Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMAGAM W ŚWIĘTA

Recommended Posts

Kolega mnie nie uprzedził, że Pan Rzecznik jest taki przystojny

że ja jestem przystojny też Cie nie uprzedzano a jakos przeszłaś obok faktu posiadania przeze mnie spektakularnej fizys z zimną obojętnością.

Zanim nasza brylantowousta się naje mam sprawę o której dziś rozmawiałem z Bona Deą, vel Panią Dyrektor, vel naszą po prostu Kaśką. Słuchajcie Baciki zarastają nam trawą. Kasia mówiła (własnie - Kaśka, pisz o takich rzeczach na forum - niech wiemy wszystko od Ciebie - teraz kiedy jesteś tu z nami nie ma sensu przekazywania sobie z dzioba do dzioba cennych informacji) że dzieci przestały już mieć jak korzystać z boiska. trawa sięga kolan a coś ważnego w kosiarce się spieprzyło a ta część kosztuje 300 zł. Kosiarka samobieżna to wydatek rzędu tysiąc z małym haczykiem. Forumowicze z Wawy może mają możliwośc pojechania gdzieś gdzie jest taniej. Co Wy na to, żebyśmy jednak kupili kosiarkę na takiej zasadzie jak się umawialiśmy? Nabywamy kosiarkę ale żeby związać ręce organowi prowadzącemu, spiszemy umowę użyczenia tak żeby kosiarka należała tylko do Forum z wiecvzystym uzytkowaniem w bacikach. Myslę, że Siwy wie co pisze i jak damy bez umowy, ktoś z góry może ją ośrodkowi zabrać a tego nie chcemy. No ale najpierw sprawa waszego osądu tej sytuacji. Możemy sobie pozwolić na taki zakup?

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dandi, jesssu, przecież od początku chodziło,żeby dzieciakom było lepiej, my tu kiedyś pitu pitu o bilardach, co by dzieciaki zajęcie miały , a okazuje się ,że na boisku mają szkołę przetrwania i nie ma gdzie piłki pokopać :o

Myslę,że szybciej uda nam się pozbierać pościel czy bieliznę, niz dostać od kogoś sprawna kosiarę.

Ja jestem za - no chyba,że ktos w ramach wolontariatu wpadnie 2 razy w miesiącu wykosić :wink:

Kurde...troche daleko mam :roll:

Dobra, malka, basta...pomyśl zanim napiszesz :oops:

Powiedziałam tak - bo jakoś innego wyjscia nie widziałam...a rozwiązanie takie proste.

Ktoś mówił (Dandi ?), ze są konserwatorzy w osrodku, moze faktycznie kosa wystarczy? co ?

Proponuje, aby Pani dyrektor napisala listy intencyjne do wszystkich producentow kosiarek, hurtowni, sklepow, sieci handlowych typu OBI, Praktiker itd. z prosba o przekazanie w formie darowizny kosiarki dla osrodka. Po wyczerpaniu tych mozliwosci mozemy sie zastanowic, co z tym fantem zrobic.

Swietny pomysł, tylko zanim dostanę jakąkolwiek odpowiedż będzie tam jak w buszu :D , ja oczywiście mogę kupić nową kosiarkę ale skoro forumowicze chcą pomóc taka forma uwazam te z jest dobra. Serdecznie zapraszam wszystkich do Bacik , zobaczycie jaki to jest ogrom terenu . Koszenie trwa 3 dni przez ok 8 godzin, tyle ile pracuje konserwator.

Dandi, a ja nie jestem przeciwko kosiarce tylko przeciwko pojsciu na latwizne w taki sposob. Wydac kase jest bardzo latwo, ale moze najpierw warto postarac sie zdobyc fanta inaczej. Lato nie zrobilo sie nagle, jest zaplanowane w kalendarzu co roku. Skoro tyle czasu osrodek wytrzymal bez kosiarki, moze wytrzymac jeszcze troche. Jesli chcesz pomoc - kompletuj liste potencjalnych darczyncow kosiarek. 8) :p

Dobra, teraz będzie relacja.

Pan Rzecznik jest człowiekiem z 20 letnim stażem w działalności w zakresie domów dziecka, pomocy socjalnej etc.

Zresztą nie bez powodu został Rzecznikiem Praw Dziecka - nie będę mu robić PR.

Jest bardzo zajętym człowiekiem, więc rozmowa była szybka, konkretna i treściwa.

Zgadzamy się co do jednego : nie jesteśmy po to by zdjąć z pani Kasi jej obowiązków - ale to nic nowego i odkrywczego.

Czyli

Sa trzy drogi jakie możemy przyjąć w pomocy placówce :

- konwoje (jak dotychczas) - ciuchy, pościel, inne tego typu - najlepiej spersonifikowana działalność. Trzeba pomyśleć o tym, by dzieci tam przebywające miały coś "swojego" a nie wspólnego, kolektywnego czy grupowego (pamiętacie plecaki ? no właśnie)

- pomoc niematerialna - np. zorganizowanie dzieciom jakiegoś eventu/koncertu/ogniska etc.

- pomoc dla personelu ośrodka.

Ostatni punkt będzie poddany pod rozwage Pani Kasi. Może nie jest to potrzebne, ale jakoś tak wygląda, że personel jest wypalony. Nie są szczęśliwi, nie bardzo wierzą w sens swoich działań. Mają wrażenie, że już świat o nich zapomniał.

Ci ludzie potrzebują coachingu, motywacji, podbudowania, być może polepszenia wzajemnych relacji w tej jakże trudnej pracy. Przebywanie w takim ośrodku, w ciągłym stresie, przy takim obciążeniu odpowiedzialnością ludzi niszczy.

Może nie bardzo się Wam to spodobać - ale ja wierzę, że to pomoże dzieciom bardziej niż sie komukolwiek wydaje.

Właśnie rozmawiam z przyjaciółką na ten temat i będę miała namiar - ale możemy poszukać gdzieś indziej, albo Pani Kasia może kogoś ma. NIemniej taki "seans" oznacza pieniądze.

Musimy też znaleźć swoją drogę i zastanowć się co chcemy robić i jaką strategię przyjąć.

Myślę, że to temat na rozprawę przy wódce...

Ponadto czekamy na zestawienie potrzeb od Pani Kasi :)

Pytania ?

Nefer!

Ty to umiesz pisać

WIELKI szacunek dla Ciebie...

nie byłem w Bacikach, ale po Twoich postach czuję się, jakbym jednak tam już był

teraz opisałaś:

rzeczowo

konkretnie

i zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości

zadowolony personel = lepiej dla dzieci

ponadto uważam, że są pilniejsze sprawy niż kosiarka, dandi

ale to tylko moje subiektywne zdanie, od razu mówię!!!

na pewno lepiej o palących potrzebach dzieci i ośrodka wiecie Wy dziewczyny i Ty dandi

ja tam się do Was dostosuję z tym moim zdaniem

i tą wódką też... :wink: