Marysia i Mariusz 05.01.2009 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Temat ZTK, który poruszyłeś był ostatnią zagadką dla mnie. U mnie w tym miejscu wkręcony jest czujnik ciśnienia wraz z termometrem, ale myślałem o jakimś zaworze bezpieczeństwa w tym miejscu. Muszę zacząć od lektury instrukcji obsługi. Jeśli wiesz, jakie konkretnie zabezpieczenie ma tam być, to podeślij link ze zdjęciem tego cuda. Co do czujników ZTK i temperatury, to zwyczajnie wkłada się je razem w otwór z tyłu kotła, tak jak opisałeś. P.S. Mrozy ściskają. Rozpalam drewnem, później już tylko węgiel orzech II albo kostka. Temperatura na kotle 65-70, zawór 4d otwarty w całości na instalację, czyli ok. 62 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 05.01.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Jeśli wiesz, jakie konkretnie zabezpieczenie ma tam być, to podeślij link ze zdjęciem tego cuda. Wg doradcy technicznego wystarczy zwykły zawór bezpieczeństwa 1.5bar z zaślepką na końcu. Ale właśnie myślę, że termometr to też fajna sprawa - ja mam termometry na razie tylko za mieszaczami 4d (jeden do centralnego, drugi do podłogówki) - przyda się aby odczytać dokładną temperaturę wody w kotle, bo te czujniki mierzą tylko temperaturę kotła (aczkolwiek powinny być zbliżone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 12.01.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Hej! Jesteśmy już po odpaleniu. Oto nasze pierwsze spostrzeżenia. Jeszcze nie mamy zrobionego pełnego odbioru ciepła, na razie jest 5 grzejników, dojdą jeszcze 3. Dojdzie jeszcze ogrzewanie CWU, dojdzie podłogówka. Gdyby instalacja pracowała w 75/65/20, to mielibyśmy odbiór 9.5kW. Na razie ze względów bezpieczeństwa (nie mieszkamy tam, a grzejemy także w nocy) testowaliśmy piec ustawiony na 60 stopni, potem na chwilkę na próbę 75, i ostatecznie wróciliśmy do 62 st. Przy 75 grzejniki nie dały rady odebrać tej energii, i szybko zrobiło się 92st na piecu. Na szczęście nie więcej... Z dmuchawą jest tak jak pisze Marysia i Mariusz. Ona jest za mocna do tego pieca Ja w chwili obecnej mam 22-28. Jak piec był na 75, do spróbowaliśmy dmuchawę mocniej, chyba 30-45, i podejrzewam że to tak rozbujało piec... Palimy na razie węglem, zwykłym groszkiem (nie ekogroszkiem). Niestety mokrym (leży na dworze, a śniegu było trochę). Ostatni wynik spalania z dziś rana - po 12h spaliło na oko pół komory węgla. Co do zasobnika - wchodzą mi 4 wiaderka 10 litrowe, a pewnie i jeszcze trochę by weszło Najgorzej jest jednak z tymi nieszczelnościami - jak mi zadymi, to leci zarówno z komory załadowczej, z komory górnej, a nawet i spod śrub przy kratkach wyczystkowych na dole! Tu Kostrzewa się nie popisała... Co do górnej pokrywy, to serwisant stwierdził że trzeba podgrzać piec i na ciepło dokręcić. Ta pokrywa ma uszczelkę (sznur) i musi się rozgrzać, aby dokręcić i dopasować. No i tu kolejny minus - przy dokręcaniu pękł kurek (to pokrętło), okazało się że trzpień śruby jest za gruby w stosunku do nakrętki, może trzeba by spróbować z jakimiś podkładkami... A na koniec tego wszystkiego - przy serwisancie, jak piec podszedł do 92st, to potem jak spadł to przestała działać dmuchawa. Po prostu nie podawało napięcia na wyjście dmuchawy, mierzyliśmy styki i brak napięcia na sterowniku. Nawet w trybie serwisowym/testowanie wyjść... Ja osobiście podejrzewam, że zadziałał wyłącznik termiczny, ale serwisant spisał reklamację i będziemy mieć nowy sterownik. Na razie to na szczęście drzwiczki wystarczy otworzyć, podgrzeje się, a sterownik potem puszcza na pompy. Generalnie jesteśmy zadowoleni z pieca, wytrzymuje noc bez problemów. Przy największych mrozach (-22) w domu utrzymał 8st, dziś o 6 rano gdy było -10 na dworze to przy kotłowni było +15, w salonie +13 Poddasze już ocieplone w całości, więc jedynymi nieszczelnościami były drzwi wejściowe (na razie prowizoryczne OSB ze styropianem na krawędziach, by tak nie wiało...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 12.01.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 GosiaIAdam - dzięki za relację Czyli są jakieś niedoróbki ... No i ta temperatura, do mieskzania to się nie nadaje, ale pewno dlatego, że sa szpary i nie wszystkie grzejniki ... Napiszcie jak tam juz go zupełnie "okiełznacie" pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 12.01.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 A, jeszcze, jeszcze ... Jak macie zrealizowane doprowadzenie pow. do spalania ? I może byście parę fotek zainstalowanego pieca zapodali, zawsze to jeszcze inaczej zobrazuje pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 12.01.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 No fakt - temperatura do mieszkania nieodpowiednia, ale dom był cały wychłodzony, są szpary, brak ocieplenia... doprowadzenie powietrza do spalania - generalnie w kotłowni mamy dziurę w ścianie gdzieś tak 25x10cm (przerwa między pustakami). Na chwilę obecną (były mrozy, a w kotłowni mam też doprowadzony wodociąg, wodomierz) kratka jest zamknięta całkowicie, a powietrze do spalania dochodzi przez nieszczelne drzwi... Kratka wygląda z zewnątrz tak:http://lh3.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SR_kBEefB_I/AAAAAAAACsQ/xuHcdoxtx04/s400/IMG_2514.JPG Generalnie z tym spalaniem to różnie - bo niby dymek fajny, czasami wręcz przezroczysty, a z drugiej strony osadza mi się smoła na piecu... ale tu zrzucam winę na niską temperaturę spalania, a więcej dać nie mogę póki nie będzie pełnego odbioru. Niemniej - więcej powiem jak już to będzie odpalone w normalnych warunkach, bo na razie jest tak na szybko by trochę dogrzać i uchronić się przed mrozami. Samego pieca mam mało zdjęć, jeszcze przed podłączeniem. Postaram się pocykać dziś trochę więcej.http://lh4.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SVpV7T_MwaI/AAAAAAAAC-I/pf0GhOzrMPs/s400/IMG_2707.JPG http://lh5.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SVpYNR2NRxI/AAAAAAAAC-o/97owgNOS7EM/s400/20081230%28001%29.jpg http://lh3.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SVpYRwrVX-I/AAAAAAAAC-w/XyTth0hpsbg/s400/20081230%28002%29.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia i Mariusz 12.01.2009 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 GosiaIAdam, to witam w klubie. Wczoraj nam też nawaliła dmuchawa!Biorę się do rozpalania, zamykam dolne drzwiczki, włączam sterownik, a tu dmuchawa nie działa.Sprawdziliśmy dmuchawę bez sterownika i działa, więc wina musi być gdzieś w sterowaniu.Dzisiaj będę dochodził, co się mogło stać, ale widzę po Waszy przykładzie, że usterka się powtarza. U nas jednak nie doszło do przegrzania się kotła. Ot nawaliło!Dam znać, jak się przygoda skończy. W każdym razie sterownik pokazuje pracę dmuchawy normalnie, wydaje się właśnie, że nie podaje jednak do niej prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 12.01.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 W każdym razie sterownik pokazuje pracę dmuchawy normalnie, wydaje się właśnie, że nie podaje jednak do niej prądu. Próbowałem to diagnozować samemu, ale sytuacja się nie powtórzyła więc nie wiem. Czy w trybie serwisowym przy testowaniu wyjść też nie działa? Czy dmuchawa buczy w ogóle, czy nie? U mnie rusza dopiero gdzieś od mocy 13-15, poniżej tylko buczy. U mnie mogłem to wytłumaczyć sobie tym czujnikiem, ale z Twojego opisu wynika że rozpalałeś zimny piec! Aczkolwiek czujnik zawsze mógł się wyłączyć. Gdyby mi się jeszcze raz to zdarzyło, to w sterowniku odłączyłbym na zaciskach wyłącznik termiczny ZTK. Może on u Ciebie nawalił i zwiera... nie mam pojęcia. Ale najprościej to dzwoń do serwisu, niech przyjeżdżają sprawdzać, przecież my szarzy użytkownicy nie musimy się na tym znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 13.01.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Hej, Marysia i Mariusz, jak tam wasza dmuchawa? Mam jeszcze jedno pytanie, bo mnie trochę niepokoi to w naszym piecu. Za każdym razem, gdy chcę dosypać węgla (zasypuję do pełna i dosypuję rano i wieczorem) to ustawiam górną wajchę na spalanie górne, wciskam tą wajchę z tyłu przy czopuchu i powoli otwieram komorę załadowczą. Uchylam gdzieś na 1cm, dostaje się tam powietrze i ..... buch! Normalnie wybuchają tam gazy, które się gromadzą podczas spalania. Czasem mnie to przeraża, aż się boję by się nic nie stało! Poza tym strasznie smoli mi piec - nie wiem, może mimo wszystko mam za niską temperaturę? Obecnie ustawione mam na 62st, podłączone 5 grzejników (ok 90 kW przy 75/65, więc teraz odbiór mniejszy). Może coś nie tak z kominem (ale wątpię, mam fi180, 8m, systemowy ocieplany). Autoryzowany serwisant niezbyt dużo mógł powiedzieć... Poza tym - dziś trochę więcej fotek Można klikać dla powiększenia. Piec http://lh4.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SWuh6Jno-II/AAAAAAAADDk/WyZNKUo7cbI/s288/IMG_2735.JPG http://lh4.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SWuhq6a5AwI/AAAAAAAADC0/b7Jtubx0KrA/s288/IMG_2729.JPG http://lh5.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SWuhoKBBAzI/AAAAAAAADCs/052CILsPxrc/s288/IMG_2728.JPG Fragment instalacji http://lh5.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SWuhtfEQqjI/AAAAAAAADC8/KvHtjcFrxc0/s288/IMG_2730.JPG http://lh5.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SWuhwOmxe1I/AAAAAAAADDE/XxZWucJzd6s/s288/IMG_2731.JPG Rozdzielacze - CO i podłogówka http://lh3.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SWuiDY6GNfI/AAAAAAAADD0/zKyM71aK_t8/s288/IMG_2737.JPG http://lh6.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SWuiGjSEkCI/AAAAAAAADD8/wxAp9ycHkRw/s288/IMG_2738.JPG Sterownik http://lh3.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SWuh3-NgOzI/AAAAAAAADDc/KnjH1t0-9nA/s288/IMG_2734.JPG Dymiąca pokrywa http://lh6.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SWuiIpgIPGI/AAAAAAAADEE/cOln489B79Q/s288/IMG_2772.JPG http://lh3.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SWuiKW9aB4I/AAAAAAAADEM/FCj7garVrDU/s288/IMG_2773.JPG http://lh6.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SWuiMqRsiaI/AAAAAAAADEU/q8VUi_05w48/s288/IMG_2774.JPG http://lh3.ggpht.com/_eZEMW8A6vQc/SWuiOhWFPVI/AAAAAAAADEc/HWpaMfFaf1Y/s288/IMG_2776.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 13.01.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 GosiaIAdam - co do tego dymiącego pieca, jakbyście odetkali tą dziure po pustaku co macie w ścianie, btłby większy napływ powietrza, może by nie waliło dymem, przy otwieraniu ... ? Spróbujcie z ciekawości dzięki za fotki pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 13.01.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 GosiaIAdam - co do tego dymiącego pieca, jakbyście odetkali tą dziure po pustaku co macie w ścianie, btłby większy napływ powietrza, może by nie waliło dymem, przy otwieraniu ... ? Spróbujcie z ciekawości dzięki za fotki pozdrawiam, majki Spróbujemy, wszystkiego się musimy nauczyć. Na razie jest zatkane, bo dokładnie na przeciwko jest wodomierz, i póki nie było ogrzewania to musieliśmy zatkać, by nie zamarzł. Na razie nie ma jeszcze ścianki działowej do kotłowni i sporo powietrza wchodzi przez drzwi wejściowe. Dziś spróbowaliśmy taki patent - po otwarciu wajch w piecu odczekać trochę dłużej, a dopiero potem otworzyć klapę do ładowania. No - i jeszcze nie mamy wykutej kratki wentylacyjnej, to też trochę może pomóc Chcemy też spróbować innego węgla, podejrzewam że ten może mieć za dużo siarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia i Mariusz 13.01.2009 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Mój sterownik został dzisiaj wysłany do producenta - Estymy.Sprawdziliśmy, napięcie było, ale z jakichś względów prąd nie docierał do dmuchawy.Co do dymienia drzwiczek i klapy, to:wszystkie drzwiczki i klapy uszczelniliśmy silikonem, takim do 300 stopini, elastycznym. Silkon, ten do 1200 stopni, twardnieje i nie jest elastyczny. Kupcie od razu ten elastyczny, nasz był w tubce jak pasta do zębów, czerwony. Schnie 24h. Dodatkowo klapę, tę od kanałów, zakręcaną na pokrętła, uszczelniliśmy uszczeleczkami pod pokrętłami. Pomogło, teraz dym się delikatnie wydostaje ale dopiero przy dużych prędkośćiach dmuchawy (40 i pow.). P.S. Dymiło nam dokładnie w tych samych miejscach, co Wam! Co do otwierania drzwiczek załadunkowych, to też bucha, ale jak jest dużo opału. Wcześmniej paliłem w tego rodzaju piecach i otwieram jak już jest na tyle mało opału, że nie powinno buchnąć. Trzeba wyczuć. Też przestawiamy dźwignie tak, jak Wy i też mamy komin systemowy f180, z b.dobrym ciągiem. Odnośnie tych wszystkich rzeczy polecam wątek:http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=1497&st=80 Ja nawiew dmuchawy przy węglu orzech II mam od 15-22, z modulacją 5 stopni.Tpk ok. 65 stopni, podchodzi do 72.Testuję różny węgiel, także kostkę, ale najlepiej pali mi się orzechem II. Kostka nie daje tyle energii, żeby ogrzać mój nieocieplony dom, z otwartym garażem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 13.01.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Mój sterownik został dzisiaj wysłany do producenta - Estymy. Sprawdziliśmy, napięcie było, ale z jakichś względów prąd nie docierał do dmuchawy. Może coś nie tak z kablem? Sprawdzaliście kabel? Co do dymienia drzwiczek i klapy, to: wszystkie drzwiczki i klapy uszczelniliśmy silikonem, takim do 300 stopini, elastycznym. Silkon, ten do 1200 stopni, twardnieje i nie jest elastyczny. Kupcie od razu ten elastyczny, nasz był w tubce jak pasta do zębów, czerwony. Schnie 24h. Dodatkowo klapę, tę od kanałów, zakręcaną na pokrętła, uszczelniliśmy uszczeleczkami pod pokrętłami. Pomogło, teraz dym się delikatnie wydostaje ale dopiero przy dużych prędkośćiach dmuchawy (40 i pow.). P.S. Dymiło nam dokładnie w tych samych miejscach, co Wam! Cieszy nas to Jednak wada fabryczna - firma mogła się bardziej postarać... A co do silikonu - no niby można, ale przecież to trzeba odkręcać do czyszczenia, no i co - za każdym razem smarować silikonem od nowa? To powinno być szczelne nawet przy lekkim dokręceniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzypekps 21.01.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 pytaliscie o ustawienia wiec pisze z tym ze nalezy pamietac ze sa ona dla pieca 14 kW: histereza 2 st, wentylator rozpalanie 28 max, palenie od 8 do 18, temp pieca 73 st, zawór 4d mam na 1/3 co do dymienia u mnie dym wydostaje się podczas rozpalania szczególnie po okresowym czyszczeniu tak po 3 dniach palenia przestaje ( jak się samouszczelni spalinami ) z tym że leci zewsząd ale nie z drzwiczek (zarówno zasypowych jak i paleniskowych) co do dymienia podczas dorzucania - nie uniknione, kombinowałem i zawsze cos dymu wpadnie do kotłowni... ogólnie z pieca jestem zadowolony, myślałem że na dom 120 m2 będzie za mały ale okazał się idealny piec działa w układzie otwartym a mimo to dodałem zawór jednofunkcyjny syr 3065 jako zabezpieczenie termiczne pieca, po tym jak zagotowałem trochę wody i teraz juz mogę spać spokojnie wada pieca to brak blokady na czopuchu przez co kiedyś miałem go lekko przymknietego i przy dorzucaniu opału zaciągnął powietrze z komina i przymknął mi go zupełnie - nie zauważyłem i po 10 min jak dmuchawa zaczęla dmuchać cały dym miałem w piwnicy... (teraz mam reg. czopucha na drucie przywiązany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 22.01.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 skrzypeks, jakim palisz węglem i jakie masz wahania temperatury? Ja przy dmuchawie 15-25 i Tpk ustawionej na 70st, to potrafiło mi skoczyć nawet do 85! Na razie zmieniłem na 12-20, ale jeszcze nie miałem czasu poobserwować. Z tym dymem to podobnie, jak się pali kilka dni to już go jakoś nie ma Ale warto myślę mimo wszystko uszczelnić silikonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia i Mariusz 29.01.2009 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam! Mam już sterownik po naprawie. Z Estymy (producent sterownika) odpisali, że dokonali przeglądu i wszystko w porządku. Coś tu nie gra. Wcześniej sterownik nie działał prawidłowo. Sprawdzał to serwisant kostrzewy. Teraz wszystko jest w porządu. Ciekawe. Chyba estyma nie przyznała się do naprawy... W każdym razie mogę w pełni korzystać z pieca. Wczoraj zasypałem go "pod sufit" i po osiągnięciu zadanej temperatury i odłączeniu dmuchawy, temperatura dalej rosła i to dość mocno - 10 stopni od zadanej! Do tego z komina dym jak z parowozu! A to znak, że całe ciepło ucieka przez komin. Okzazało się, że "lewe" powietrze dostaje się przez klapkę dmuchawy. Ponieważ mam dobry ciąg w kominie, to przez dmuchawę mocno zasysa powietrze. Zaznaczam, że nie regulowałem klapki dmuchawy przez jej dociążenie.Jak zacząłem dociążać klapkę piec zaczął pracować jak należy. Po spadku temperatury, załącza się dmuchawa podaje powietrze, temp. rośnie. Następnie dmuchawa się wyłącza, dociążona klapka dmuchawy opada, "lewe" powietrze nie dochodzi i po jakimś czasie temp. pieca spada. Z komina nie leci widoczny dym.Ale jak dociążam klapkę dmuchawy, to muszę zwiększyć obroty dmuchawy do 30, żeby powietrze tłoczone do pieca mogło unieść tę klapkę. Mam pytanie do Was, czy i jak dociążąliście klapkę dmuchawy. Te dwie nakrętki nie wystarczą. Jak to u Was wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 29.01.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Hej, no nam też sterownik się "sam naprawił" - z tym że ja podejrzewam że wtedy zadziałało zabezpieczenie termiczne kotła... Dmuchawę mamy dociążoną tylko tymi dwiema śrubkami, raczej starcza. Obecnie dmuchawa na 12-18. Ale na razie mamy nadal zatkaną kratkę z napływem świeżego powietrza (i tak dom jest rozszczelniony, bo drzwi tymczasowe ) Też mamy duże rozbieżności temp - ustawione na 70, potrafi doskoczyć nawet do 82... lada dzień zmieniamy węgiel, bo groszek się kończy, i będziemy sprawdzać. Trzeba będzie pomyśleć nad jakimś zabezpieczeniem podłogówki, bo mieszacz 4d może nie wystarczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lena08 04.02.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 uwazanie przeczytalam Wasze wypowiedzi/doswiadczenia,poniewaz szukam kotła,który wytrzyma min 10h bez podkładania no i bedzie ekonomiczny jesli chodzi o koszt opału.Mam do ogrzania 127mieszkalnej+ garaz ok30m,czesciowo podlogówka (tylko ok.30m). Zastanawialam sie nad typowym mialowcem całodobowym,ale juz sama nie wiem...Czekam z niecierpliwością na Wasza dalszą wymiane doswiadczeń,moze dowiem sie czegos nowego.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 05.02.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Hej, Pod względem stałopalności Warmet wydaje się być bardzo dobrym kotłem. Np teraz gdy na dworze w okolicach zera, jesteśmy po wylewkach więc nie trzymamy za wysokiej temperatury - ok. 13 st w domu, a spala nam 1/2 do 3/4 zasobnika pieca na dobę. Do niedawna zaglądaliśmy 2 razy na dobę, teraz już tylko raz. Kocioł ten ma kilka wad - trzeba doszczelnić pokrywy górne (ciągle mnie to czeka), trzeba też go dobrze wyregulować aby nie było dużych wahań temperatury. Większość tych ustawień jeszcze przed nami, ale jestem pewien że wybór tego kotła był dobrym wyborem, nie żałujemy nic a nic. Więcej na temat tego kotła znajdziesz na wspomnianym już forum info-grzewanie (np. ten wątek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 23.02.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Cześć Pytanko do tych co już maja Warmeta : braliście ten serwis Kostrzewy do podłączenia kotła. Teraz jest 150 zł za podłączenie + 1 zł/km dojazdu ... I pod koniec I roku użytkowania kolejny płatny przegląd... A i czy mieliście już w dniu dostawy pieca gotową kotłownię, czy dopiero po przywiezieniu pieca hydraulik wam podłączał ? Jak to było u Was, opowiedzcie ... z góry dzięki, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts