ghost34 05.11.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 ja sie zasie psyłoncem ale kurce prosze mnie zmonitoffac na priv co trzeba..bo mam ostatnimi casy strasznie malo timu na fhorum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 05.11.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 ja sie zasie psyłoncem ale kurce prosze mnie zmonitoffac na priv co trzeba..bo mam ostatnimi casy strasznie malo timu na fhorum Juz ja Cie przycisne, nie boj nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwuśka 07.11.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 WitajcieDostałam dla dzieci trochę pluszaków, ale u nas już tyle ich jest, że możemy się podzielić. Bona Dea, przydadzą się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.11.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Zajrzyjcie, proszę, tu: http://forum.muratordom.pl/post3768882.htm#3768882 I proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bona Dea 08.11.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Dla nas wszystko się przyda , Dziękuję za pamięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 08.11.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Komu mam przelać kasę?? Nie dam rady zrobić paczki w tym roku Ale chętnie się przyłączę do akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 08.11.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Dandi byłeś w Bacikach? Jeśli tak to pisz o konkretach bo czas leci jak szalony i trzeba się organizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 10.11.2009 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Tak, przepraszam. Tapczany od wczoraj są na miejscu. Cyknałem komórka jakieś dwie nędzne fotki to wam pokazę wieczorem. Oboje z Boną mamy mało czasu a jak już go znajdujemy to jest to wieczór na tyle póxny że nieprzyzwoicie jest sie spotykać. Wczoraj w locie zamienilismy kilka zdań z których wynikło, że dzieci przebywające aktualnie w Bacikach sa na tyle upośledzone, że nie maja normalnych regularnych lekcji w szkole. Sa to bardziej zajęcia rewalidacyjne więc np piórniki odpadają. Obiecuję potrząsnąć Boną i soba i zklecic rozsądna listę prezentów. Niech ktos ściagnie Żelkę, ona będzie bezcenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 10.11.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 No jestem. Co mam robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 10.11.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Zajęcia takich dzieci sa inne. Polecam stronę sklepu edukarium. http://www.sklep.educarium.pl/educarium.php?section=1Tam zerknąć na kategorie - konstruowanie i manipulowaniezmysły, emocje, wychowaniespostrzeganie, koncentracja, percepcjaStrasznie drogie sa takie pomoce, ale dla tych dzieci niezbędne. Warto pogadać tam na miejscu co z takich rzeczy by się przydało.Generalnie jest tak, ze każda rzecz, która może posłużyć do zabawy się przyda. Bo dla tych dzieci zabawa to nauka. One uczą się rzeczy, które dla nas są tak normalne, ze już prawie niezauważalne. Uczą się zapachów, kolorów, struktur, kształtów, smaku, konsystencji… Wszystkiego, co pomaga im rozwiać, wzrok, dotyk, słuch, silę miejsni, równowagę, precyzje w chwytaniu przedmiotów, trafianiu nimi do rożnych pudelek, dziurek… Tak jak Male dzieci one uczą się po prostu świata. A więc, szmatki, materiały, mogą być takie resztki.., o rudnej grubości, miękkie, sztywne, szorstkie, gładkie, włochate…, jakie tam jeszcze…, wszystkie.., się przydadzą. W każdej ilości, bo to nie tylko do dotykania ale i do zajęć plastycznych, klejenia… Tak samo papier, o rudnej grubości, kolorze…, tez w każdej ilości… Kleje do tego, takie co to pisaki przypominają do klejenia papieru i takie inne do materiałów, do klejenia na kartce papieru ryżu, kaszy, makaronów… Może ktoś wie jak się nazywa, ja nie pamiętam. Książki do oglądania i rozpoznawania obrazków, najlepiej, aby były z twardych materiałów a obrazki duże, dobrze widoczne. Tematyka najlepiej to, co mają, na co dzień, jedzenie, ubranie, czynności – mycie, ubieranie się, spacer…, jedzenie, naczynia, wszystko, co jest proste i rozpoznawalne. Farbki do malowania placami i do tego duże arkusze papieru. Plastelina. Ciasto solne, czyli mąka, sol, woda. Pędzelki do malowania – najlepiej duże, takie jak to cos do golenia – znaczy do smarowania piana przed goleniem, to jest najlepsze, bo grube, łatwo utrzymać i nie zrobią sobie tym krzywdy. Fajne są takie zabawki jak maja w Ikeii, takie tylko z materiału, różne dzwoneczki, metalowe, drewniane (to już do pracy z terapeutą, nie sami).., lustra, tez takie jak w Ikei maja w formie zabawek wiszących na ścianie. No i jak już pisałam, dla dzieci leżących, koniecznie pościele (najlepiej na zamek, nie guziki), bo one mogą często przemoczyć pampersa i wtedy wiadomo, wszystko do zmiany. Wiec prześcieradła ochronne u nich tez musza być. No i wszystkie zabawki, które można im powiesić w pobliżu, aby było kolorowo, aby mieli zajęcie… Przyda im się w pokoju tez cos do słuchania muzyki i bajek. Nawet jak będą same to coś będzie do nich „gadało”. Pewnie ktoś ma zwykle kasety z muzyka, lub bajkami, może do tego sprzęt, wiadomo, to już większość zmienia na nowe, a im się przyda wszystko. Łóżko i pokój to cały ich świat. Warto zrobić wszystko aby było tam kolorowo i przyjemnie. Tak jak to się robi w pokojach małych dzieci. Tutaj wątpię, aby mieli cos z kolorowych dywaników, zasłon, firan, naklejek na ścianie…, a mimo tego, ze upośledzone, to na pewno zauważa to wszystko dookoła, to będą dla nich dodatkowe bodźce. Jeśli ich pokoje przypominają szpital, to wiadomo, nie ma tam nic, co pobudza rozwój. Bardzo fajnie, sa takie tablice, co tam na stronie pokazują,( na stronie głównej - http://www.educarium.pl/ ) może ktoś dał by rady zrobić cos takiego dla dzieci? Nie wiem, co jeszcze napisać, ale może to już cos pomoże… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 10.11.2009 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Pomóż nam zrobic liste indywidualnych prezentów dla dzieci z upośledzeniami. Obecnie dzieciaki z Bacik z nie mają typowych zajęć lekcyjnych - to raczej zajęcia rewalidacyjne ponieważ większość z nich nie potrafi trzymać długopisów i ołówków w rączkach. Pomóż nam trafić w potrzeby dzieci i zasugeruj co możemy dzieciakom kupić w ramach prezentów gwiazdkowych. Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 10.11.2009 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Komu mam przelać kasę?? Nie dam rady zrobić paczki w tym roku Ale chętnie się przyłączę do akcji do Małgoś. Dane do przelewu wysyłam Ci na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 10.11.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 No tak jak napisalam tutaj w tym dlugim poscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 10.11.2009 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Zbyt długo nie było mnie w Bacikach. Wczoraj jak wracałem po rozliczeniu się z gościem od tapczanów miałem łzy w oczach jak kiedyś. Teraz to samo mam po przeczytaniu posta Żelki. Ja jestem już chyba stary. Bona Dea - z tego co napisała Żelka, co widzisz w swoim ośrodku? w jaki spoób zindywidualizować to oczym pisze Żelka, żeby każdy dostał coś swego? O ile rozumie, powinniśmy się raczej oprzeć na zabawkach i pomocach edukacyjnych, do tego pościel, słodycze bo to chce dostac każde dziecko w Święta. W takim razie tym razem bardziej chodzi nam o kasę niż o konkretne rzeczy. Osoby chcące zrobić prezenty mogą wysyłac piżamki, koszulki, kapcie, pościel, maskotki jednak sądzę, że będziemy musieli duzo dokupić. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 10.11.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 zabawki tego typu sa fajniehttp://allegro.pl/search.php?string=fisher+price&category=11763&country=1&gclid=CJjs37nHgJ4CFYKCzAodTUzApQhttp://allegro.pl/item805773571_mega_wielki_zestaw_zabawek_fisher_price_i_inn.html O cos takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bona Dea 10.11.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Witam wszystkich, z całego serca dziękuję za tapczany. Są super. Dzieciaki nie mogły uwierzyć,że to dla nich ktoś kupił coś nowego, i jest to rzecz trochę jakby ich osobista. Najbardziej ze wszystkiego podobały im się tabliczki(zresztą nie tylko im, personelowi również). Niektóre z dzieci wierszyk umieją już na pamięć!!!. Dziękujemy wszystkim bardzo gorąco. Co do kwestii świąt to pomysły Zelijki są bardzo trafione, tylko że to są trochę pomoce dydaktyczne, i oni część z takich mają w szkole, a w internacie nie za bardzo jest czas żeby z nimi lepić coś, czy malować. Lepiej żeby to były proste zabawki typu: samochód, jakaś zabawka grająca np. telefon, organy, klocki. Również fajnie byłoby postarać się o nowe kołdry i poduszki dla dzieci, bo mają nowe łóżka, nowe koce nową pościel tylko kołdry są stare,i ciężkie.Ale to tylko tak sobie głośno myślę .Jesze raz wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek 10.11.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Jaki wymiar powinny mieć kołdry, aby pasowały do pościeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 10.11.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 O ile rozumie, O Jessssssuuuu, a co to za slowo???? Janek, nie rozumiem pytania. Jesli koldra ma 140x200 to posciel oczywiscie rowniez 140x200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 10.11.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 ale pościel jużjesst potrzebne są kołdry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 10.11.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 ale pościel jużjesst potrzebne są kołdry O ile pamietam z poscieli sie zrobily tapczany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts