malka 30.06.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Wielkie dzięki Siwy - bo do mnie docierały bardzo sprzeczne informacje, włącznie z taką, iz zbiórka powinna byc zgłoszona Ponoć instytucje traktuję się jako jeden podmiot (wszystkie dzieciaki to jedna sztuka, bo przebywaja w tej samej instytucji) i nas jako darczyńców również w ten sposób - czyli kwota pękła. Czy to znaczy,ze te informacje błędne były ?? Pomóż w interpretacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.06.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Moim zdaniem, to wygląda tak: Faktycznie instytucja, to wszystkie dzieci, ale instytucja jako taka nie płaci w tym przypadku podatku od darowizny – zwłaszcza, oświata, ośrodki opiekuńcze, medyczne, wyznaniowe i charytatywne. Teoretycznie mogą zapłacić podatek dochodowy, ale to inna bajka i zależna od różnych „dziwnych” czynników. Darczyńca nawet pojedynczy może wpłacać dowolna kwotę, bo on nie ma limitów. Te limity dotyczą tylko osoby fizycznej - obdarowanej. Uprzedzając ewentualne pytanie: Dandi jako osoba fizyczna nie prowadzi zbiórki tylko też otrzymuje darowizny od osób fizycznych, które przeznacza też na darowizny – zgodnie z zaleceniem. Zasady takie same. Wszystko gra, jeśli kwota nie przekracza 4902 od jednego darczyńcy wpływając na konto dandi. Nie ma obowiązku podatkowego, ewidencji, itp. Tu należy bardzo uważać. Istnieje jednak sposób inny. Dandi użycza tylko konta na wpłaty dla poszczególnych dzieci lub na zakup określonego sprzętu. W przypadku zakupu sprzętu dobrze by było, aby pod umową (przekazania lub użyczenia) podpisali się wszyscy darczyńcy – tak na wszelki wypadek, np. dla US. Pozdrawiam I jeszcze jedna sprawa – ważna. Należy pieczołowicie zachować wszelkie dokumenty finansowe (kopie przelewów, F-ry, Umowy przekazania lub uzyczenia) przez okres 5 lat. Też na wszelki wypadek dla US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 30.06.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 sSiwy12 - jak zwykle profesjonalna, konkretna i bardzo pzrydatna informacja - Jesteś WIELKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.06.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 O Siwy - kamień z głazu mi spadł Twoje informacje są nieocenione. No to co Kochani - mamy zielone światło - do roboty !!!!! Nefer - na wieści czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.06.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 A propos - dzisiaj przyszedl przelew od lidszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 30.06.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 A propos - dzisiaj przyszedl przelew od lidszu. a ile ???? dobra żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.06.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 A propos - dzisiaj przyszedl przelew od lidszu. a ile ???? dobra żart Nie pamietam, juz wydalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 30.06.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 jak to 'wydałam'? na co???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.06.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Dziewczyny - takie żarty mogą mieć nieprzewidziane następstwa. Taka przestroga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.06.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 OK, OK. Nie bedziemy juz sobie wiecej zartowac. Potem to wszystko zsumuje, nie bede po jednym przelewie dodawac do calej kwoty, bo nie chce, zeby bylo oczywiste, kto ile wplacil. Nie o to przeciez w calej akcji chodzi, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.06.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 no już prawie 17.30 - wiadomo coś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 30.06.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 No właśnie - czekam na info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bona Dea 30.06.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 witam, tak jak ja czekam to chyba nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.06.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 witam, tak jak ja czekam to chyba nikt to poczekamy razem, dobra ? w grupie raźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bona Dea 30.06.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Myślę,ze mam szczęście że was poznałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 30.06.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Prosze tez pamietac BonaDea, ze gorace serca maja czasem ostre jezyczki a Forum rzadzi sie swoimi prawami. Czasami sie pisze szybciej niz mysli, ale intencje mamy jak najbardziej szczere. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bona Dea 30.06.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 nie mam nic przeciwko ostrym języczkom, oby to było tylko zgodne z prawdą. ale nigdy nie wątpiłam i nie wątpię w wasze intencje.Ciekawe jak tam wizyta u rzecznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.06.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 No to czekamy I myslę, ze to my mamy nieziemskiego farta, ze taki jeden Dandys, powiedział nam o Bacikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.06.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Witajcie, właśnie wyszli z firmy goście z Francji. Dandi nie miał czasu gadać jak wyszłam ze spotkania. Ale zadzwoniła Kruelcia i była jedyna, ktora usłyszała rezultat spotkania. A teraz zbieram d...ę z firmy i jadę do domu zjeść śniadanie. Jak zjem to się podzielę, dobra ? Generalnie jest fajny pomyśł i rozmowa była sympatyczna. Kolega mnie nie uprzedził, że Pan Rzecznik jest taki przystojny :) Napiszę jak coś zjem, bo potwornie już boli mnie głowa od tego nieżarcia chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 30.06.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 zjedz cos koniecznie, bo nam tu jeszcze orełka wywiniesz, a tego nie chcemy , smacznego ...my sobie jeszcze poczekamy, fajne towarzystwo jest to mozna czekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts