Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMAGAM W ŚWIĘTA

Recommended Posts

Wielkie dzięki Siwy - bo do mnie docierały bardzo sprzeczne informacje, włącznie z taką, iz zbiórka powinna byc zgłoszona :o

Ponoć instytucje traktuję się jako jeden podmiot (wszystkie dzieciaki to jedna sztuka, bo przebywaja w tej samej instytucji) i nas jako darczyńców również w ten sposób - czyli kwota pękła.

Czy to znaczy,ze te informacje błędne były ??

Pomóż w interpretacji

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem, to wygląda tak:

Faktycznie instytucja, to wszystkie dzieci, ale instytucja jako taka nie płaci w tym przypadku podatku od darowizny – zwłaszcza, oświata, ośrodki opiekuńcze, medyczne, wyznaniowe i charytatywne. Teoretycznie mogą zapłacić podatek dochodowy, ale to inna bajka i zależna od różnych „dziwnych” czynników.

Darczyńca nawet pojedynczy może wpłacać dowolna kwotę, bo on nie ma limitów. Te limity dotyczą tylko osoby fizycznej - obdarowanej.

Uprzedzając ewentualne pytanie:

Dandi jako osoba fizyczna nie prowadzi zbiórki tylko też otrzymuje darowizny od osób fizycznych, które przeznacza też na darowizny – zgodnie z zaleceniem. Zasady takie same. Wszystko gra, jeśli kwota nie przekracza 4902 od jednego darczyńcy wpływając na konto dandi. Nie ma obowiązku podatkowego, ewidencji, itp. Tu należy bardzo uważać.

Istnieje jednak sposób inny. Dandi użycza tylko konta na wpłaty dla poszczególnych dzieci lub na zakup określonego sprzętu.

W przypadku zakupu sprzętu dobrze by było, aby pod umową (przekazania lub użyczenia) podpisali się wszyscy darczyńcy – tak na wszelki wypadek, np. dla US.

Pozdrawiam

I jeszcze jedna sprawa – ważna. Należy pieczołowicie zachować wszelkie dokumenty finansowe (kopie przelewów, F-ry, Umowy przekazania lub uzyczenia) przez okres 5 lat. Też na wszelki wypadek dla US.

Witajcie, właśnie wyszli z firmy goście z Francji. Dandi nie miał czasu gadać jak wyszłam ze spotkania. Ale zadzwoniła Kruelcia i była jedyna, ktora usłyszała rezultat spotkania.

A teraz zbieram d...ę z firmy i jadę do domu zjeść śniadanie. Jak zjem to się podzielę, dobra ?

Generalnie jest fajny pomyśł i rozmowa była sympatyczna. Kolega mnie nie uprzedził, że Pan Rzecznik jest taki przystojny :):)

Napiszę jak coś zjem, bo potwornie już boli mnie głowa od tego nieżarcia chyba...