korekte fachowców od Prawa Energetycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.12.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 teraz chyba obowiązuje rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz. U. Nr 89, poz. 828 i Nr 129, poz. 1184) Zgadza się : http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20030890828 Uprawnienia trzeba mieć dla kotłów powyżej 50kW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 dzięki HenoK ja tez poszukałem w sieci Prawa Energetycznego http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/1997/0348.htm Art. 54. 1. Osoby zajmujące się eksploatacją sieci oraz urządzeń i instalacji określonych w przepisach, o których mowa w ust. 6, obowiązane są posiadać kwalifikacje potwierdzone świadectwem wydanym przez komisje kwalifikacyjne. 2. Zabrania się zatrudniania przy samodzielnej eksploatacji sieci oraz urządzeń i instalacji określonych w przepisach, o których mowa w ust. 6, osób bez kwalifikacji, o których mowa w ust. 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 08.12.2008 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 UUps coś mi się wydaję, że czegoś nie przewidziałem. Trzeba będzie ten wielki gdzieś ukryć, zamontować atrapę małego, a po odbiorach zrobić podmiankę. Piczman - 80kW na 1200 m2 - wolę mieć nadmiar mocy...A co z tą rurą? 2" kropnąć ? ... mam 1", po 2" muszę do Huty podskoczyć - nie chce mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 08.12.2008 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Czy te przepisy które panowie przytaczacie dotyczą gospodarstw domowych? Prawo energetyczne w mojej prywatnej, na moje własne potrzeby kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Czy te przepisy które panowie przytaczacie dotyczą gospodarstw domowych? Prawo energetyczne w mojej prywatnej, na moje własne potrzeby kotłowni? te przepsy dotyczą kotłow o określonej mocy ... obojetnie gdzie taki kocioł sie znajduje zajmuje sie tym Urząd Dozoru Technicznego /a z nimi nie ma zartów/ kocioł tej mocy powierzony dyletantowi moze spowodowac nieobliczalną w skutkach katastrofe dlatego uprawnienia w tej dziedzinie nie były dawane dozywotnio /jak np. prawo jazdy/ a trzeba było zdawac egzamin co 5 lat ... co do rury to mysle ze optymalnie było by miec 2" ale /zaznaczam, ze sie na tym nie znam/ mysle, ze mozesz ja zredukowac do 6/4 " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 08.12.2008 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Niech i tak będzie. Daję 2" Naczynie wzbiorcze to chyba 5% pojemności instalacji? dobrze pamiętam? 40l powinno wystarczyć. Tylko nie znalazłem takowego z 2" króćcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 jak dobrze pamietam naczynie to minimum 4 % objetosci zładu dwucalowa mufka wystarczy jedna /ta od spodu/ i mozna ją wspawac i "wypalic" dziure gazowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 08.12.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 brzoza - 6/4" = 3/2" = 1.5"Co chcesz redukować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 08.12.2008 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 z 2" na 6/4"Wspawam elektrycznie i wypalę elektrycznie. Fajka ze zbiornika też musi być 2" - w takim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 08.12.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Widzę, że poprawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.12.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 sorry nie doczytałem że układ otwarty,tym nie mniej, trzeba mieć projekt kotłowni,norma mówi o średnicach rury bezpieczeństwa do mocy 25 kW, to jest wspomniany przez Ciebie 1"wszystko co poniżej winno być wyliczone w naczyniu: rura wzbiorcza, rura bezpieczeństwa, rura przelewowa, jedynie rura odpowietrzająca ma określoną średnicę która ma mieć minimum 15 mm lecz nie mniejszą niż średnica rury odpowietrzającej instalację, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts