ged 10.12.2008 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 - co za różnica czy rury PP są blisko czy dalej od kotła? Jakie są straty temperatury w rurach ocieplonych? Żadne, czyli bez znaczenia jak daleko jest rura PP Nie chodzi o straty, chodzi o to, że te plastikowe rury się stopią. - czy zawór zwrotny nie może być poziomo? Czy nie wystarczy żeby miał strzałkę w tę stronę w którą płynie woda Może być - pod warunkiem, że ma sprężynę. Zawór na zdjęciu jej nie ma, dlatego musi być montowany pionowo. Na dodatek woda musi płynąć w nim z dołu do góry - czyli powinien być na zasilaniu, a nie na powrocie. - czy to w czymś przeszkadza że są zawory na zasilaniu i powrocie, o ile są otwarte? Owszem po pierwsze sprzeczne z przepisami, po drugie bardzo niebezpieczne - a o bezpieczeństwie jest ten wątek. Wyobraź sobie, że zamknąłeś zawory z jakiegoś tam powodu, pojechałeś sobie gdzieś, a ktoś odpalił kocioł i ... wielkie buuum Co prawda w tej instalacji potopią się wcześniej rury... - redukcja rury zasilającej - pewnie musiała byc, bo dalsza część instalacji wygląda na zrobioną na mniejszej średnicy. Więc sądzę że nie było innej możliwości. A poza tym na wyjściu z kotła jest taka gruba rura że można by nią strażacką sikawkę zasilić, a co dopiero malutką instalację domowego co... Na wyjściu tego kotła jest rura jaką producent przewidział, aby kocioł był bezpieczny. Jest jeszcze problem ze zwężoną rurą spalinową przy wejściu do komina - ale pewnie skoro stary kocioł na tym działał to i nowy będzie... Będzie, albo nie będzie. Na temat średnicy komina rozmawiałem osobiście z konstruktorem tego kotła i zapewniał, że nigdy nie mają problemów jeśli ktoś go zmniejszy - bo te kotły są szczelne i dmuchawa pomaga w odprowadzeniu spalin - to jego argumenty, nie sprawdzałem, nie wiem. U siebie dałem rurę taką jaka jest na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.12.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 - czy zawór zwrotny nie może być poziomo? Czy nie wystarczy żeby miał strzałkę w tę stronę w którą płynie woda Może być - pod warunkiem, że ma sprężynę. Zawór na zdjęciu jej nie ma, dlatego musi być montowany pionowo. Na dodatek woda musi płynąć w nim z dołu do góry - czyli powinien być na zasilaniu, a nie na powrocie. nie tak do końca, zawór różnicowy owszem jest bez sprężyny ale kulka która jest w środku powinna być tak zrównoważona hydraulicznie że pozycja pracy (poza pracą z góry na dół jest obojętna, można go także stosować na powrocie - redukcja rury zasilającej - pewnie musiała byc, bo dalsza część instalacji wygląda na zrobioną na mniejszej średnicy. Więc sądzę że nie było innej możliwości. A poza tym na wyjściu z kotła jest taka gruba rura że można by nią strażacką sikawkę zasilić, a co dopiero malutką instalację domowego co... Na wyjściu tego kotła jest rura jaką producent przewidział, aby kocioł był bezpieczny. też nie tak do końca, wyobraź sobie rurę fi 1 1/2" a takie z reguły są stosowane w kotłach nawet o mocy 10 kW do napewno 25 kW zasilającą w pierwszym wypadku dom o powierzchni 140 mm2, redukuje się i wcale nie jest to błędem, w większości kotłów gazowych zasilanie i powrót wyprowadzone jest średnicami 3/4" i wcale nie znaczy że jak takimi średnicami rozprowadzisz instalację to będzie zrobiona zgodnie ze sztuką Jest jeszcze problem ze zwężoną rurą spalinową przy wejściu do komina - ale pewnie skoro stary kocioł na tym działał to i nowy będzie... Będzie, albo nie będzie. Na temat średnicy komina rozmawiałem osobiście z konstruktorem tego kotła i zapewniał, że nigdy nie mają problemów jeśli ktoś go zmniejszy - bo te kotły są szczelne i dmuchawa pomaga w odprowadzeniu spalin - to jego argumenty, nie sprawdzałem, nie wiem. U siebie dałem rurę taką jaka jest na kotle. i tutaj się z Tobą zgodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts