Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura bezpieczeństwa CO !!

ged

Recommended Posts

Jaką średnicę powinna mieć rura od kotła do naczynia wzbiorczego dla mocy kotła 80 kW. Do 40 kW jest 1" a dla 80 nie pamiętam - jest na to norma, ale gdzieś mi ją wcięło. Byłbym wdzięczny za info od fachowca. Oczywiście instalacja otwarta...

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Jaką średnicę powinna mieć rura od kotła do naczynia wzbiorczego dla mocy kotła 80 kW ...

ja bym pociagnał taką samą srednicą jaka masz na wyjściu z kotła ...

p.s.

mysle, ze do obsługi takiego kotła musisz miec uprawnienia potwierdzone komisyjnie ...

1950 to jest instalacja otwarta jak pisałem i nie ma zaworu bezpieczeństwa. Z tego co pamiętam to norma podaje minimalną średnicę dla przedziału mocy - bez względu na wyliczenia.

... czy to znaczy że muszę zrobić kurs palacza CO ? :o

Od dzisiaj ten kocioł ma moc 74.99 kW.

Kurs palacza we własnym domu !!!??? To jest automatyczny piec!!! Zasypuję podajnik i naciskam guzik !!!

zdaje sie, ze wczesniej mówiło o tym

ZARZĄDZENIE MINISTRA PRZEMYSŁU

z dnia 15 marca 1989 r.

w sprawie dodatkowych wymagań kwalifikacyjnych dla osób zajmujących się eksploatacją urządzeń i instalacji energetycznych, które zostało uchylone ...

teraz chyba obowiązuje rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz. U. Nr 89, poz. 828 i Nr 129, poz. 1184)

ale moge sie mylic i prosze o ewentualna korekte fachowców od Prawa Energetycznego

teraz chyba obowiązuje rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz. U. Nr 89, poz. 828 i Nr 129, poz. 1184)

Zgadza się :

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20030890828

Uprawnienia trzeba mieć dla kotłów powyżej 50kW :(.

dzięki HenoK :)

ja tez poszukałem w sieci Prawa Energetycznego

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/1997/0348.htm

Art. 54. 1. Osoby zajmujące się eksploatacją sieci oraz urządzeń i instalacji określonych w przepisach, o których mowa w ust. 6, obowiązane są posiadać kwalifikacje potwierdzone świadectwem wydanym przez komisje kwalifikacyjne.

2. Zabrania się zatrudniania przy samodzielnej eksploatacji sieci oraz urządzeń i instalacji określonych w przepisach, o których mowa w ust. 6, osób bez kwalifikacji, o których mowa w ust. 1.

UUps coś mi się wydaję, że czegoś nie przewidziałem. Trzeba będzie ten wielki gdzieś ukryć, zamontować atrapę małego, a po odbiorach zrobić podmiankę. Piczman - 80kW na 1200 m2 - wolę mieć nadmiar mocy...

A co z tą rurą? 2" kropnąć ? ... mam 1", po 2" muszę do Huty podskoczyć - nie chce mi się.

Czy te przepisy które panowie przytaczacie dotyczą gospodarstw domowych? Prawo energetyczne w mojej prywatnej, na moje własne potrzeby kotłowni?

te przepsy dotyczą kotłow o określonej mocy ...

obojetnie gdzie taki kocioł sie znajduje zajmuje sie tym Urząd Dozoru Technicznego /a z nimi nie ma zartów/

kocioł tej mocy powierzony dyletantowi moze spowodowac nieobliczalną w skutkach katastrofe

dlatego uprawnienia w tej dziedzinie nie były dawane dozywotnio /jak np. prawo jazdy/

a trzeba było zdawac egzamin co 5 lat ...

co do rury to mysle ze optymalnie było by miec 2"

ale /zaznaczam, ze sie na tym nie znam/ mysle, ze mozesz ja zredukowac do 6/4 "

sorry nie doczytałem że układ otwarty,

tym nie mniej, trzeba mieć projekt kotłowni,

norma mówi o średnicach rury bezpieczeństwa do mocy 25 kW, to jest wspomniany przez Ciebie 1"

wszystko co poniżej winno być wyliczone w naczyniu:

rura wzbiorcza, rura bezpieczeństwa, rura przelewowa,

jedynie rura odpowietrzająca ma określoną średnicę która ma mieć minimum 15 mm lecz nie mniejszą niż średnica rury odpowietrzającej instalację,